2024. június 22. 15:00
Georgia
Csehország
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 22. 18:00
Törökország
Portugália
BVB Stadion Dortmund II. forduló
2024. június 22. 21:00
Belgium
Románia
Térkép, Galéria, Videó
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Magyar alezredes vezeti az EBESZ-eseket

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ellie Knott, a London School of Economics (LSE) doktorandusza arról ír az LSE blogján, hogy a krími oroszokról kialakult képpel szemben a Krímen élő orosz nemzetiségű ukránok közül valójában inkább csak az idősebbekre jellemző a Moszkva iránti hűség, a Szovjetunió felbomlása után felnőtt generáció körében már sokkal kevésbé egyértelmű az orosz kötődés.

    Knott szerint az egész feltételezés, miszerint a krími oroszoknak erős orosz nemzeti identitásuk lenne, egy 2001-es felmérésre alapul. A saját kutatásai alapján - amelyek 2012 és 2013 között Szimferolban készített interjúkból állnak össze - arra jutott, hogy az orosz nacionalista mozgalmaknak valójában már nem volt olyan jelentős támogatottsága a Krímben.

  • A republikánusok támogatni fogják Barack Obama tervét, miszerint egymilliárd dolláros kölcsönt adnak Ukrajnának, erről mind John Boehner házelnök, mind Eric Cantor, a republikánusok szenátusi vezetője biztosította az elnököt. Ugyanakkor Cantor azt is jelezte, hogy máshol kell megspórolni az erre szánt pénzt. (Reuters)

  • Meghozták az ellátmányt a körbevett ukrán hadihajóknak a szevasztopoli kikötőben, írja a BBC tudósítója. Paradicsomot, hagymát és káposztákat látni nagy ládákban.

  • A török hatóságok bejelentették, hogy engedélyezték egy amerikai hadihajónak az áthaladást a Boszprouszon a következő két napban. A török források azonban nem mondták meg a hajó nevét a Hürriyet Daily News-nak, de az biztos, hogy nem a George H. W. Bush repülőgép-hordozó, ahogy egyes források állították.

  • Már tartott egy rövid találkozót John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Párizsban, de lesz még komolyabb megbeszélés is később. (Guardian)

  • A Rosszija 24 orosz tévé riportere szerint a donyecki tüntetők elfoglalták a közigazgatási hivatal épületét, amit egyszer már megszálltak hétfőn is, de nem sebesült meg közben senki. Szerinte 3-4 ezer tüntető van a főtéren.

  • Urmas Paet észt külügyminiszter azt mondta, hogy csak a kijevi látogatásán hallott pletykákat mesélte el Ashtonnak a kiszivárgott telefonbeszélgetésen, eszerint mindkét oldalon voltak orvlövészek. A Russia Today orosz tévében bemutatott telefonbeszélgetés kiszivárogtatóit azzal vádolta, hogy alá akarják ásni az új ukrán kormány hitelességét. (BBC)

  • Az EBESZ azt mondta, hogy 39 megfigyelője csütörtökön megy majd a Krímbe. (BBC)

  • Donyeckben kétezer oroszbarát tüntető áttörte a rendőrkordonokat, és megrohamozta a regionális közigazgatási hivatal épületét. (Interfax)

  • Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter azt mondta, hogy Washington kiszélesíteni a katonai együttműködést Lengyelországgal és a balti államokkal. A NATO légvédelmi küldetéseiben is nagyobb szerepet vállalnának a balti államoknál. (BBC)

  • Az orosz-fehérorosz-kazah vámuniós tagállamoknak mindent el kell követniük, hogy az igen súlyos gazdasági helyzetben lévő Ukrajnát segítsék ki a válságból, szólított fel Vlagyimir Putyin a szervezet moszkvai csúcstalálkozóján. Az orosz államfő egyúttal azt javasolta Aljakszandr Lukasenko fehérorosz és Nurszultan Nazarbajev kazah elnöknek az úgynevezett Eurázsiai Legfelső Gazdasági Tanács ülésén, hogy az ukrajnai események miatt dolgozzanak ki intézkedéseket országaik gazdaságának és exportőreinek a védelmében. (MTI)

  • Átfestettek két katonát a szófiai kommunista emlékművön. A gesztussal az 1940-es katyńi vérengzés áldozataira is emlékeznek, de a szoborcsoport közepére egy „Putin Go Home” felirat is került.

  • Az orosz parlament felsőházának javaslatára egy olyan törvényjavaslat készül, ami alapján Oroszország különösebb ok nélkül, a szuverenitásra való hivatkozással elkobozhatja az amerikai és európai gazdasági társaságok oroszországi vagyonát, és a számlájukon lévő összegeket.(TvRain)

  • Akkor is csőd lehet, ha kimentik Ukrajnát

    El fogjuk küldeni javaslatainkat – mondta Olekszandr Saplak ukrán pénzügyminiszter, főleg az IMF felé fennálló ukrán tartozások átrendezésére célozva. Közben gőzerővel formálódik az ukrán mentőcsomag. Az EU összegereblyézett 11 milliárd eurót (15 milliárd dollárt), az USA gyorsan ad 1 milliárdot, ha megszavazza a Kongresszus, és még az IMF is ad egy nagyobb adag hitelt, ha meg tudnak állapodni. Szóval rendezetlen, teljes csőd biztos, hogy nem lesz, legfeljebb egy kisebb adósságátrendezés.

  • Megvan a veszélye, hogy a konfliktus nemcsak a Krímben, hanem északon és keleten is folytatódik – mondta újságíróknak Andrij Parubij, az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat vezetője. Hozzátette: 15 orosz helikopter szállt alacsonyan az ukrán határ mentén tegnap. 

  • Ötszázan várakoznak, bármikor elkezdődhet a legújabb oroszpárti harkovi tüntetés, a feszültség érezhetően csökkent – írja a BBC tudósítója Kelet-Ukrajnából:

  • Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) kész legalább 5 milliárd euró befektetéssel segíteni Ukrajnát 2020-ig egy nemzetközi pénzügyi segítségnyújtásban. Az EBRD szerint alapvető fontosságú, hogy Ukrajna makrogazdasági stabilizációs programba kezdjen. Ukrajna és az EBRD már egy éve együttműködnek egy antikorrupciós kezdeményezés kapcsán. 

    – áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank közleményében. A támogatást feltételekhez kötik, melynek Ukrajnának meg kell felelnie.

    Az EBRD-t 1991-ben alapították, hogy segítséget nyújtson Európa és Közép-Ázsia országainak a kommunizmus összeomlása utáni gazdasági átmenet során.

  • – mondja a Putyin-karikatúra Szergej Jelkin rajzán. (Az ajtó felirata: Ukrajna)

  • Közvetlen ukrán–orosz tárgyalásra van szükség a nemzetközi közösség segítségével a feszültség megoldásához – állapodott meg az amerikai, brit és ukrán külügyminiszter Párizsban. Azt is kimondták, hogy nemzetközi megfigyelőkre van szükség Kelet-Ukrajnában és a Krím félszigeten. (Reuters)

  • Németország nem lát olyan jelentős változást a krími helyzetben, mely lehetővé tenné a szankciók elkerülését vagy a júniusi G8-csúcson való részvételt Szocsiban. A német kormány szerint az ukrajnai helyzet továbbra is riasztó – mondta Angela Merkel szóvivője.

  • Törvénytervezetet nyújtott be a Batykivscsina a parlamentnek, lehetővé téve, hogy az ország mielőbb csatlakozhasson a NATO-hoz. A tervezet többek között érvénytelenítené azt a jelenlegi törvényt, amely szerint Ukrajna katonai blokkokon kívül álló állam. A NATO-ba való törekvés az egyik legérzékenyebb pontja az orosz–ukrán és az orosz–NATO kapcsolatoknak.

  • Hiába kérte Ukrajna, hogy küldjön katonai megfigyelőket a Krímbe az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (ENESZ). A szervezet képviselőit ugyanis nem engedték a területet őrzők az orosz katonai erők kontrollja alá került félszigetre – közölte a Delfi.lt a litván külügyminiszterre hivatkozva.

    A litván parlament előtt Linas Linkevicius nem említette, hogy az orosz hadsereg katonái nem engedték be az EBESZ megfigyelpőket. "Ott most nagyon specifikus a vezetés, amely nem szívesen lép kapcsolatba más szervezetekkel, de bízunk benne, hogy meg tudjuk őket győzni" – mondta a külügyminiszter, hozzátéve, hogy az EBESZ polgári misszió küldését is tervezi.

  • "Egyre inkább nyilvánvaló, hogy az orvlövészek mögött nem Janukovics állt, hanem valaki az új koalícióból" – mondta Catherine Ashtonnak az észt külügyminiszter annak a telefonbeszélgetésnek a során, amelyet a még Janukovicshoz hű erők hallgattak le. Urmas Paet szerint különösen aggasztó, hogy az akkor már hatalomra készülő ellenzék jelezte, hogy ebben az ügyben nem kívánnak vizsgálódni. "Érdekes, folytassa" – mondta az EU kül- és biztonságpolitikai főbiztosa. Paet arról is beszámolt, hogy a tüntetésen nagy elismerést szerzett Olga Bogomolec főorvos olyan bizonyítékokat mutatott be, amelyek igazolták, hogy a rendőröket és a tüntetőket ugyanolyan fegyverekkel lőtték le, vélhetően ugyanazok az emberek.

    Paet szerint a nyomozás hiánya azonnal diszkreditálja az új vezetést.

    A beszélgetés nagy része Paet benyomásáról szólt, arról, hogyan viszonyulnak az emberek az új koalícióhoz, amelyre sokan bizalmatlanul tekintenek. Ashton pedig elmondta, hogy az emberek valóban változást akarnak Ukrajnában és az új vezetés nem teheti kizárólag a Majdan tüntetőire építve. "Ha csak barokádokat építenek, akkor nem tudunk pénzügyi segítséget nyújtani, hiszen nekünk partnerekre van szükségünk" – mesélte Ashton Paetnek, hogy mit mondott az ellenzék vezetőinek.

  •  Orosz katonák járőröznek a szevasztopoli kikötőben, a háttérben egy ukrán hadihajó

  • Brüsszelben csütörtökön ülnek össze az EU tagországainak vezetői, hogy megvitassák az ukrán helyzetet. Orbán Viktor a hírek szerint önálló javaslattal fog előállni, amely a kisebbségeket érinti. Nemcsak a magyarok miatt, hanem azért is, mert az összetett etnikumú térségben minden kisebbségnek szüksége van a megmaradásukat biztosító garanciákra.

  • A fideszes Balla Mihály szerint viszont nem is volt szó Paksról. A politikus inkább azt emelte ki, hogy a magyarok a határon innen és túl is biztonságban vannak, a nemzetbiztonsági szolgálatoktól kapott beszámolók alapján a helyzet nyugvópontra került Ukrajnában. Ezért az Összefogás által kezdeményezett vitanap megtartását sem tartja indokoltnak. Az ország gázellátásában sincsen veszély, mert Magyarország elegendő tartalékot halmozott fel az energiahordozóból, és szükség esetén más forrásokból is be tudja szerezni azt.

  • A nemzetbiztonsági zárt ülése véget ért, ám az ott elhangzottakat a pártok eltérően értelmezik. Ertsey Katalin szerint az információkból világos lett, hogy a paksi atomerőmű fejlesztésének tervét nem lehet tovább vinni az orosz féllel. Az LMP képviselője Martonyit is kritizálta, akinek, szerinte, fel kellene zárkóznia a lengyel külügyminiszter, Radoslaw Sikorski diplomáciai aktivitásához Ukrajna ügyében. Ugyanakkor kijelentette: úgy látja a hírek alapján, hogy Európa keresztet vetett az orosz katonai erők által megszállt Krímre.

  • A Russia Today angol nyelvű orosz állami adó állítása szerint a kijevi tüntetők Észtországból béreltek fel orvlövészeket a zavargások legvéresebb napjaiban. A nyilvánosságra került beszélgetést állítólag a Janukovicshoz még hű biztonsági szolgálat hallgatta le Catherine Ashton és az észt külügyminiszter között. Az EU kül- és biztonságpolitikai főbiztosa ekkor hallott Urmas Paettől arról, hogy az orvlövészek ezek szerint nem Janukovics megbízásából tevékenykedtek.

  • Állami rezidenciák, lakóházak, nyaralók eladását tervezi az ukrán kormány, amely a miniszterek és helyetteseik számát is lecsökkentette. "A cél a költségvetési források gazdaságosabb felhasználása" – indokolta a döntést az ukrán pénzügyminiszter. Alekszandr Spalak közölte, hogy az állami intézmények számára létszámstopot rendeltek el, és egy időre tilos formaruhák, telefonok, laptopok, járművek beszerzése, renoválási munkálatok megrendelése, charterjáratok igénybevétele is.

  • Ukrajna akkor kapja meg a 11 milliárd eurós segélycsomagot, ha megállapodást ír alá az IMF-fel – közölte Jose Manuel Barroso. Az Európai Bizottság elnöke később közölte: a 11 milliárd euróhoz Ukrajna két év alat juthat hozzá.