Jenő
-3 °C
6 °C

Szerdán ismét adóbefizetés

2006.07.11. 10:59
A második negyedéves bevételeik után szerdáig kell megfizetniük az adóelőleget az evás vállalkozásoknak. Érdemes odafigyelni, mert idén az evásokra külön odafigyel az APEH. Nemcsak az éves ellenőrzési tervben kaptak kitüntetett figyelmet, hanem várhatóan a vagyonosodási vizsgálatokat is velük kezdik a revizorok.

A második negyedévi bevételeik után július 12-ig kell megfizetniük az adóelőleget az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozó vállalkozásoknak. Az adóelőleg a bruttó - áfakörbe tartozó vállalkozások esetén forgalmi adóval növelt - bevétel 15 százaléka (most még, hiszen az adótörvények módosítása értelmében az utolsó negyedévben már 25 százalék lesz az adó mértéke).

Csak a megkapott pénz adóköteles

Az elmúlt negyedéves bevételnek az április 1. és június 30. között kiállított számlákból származó összegek számítanak. A negyedév vége előtt harminc nappal kitöltött számlák után - ha a pénzt július 12-ig nem kapta meg az adózó - nem most kell evaelőleget fizetni, hanem majd az október 12-i, harmadik negyedéves bevallási határidőig, a következő negyedéves bevételekkel együtt.

Az evás vállalkozások a bevételt semmilyen költséggel nem csökkenthetik. Így a bruttó bevétel számít jövedelemnek is. Ennek 15 százaléka az adóelőleg, ezt az összeget kell április 12-ig átutalni a Magyar Államkincstárnál vezetett 10032000-01076033 számú számlaszámra (az adónem kódja 115).

Nagyon figyel az APEH

Az egyszerűsített vállalkozó adó alanyai bizonyára keserű szájízzel tekintenek majd vissza erre az évre. Sújtotta őket a felső áfakulcs csökkentése - mivel kisebb bruttóból kell ugyanannyi adót fizetniük -, majd sújtja őket az október 1-jétől 15-ről 25 százalékra emelkedő evakulcs. Az evásoknak tavaly még az iparűzési adó megfizetése után is nagyjából megmaradt a kiszámlázott nettó, októbertól már csak annak kevesebb, mint 90 százalékát tarthatják meg.

Ha ez nem lenne elég, az APEH-ellenőrzések célkeresztjébe is bekerültek az evások, méghozzá kétszeresen. Az adóhivatal idei ellenőrzési terve szerint ugyanis kitüntetett adóhivatali figyelemre tarthatnak számot az evás vállalkozások is, ezt március elején Juhász István, az APEH szakmai elnökhelyettese is megerősítette.

Az adóhivatal emellett az ettől az évtől újult erőre kapó vagyonosodási vizsgálatokat (az idei hatszáz után jövőre tízezer ilyen lesz) szintén az evásokkal kezdi. Június közepi lapértesülések szerint a vagyonosodási vizsgálatok elsődleges célpontjai az evások lesznek novembertől. A következő két évben minden negyedik-ötödik evázót felkereshetik az adóellenőrök.

Figyelik őket, pedig szépen fizetnek

Az adóhivatal evások iránti fokozott érdekődése azért is különös, mert ebből az adónemből a költségvetésnek eddig minden évben több bevétele volt a tervezettnél. Két évvel ezelőtt az 54 milliárdos tervvel szemben 67 milliárdnyi eva folyt az államkasszába. Tavaly 75,3 milliárd volt az előirányzat, ám végül 91,4 milliárd lett a bevétel.

Erre az évre kétszer is feljebb srófolták az elvárásokat. Az eredeti adótörvényben 106,9 milliárd forintos előirányzat szerepelt, ezt további 10 milliárddal fejelték meg a hétfőn elfogadott adóemeléssel. A 116,9 milliárdból május végéig 50,7 milliárd forint teljesült. Ebből az első negyedéves előlegbevétel és az év elején a tavalyi utolsó negyedév után fizetett eva egyaránt nagyjából 25-25 milliárd forint.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?