Magyar alezredes vezeti az EBESZ-eseket

Orosz csapatok szállták meg a Krímet

2014.02.28. 21:45
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Orosz invázió szemtanúi vagyunk... a légteret lezárták, mert nagy számban szállnak le orosz repülőgépek és helikopterek

    – mondta az ART ukrán televízióban Szerhij Kunyicin az ideiglenes ukrán elnök újonnan kinevezett krími megbízottja. 

    A politikus szerint közel kétezer orosz katonát dobtak át légi úton az autonóm köztársaság fővárosa, Szimferopol melletti katonai repülőtérre.(MTI)

  • Az ENSZ Biztonsági Tanácsa zárt ajtók mögött fogja megtárgyalni az ukrajnai helyezet, írja az ITAR-TASZSZ. A hírügynökség szerint a tanácskozáson a BT mind a tizenöt országa részt vesz. A tárgyaláson meghallgatják Ukrajna képviselőjét is, aki az ülés megkezdése előtt az újságíróknak azt mondta, hogy reméli az ENSZ támogatni fogja Ukrajnát. (ITAR-TASZSZ)

  • Az USA nem tartja elnöknek Viktor Janukovicsot – jelentette be Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő. Psaki szerint Janukovics azért veszítette el a legitimitását, mert elmenekült Ukrajnából és ezzel hatalmi vákuumot idézet elő. Arra a kérdésre, hogy az USA elismeri-e Ukrajna új vezetését diplomatikusan csak annyit válaszolt, hogy 

    Amerikának nem szokása bejelenteni, hogy elismeri-e más országok kormányait vagy sem, de az átmeneti ukrán kormánnyal az USA együtt fog működni. 

    (ITAR-TASZSZ)

  • Csak akkor avatkozhat be egy ország Ukrajnában, ha ezt az önvédelemhez való jogára hivatkozva maga Ukrajna kéri – mondta Lattmann Tamás nemzetközi jogász az MTI-nek. Lattmann szerint Oroszország néhány évvel ezelőtt alkotott egy jogszabályt, ami miat  az Ukrajnában élő orosz nemzetiségűek védelmében Moszkva köteles beavatkozni Ukrajnában.

    Azonban Lattmann hozzáteszi, hogy a beavatkozásra elméletben csak akkor lenne lehetőség, ha Ukrajna arra hivatkozna, hogy gyakorolni akarja az önvédelemhez való jogát, és ehhez egy másik államtól segítséget kérne. Ezzel most az a probléma, hogy kérdéses, ki a legitim vezető, aki jogosan jelentheti ki, hogy szüksége van ilyen segítségre az önvédelem gyakorlásához. (MTI)

  • Lattmann Tamás nemzetközi jogász szerint jelenleg csak formáslisan van új kormányzata Ukrajnának, alkotmányjogi szempontból Janukovics elnöksége nem vitatható, mivel annak idején szabályosan választották meg. Közben azonban elveszítette a tényleges hatalmat, és ezt a hatalomvesztést a nemzetközi közösségben több tagja elfogadja.

    Lattmann szerint

    politikai szempontból lehetetlenült el Janukovics miközben azoknak, akik jelenleg ténylegesen gyakorolják a hatalmat, „akiket legitimebb kormánynak tart mindenki“, hiányzik az egyértelmű alkotmányos felhatalmazásuk.

    Szerint előbb-utóbb mindenképpen a belső jog eszközeivel kell rendezni, hogy kié a hatalom, így például a választások jelenthetnek megoldást, addig bizonytalan a helyzet. Ezért - amennyiben megtartják - a májusi előre hozott elnökválasztás tisztázhatja a helyzetet, ha azon nemzetközi megfigyelők is részt vehetnek, és kijelentik, hogy rendben folyt a voksolás. (MTI)

  • – az Ukrainszkaja Pravda szerint ezt mondta Alekszander Turcsinov a megbízott ukrán elnök. Szerinte egy Abháziához hasonló forgatókönyv készül, amikor az oroszok kiprovokálták, majd megkezdték Abházia annekcióját.

  • Az egyik ellenzéki vezető, Vitaly Klicsko szerint is az oroszok szítják a feszültséget a Krímben - írja a BBC. Szerinte több is információ bizonyítja, hogy az események mögött az orosz hadsereg áll. Klicsko felszólította az oroszokat, hogy hagyják abba, amibe belekezdtek. 

  • Ukrán luxushelikopter rejtegetnek Budaörsön

    Három napja, február 25-én egy luxuskategóriás helikopter érkezett Ukrajnából a budaörsi reptérre.  A reptéren sokan ezt hiszik az őrzött hangárba dugott Eurocopterre, hogy Viktor Janukovics helikoptere . A műszaki adatok alapján a helikopter feltehetőleg Ungvárról érkezett. Kerestük az üzemeltető céget, de ők nem voltak túl barátságosak.

  • Borzasztó indulat feszül Janukovicsban

    Egy tollon állt bosszút, de csak sejteni lehet, hogy miért.

     

    A végtelenített videón azt mondja, hogy „először is, bocsánatot szeretnék kérni“.

  • Ismeretlenek rongálták meg a legnagyobb ukrán távközlési cég krími átjátszó állomásán a száloptikai főkábeltAz Ukrtelekom szerint péntek este történt a rongálás, ami miatt technikailag nem képesek biztosítani az összeköttetést a Krím és Ukrajna többi része között. A crimea.ua krími hírportál korábban azt írta, hogy ismeretlen fegyveresek foglalták el a krími tévétoronyt, akiket elméletileg csak biztonsági okokból vezényeltek oda.

  • Ez lenne az:

    Egy ukrán férfi nézi a tv-ben Janukovics sajtótájékoztatóját egy kijevi kocsmában.

  • Az ukrán főügyészség megkezdte Janukovics Oroszországból való kiadatásához szükséges dokumentumok előkészítését, mivel Janukovics sajtótájékoztatójával bebizonyosodott, hogy Oroszország területén tartózkodik, írja közleményében az ukrán főügyészség.

  • – így reagált Facebook-bejegyzésében Arszenij Jacenyuk, az új ukrán miniszterelnök Viktor Janukovics mai sajtótájékoztatójára, ahol a volt elnök azt mondta, hogy csak akkor hajlandó vissztérni Ukrajnában, amikor garantálva lesz a biztonsága. Jacenyuk szerint Janukovicsnak felelnie kell több száz ember haláláért, amire szerinte a volt elnök adott parancsot a Berkutnak, és egy cellában teljes biztonságban lesz.

  • Azt írja a Die Presse, hogy Janukovicson kívül még 17 volt magasrangú ukrán tisztségviselő számláit fagasztja be Ausztia. A listán Janukovics fia, a volt miniszterelnök, a volt főügyész és több volt állami hivatalnok neve szerepel.

  • Az orosz külügyminisztérium utasította a krími Szimferopolban lévő főkonzulátusát, sürgősen tegyen meg minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy elkezdődhessen az orosz útlevelek kiadása a Berkut ukrán karhatalmi egység tagjainak - közölték pénteken Moszkvában.

  • Az orosz külügyminisztérium közleményében megerősítette, amit már délelőtt is jeleztek, hogy az orosz fekete-tengeri flotta megerősíti a Krím félsziget területén a saját bázisukat, szerintük az orosz flottamozgások az ukrán fél értesítésével történtek. A brit Telegraph ezt úgy értelmezte, hogy az oroszok elismerték, a Krím területén történt csapatmozgásokat, például a reptereknél megjelent fegyveresekre utalva.

  • Kérdés még, hogy mi lesz a szerepe ennek az Oroszország védőszárnyai alá menekült Janukovicsnak? Nos, Harding szerint valószínű, hogy Putyin nem fogja legitimnek elismerni a május 25-e utáni kijevi kormányt, és továbbra is Janukovicsot fogja elnöknek tekinteni – sőt, akár egy leendő krími bábállam vezetőjeként is számíthat majd rá.

    Harding arra figyelmeztet, hogy a Nyugat nem maradhat passzív, mivel szemünk előtt épp a hidegháború utáni legsúlyosabb nemzetközi konfliktus bontakozik ki.

  • Harding a következőképp látja Putyin menetrendjét: Katonai erővel biztosítani kell a félszigetet a helyi parlament által csütörtökön bejelentett népszavazásig – ami május 25-én, az általános választásokkal egy időben esedékes. Ez a népszavazás a tartomány státuszáról fog dönteni, és nem kétséges, hogy az orosz érdekeknek megfelelően fog alakulni az eredménye. Ezután a Krím vagy közjogi értelemben is Oroszország része lesz, vagy pedig Dél-Oszétiához és Abháziához hasonló kliensállammá válik, mely adminisztratív önkormányzattal rendelkezik, de függetlenségét és lojalitását orosz fegyverek garantálják. Az is látszik, hogy Putyin a Krím annektálását az Ukrajnában elvesztett orosz pozíciókért való kompenzációként fogja fel.

  • Puccsot készítenek elő az orosz katonák – állítja erős érvekkel megtámogatva a Guardian volt moszkvai tudósítója, Luke Harding. Ahogy arról mi is írtunk, oroszul beszélő fegyveresek szállták meg a szimferopoli regionális parlamentet, a repteret és a közigazgatási épületeket, ami fölé fel is húzták az orosz nemzeti zászlót. A Kreml egyelőre tagadja az érintettséget a profin kivitelezett hadműveletben, de hát nehéz lenne mást elképzelni a háttérben (arról nem is beszélve, hogy a Combatgear Blog abszolút meggyőzően azonosítja az egyenruhákat).

  • Vlagyimir Putyin telefonon beszélt Angela Merkel német kancellárral, David Cameron brit kormányfővel, és az Európai Tanács elnökével. A Kreml honlapja szerint felek részletesen átbeszélték az ukrajnai eseményeket. Kiemelt fontosságúnak nevezték a helyzet stabilizálását és a további erőszak megakadályozását. Arról is megegyeztek, hogy továbbra is tartani fogják a kapcsolatot, és közösen fognak dönteni a további lépésekről.

  • Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség szerint három órán belül összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy megtárgyalja az Ukrajnában kialakult helyzetet.

  • Letartóztatták azt a rendőrt, aki még januárban vegzált egy majdani tüntetőt. Az akkori esetről videót is készült. A rendőr a meztelen férfit a hóban, káromkodások és különféle gyalázások közben baltát nyomott a kezébe és fényképezte, majd egy tockos kíséretében visszazavarta a rendőrbuszba.(lenta.ru)

    Meztelen tüntető férfit vegzál a rendőrség
  • Az AP újságírói kilenc orosz lövészpáncélost és egy teherautót láttak a Szimferopol és Szevasztopol közti úton (BBC)

  • A crimea.ua krími hírportál szerint ismeretlen fegyveresek foglalták el a krími tévétoronyt. A parancsnokuk szerint csak az épület őrzésével bízták meg a fegyvereseket, de azt nem árulta el, hogy ki.

  • Nicolas Sarkozy volt francia elnök is arra sürgeti az EU-t, hogy ajánljon új kereteket az együttműködésre Ukrajnának. Óva intette a Nyugatot egy katasztrofális összecsapástól Moszkvával. (AFP)

  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ukrán helyzetről beszélt telefonon amerikai kollégájával, John Kerryvel. Ismételten az egy hete Janukovics és ellenzéki vezetők által is aláírt megállapodás betartását sürgette. Azt is megismételte, hogy Oroszország nem akarja megsérteni Ukrajna szuverenitását. Kerry felhozta a reptereknél megjelent, orosz egyenruhás emberek kérdését is, és ugyan az oroszok jelezték, nem sértik meg Ukrajna szuverenitását, az amerikai külügyminiszter szerint nagyon óvatosnak kell lenni, nehogy félreértelmezzék a lépéseiket. (Reuters)

  • Az ukrán Pravda szerint orosz repülők szállnak le a Krímben, és páncélozott csapatszállítok konvoja tart Szimferopol felé. Más források erről még nem írtak. (BBC)

  • Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök mindenkit nyugalomra intett a pénteki krími események után, amikért „katonai egyenruhába öltözött bűnözőket" tett felelőssé. (BBC)

  • Karel de Gucht uniós kereskedelmi biztos közleménye szerint az EU akkor fogja megkötni Ukrajnával a társulási szerződést, amikor

    Ukrajna kész lesz erre a lépésre – az Európai Unió részéről mi készen állunk.

    Gucht szerint, ha aláírják a szerződést, az 90 százalékban inkább kereskedelmi lesz, és nem politikai, ami Ukrajnának az export szempontjából kedvező megállapodás lenne. Az uniós biztos szerint a társulási szerződés aláírása nem lenne támadás Oroszország ellen.

  • A krímitatárok nem ismerik el a csütörtökön alakult új krími kormányt, jelentették be, emlékeztetve a parlamentet megszálló fegyveresekre. Közben a krími parlament jóváhagyta a dél-ukrajnai autonóm terület új kormányának összetételét pénteki rendkívüli ülésén. (BBC)