Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Nem bíznak már senkiben a befektetõk

2008.09.29. 16:10
Hiába egyeztek meg a kongresszusi képviselõk az adósságrendezõ csomagról, hiába államosítják egymás után a bajba kerül európai bankokat, a befektetõk nem bíznak már semmiben. Az ázsiai tõzsdék mínuszban zártak, az európai tõzsdék egész nap estek és New York is erõs eséssel indult. Naponta újabb és újabb bankokról derül ki, hogy kormányzati segítség nélkül nem tudják túlélni a válságot.

A hétvégén mindenki arra törekedett, hogy megnyugtassa a piacokat. Az amerikai kormányzat és a kongresszus egész héten azon dolgozott, hogy még az ázsiai tõzsdék nyitása elõtt megegyezzenek a 700 milliárd dolláros adósságrendezõ csomagról, ezt végül sikerült, a kongresszus ma szavazza meg a csomagot. A szakemberek szerint ez elkerülhetetlen ahhoz, hogy ne omoljon össze a pénzügyi piac, de sokan aggódnak is, hogy mindezt kevés a bizalom helyreállításához. A kora reggeli órákban a csomag túlélte a kongresszusban tartott tesztszavazást, a képviselõk 220-198 arányban elfogadták azt. A végsõ szavazás a három órás vita után lesz.

A BUX is esett

A BUX 689,69 pontos, 3,55 százalékos csökkenéssel, 18 713,79 ponton zárt hétfõn. A Mol árfolyama 4,49 százalékkal 14 900 forintra csökkent, az OTP részvények ára 3,74 százalékkal 6262 forintra esett.

Az amerikai piacot nem csak a pénzügyi mentõcsomag helyzete tartja lázban, már hétvégén kiderült, hogy a negyedik legnagyobb amerikai jelzálogbank, a Wachovia tárgyalásokat kezdett a Citigrouppal. Akkor még semmit nem lehetett tudni ezek témájáról, mára azonban kiderült, hogy a Citigroup 2,1 milliárd dollárért felvásárolja a Wachovia banki tevékenységét. A tranzakció még az év vége elõtt lezajlik – írja a MarketWatch.

A New York-i tõzsde is ezekkel az aggodalmakkal nyitott, erõs csökkenéssel kezdett a Wall Street. A tõzsde DJIA mutatója 1,24 százalékkal, a Nasdaq composite index 1,69 százalékkal esett, nagyjából fél órával késõbb a DJIA 2,12 százalékos, a Nasdaq Composite 2,97 százalékos csökkenésnél járt.

Amerikai után Európa

Az Európai Központi Bank és a nyugat-európai kormányok mindent megtettek azért, hogy még a tõzsdenyitás elõtt megegyezzenek, hogyan mentik meg a Fortist. Ezt is sikerült elérni, Belgium, Hollandia és Luxemburg megveszi a területükön mûködõ Fortis-érdekeltség 49 százalékát.

A megfeszített hétvégi munka csak félsikert hozott. A tõzsdeindexek eleinte valóban emelkedésnek indultak, de az új hírek hatására nem tudták tartani magukat a tõzsdék. Az ázsiai tõzsdék nagyon óvatosak voltak, a kereskedési nap elején még felfelé indultak, de az európai bankokról érkezõ hírek hatására õk is lefelé vették az irányt. Tokio, Szöul és Sydney is gyengébben végzett, bár itt nem volt akkora az esés, mint Hongkongban, ahol 4,3 százalékkal zárt gyengébben Hang Seng Index – írja a MarketWatch.

Nézzük, milyen hírek ijesztették meg a befektetõket. A Fortis bankról már pénteken megindultak a pletykák, hogy a bank likviditási problémákkal küzd. A megmentésére szinte egész Európa összefogott, ennek hatására a Fortis papírjai 15 százalékkal erõsebben nyitottak a pénteki záróértéknél, de hamar visszaesett az elõny, röviddel nyitás után már csak valamivel több mit egy százalékkal voltak erõsebbek a papírok.

Államosítanak

A befektetõi bizalmatlanság közben elérte a másik nagy belga bankot, a Dexiát is. A pénzintézet papírja napközben 22,6 százalékos mélyeségben járt arra a hírre, hogy a Dexia tõkeemelést tervez. A Bank Degroof vezetõ elemzõje szerint a piac nem reagálja túl a híreket annak ellenére, hogy egyelõre a Dexia fizetõképessége nem kérdéses.

Szombaton merült fel az egyik nagy brit bank államosítása, a jelzálogpiaci szereplõ év eleje óta tõkeértékének kilencven százalékát vesztette el, így elég súlyos helyzetbe került. Mivel a többi piaci szereplõ nem akart a segítségére sietni, hétfõn a brit kormány bejelentette, hogy részben államosítják, részben pedig eladják a bank egyes részeit.

De ezzel még nincs vége. Németország második legnagyobb jelzáloghitel bankja, a Hypo Real Estate 35 milliárd eurós hitelt kaphat egy német bankokból álló konzorciumtól. Az összeget két részletben (14 és 21 milliárd euró) kapja meg a bank, az összeg hatvan százalékát a bankok, a fennmaradó összeget pedig a német szövetségi kormány biztosítja majd – értesült a Bloomberg. A Hypo Real Estate csak ezzel a gyorskölcsönnel tudja biztosítani azt, hogy ne menjek csõdbe. A hírre a bank részvényei 76 százalékot estek.

Mindezek fényében nem meglepõ, hogy a nyugat-európai tõzsdék erõs csökkenéssel nyitottak és egész nap nem tértek magukhoz. A német DAX 2,7, a francia CAC-40 2,9, az angol FTSE pedig 2,5 százalékkal esett pénteki záróértékéhez képest. Az eladási listát természetesen a bankok vezetik, majdnem az összes nagyobb bank papírja veszített értékébõl. Kora délutánra a Royal Bank of Scotland 14,2 százalékot esett, ez történelme legnagyobb napon belüli zuhanása. De a többi európai bank sem úszta meg, a Deutsche Bank 7,5, a Commerzbank 16,9, a Societe Generale 7,3, az UniCredit 6,1 a UBS és az Allianz pedig egyaránt 6,3 százalékot veszített értékébõl.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!