Ez a poszt a következő Percről percre része:

Gázválság percről percre

Fontosabb részletek
  • Az orosz Gazprom december 31-én este jelentette be: miután nem tudott megállapodni az ukrán Naftogazzal a 2009-es tarifákról, január 1-jén reggel 8-kor leállítja az ukrajnai gázszállítást.
  • Már január első napjaiban csökkent a gázszállítás egyes európai országokba.
  • Magyarországra január 5-ig még elég gáz érkezett, de a korábbinál kisebb nyomással, aznap a 38 milliós mennyiséget 30 millióra csökkentették.
  • Múlt hét kedden leállt a balkáni, töredékére esett a közép- és nyugat-európai gázszállítás, délután teljesen leállt a magyarországi szállítás is. Szerdán a teljes európai gázszállítás leállt.
  • A hét elején majdnem megegyeztek, néhány órára meg is nyitották a gázcsapokat. De a vita elmérgesedett és megint elzárták a csapokat.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A gázhiányból adódóan kényszerszünetet tartanak a Bombardier MÁV Kft. dunakeszi üzemében, így a 800 dolgozó többsége szerda reggeltől otthon maradt, megállt a munka - közölte a társaság igazgatója. Dian János elmondta, hogy az összesen 60 ezer légköbméteres óriás üzemcsarnok fűtése megszűnt, így az egyébként 16 fokos levegő hőmérséklete 0 fok alá süllyedt. Márpedig munkavédelmi megfontolásból ilyen hidegben nem lehet dolgozni. Ráadásul a vasútikocsi-építés egyes fázisai, mint a ragasztás, felületkezelés, fényezés eleve megkövetel bizonyos meleget. Jelenleg csupán a fagyás veszélyét elhárító karbantartók dolgoznak és a külső szervizmunkákat végző szakmunkások. (MTI)
  • Tárgyalásokat kezdett csütörtökön Brüsszelben Alekszej Miller, az orosz Gazprom és Oleh Dubina, a Naftogaz cég vezérigazgatója - közölték a két delegáció tagjai. A két vezérigazgató előző éjjel Moszkvában tárgyalt, azt követően pedig mindketten Brüsszelbe utaztak, hogy az EU különböző testületeinek képviselőit tájékoztassák a kialakult helyzetről. Miller előzőleg José Manuel Barroso európai bizottsági elnökkel találkozott, míg Dubina az Európai Parlament külügyi bizottságának rendkívüli ülésén vett részt. Háromoldalú - orosz-ukrán-EU - megbeszélésre azonban, az eredeti tervektől eltérően, egyelőre nem került sor Brüsszelben. (MTI)
  • A gyulai kistérség vezetése azt ajánlja az érintett településeknek, hogy vizsgálják meg az oktatási és nevelési intézményekben a rendkívüli szünet elrendelésének lehetőségét a január 12. és 17. közötti időszakra - tájékoztatta Perjési Klára, Gyula város szocialista polgármestere, a kistérség elnöke. A kistérség védelmi bizottságának csütörtöki ülésén további ajánlásokat is elfogadtak, egyebek közt a szociális és nappali ellátást biztosító intézmények, múzeumok és emlékházak számára is megfontolandónak tartják az ideiglenes bezárás lehetőségének vizsgálatát. A védelmi bizottság javasolja azt is, hogy Gyulán, Eleken, Kétegyházán és Lőkösházán a hivatalokban és intézményekben a hőmérséklet ne haladja meg a 18 Celsius-fokot. (MTI)
  • Nem jár kártérítés azoknak a cégeknek, amelyeknek le kellett állítaniuk a termelést a gázkorlátozás miatt - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Szerinte a legfontosabb feladat most az ország gázellátásának a biztosítása, de ha ez a probléma megoldódik, akkor megvizsgálják, miben tudnak segíteni az érintett cégeknek. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Az oroszok csinálják a fesztivált

    A mostani, egyre csak hömpölygõ, egész Európára kiterjedõ gázválság összedöntötte azt a képet az oroszokról, hogy megbízható üzleti partnerek. Az oroszok pedig arra törekednek, hogy húsz évre bebiztosítsák az igen jövedelmezõ európai gázpiacon a pozíciójukat. Az Orosz Medvének kapóra jön a nemrég létrejött gázkartell, a cseh EU-elnökség, az Unió megosztottsága és erõtlensége.
  • cikkünk a témában:

    Hétfőtől iskolai szünet a gázkrízis miatt

    Hétfőtől háromnapos szünetet rendelnek el 18 megyében az önkormányzatok által fenntartott középiskolákban a gázkrízis miatt, jelentette be Ódor Ferenc (Fidesz), a Megyei Önkormányzatok Szövetségének elnöke csütörtökön.
  • cikkünk a témában:

    Roham az olajradiátorokért

    A barkács- és elektronikai áruházakban a szokott mennyiség 2-3-szorosa fogy, intézmények tízesével, húszasával viszik a hősugárzókat is.
  • A Tondach Magyarország Zrt. cserép- és téglagyárai ismét termelnek, miután ismét van gáz az üzemekben - közölte a vállalat műszaki vezérigazgatója. Felegyi Mihály elmondta: a termelést szerdán állította le a társaság a csornai és a három békéscsabai üzemében. A leállás miatti elsődleges kár naponta eléri a 27 millió forintot, ám a kemencék leállása és a fokozatos újraindítása miatt a vállalatot ért összesített veszteség becslése szerint megközelítheti a 80-100 millió forintot is. (MTI)
  • Teljes kapacitással újraindította a termelést Tatabányán az alumínium keréktárcsákat gyártó Suoftec, az egészségügyi termékeket előállító Coloplast, a szénszálgyártó Zoltek, valamint a Wescast Autóipari Zrt., miután feloldották a második kategóriába tartozó üzemek gázfogyasztásának korlátozását. Az esztergomi Suzuki szerdán tíz órakor állt le, az üzem hétfőn indul újra. (MTI)
  • Magyarországon a lakosság élelmiszer-ellátása nem forgott és ezután sem forog veszélyben - jelentette ki Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. A gázkorlátozás nem érinti az alapvető élelmiszereket előállító üzemeket, például a tej-, a hús- és a sütőipari vállalkozásokat. Ezek termelésében egy átmeneti rövid szerdai zavart követően nincs fennakadás, ugyanis a szaktárca elkészítette azoknak az élelmiszer-feldolgozó cégeknek a listáját, amelyeknek feltétlenül működniük kell a lakosság ellátása érdekében. (MTI)
  • Ha az orosz-ukrán gázvita tovább húzódik, akkor a NATO is hozzájárulhat az európai gázhiány enyhítéséhez, mondta csütörtökön Brüsszelben Kurt Volker, az Egyesült Államok NATO-nagykövete. Az észak-atlanti szervezet rendelkezik olyan, katonai célú csővezetékekkel, amelyek szükség esetén igénybe vehetők energiahordozók polgári célú továbbítására is. Volker úgy vélte, az orosz-ukrán vita ugyan kereskedelmi jellegű, de politikai és biztonsági hatása is van, hiszen a gázhiány legalább egy tucat európai országot érint. (MTI)
  • A MÁV Gépészet hétfőn indítja újra a munkát azokban a járműjavítókban, amelyek a gázfelhasználás korlátozása alá estek. A MÁV az energiatakarékosság jegyében a korlátozás feloldása után azért nem indította be rögtön a munkát a csarnokokban, mert a munkáltató a munkavállalókat 2-3 napra kényszerszabadságra küldte. (MTI)
  • Ukrajnában az üzemek és a lakosság is kezdi érezni a gázkorlátozás hatásait. Csütörtökön az állami Naftogaz gázvállalat felszólította az ország vezető vegyipari vállalatait földgázfelhasználásuk 50 százalékos csökkentésére. Kilátásba helyezte, hogy a fémipari vállalatok fogyasztását is korlátozhatják. A vegyipar adja az ország exportjának 12 százalékát, és jelentős az ország acélipari kivitele is. A kereslet csökkenése miatt már egyébként is nehéz helyzetbe került két ágazat most további bajokkal birkózhat: az ország legnagyobb vegyipari gyárában például teljesen leállt a termelés a gázkorlátozás miatt. A kijevi lakosság egyelőre csak azt érzi, hogy hidegebb van a főként távhővel fűtött lakásokban. Előzőleg Oleg Dubina, a Naftogaz vezérigazgatója kijelentette, hogy biztosított valamennyi ukrán fogyasztó gázzal való ellátása, és nem tervezik a lakossági fogyasztás korlátozását.

    A gáznyomás csökkenése miatt részleges olajfűtésre állította át villamos erőműveit az ukrán fővárost távhővel is ellátó Kiejevenergo vállalat. Az intézkedés lehetővé teszi a kijevi lakások minimális fűtési szintjének fenntartását és a hőerőművek berendezéseinek megóvását. A jelenlegi, csökkentett gáznyomás mellett a fűtőolaj vésztartalékával a TEC-5 típusú hőerőművek négy napig, míg a TEC-6 típusúak tíz napig működtethetők, közölte szerdán a liga.net internetes ukrán gazdasági hírportál a Kijevenergo sajtószolgálatára hivatkozva. A Kijevenergo az után csökkentette jelentős mértékben a földgázfelhasználást, hogy a gázellátó vállalatok - a januári földgázkvóta hiányára hivatkozva - kedd hajnaltól kevesebb energiahordozót szállítanak a hőerőműveknek. A fűtőolaj-vésztartartalék felhasználásával eddig sikerült fenntartani a hőerőművekben a megfelelő üzemhőmérsékletet.

  • A Wienerberger Téglaipari Zrt. bátaszéki üzemében egyelőre nem indítják újra a termelést annak ellenére, hogy az FGSZ Földgázszállító Zrt. csütörtökön reggel feloldotta a gázkorlátozást a II. kategóriába sorolt üzemekben. miután még van esély arra, hogy újabb korlátozást rendelnek el, a gyártási technológia újraindításával várnak addig, amíg biztosan folyamatosan rendelkezésükre áll a szükséges földgázmennyiség. A gyártást szerda délelőttől tartalék üzemmódon folytatták, este pedig teljesen leállították. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Kereszthuzattal is spórolhatunk gázt

    Környezetvédelem és pénzmegtakarítás: 13 tipp, hogy hogyan élhetünk tudatosabban.
  • Az FGSZ Zrt. csütörtökön 16.00 órakor - a Srbijagas szakembereivel történt műszaki egyeztetést követően - megkezdte a Szerbia részére biztosított 2 millió köbméter földgáz kiszállítását.

    Gyurcsány Ferenc miniszterelnök korábban bejelentette, hogy a szerdán elmaradt fogyasztási csúcs lehetőséget ad arra, hogy Magyarország gázt adhasson el Szerbiának.

    Mint mondta, a gázeladást naponta újratárgyalják, és csak addig folytatják, amíg az nem jár Magyarország számára aránytalan korlátozással.

    (MTI)

  • Ukrajnának piaci árat kell fizetnie a gázért, ebben az esetben Oroszország is piaci díjat fizet majd a tranzitért - jelentette ki csütörtökön este Vlagyimir Putyin orosz kormányfő.

    Putyin a gáz piaci árát ezer köbméterenként 470 dollárban jelölte meg, a tranzitdíjat ezer köbméter/száz kilométerenként 3-4 dollárban.

  • Újabb fordulat az orosz-ukrán gázvitában: Kijev nem egyezett bele, hogy orosz szakértőket is bevonjanak a gáztranzit ellenőrzésébe.

    Ezért - miután Ukrajna elfogadta - Oroszország elutasította azt a tervet, hogy az Európai Unió megfigyelőket küldene az orosz gáz ukrajnai szállításának ellenőrzésére. Ezt az EU energiaügyi biztosa, Andris Piebalgs és az EU soros elnökése nevében Martin Riman cseh kereskedelmi miniszter jelentette be csütörtökön Brüsszelben.

    Az egyeztetések folytatódnak a felek és az unió között, mondta Piebalgs.

  • Az "elsötétülés" veszélye fenyegeti Szlovákiát az orosz gázszállítások kiesése miatt, jelentette ki Robert Fico csütörtökön este Pozsonyban a visegrádi kormányfők tanácskozása utáni sajtóértekezleten.

    "Az Európai Uniónak egységesen kell fellépnie és erős szolidaritást kell tanúsítania tagjai iránt. Ukrajnával és Oroszországgal szemben világos és kemény álláspontra van szükség" - mondta a szlovák miniszterelnök.

    "Kötelező érvényű szerződéseink vannak, s Oroszország és Ukrajna kétoldalú vitája nem érdekel minket. Követeljük, hogy az Oroszországi Föderáció teljesítse kötelezettségeit" - tette hozzá.

    "A V4 országai közül a Szlovák Köztársaság helyzete a legkritikusabb, mert az ipari termelés biztosítására legfeljebb tíz napra elegendő gázunk van. Az áramtermeléshez gázt is használunk, ezért a teljes elsötétülés veszélye fenyeget bennünket" - szögezte Robert Fico.

    (MTI)

  • Szerbia mostantól napi 3 millió köbméter gázt kap Németországtól - jelentette be csütörtökön Boris Tadic államelnök.

    Ezzel - s a csütörtökön elindított napi mintegy 2 millió köbméter magyarországi gázzal - már péntektől megbízhatóvá válik a távfűtéses szerbiai lakások hőellátása.

    Szerbiában több százezer ember él gázra alapozott - központi fűtéses, vagy helyi tüzelésű - lakásban, s náluk már több mint egy napja nincs fűtés.

    További százezrek használnak alapvetően gázfűtést, de szerencséjükre az őket meleggel ellátó hőerőművek - a gázhiány miatt - képesek voltak átállni gázolajra, amelyből mintegy 6 napra elegendő van Szerbiában.

    (MTI)

  • Oroszország megállapodott az Európai Unióval azokban a feltételekben, amelyek alapján megfigyelők ellenőrizhetik az Európai Unióba Ukrajnán keresztül érkező gázszállításait - jelentette be az EU soros elnöksége csütörtök késő este kiadott közleményében.

    Az ellenőrök telepítésének el kell vezetnie ahhoz, hogy helyreálljon az EU-tagállamok Oroszországból származó ellátása - áll a cseh elnökség Brüsszelben publikált nyilatkozatában, amely Mirek Topolánek cseh és Vlagyimir Putyin orosz kormányfő telefonbeszélgetésére hivatkozik.

    Az uniós gázellátást is megzavaró gázvita két főszereplője, az ukrán Naftogaz az orosz Gazprom cég vezetése előzőleg Brüsszelben tárgyalt uniós illetékesekkel és egymással, és az orosz fél - korábbi EU-közlés szerint - elutasította a megfigyelőmissziót, ha azzal párhuzamosan nem mehetnek orosz szakértők is Ukrajnába.

    A szöveg úgy fogalmaz, hogy a megállapodás szerint az ellenőrök bármely olyan helyszínen megfigyeléseket végezhetnek, amelynek szerepe van a gázáramlás biztosításában.A késő esti cseh közleményből nem derül ki, hogy mi vezetett Moszkva álláspontjának megváltoztatásához.

    (MTI)

  • Az Európai Unió pénteken elküldi ellenőreit Ukrajnába, hogy megkezdjék a megfigyelést az Oroszországból érkező földgáz fő mérőállomásán, írta a Reuters hírügynökség, meg nem nevezett prágai diplomatákat idézve. (MTI)
  • Pénteken a várható országos gázfogyasztás 64-66 millió köbméter lesz, a forrásokról egyeztetnek - közölte az FGSZ Földgázszállító Zrt.. Csütörtökön 61,5 millió köbméter volt Magyarország gázfogyasztása, Ukrajnából nem érkezett földgáz, míg Ausztria irányából 4 millió köbméter jött. A közlemény szerint Szerbiába kiszállították a megígért 2 millió köbméter gázt. (MTI)
  • Az Európai Unió megfigyelői között lesz egy magyar szakember is, aki ellenőrizheti az Oroszországból az Európai Unióba Ukrajnán keresztül érkező gázszállítást - mondta Zsuga János, a FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója. A Földgázszállító Zrt. egyik kollégáját delegáltuk a bizottságba, csütörtökön kértük fel, hogy készülődjön, pénteken indulnia kell - mondta a vezérigazgató. (MTI)
  • Ha megalakul a nemzetközi megfigyelők küldöttsége, a Gazprom lehetővé teszi, hogy az orosz-ukrán határnál is ellenőrizzék az állomásokat és a tranzit mennyiségét. (Reuters)
  • Több mint 1300 állat maradt fűtés nélkül a szófiai állatkertben. A vezetők elektromos fűtésre kapcsoltak, de így sem tudják az összes állatnak biztosítani a szükséges hőmérsékletet. Az állatkert igazgatója szerint az állatok harmada nagyon szenved a hidegtől, csak egy-két állat - mint a szibériai tigris - bírja a mínuszokat. (Reuters)
  • Az Európai Bizottság pénteken követelte, hogy haladéktalanul indítsák újra az EU-ba irányuló gázszállítást, miután Brüsszel szerint az ellenőrző mechanizmus részleteit illetően is megállapodás született. A bizottsági közlemény szerint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke az éjjel Viktor Juscsenko ukrán elnökkel, Andris Piebalgs energiaügyi EU-biztos pedig orosz illetékesekkel tárgyalt. (MTI)
  • A Mol a hazai többlettermelésből továbbra is biztosítani tudja a földgázt Szerbia irányába – közölte a cég. A hazai lakosság gázfogyasztása a tegnapi napon 61,5 millió köbméter volt Magyarországon. A mai napra egyeztetett és rendelkezésre álló gázforrások - a visszafogott lakossági fogyasztásnak is köszönhetően – ma is megengedik Szerbia kisegítését további 2 millió köbméteres gázmennyiséggel. Szerbia irányába a gázszállítás tegnap óta folyamatos és ezekben az órákban is zavartalanul zajlik. A segítségnyújtáshoz szükséges gázmennyiséget a Mol hazai termelése biztosítja. Ukrajnából továbbra sem érkezik földgáz Magyarországra.
  • A kormány a III. gázkorlátozási kategóriát két alponttal egészítette ki, továbbá lehetővé tette a korlátozásban hátrább sorolt fogyasztók ellátásának korlátozását akkor is, ha az előttük lévő csoport fogyasztásának korlátozása nem teljes körű - az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny legújabb számában jelent meg. Az új rendelet a III. kategóriás fogyasztókat tovább bontja III./A, illetve III./B kategóriára. A III./A kategóriába a 100-500 köbméter óránkénti fogyasztás közé eső ipari, kereskedelmi és mezőgazdasági felhasználók tartoznak. A III./B kategóriába viszont mindazon ipari, kereskedelmi és mezőgazdasági fogyasztók bele értendők, akik a megelőző - I., II., III./A - kategóriákból kimaradtak, vagyis a 100 köbméternél kevesebbet használók. (MTI)
  • Ukrajna kész fogadni az orosz szakértőket is annak a megfigyelő csoportnak a keretében, amelyben mellettük az EU és a legnagyobb nyugat-európai gázvásárlók szakemberei követik majd nyomon, mennyi gáz áramlik Oroszországból az ukrajnai tranzitvezetékbe, s abból mennyi megy tovább Európa felé. Ezt Bogdan Szokolovszkij, Viktor Juscsenko ukrán elnök energiaügyi megbízottja közölte az ITAR-TASZSZ hírügynökséggel pénteken délelőtt telefonon Brüsszelből. Az EU kijevi képviseletén megerősítették, hogy a megfigyelők első, 17 fős csoportja péntek délben már Kijevben lesz. (MTI)