Magyar alezredes vezeti az EBESZ-eseket

Orosz csapatok szállták meg a Krímet

2014.03.05. 21:52
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kerry azt is elmondta, hogy minden fél egyetértett abban, hogy párbeszéd útján oldják meg a helyzetet. Szerinte konkrét előrelépést is sikerült elérnie, úgy érzi, hogy lesz miről tájékoztatnia Obamát, ahogy Lavrovnak is Putyint. Ismét felszólította Oroszországot, hogy kezdjen közvetlen tárgyalásokat Ukrajnával a csapatok visszavonásáról és a nemzetközi megfigyelők kiküldéséről.

  • Kerry azt mondta, hogy Lavrovval egyetértettek abban, hogy újabb megbeszélések kellenek a következő napokban. „Ukrajna szuverenitásának megsértése egyesítette a világot az ukrán nép mellett" – mondta. Mint mondta, egyértelművé tették, hogy Oroszország rossz döntést hozott. Az Egyesült Államok nem fogja hagyni, hogy az orosz lépések válasz nélkül maradjanak. Azzal zárta a sajtótájékoztatót, hogy az amerikai álláspont egy kicsit sem változott.

  • Német vállalatok szövetsége figyelmeztetett, hogy az Oroszország elleni szankciók komoly károkat okozhatnak az európai gazdaságnak, ha Oroszország is gazdasági lépésekkel válaszol. (BBC)

  • cikkünk a témában:

    Magyar katonák utaztak Ukrajnába

    Két magyar katona is van az Ukrajnába utazott EBESZ megfigyelők közt – nyilatkozta az Indexnek a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya. Az EBESZ 39 fős missziót küldött Ukrajnába, megfigyelői nem jutottak még be a Krímre, erre várhatóan csütörtökön kerül sor.

    „Március 4-én döntés született arról, hogy több NATO és EU tagállamhoz hasonlóan Magyarország is két megfigyelőt küld Ukrajnába EBESZ keretek között. A katonák kiutazása megtörtént” – írta a minisztérium.

    Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ) Ukrajna kérte, hogy küldjön katonai megfigyelőket a Krímbe. A szervezet képviselőit az oroszok eddig nem engedték a félszigetre.

  • Lavrov azt mondta, a megbeszélések folytatódnak a következő napokban. Kerry is előkerült, hamarosan sajtótájékoztatót tart. (BBC)

  • Angela Merkel német kancellár újra beszélt telefonon Vlagyimir Putyinnal, hogy megvitassák a helyzet javulása felé mutató lehetséges nemzetközi lépéseket. (Reuters)

  • Olekszandr Slapak ukrán pénzügyminiszter bejelentette, hogy a kiadások csökkentése miatt eladják a kormányzati autók nagyrészét, és sofőröket is elküldenek. Az 1500 autó többségének értékesítésével 40 millió hrivnyát, kb. 900 millió forintot akarnak spórolni. (MTI)

  • Az idő Vlagyimir Putyinnak dolgozik, miközben a kijevi hatalom az állam belső pusztulása miatt elveszíti törvényes voltát – véli Nyikolaj Petrov a moszkvai Carnegie Központ tudományos tanácsának tagja, aki Nyezaviszimaja Gazeta című orosz lapnak nyilatkozott.

    Petrov szerint:

    • Putyin nyerő helyzetben van, úgy érzi, hogy ura a helyzetnek, ezért magabiztos.
    • Most semmit sem kell tennie, csak azt demonstrálja, hogy a Nyugat javaslataira vár.
    • A kijevi hatalom Kelet-Ukrajnában nem tartja kezében az ellenőrzést, és a Nyugat nem tudja gyorsan segélycsomagot adni Kijevnek.
  • Lavrov anélkül távozott a párizsi megbeszélésekről, hogy találkozott volna Andrij Descsicia ukrán külügyminiszterrel, mondták nyugati diplomaták a Reutersnek.

  • Letartóztatási parancsot adott ki egy kijevi bíróság a Krími Autonóm Köztársaság két vezetője ellen. Szergej Akszenovot és Vlagyimir Konsztantinovot az ukrán biztonsági szolgálatnak kell a őrizetbe vennie.(Itar-Taszsz)

  • Nagy-Britannia is befagyasztja annak a 18 ukrán állampolgárnak a számláit, akik a kijevi vezetés szerint közpénzeket lophattak el. Korábban Ausztria, Svájc, Lichtenstein és Lettország is hasonló lépést jelentett be.

  • Szerda délután Donyeckben a Lenin téren egymásnak esett az ukrán kormány mellett tüntetők, és a oroszok mellett tüntetők tábora. Az Itar-Taszsz riportere szerint a demonstrálók botokkal ütötték egymást, több tucatnyian megsérültek, és több embert letartóztatott az ukrán rendőrség. 

    Rendőrsorfal választotta el a két tábort:

    Tüntetés Donyecben
  • Nem volt egy egyszerű megbeszélés, az oroszok a február 21-én elfogadott egyezményhez ragaszkodnak, azt tartják a kiindulópontnak, mondták diplomáciai források a Kerry-Lavrov tárgyalásokról a BBC-nek. Amerikai források tagadták Lavrov korábbi állítását, miszerint beleegyeztek volna, hogy a február 21-i megegyezéshez tartják magukat.

  • A sikeres tárgyalásoknak köszönhetően kiszabadult a néhány órája elrabolt Mihail Koval vezérezredes, a határőrség egyik vezetője. Az ukrán határőrség szerint folytatja munkáját.

  • A NATO több együttműködési programot felfüggeszthet Oroszországgal, jelentette be Anders Fogh Rasmussen, a szövetség főtitkára. Minden együttműködést felülvizsgálnak. A NATO egyben kiszélesíti együttműködését az új ukrán kormánnyal. Rasmussen azt is elmondta, hogy felfüggesztették az Oroszországgal tartott megbeszéléseket.

    Felfüggesztik annak az első közös NATO-orosz missziónak a tervezését, amely a szíriai vegyi fegyverek semlegesítését végző amerikai hadihajó védelmét szolgálná, bár ez nem hátráltatja a vegyi fegyverek megsemmisítését. Nem tartanak mostantól szakértői szintű egyeztetéseket sem katonai, sem civil munkacsoportok keretében sem az oroszokkal. „Ezeknek a lépéseknek világos az üzenetük: Oroszország magatartása következményeket von maga után" – hangsúlyozta Rasmussen. Nagyköveti szinten ugyanakkor maradnak egyeztetések. (Reuters)

  • A rendőrök vágtak utat Serrynek, az ENSZ küldöttjének a tömegen keresztül, így megérkezhetett a reptérre, és elhagyja a Krímet. Jan Eliasson főtitkár-helyettes azt mondta, hogy nagyon keményen el kell ítélni a történteket.

  • Száz oroszbarát tüntető vonult az EBESZ megfigyelőinek központja elé és próbálta meg eltorlaszolni az épületet. (Reuters)

  • John Kerry elismerte, hogy ultimátumok és fenyegetőzések közepette nagyon nehéz konstrúktív tárgyalásokat folytatni

    – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az amerikai kollégájáról. Majd hozzátette, hogy a francia külügyminisztériumba készül, már ott várja őt a német, francia és lengyel külügyminiszter, akik aláírták a február 21-i ukrán megállapodást. (Itar-Taszsz)

  • Az ukrán vasúti tilalom ellenére teljesíti a nukleáris fűtőanyag szállításáról szóló kötelezettségét a Roszatom – mondta az orosz állami konszern magyarországi kommunikációs ügynöksége. Alternatív megoldásokat keresnek majd, hogy külföldi partnereik részére teljesíték a szállítási kötelezettségüknek. Az ukrán állami atomenergetikai bizottság 2014. február 28-án tiltotta meg a nukleáris fűtőelemek és a kiégett fűtőanyag vasúti szállítását.(MTI)

  • Jurij Szergejev, Ukrajna ENSZ-nagykövete levelet írt az ENSZ Biztonsági Tanácsának, amiben arra hívja fel a figyelmet, hogy csak az ukrán parlament hívhat be külföldi haderőket Ukrajna területére. Korábban Vitalij Csurkin, az orosz ENSZ-nagykövet azt mondta, hogy Viktor Janukovics leváltott ukrán elnök hívta be a civilek védelmében az orosz erőket. (BBC)

  • Donyeckben a közigazgatási hivatalt megrohamozó tüntetők aláírásokat gyűjtenek, hogy Oroszország segítéségét kérjék. (Rosszija 24)

  • Ellentmondásos hírek jelentek meg szerdán arról, hogy  az ideiglenes ukrán külügyminiszter Párizsban tartózkodik-e még. A párizsi ukrán nagykövetsége szerint Andrij Descsica ukrán külügyminiszter elutazott, mivel Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a nyugati diplomácia vezetőinek nyomásgyakorlása ellenére sem volt hajlandó tárgyalni ukrán kollegájával.

    Az Egyesült Államok azonnal cáfolta a hírt. „Az ukrán miniszter nem ment el és úgy tervezi, hogy Párizsban maradt további egyeztetésekre“ – mondta egy neve elhallgatását kérő amerikai diplomata. (MTI)

  • Ellentmondva Jan Eliasson főtitkár-helyettes korábbi nyilatkozatának, az ITV stábja szerint az ENSZ-küldött, Robert Serry egy kávézóba menekült a fegyveresek elől, akik elállták az ajtót. Serry megkérte a tévéseket, hogy maradjanak vele. James Mates folyamatosan kiírta a helyzet alakulását a Twitterre. Serry egyenesen a reptérre indult a kávézóból, az autója alig tudott átmenni a tömegen, ami „Oroszország, Oroszország" skandálással vette körbe.

  • Az ukrán külügyminisztérium szerint összesen 3600 orosz katona tartózkodik illegálisan, az ukrán vezetés beleegyezése nélkül a Krím félszigeten, a külügy szerint erről bizonyítékai vannak. (UNIAN)

  • Az ukrán határőrség szerint elrabolták Jalta közelében a krími határőrség egyik parancsnokát, Mihail Koval vezérezredest. Negyven, „motorosnak" kinéző támadó jelent meg, berángatták Kovalt egy terepjáróba. A határőrség szerint Szevasztopolba vitték. Tárgyalásokat kezdtek a motorosokkal a vezérezredes szabadon engedéséről. (BBC)

  • Olga Ivshina, a BBC oroszországi tudósítója a belbeki légibázisról tudósított, amit a krími oroszok tartanak ellenőrzés alatt, és amit az ukránok már több alkalommal megpróbáltak visszafoglalni.

    Ivshina riportjából kiderült, hogy:

    • az orosz katonák szerint a nyugati újságírók előítéletesek az oroszokkal szemben,
    • nem esznek amerikai ételt, mert nem tarják egészségesnek,
    • és iszonyatosan elővigyázatosak, még Ivshinát is brit kémnek nézték.
  • Az ENSZ bejelentette, hogy a Krímbe küldött különmegbízott, Robert Serry jól van, és a szállodájában van. Nem rabolták el, de valóban megfenyegették fegyveresek. (BBC)

  • Közösen szólal meg az EU és a NATO az ukrajnai válság, az orosz agresszió ügyében, mindkét szervezet kiáll Ukrajna szuverenitása és területi épsége mellett – közölték szerdán az MTI-vel brüsszeli diplomáciai források, miután együttes ülést tartottak.

    A hivatalos közlemény szerint a részvevők „aláhúzták a válság súlyosságát“, és a megbeszélés „a nézeteknek a két szervezeten belüli közeledését tükrözte“ Ukrajna szuverenitásának és területi épségének a fenntartását, az Ukrajna és Oroszország közötti párbeszéd szükségességét, valamint a feszültséget enyhítő, „deeszkalációs“ lépések szükségességét illetően. A cél az EU és a NATO szerint a válság olyan megoldása, amely teljes mértékben tiszteletben tartja a nemzetközi jogot, a kétoldalú, illetve többoldalú kötelezettségvállalásokat.(MTI)

  • A kiszivárgott telefonbeszélgetében az észt külügyminiszter arról is beszámolt, hogy a tüntetéseken nagy elismerést szerzett Olga Bogomolec főorvos olyan bizonyítékokat mutatott be, amelyek igazolták, hogy a rendőröket és a tüntetőket ugyanolyan fegyverekkel lőtték le, vélhetően ugyanazok az emberek.

    Bogomolec most azt állítja, hogy nem mondott ilyet, nem is tudja, milyen sebeket szenvedtek a hatósági emberek. Azt is elmondta, hogy vizsgálatot kért a Majdanon meghalt tüntetők ügyében. (Telegraph)

  • Állítólag fegyveresek elrabolták Ban Kimun ENSZ-főtitkár Krímbe küldött különmegbízottját. A BBC szerint még nem erősítették meg az Interfax értesülését hivatalosan.