Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Csúszik Brüsszel döntése a Mol gázüzletágáról

2005.09.05. 14:30
A Mol gázüzletág eladásának brüsszeli vizsgálatában november 29. az új határidő. Az Európai Bizottság júliusban indította be részletes vizsgálatát, mert úgy vélte az előzetes piacvizsgálat alapján, hogy a tervezett tranzakció komoly versenyügyi problémákat vethet fel a magyar gáz- és energiaellátás egész láncolatában.
Az Európai Bizottság az eredeti határidőhöz képest tíz nappal, november 29-ig meghosszabbította vizsgálatát a Mol gázüzletág E.On Ruhrgas AG általi megvásárlása ügyében.

A bizottságnak további dokumentumokra van szüksége ahhoz, hogy megállapíthassa, az üzlet nem sérti a versenyszabályokat, közölték hétfőn Brüsszelben.

A bizottság júliusban indította be részletes vizsgálatát, mert úgy vélte az előzetes piacvizsgálat alapján, hogy a tervezett tranzakció komoly versenyügyi problémákat vethet fel a gáz- és energiaellátás egész láncolatában Magyarországon.

Kötelező érvényű szerződés

A Mol és az E.ON Ruhrgas International tavaly november elején hozta nyilvánosságra, hogy kötelező érvényű szerződéseket írtak alá a Mol gázüzletága egy részének eladásáról és a kapcsolódó opciókról.

Az E.ON a gázkereskedelemmel foglalkozó Mol Földgázellátó Rt. és a gáztárolással foglalkozó Mol Földgáztároló Rt. 75 százalék mínusz egy szavazatát, valamint a Panrusgáz 50 százalékát veszi meg. Része a 2,2 eurós üzletnek, hogy az E.On megvásárolja a MOL Panrusgazban meglévő részesedésének 50 százalékát, ezt azonban még az E-On részvényeseinek és a vezetésének is jó kell hagynia.

A MEH hozzájárult, a GVH nem

A Magyar Energia Hivatal (MEH) június végén jelentette be, hogy engedélyezte a Mol gázüzletágának részbeni eladását az E.ON Ruhrgas Internationalnak. A MEH úgy véli, hogy mind a befolyásszerzés jóváhagyása, vagyis új, tőkeerős stratégiai befektető megjelenése, mind a vevő, az E.ON Ruhrgas International által szabott feltételek javítják a földgázellátás biztonságát, és a jelenleginél több választási lehetőséget biztosítanak a földgáz-versenypiac szereplői számára.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) már június végén jelezte, hogy "a kérelmezett összefonódás egyes elemei a fúzió tényével szükségszerűen együtt járó versenykorlátozásokat meghaladóan, így jelentősen korlátozzák a versenyt, ezáltal ellentétesek a fúziós rendelet hatékony verseny védelmére vonatkozó elvárásaival". Ezért a GVH maga is részletes vizsgálatra tett javaslatot az Európai Bizottságnak.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft