2024. június 25. 18:00
Hollandia
Ausztria
Olympiastadion III. forduló
2024. június 25. 18:00
Franciaország
Lengyelország
BVB Stadion Dortmund III. forduló
2024. június 25. 21:00
Anglia
Szlovénia
Cologne Stadium III. forduló
2024. június 25. 21:00
Dánia
Szerbia

Fontosabb részletek

Percről percre Elfogták a szökésben lévő terroristát, akinek köze lehetett a párizsi merényletekhez

Az Iszlám Állam vállalta magára a péntek este hat helyszínen nagyjából egy időben elkövetett párizsi merényleteket.
129 ember meghalt, 352-en megsebesültek, 42 embert még vasárnap is intenzív osztályon ápolnak, és többek állapota továbbra is életveszélyes.
A Stade de France-nál a biztonsági őrök tartóztatták fel az öngyilkos merénylőket, akik így nem jutottak be a 80 ezres stadionba. A Bataclan koncertteremben viszont 89 ember halt meg a támadásban.
Három csoport összehangoltan támadott. 7 terrorista halt meg a támadásokban, vagy ártalmatlanította őket a francia rendőrség.
A szálak Belgiumba vezetnek, három embert őrizetbe vettek Brüsszel egyik kerületében. Egy Bajorországban a napokban elfogott férfit is vizsgálnak, hogy kapcsolatba hozható-e a merényletekkel.
Az egyik elkövető holttestének közelében talált szíriai útlevelet Görögországban regisztrálták. Kérdés, hogy a menekülthullámmal érkezett-e öngyilkos merénylő.
A terroristák között volt három fivér, egyikük szökésben van, a rendőrség fényképes körözést adott ki.
Párizsban vasárnap délután pánik tört ki egy megemlékezésen, ahol egy petárda robbant.
Vasárnap este a francia hadsereg "masszív bombázást" kezdett az Iszlám Állam ellen Szíriában, 10 vadászrepülő 20 bombát dobott le.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ahogy korábban írtuk, a londoni repülőtér északi terminálját egy gyanús csomag miatt kiürítették. A rendőrség információi szerint most le is tartóztattak egy férfit. A specialisták már a helyszínen vannak, hogy megvizsgálják a csomagot, a vizsgálat miatt néhány járat késve indul a reptérről.

    A megszólaló szakértők szerint egyelőre nem tudják pontosan megmondani a csomag tartalmát, de a párizsi terrortámadás miatt kiemelt figyelemmel kezelnek minden gyanús dolgot.

    A British Airways gépei továbbra is közlekednek Londonból Párizsba, de a légitársaság arra hívta fel a figyelmet, hogy előfordulhatnak késések, mivel szigorúbb ellenőrzést vezettek be a francia repülőtereken. Azok az utasok, akik nem szeretnének most Franciaországba repülni, azok áttehetik az utazásuk időpontját a következő két hét valamelyik napjára, illetve választhat egy másik célt.

  • Embertelennek és minden szempontból igazolhatatlannak nevezte Ferenc pápa a Párizsban történt terrorista támadásokat a TV2000 olasz katolikus televíziónak szombaton.

    A történtekre nincs semmilyen igazolás sem vallási, sem emberi.

    Az egyházfő a TV2000-nek, az olasz püspöki kar (Cei) televíziós csatornájának telefonon nyilatkozott a terrorista támadásokról. Ferenc pápa hangsúlyozta: történtek megrendítették és fájdalommal töltötték el. Azt mondta, imádkozik a francia népért és az áldozatok családjaiért, akikhez közel érzi magát. Hozzátette:

    A francia fővárosban történtek a világ különböző részein folyamatban levő harmadik világháború részei.

  • II. Erzsébet királynő is hivatalos közleményt küldött Hollande francia miniszterelnöknek, amiben leírta: férjét, Fülöp herceget és őt is megrázták a Párizsban történtek. A királyi család részvétét fejezte ki a francia lakosok felé, akiknek a családtagjai meghaltak a pénteki mészárlásban - írja a  BBC.

  • Lövöldözésekről érkező hírek terjedtek a neten Bagnolet-ból, Párizs egyik külvárosából, és a rendőrség ki is vonult, egy helikoptert is odaküldtek. Végül azonban kiderült, hogy csak petárdák durrantak egy esküvőn. A párizsi rendőrség utána egy közleményt is kiadott, amiben arra kérnek mindenkit, hogy ne terjesszenek álhíreket. (BBC)

  • David Cameron brit miniszterelnök azt is elmondta a válságtanácskozás utáni sajtótájékoztatóján, hogy az Iszlám Állam jelentette fenyegetés egyre nő. „Az Egyesült Királyság ugyanezzel a veszéllyel néz szembe" – mondta. Azt ígérte, hogy megkétszerezik erőfeszítéseiket, hogy „eltöröljék ezt a mérgező szélsőséges ideológiát". Cameron azt mondta, hogy a második világháború vége óta nem volt ilyen súlyos erőszakcselekmény Franciaországban. (BBC)

  • Irak, Irán és az öböl menti országok vezetői szombaton sorra elítélték a francia fővárosban előző éjjel elkövetett merényleteket, és nemzetközi fellépést sürgettek a terrorizmus ellen. Szolidaritását és részvétét fejezte ki:

    • Mohammed Dzsávad Zaríf iráni külügyminiszter
    • Haider el-Abádi iraki miniszterelnök,
    • Ádel el-Dzsubaír szaúdi külügyminiszter,
    • Kalifa bin Zájid al-Nahajan sejk, az Egyesült Arab Emírségek elnöke,
    • Kuvait
    • és Katar is.
  • A Le Figarónak rendőrségi források azt is megerősítették, hogy a Bataclan koncertteremnél lövöldöző támadók nagyon jól beszéltek franciául, és a nyomozók kezében vannak az erről készült hangfelvételek.

  • a tegnapi terrortámadás után.

  • Több ország képviselői ülnek tárgyalóasztalhoz szombaton Bécsben, hogy a szíriai konfliktus megoldásáról tárgyaljanak, köztük John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

    Lavrov riportereknek arról beszélt, hogy a nemzetközi erőknek az eddigieknél sokkal többet kell tenniük, ha le akarják győzni az ISIS-t, illetve a hozzá hasonló szélsőséges szervezeteket.

    Semmi sem igazolhatja a terrorizmust, ahogy azt sem, hogy nem teszünk meg eleget annak felszámolására, mondta az orosz külügyminiszter.

  • A Franciaországgal való szolidaritás jegyében ma 17 órakor a Francia Intézet előtt (I. kerület, Fő utca 17.) lesz megemlékezés a párizsi áldozatokról.

    A Franciaországgal való szolidaritás jegyében megemlékezés a párizsi áldozatokról ma 17 órakor a Francia Intézet előtt....

    Posted by Ambassade de France en Hongrie - Francia Nagykövetség on Saturday, 14 November 2015

    Szegeden is lesz megemlékezés, 18:00-tól a Párizsi körút sarkain.

  • Szerinte britek is lehetnek a 128 halott között. A brit miniszterelnök elítélte „a brutális és érzéketlen gyilkosokat". A Twitteren azt is kiírta franciául, hogy együttéreznek a franciákkal, és velük vannak ebben a helyzetben.

    A Scotland Yard terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese közben azt mondta, hogy folyamatos felülvizsgálat alatt van a nagy-britanniai terrorkészültségi szint.

  • A főügyész a sajtótájékoztatón rekonstruálta azt is, hogyan történtek a támadások a tanúvallomások és a térfigyelő kamerák felvételeinek elemzése alapján:

    • 21 óra 20 perckor, miközben már tartott a Stade de France-ban a francia-német barátságos mérkőzés, egy robbanás történt a B bejáratnál. Két holttestet találtak a helyszínen, az egyikük öngyilkos merénylő volt, akin robbanómellény volt. Egy járókelő is megsérült a robbanásban.
    • A X. kerületben közben egy második helyszínen Kalasnyikovokkal megöltek tizenöt embert, sokakat pedig megsebesítettek. Erre a helyszínre egy fekete Seattal érkeztek a támadók.
    • 21 óra 30 perckor egy második robbanás is történt a stadion H bejáratánál, amikor a második öngyilkos merénylő is működésbe hozta a robbanómellényét.
    • 21 óra 32 perckor a XIX. kerületben is lövöldöztek a fekete Seatban érkező támadók. Nagyjából száz lőszerhüvelyt találtak a helyszínen.
    • 21 óra 36 perckor a XI. kerületi Rue Charonne-nál újból egy fekete Seatot láttak. Az egyik étterem teraszán ülők közül 19-en meghaltak, 9-en életveszélyes állapotban vannak. Itt is száz lőszerhüvelyt találtak.
    • 21 óra 40 perckor egy fekete Polo érkezett a Bataclan koncertteremhez. Három támadó berontott a terembe, lőni kezdtek, és túszul ejtették a bent lévőket. A kommandósok végül megindították a támadásukat.
  • A brit trónörökös, Károly walesi herceg is sajnálatát fejezte ki a Franciaországban történtekkel kapcsolatban.

  • A francia BFMTV szerint szíriai útlevelet találtak az egyik halott támadónál, aki a Stade de France-nál robbantott. A stadionnál három öngyilkos merénylő támadott 21 óra 20 perc körül.

  • A Guardian hozta le az Iszlám Állam közleményét, amelyben a szélsőséges iszlamista szervezet magára vállalja a tegnapi párizsi terrortámadást. A Le Figaro kiemelte, hogy az furcsa, hogy a közleményben egy olyan kerületről is írnak, mint ahol támadásokat hajtottak végre, ahol nem történt támadás. A Guardian hozzáteszi, a szervezet össze is keverhette a kerületeket, mindenesetre a lapnak megszólaló ISIS-szakértő szerint a közlemény hiteles, és a francia elnök, Hollande is az Iszlám Államot tartja felelősnek a támadásokért.

    A Iszlám Állam közleményének néhány részlete:

    „A kalifátus katonái az undor és perverzió fővárosát támadták meg. Nyolc testvérünk robbanószerekkel és gépfegyverekkel felfegyverkezve, előre kiválasztott célpontokat támadtak meg: a Stade de France-ot, ahol a félkegyelmű Francois Hollande is a német-francia meccs nézői között volt, a Bataclan klubbot, ahol több száz bálványimádó vett részt egy elfajzott buliban, ahogy a többi megtámadott helyszínen is a tizedik, tizenegyedik és tizennyolcadik kerületben.... 

    Franciaországnak és azoknak, akik ugyanazon az úton járnak tudniuk kell, hogy továbbra is elsődleges célpontjai az Iszlám Államnak...

    Ez a támadás csak a kezdete volt egy viharnak, egy figyelmeztetés..."

    A nyilatkozat szerint a szervezet folytatja támadásait Mohamed próféta megsértéséért, a francia légicsapásokért az Iszlám Állam területein.

  • A párizsi magyar nagykövetség ügyeleti számát hívhatja mindenki, aki úgy érzi, bajban van:

    +33 (6) 83 25 43 62

    Emellett a Párizsban lévő magyarok regisztrálhatják magukat a Konzuli Szolgálat oldalán is az Online adatlap konzuli védelemre elektronikus nyomtatvány kitöltésével.

  • A Telenor Magyarország közleménye:

    A Telenor Magyarország közleménye segíteni szeretne azon ügyfeleinek, akik a merényletek időpontjában Franciaországban tartózkodnak, hogy kapcsolatba léphessenek szeretteikkel vagy segítséget kérjenek. Ezért a Telenor minden francia hálózatot használó magyar ügyfele számára ingyenessé teszi a hívásfogadást és a Magyarországra és Franciaországba irányuló hívásokat november 13. 20 órától november 15. 20 óráig bruttó 10 ezer forint értékhatárig.

    Konzuli osztály elérhetősége: (33) (1) 56 81 02 30

    Ügyeleti telefon: (33) (6) 83 25 43 62

    Fax: (33)(1) 43 26 06 27

    E-mail: consulate.par@mfa.gov.hu

  • A francia BFMTV szerint szíriai útlevelet találtak az egyik halott támadónál, de ezt a rendőrség még nem erősítette meg.

  • Párizs központjában egészen jövő csütörtökig betiltottak minden utcai demonstrációt, és ugyanez vonatkozik Seine Saint-Denis-re, Hauts de Seine-re, és Val de Marne-ra.

  • Az iTélé szerint egy gyanús csomag miatt léptek a francia hatóságok.

  • A Külgazdasági és Külügyminisztérium a párizsi eseményekre való tekintettel azt javasolja, hogy aki teheti, halassza párizsi utazását későbbi időpontra.

    A szaktárca közleményében felhívta a Franciaországba, Párizsba utazók figyelmét, hogy az ország egész területére rendkívüli állapotot vezettek be és visszaállították a szigorú határellenőrzést, de a határokat nem zárták le. Párizsban a közösségi helyek egyelőre nem nyithatnak ki, minden közösségi felvonulást betiltottak, a lakosságot arra kérték, hogy maradjanak otthon, ha lehet, ne hagyják el lakásukat, a városban pedig a lehető legnagyobb elővigyázatossággal közlekedjenek.

    Akik elindulnak a francia fővárosba, azoknak a minisztérium azt tanácsolja: regisztrálják magukat a Konzuli Szolgálat oldalán az Online adatlap konzuli védelemre elektronikus nyomtatvány kitöltésével.

  • A merényletek miatt a tervezettnél egy nappal korábban, már szombaton hazatért Párizsból a német labdarúgó-válogatott, amely péntek este játszott barátságos mérkőzést a francia csapattal. A világbajnoki címvédő németek az eredeti tervek szerint csak vasárnap délben tértek volna haza. A terrorcselekmények miatt a párizsi meccs után már vissza sem mentek a szállodájukba, hanem a stadionban töltötték az éjszakát, és reggel különgéppel Frankfurtba tértek vissza.

    A Charles de Gaulle repülőtér egyik külső kifutópályája mellett, a termináltól távol várakozó gépre fegyveres rendőrök vigyáztak. A küldöttség a hazatérés után nem maradt együtt, mert egyelőre az sem biztos, hogy valóban megrendezik a keddi mérkőzést. A francia szövetség szintén azt fontolgatja, hogy lemondja a válogatott keddre tervezett barátságos találkozóját, amelyet Angliában tartanának. (MTI)

  • Nicolas Sarkozy volt köztársasági elnök, az UMP párt elnöke szerint fontos biztonsági lépésekre van szükség, "a háborúnak pedig, amit vívunk, totálisnak kell lennie". Sarkozy beszélt telefonon Hollande-dal, és vasárnap reggel majd személyesen is találkoznak. (Le Figaro)

  • Gyanús csomag miatt, elővigyázatosságból ürítették ki a londoni Gatwick északi szárnyát. Az embereket a repülőtér elé terelték, ahogy az a képen is látszik:

    A British Airways gépei továbbra is közlekednek Londonból Párizsba, de a légitársaság arra hívta fel a figyelmet, hogy előfordulhatnak késések, mivel szigorúbb ellenőrzést vezettek be a francia repülőtereken. Azok az utasok, akik nem szeretnének most Franciaországba repülni, azok áttehetik az utazásuk időpontját a következő két hét valamelyik napjára, illetve választhat egy másik célt.

  • Péntek este egyébként a londoni Tower Bridge és a New York-i Empire State Building is francia trikolórba lett öltöztetve.

  • A francia hírügynökség szerint hivatalosan is vállalták a merényleteket. Hollande már korábban is az Iszlám Államot tette felelőssé. A közleményük szerint a támadásokkal „Franciaország harcosaik ellen folytatott hadjáratára, és a Mohamed prófétát ért sértésekre reagáltak." Azt is jelezték, hogy az ország továbbra is elsődleges célpontjuk marad, ha nem változtatnak.

  • Az Európai Bizottság épületénél félárbocra engedték szombat délelőtt az Európai Unió zászlaját a Párizst ért terrortámadás miatt - írja az MTI.

    • Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület vezetője még hajnalban részvétét fejezte ki a francia elnöknek.
    • Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pedig azt írta: a Franciaország elleni támadás merénylet egész Európa ellen.
    • Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szombaton közleményben ítélte el a támadásokat. 
  • A koncertterem környéke még mindig le van zárva, sok a rendőr, az utcán az éjszakai vérengzés nyomai - ruhadarabok, a mentősök eldobott gumikesztyűi hevernek.  Egyre többen érkeznek a tegnapi lövöldözés helyszínére, hogy részvétüket nyilvánítsák.