Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Zsákutcában van a magyar gazdaság

2008.09.19. 11:43
Több ponton fogalmazta meg kritikáját Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a hazai gazdasággal kapcsolatban. Simor sürgette a közpénzügyi csomag elfogadását, és bírálta a kormány helytelen gazdaságpolitikáját. Emellett a társadalom szemléletváltásának hiányát is felemlegette.

"Sajnos a kormány nem találja a dinamikus fejlődéshez vezető utat, amit viszont akar, az nem oda vezet" -mondta Simor András egy mai konferencián. A Menedzsment fórum tudósítása szerint a jegybankelnök a politikusok mellett nem kímélte a véleményformáló értelmiséget sem. "Jó lenne, ha nem adnák el magukat néhányan rövid távú anyagi előnyökért. Az értelmiség segíthetne a kormánynak a nehezen elfogadható lépések népszerűsítésében. A politikusoknak szintén a hosszú távú megoldásra kellene koncentrálniuk, nem pedig az aktuális szavazatmaximalizálásra."

Az MNB elnöke az általános magyar közfelfogást is bírálta: "A működő gazdasági modell neve kapitalizmus. Ezt el kellene már végre fogadnia a magyar népnek, és ezzel együtt azt a tényt is, hogy ez a rendszer szigorú szabályok szerint működik. Nem lehet már biztosítás nélkül termelni, aztán amikor elveri a jég a termést, az államtól kérni kártérítést.... Úgy látszik, nem utáltuk eléggé a szocializmust, a kapitalizmust viszont nem szeretjük eléggé. A két rendszer között akarunk még ügyeskedni, de ideje lenne belátni, hogy ennek kora már lejárt."

A jegybankelnök reggel a Kossuth Rádióban is beszélt, ott a világ tőkepiacainak megrázkódtatása volt az egyik téma. A nemzetközi pénzügyi válságnak közvetlen, jelentős hatása nem lesz Magyarországra - mondta Simor. "A befektetők számára jelenleg minden kockázat jelenleg felértékelődik és minden kockázatot magasabb felárral hajlandók hitelezni" - magyarázta Simor, aki szerint Magyarország akkor képes mérsékelni ezt a kockázatot, ha csökkenti az államháztartási hiányt, ahogy azt az elmúlt két évben tette.

A napokban folytatott londoni tárgyalásokon a befektetők jelezték, hogy az elmúlt két évben Magyarország által megtett költségvetési lépések helyesek, kockázati szempontból Magyarország javult, de nem biztosak abban, hogy a folyamat tartós marad - idézte fel az MTI tudósítása szerint a londoni konzultációkon elhangzottakat az MNB elnöke, aki sürgette a parlament előtt hosszú ideje fekvő, és elakadni látszó közpénzügyi csomag elfogadását. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!