2024. július 2. 18:00
Románia
Hollandia
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország

Fontosabb részletek

Percről percre A terrortámadás értelmi szerzője a helyszínen nézte meg a pusztítást

A német rendőrség is keresi Salah Abdeslamot, miután olyan információkat kaptak, hogy a keresett párizsi támadó esetleg Németország északi részén rejtőzhet.
Bombariadó miatt részlegesen leállt több metróvonal Párizsban, a République teret egy időre kiürítették, de nem találtak semmit.
Házkutatást tartottak egy szalafista imámnál is, akit toulouse-i dzsihadistákkal hoztak kapcsolatba.
A repterekről ismert fémdetektoros biztonsági kapukat tesznek Párizsban és Lille-ben a vasútállomásokra a Belgiumba tartó szupergyors Thalys vonatokhoz.
Két pokolgép robbant egy egyiptomi szállodánál, legalább öten meghaltak, tizenketten megsebesültek. Az Iszlám Állam vállalta a merényletet.
Egy detonátor nélküli robbanóövet találhattak Párizs egyik elővárosában, a hatóságok vizsgálják, hogy köze lehetett-e a párizsi merényletekhez.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A BBC tudósítója, Greg Dawson ott van Saint-Denisben, és arról írt Twitteren, hogy több nagy robbanást is hallott attól a háztól nem messze, ahol a reggeli akció zajlott. Azt írja, valószínűleg kontrollált robbanásokról van szó. Egyelőre nem tudni többet a robbanásokról.

  • We had great fortune to work with Thomas Ayad at Universal Music France for the past eight years and while Thomas had...

    Posted by Metallica on Tuesday, November 17, 2015

    A pénteki terrortámadásban megölt emberek között volt Thomas Ayad a Universal France projektmenedzsere, aki évek óta együtt dolgozott a Metallicával. A zenekar Facebookon nyilvánított részvétet, azt írták, Ayad több volt, mint a kiadó projektmenedzsere, a Metallica-család tagjának tartották.

  • A Párizsban rendezett COP21 nevű klímacsúcsot kísérte volna két felvonulás is, az egyik november 29-én, a másik pedig december 12-én, de mindkettőt letiltották. A konferenciát megrendezik. Jó hír viszont, hogy Lyonban megtartjék a napokban a beaujolais-, vagyis újbor-fesztivált. Az ünnep szerda este kezdődik, este 9-kor a lyoni városháza előtt gyűlnek össze az emberek, hogy egy perces csenddel emlékezzenek az áldozatokra, majd a Marseillaise eléneklésével indul az ünnep. (AFP)

  • Egyelőre a Washington Post ír csak arról, hogy a szerdai akcióban megölték Abdelhamid Abaaoudot, a merényletek kitervelőjét. A Le Monde tartja magát a hivatalos francia ügyészségi állásponthoz, azt írják, egyelőre senki sem erősítette meg nekik a Washington Post, elvileg magas rangú hírszerzési dolgozóktól származó információit.

  • A főügyész után most a francia rendőrség tart sajtótájékoztatót. Azt mondja, a rendőrség különleges bevetési egysége, a RAID sokat látott embereit is megviselik az elmúlt napok eseményei. A péntek óta rendőri akciókban 830 rendőr vesz részt folyamatosan Párizs környékén.

  • A legkonkrétabb, amit jelenleg Abdelhamid Abaaoud állapotáról lehet tudni az egy klasszikus "sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudom"-formula François Molins főügyész részéről. Annyit mondott, hogy Abaaoudék nincsenek őrizetben, ami azt is jelentheti, hogy nem voltak ott a szerdai akció helyszínén, de akár azt is, hogy Abdelhamid Abaaoud ott volt, de meghalt.

  • A főügyész arról beszélt, hogy a péntek esti támadásnál használt három autó (egy Seat, egy Volkswagen és egy Renault) gyakorlatilag konvojban érkezett Franciaországba Belgiumból csütörtök este, 10 percet hagyva egymás között a határátlépésnél. Az ügyész azt mondta, a támadást három, nagyon szervezett kommandó hajtotta végre, nagyon felkészültek voltak. A Bataclan mellett egy kukában találtak egy telefont, ami a támadóké volt, erről egy SMS-t küldtek a támadás előtt nem sokkal, hogy készen állnak, indulhat az akció, egyelőre nyomozzák, hogy az üzenetet kinek küldhették.

  • Jelenleg egy kis kavarodás van, a francia főügyész befejezte a sajtótájékoztatóját, amiben nem nevezett meg senkit a szerdai akcióban lelőtt vagy letartóztatott emberekről, miközben máshol arról szólnak a hírek, hogy az egyik megölt terrorista Abdelhamid Abaaoud, a támadás értelmi szerzője. A főügyész azt mondta, a szerdai akció olyan emberek ellen irányult, akikről olyan információk voltak, hogy valószínűleg terrortámadásra készülnek.

  • Még tart a főügyész sajtótájékoztatója, a legújabb fejleményekről, hogy tényleg megölték-e reggel Abdelhamid Abaaoudot még nem esett szó. Azt mondta, még tart a lelőtt terroristák azonosítása. A főügyész azt mondta, hétfőn az egyik kihallgatott ember azt mondta nekik, Abdelhamid Abaaoud ésa társa Salah Abdeslam Franciaországban maradtak, nem menekültek el. 

  • Miközben a Washington Post lehozta, hogy úgy tudja, megölték reggel a támadás kitervelőjét, a francia főügyész, François Molins éppen sajtótájékoztatót tart. Ő egyelőre erről nem beszélt, annyit mondott, hogy Abdelhamid Abaaoud nincs házi őrizetben. Azt mondta, a reggeli akcióban, amiben több terrorista is meghalt, nagyjából 5000 lövést adtak le a rendőrök.

  • A szerda hajnali rendőrségi akció, amiben végül legalább 2 terrorista meghalt azért indult, hogy elkapják a párizsi terrortámadás értelmi szerzőjeként számon tartott Abdelhamid Abaaoudot. A Washington Post hírszerzési forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a megölt terroristák között van Abaaoud is. Egyelőre nem tudni, hogy ő a reggel megölt férfi-e vagy az a terrorista, akiről jelenleg pletykák keringenek, hogy a támadás utáni törmelékben találtak rá.

    Abdelhamid Abaaoud
    Abdelhamid Abaaoud
    Fotó: Dabiq
  • François Hollande francia elnök szerdán telefonon beszélt Ban Ki Munnal, az ENSZ főtitkárával. "François Hollande kifejezte az igényét arra vonatkozóan, hogy minél hamarabb szülessen megoldás arra, hogy meg lehessen erősíteni az Iszlám Állam ellen folytatott harcot. Ban Ki Mun a támogatásáról biztosította" - írta közleményében az Elysées Palota. (Le Soir)

  • Egy terrorista cselekmények előkészítésével gyanúsított férfit keresnek Svédországban, ahol megemelték a készültségi szintet. A férfi személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, de a felkutatása annak az akciónak a részét képezi, amiben a rendőrség potenciális terroristákat keres. A nyomozás tényét a nemzetbiztonsági és terrorelhárítási hivatal vezetője, Anders Thornberg ismerte el egy sajtótájékoztatón. Egyelőre nem tudni, hogy ennek a körözésnek köze van-e a párizsi eseményekhez. 

  • Az i Télé arról számolt be, hogy egyáltalán nem volt ismeretlen a rendőrök számára a reggel magát felrobbantó, valószínűleg 26 éves nő, aki a párizsi terrortámadást kitervelő Abdelhamid Abaaoud unokatestvére. Azt mondták, a nőt háromszor hallgatták ki eddig a rendőrök, egyszer, amikora az unokatestvére visszajött Szíriábaól, egyszer azért, mert egy drogügybe keveredett, egyszer pedig a terrorellenes hatóságok hallgatták ki. Ő maga elvileg nem volt Szíriában, de a segítségét többször felajánlotta az Iszlám Államnak.

  • Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker egy brüsszeli lakosokhoz intézett beszédében azt mondta, hogy az Iszlám Állam Európa első számú ellensége, viszont ezen túl tartózkodott attól, hogy háborús kifejezéseket használjon. (Le Soir) 

  • Nemrég elterjedt a hír, hogy a hajnali Saint-Denis-i rendőrakció után egy harmadik terrorista holtteste lehet a törmelékek alatt. A belügyminiszter nem zárta ki ennek a lehetőségét, de még mindig nem mondtak semmi konkrétat. Továbbra is az a biztos, hogy egy nőt, aki felrobbantotta magát, jelenleg is próbálnak azonosítani, illetve egy férfi halálát lövedékek és gránátok okozták. (AFP)

  • Azt nem tudni, hogy Salah és Brahim Abdeslam hogyan radikalizálódtak, de az biztos, hogy két hónappal ezelőttig kocsmatulajdonosok voltak. Brüsszelben üzemeltették közösen a Le Beguines nevű bárt, amiből hat hete szálltak ki, miután egy rendőrségi razziában drogot találtak a helyen. A Le Beguinest végül néhány héttel ezelőtt végleg bezáratták a hatóságok. Brahim Abdeslam volt pénteken az egyik öngyilkos merénylő, a testvére, Salah pedig jelenleg a legkeresettebb gyanúsított, akinek a harmadik testvérük, a nem radikalizálódott Mohamed azt üzente, hogy adja fel magát.

  • A francia kormány szerdán megvitatta a múlt heti párizsi merényleteket követően kihirdetett rendkívüli állapot szigorításáról és három hónapos meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot. A tervezet, amelyről csütörtökön szavaz a nemzetgyűlés, pénteken pedig a szenátus, november 26-tól február végéig hosszabbítaná meg a rendkívüli állapotot.

    A jelenlegi jogszabály értelmében házi őrizetben tartható minden olyan személy, akinek tevékenysége megzavarhatja a közrendet. Péntek óta 118 embernek tiltotta meg a belügyminisztérium a lakhelye elhagyását. A kormány a lakhelyelhagyási tilalmat kiterjesztené minden olyan személyre, akivel kapcsolatban "komoly ok van azt gondolni, hogy a viselkedése veszélyt jelent". Ezzel az új megfogalmazással az olyan embereket is házi őrizetben lehetne tartani, akik "viselkedésük vagy ismeretségi körük, mondandójuk vagy terveik alapján gyanúsak". A házi őrizetben lévő embereknek az új jogszabály alapján megtiltható lenne, hogy kapcsolatba lépjenek olyan személyekkel, akikkel szemben felmerül a gyanú, hogy a közrendet megzavaró cselekményt készítenek elő.  (MTI)

  • Néhány nap alatt Európa legrosszabb hírű negyedévé vált a brüsszeli Molenbeek, ahol számos terrorista húzta meg magát. A környéken lakók szerda este gyertyagyújtással emlékeznek a párizsi áldozatokra, egyben a békéért demonstrálva, és talán jelezve a világ felé, hogy Molenbeek nem egyenlő a terrorizmussal.

    A most nagy erőkkel keresett Abaaoud Abdeslam egyik testvére, Mohamed is itt lakik, akit kihallgattak a rendőrök, de végül elengedték, azt mondja, semmit sem tudott a terrortámadásról. Szerda este ő is gyertyát gyújtott az ablakában, de az emberek közé viszonylag érthető módon már nem ment le.

  • Ez is kiderül ebből a tanulmányból, ami az Iszlám Állam által használt lőszereket elemzi. A tanulmányban van egy táblázat, ami szerint Magyarországról is kerültek ki töltények, igaz, nem sok. A legtöbbet Kínában, az egykori Szovjetunióban és az Egyesült Államokban gyártották. A tanulmány egyébként úgy készült, hogy összeszedték a csatamezőn az Iszlám Állam által hátrahagyott lőszereket. Akit tüzetesebben érdekelnek a dzsihadisták lőszerei, az ide kattintva mazsolázhat. Egyébként simán lehet, hogy ezek a magyar lőszerek eredetileg a kurdoknál voltak, a Magyar Honvédség ugyanis eddig mintegy 220 tonna lőszert adott át a kurd milíciának. 

  • Az orosz légierő az Iszlám Állam üzemanyagszállító-kamionjait bombázza. Az oroszországi szíriai műveletek vezetője, Andrej Kartapolov azt mondta, hogy Rakka és Aleppó környékén 100 repülésből 149 célpontot akartak megsemmisíteni, de ez végül 59-ből összejött. (BFMTV)

  • A fenti animáción az látható, hogy a detonáció hogyan szakította szét az Egyiptom felett felrobbantott orosz gépet. Az Iszlám Állam a propagandalapjában szerdán rácáfolt az eddigi nyomozásra, eddig ugyanis úgy tudták, hogy a robbanóeszköz a csomagtérbe volt. Ehhez képes az IÁ azt állítja, hogy az utastérben robbantottak, méghozzá egy üdítősdobozból készült szerkezettel. A fenti animáció viszont még ennek ellenére is viszonylag pontosak tűnik.

  • A reggel lekapcsolt Saint Denis-i csoport valószínűleg a Roissy Charles De Gaulle reptér ellen tervezhetett támadást, de a feltételezések szerint robbantani akartak az üzleti negyedben található Les Quatre Temps bevásárlóközpontban is - írja a France 2 rendőrségi forrásokra hivatkozva. A Roissy Charles De Gaulle reptéren ma házkutatás is volt, többek között a Fedexnél vizsgálódtak a rendőrök.

  • Franciaroszág déli részén, Monte-Carlo közvetlen közelében, Beausoleilben a rendőrök bezárattak egy muszlim imaházat, mert a rendőrök úgy értesültek, hogy radikalizált személyek jártak a házba. Ezzel egy időben három emberrel szemben házi őrizetet rendeltek el. (Le Figaro) 

  • Rendőrségi akció van folyamatban az antwerpeni Merksem viaduktnál, ahol elfogtak egy autót, ami nem vette figyelembe, hogy az uton rendőrkordon van. Nem tudni, hogy csak egy különösen figyelmetlen sofőrről van-e szó, vagy az autóval áttörtek a rendőrkordonon. Egyelőre annyi a biztos, hogy az autóban hárman ültek, folyamatban van az intézkedés, nem tudni még, hogy az akciónak van-e köze a párizsi eseményekhez.  (Le Soir)

  • A reggeli akcióban magát felrobbantó nőről annyit tudni, egyelőre pletykaszinten, hogy a nagy erőkkel keresett Abdelhamid Abaaoud unokatestvére lehetett, valószínűleg Hasnának hívták, és 26 éves volt. (BFMTV) 

  • Megszólalt az Eagles of Death Metal zenekar

    A zenekar tagjai biztonságban vannak, otthon, az Egyesült Államokban, de még mindig meg vannak rémülve a pénteki merényletek miatt. Részletek itt.

  • cikkünk a témában:

    Kólásdobozba rejtett bombával robbanthatták fel az orosz gépet

    Az Iszlám Állam azt írja a propagandalapjában, hogy az Egyiptom felett lelőtt orosz gépet egy 0,33-as üdítős dobozba rejtett bombával robbantották fel.

    CUGob4lWIAEiat6.png
    Fotó: Twitter
  • Még nem erősítették meg, de úgy tudni, hogy a reggeli rendőrségi akció után egy harmadik terrorista holtteste lehet Saint-Denis-ben a törmelék alatt. "Elképzelhető, hogy egy harmadik holttest van a helyszínen. Meg kell várni a helyszínelés végét, hogy azonosítani tudjuk" - mondta a francia belügyminiszter a BFMTV-nek. 

  • Eddig annyit lehetett tudni, hogy a párizsi Roissy repülőtéren a cargo, vagyis a légi szállítmányozási részen volt ma házkutatás, és hogy elvileg két céget vizsgáltak a francia rendőrök. Most a Figaro azt írja, hogy az egyik vizsgált szállítmányozási cég a FedEx volt.