Fontosabb részletek

Percről percre A terrortámadás értelmi szerzője a helyszínen nézte meg a pusztítást

A német rendőrség is keresi Salah Abdeslamot, miután olyan információkat kaptak, hogy a keresett párizsi támadó esetleg Németország északi részén rejtőzhet.
Bombariadó miatt részlegesen leállt több metróvonal Párizsban, a République teret egy időre kiürítették, de nem találtak semmit.
Házkutatást tartottak egy szalafista imámnál is, akit toulouse-i dzsihadistákkal hoztak kapcsolatba.
A repterekről ismert fémdetektoros biztonsági kapukat tesznek Párizsban és Lille-ben a vasútállomásokra a Belgiumba tartó szupergyors Thalys vonatokhoz.
Két pokolgép robbant egy egyiptomi szállodánál, legalább öten meghaltak, tizenketten megsebesültek. Az Iszlám Állam vállalta a merényletet.
Egy detonátor nélküli robbanóövet találhattak Párizs egyik elővárosában, a hatóságok vizsgálják, hogy köze lehetett-e a párizsi merényletekhez.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A BBC tudósítója szerint állig felfegyverzett rendőrök megállítják és átkutatják az autókat a Párizsból Brüsszel felé vezető autópálya elején. Az intézkedés miatt hosszú dugó alakult ki.

        

  • Michel Sapin francia pénzügyminiszter szerint a párizsi merényletek utáni biztonsági intézkedések mintegy 600 millió euró plusz kiadást fognak jelenteni 2016-ban, miután Francois Hollande államfő a héten 8500 új munkahely létrehozásáról döntött a rendfenntartó szerveknél, és azt is jelezte, hogy nem csökkentik tovább a hadsereg létszámát. (MTI)

  • Bejelentette a Telegram nevű csevegőapp, hogy lecsapott az Iszlám Állam állam által használt csatornákra az alkalmazáson belül.

    Októberben mi is megírtuk, hogy az online kommunikációban nagyon aktív terrorszervezet a sorozatos twitteres tiltások miatt új digitális propagandaeszközt talált magának. A Telegramot azért szeretik, amiért az átlagos felhasználók is: kényesen figyel a titkosításra és így a személyes adatok védelmére. Ezenkívül egy közelmúltban bevezetett funkció, a Csatornák lehetővé teszi, hogy az IS rugalmasan közvetítse az üzeneteit korlátlan számú felhasználó számára – vagyis toborozzon.

    A Telegram csapata most bejelentette, hogy ezen a héten 78 ilyen nyilvános csatornát tiltott le, amelyeken 12 különböző nyelven folyt a terroristapropaganda. Ezenkívül egyszerűbbé teszi a felhasználóinak, hogy ilyen illegális vagy sértő tartalmakat bejelenthessenek.

    A privát üzenetekbe továbbra se fog belenyúlni a Telegram – nem is tudnának, hiszen az erős titkosítás lényege, hogy ők maguk se férnek hozzá az üzenetek tartalmához. Azt viszont elvileg láthatják, hogy ki kivel kommunikál, ezek a metaadatok pedig szintén hasznosak lehetnek a terroristák tevékenységének feltérképezésében.

  • Tényleg kihirdették a döntést: a francia rendőröknél ezután önkéntes alapon szolgálaton kívül is lehet fegyver. A gyülekezési tilalmat eközben Párizsban vasárnapig meghosszabbították, de a tilalom a merényletek helyszínein tartott megemlékezésekre nem vonatkozik. A rendőrség nem tiltott be semmilyen kulturális rendezvényt, de arra kérte az ezernél több ember befogadására alkalmas színházak és koncerttermek működtetőit, hogy erősítsék meg a biztonsági intézkedéseket, például a belépők teljes átvizsgálásával. (MTI)

  • Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök felszólította a muszlim országokat, hogy fogjanak össze az Iszlám Állam ellen, aminek megerősödéséért Bassár el-Aszad szíriai elnököt tette felelőssé. (BFMTV)

  • A hagyományosan évente megrendezett fesztivál idén elmarad, helyette megemlékezés lesz a párizsi merényletek áldozataira, jelentette be a város polgármestere. A december elején tartott fesztiválra milliók szoktak ellátogatni. (BBC)

  • A november elején az osztrák–német határon elfogott montenegrói fegyvercsempésznek Franciaországhoz lehet köze, de a párizsi merényletekhez nem, idézte a Guardiana német rendőrség egyik szóvivőjét. Az 51 éves férfi autóját november 5-én állították meg, majd vizsgálták át a München felé vezető autópályán. A kocsiban  lőfegyvereket, lőszert, kézigránátot és több kilogrammnyi robbanóanyagot találtak. A férfinál talált dokumentumok arra utaltak, hogy Párizsba tartott.  A bajor tartományi bűnügyi rendőrség közvetlenül a férfi őrizetbe vétele után tájékoztatta az ügyről a francia hatóságokat.

  • A Nemzeti Front vezetője ma reggel faképnél hagyta a France Inter rádió riporterét. A szélsőjobboldali politikus a műsorban arról beszélt, hogy szerinte a párizsi merényletek miatt le kellene mondania a belügyminiszternek és az igazságügyi miniszternek, Christiane Taubirának. Taubirát azzal vádolta, hogy egy interjúban szerinte azt mondta, meg kell érteni a Szíriába távozó fiatalokat. A France Inter riportere félbeszakította Le Pent, és visszajátszotta neki Taubira valódi szavait, a miniszter valójában csak azt mondta: fontos megérteni, mi készteti távozásra a fiatalokat. Le Pen erre nagyon ideges lett a számonkéréstől, azzal vádolta a rádiót, hogy bíróságként viselkedik, és kisétált a stúdióból, hiába próbálták a rádiósok folytatni a beszélgetést. (Guardian)

  • A francia nemzetgyűlés zöld utat adott a szükségállapot meghosszabbításának, amit a törvénymódosítással már három hónapig ki lehet hirdetni. A szenátusnak még pénteken ezt jóvá kell hagynia. (Le Figaro)

  • Az NBC News közvélemény-kutatása szerint tízből hat amerikai támogatná, hogy további szárazföldi csapatokat küldjön Amerika az Iszlám Állam ellen, írja az Rt.com.

    Ugyanezen felmérés szerint a megkérdezettek 58%-a véli úgy, hogy egy „elsöprő katonai erő a legjobb módja a terrorizmus elleni küzdelemnek”.

    A felmérést a párizsi terrortámadás után két nappal végezték. Ugyanezen felmérésen hat nappal a támadás előtt még az jött ki, hogy az amerikaiak 53 százaléka ellenzi, hogy további szárazföldi csapatokat küldjön Amerika Szíriába az Iszlám állam ellen, míg 43% támogatta.

  • Huszonegy francia kormánypárti szocialista képviselő szerdán egy olyan törvénymódosítást is megfogalmazott, ami lehetővé tette volna a kormánynak, hogy a szükségállapot keretein belül az egész írott sajtóra, a rádiókra, a filmvetítésekre és még a színházi előadásokra is befolyást gyakoroljon. A végül elvetett módosítás indoklásában az is szerepelt, hogy a Charlie Hebdo elleni támadásokkor bizonyos médiumok olyan hibás tudósításokat hoztak, amelyek miatt a francia lakosok és a biztonsági erők tagjainak élete is veszélybe kerülhetett volna.

  • A belga ügyészség szerint egy embert őrizetbe vettek a brüsszeli Laeken városrészben zajló rajtaütés során. (MTI)

  • Az angol Arsenal focicsapat francia edzője is megszólalt a párizsi terrortámadás kapcsán. Wenger egyébként Párizsban volt a támadás napján.

    A csapat twitterére kerültek ki Wenger gondolatai. Szerinte tovább kell lépni, és a jó felé kell elindulni. Illetve bízni kell abban, hogy a politikusok jó döntéseket fognak hozni. A francia pedig egy toleráns nemzet. 

    A francia futballválogatott kedden a Wembley-ben Angliával játszott barátságos meccset, ahol franciák és angolok együtt énekelték a francia himnuszt, a Marseillaise-t, de a z angolok már a meccs előtt is kifejezték szolidaritásukat, a Wembley a francia zászlót idézve kék-fehér-piros kivilágítást kapott, és a francia forradalom jelmondatát is kiírták: Liberté, Egalité, Fraternité (szabadság, egyenlőség, testvériség).  Az Arsenal válogatott védője, Laurent Koscielny annyira meghatódott, hogy még a meccs után is Wengernek kellett vigasztalnia.

  • A szerdai rajtaütés helyszínének, a párizsi Saint-Denis negyednek a polgármestere, Didier Paillard arra kéri a város polgárait, hogy menjenek este hatra a pénteki merényletek egyik célpontjához, a Stade de France-hoz, és emlékezzenek meg közösen az áldozatokról.

    Azt mondta: szeretne köszönetet mondani mindenkinek Saint-Denis-ben, aki tiszteletben tartotta a rendőrök munkáját, nem adta át magát a pániknak, és megmutatta a mindannyiunkat összekötő szolidaritást.  (Guardian)

  • A francia miniszterelnök hivatala most hangsúlyozta: a mai beszédnek az a része, amelyben a vegyi fegyverek miatti aggodalmáról beszélt Manuel Valls, nem új információ a fenyegetettségről, csak egy realista meglátás. A hivatal egyik szóvivője a Le Monde-nak azt mondta: a szakértők régóta tudják, hogy az Iszlám Állam használ vegyi fegyvereket, hiba volna nem számolni ezzel a lehetőséggel.

  • Az olasz külügyminiszter, Paolo Gentiloni szerint öt lehetséges terroristát keresnek azután, hogy az amerikai hatóságok figyelmeztették őket arra, hogy merényletre készülhet Olaszország területén. A valószínű célpontok között volt a római Szent Péter- bazilika és a milánói Scala is. A miniszter az állami RAI-nak nyilatkozott. Az ANSA hírügynökség szerint az FBI öt arab személy nevét adta meg Olaszországnak, akik feltehetően Olaszországban tartózkodnak, és fel kellene őket kutatni. (Guardian)

  • November 28-ától határozatlan időre felfüggeszti Budapest és az egyiptomi Hurghada közötti járatát a Wizz Air, közölte a cég az MTI-vel. A magyarázatuk szerint „a működési környezet felülvizsgálatát követően” döntöttek így.  A légitársaság menetrendje idén május 16-án bővült a heti egyszeri Budapest–Hurghada járattal.

  • A Guardian idézi az egyik párizsi merénylő, Bilal Hadfi volt tanárát, Sara Stacinót, aki a VRT televíziónak nyilatkozott. Azt mondta: Hadfi jó tanuló volt, motivált, érdekelte a politika, jobban, mint a többieket. Aztán felhagyott a zenehallgatással, és azt gondolta, hogy a nőknek lefátyolozva kellene járniuk.

    A tanár azt állítja, hogy a Charlie Hebdo elleni támadás után figyelmeztette az iskola vezetését Hadfira. A Washington Postnak egy belga igazságügyi minisztériumi szóvivő azt mondta, tudtak arról, hogy Hadfi Szíriába utazott, majd hazatért, és hogy lehallgatták Hadfi otthoni telefonját, de a törvényi szabályozás szerint ezt abba kellett hagyniuk, amikor nem volt otthon.

  • Az egyik orosz állami televízió, az NTV két munkatársát megverte és kirabolta egy tizenévesekből álló banda a belgiumi Molenbeekben. Az újságíró elmondta, hogy ő és az operatőre Bilal Hadfi barátait és rokonait kereste. Megpróbáltak szóba elegyedni egy csapat fiatallal, amikor néhány perccel később az egyikük rátámadt az operatőrre, a többiek pedig csatlakoztak hozzá. Az újságírók a földre kerültek, ahol tovább rugdosták őket. A támadók elvitték a hátizsákjukat, benne a pénzükkel, a laptopjukkal és az irataikkal. Az orosz újságíró szerint két támadót később bevittek a rendőrök, szerinte Hadfi szimpatizánsai voltak. (BBC)

  • A párizsi terrortámadás miatt az El Clásicón is nagyon szigorú ellenőrzést terveznek a Bernabéu stadionban szombaton, írja a Thelocal.es. A meccs helyi idő szerint negyed hétkor kezdődik majd.

    A héten két mérkőzést is lefújtak: a németholland meccset pár órával a meccs előtt, egy hannoveri bombariadó miatt, illetve a belgaspanyol barátságos mérkőzést is elhalasztották a szigorú biztonsági intézkedések miatt Brüsszelben.

    Az El Clásico a világ legnézettebb klubcsapatok közti összecsapása, világszerte átlag 500 millió nézőt érdekel.

  • A svéd rendőrség egy Mutar Mutanna Madzsid nevű iraki állampolgárt keres, aki a gyanú szerint terrortámadást tervezett végrehajtani Svédország területén, írja a The Local. A svéd média közzétette a gyanúsított fotóját. A képet elsőként közlő Expressen szerint a 25 éves férfi az Iszlám Állam tagja, és Irakban, Szíriában és Németországban járt korábban. 

  • A Rakkát csendben lemészárolják aktivistacsoport beszámolóiból lehetett eddig is értesülni arról, mi történik az Iszlám Állam (IS) területein, például Szíria hatodik legnagyobb városában Rakkában. A CNN rövid bejátszásában is erről van szó, illetve IS-videókból mutatnak ismét részleteket, amelyeken az látszik, hogyan tanítják ölésre a 4-5 éves kisgyerekeket.

  • A belga államügyész megerősítette, hogy rajtaütések zajlanak Brüsszelben és környékén a párizsi támadásokkal összefüggésben. Egy szóvivő szerint az akciók többsége olyan ingatlanokon zajlik, amelyek Bilal Hadfi segítőihez köthetőek. Közölte, hogy a belga hatóságoknak volt aktájuk Hadfiról már pár hónapja, mióta azt gondolták róla, hogy Szíriába készül. A rajtaütések Molenbeek és Jette területén zajlanak, illetve van még egy művelet, amely Brüsszel Laeken negyedében zajlik, és az az ügyészségi szóvivő szerint Salah Abdeslamhoz köthető. A párizsi támadások ügyében zajló hivatalos nyomozástól vagy a Salah Abdeslam utáni hajtóvadászattól azonban külön állnak a mai belga akciók, mondta az ügyész. (BBC)

  • A Cornavin vasútállomáson, a Franciaországból érkező és oda induló vonatok közelében találtak egy gazdátlan, nagy fekete csomagot szerdán, ezért öt vágányról evakuálták az embereket. Bombaszakértő vizsgálta meg a csomagot, kiderült, hogy vaklárma volt. (The Local)

  • A francia média szerint a rendőrség ma azt készül bejelenteni, hogy a rendőröknek engedélyezni fogják, hogy náluk legyen a fegyverük akkor is, amikor épp szolgálaton kívül vannak, és nincs rajtuk golyóálló mellény. A dolog önkéntes lesz, azok a rendőrök, akik úgy döntenek, hogy maguknál tartják a fegyverüket, egy karszalaggal fogják megkülönböztetni magukat. (Guardian)

  • "Segítség, segítség" - kiabálta a rendőröknek az ablakból a párizsi Saint-Denis negyedben magát felrobbantó terrorista nő, amikor körbevették az épületet, írja a Telegraph szemtanúkra hivatkozva. A 41 éves Stephane Colas szerint a nő célja az lehetett, hogy becsalogassa a rendőröket. Azt mondták neki, hogy maradjon, ahol van, vagy lelövik, de ő visszahúzódott a lakás belsejébe. Amikor a rendőrök hat óra körül új támadást indítottak, a nő volt az első, aki tüzet nyitott egy Kalasnyikovból. A rendőrök próbáltak beszélni hozzá, megkérdezték, hol van a barátja, amire visszaüvöltött, hogy "Ő nem a barátom!" Ezután felrobbantotta magát.

  • A hatóságok Brüsszel térségében hat helyszínen kezdtek rajtaütéseket végrehajtani. Állítólag, az AP jelentése szerint közük van az akcióknak az egyik párizsi merénylőhöz, Bilal Hadfihoz. A 20 éves Bilal Hadfi volt az egyike a három robbantónak a Stade de France stadionnál. (BBC)

  • Fennáll a veszélye annak, hogy terroristák vegyi fegyvert vetnek be, jelentette ki csütörtökön Manuel Valls francia miniszterelnök. Valls a nemzetgyűlésben mondott beszédet. "Semmi nem zárható ki, és a szükséges óvatossággal mondom, de tudjuk, gondolunk rá, fennáll a vegyi és bakteriológiai fegyverek veszélye" - fogalmazott. (MTI)

  • Beszédet mondott a parlament alsóházában Charles Michel belga miniszterelnök. A javaslata szerint Belgium börtönbe zárná, elektronikusan nyomon követné és megfigyelné az országba visszatérő dzsihádistákat. Michel bejelentette: a kormánya 400 millió eurót javasol elkülöníteni a terrorizmus elleni harcra, ezért a jövő héten a költségvetés módosítását is előterjeszti. Szerinte határozottan, de a jogállamiság elveit tiszteletben tartva kell fellépni a terrorizmus ellen. (MTI)

  • A belga La Dernière Heure nevű lap közölt néhány újabb részletet a magát felrobbantó 26 éves nőről, akiről úgy tudni: Abdelhamid Abaaoud unokatestvére volt. Állítólag június 11-én feltett magáról egy fotót a közösségi oldalára, kinyilvánítva, hogy Szíriába vágyik. A közösségi oldala szerint a belga–francia határ közelében lévő Paul Verlaine Egyetem diákja volt.