2024. június 30. 18:00 ÉLŐ
Anglia 2
Szlovákia 1
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

Fontosabb részletek

Percről percre A terrortámadás értelmi szerzője a helyszínen nézte meg a pusztítást

A német rendőrség is keresi Salah Abdeslamot, miután olyan információkat kaptak, hogy a keresett párizsi támadó esetleg Németország északi részén rejtőzhet.
Bombariadó miatt részlegesen leállt több metróvonal Párizsban, a République teret egy időre kiürítették, de nem találtak semmit.
Házkutatást tartottak egy szalafista imámnál is, akit toulouse-i dzsihadistákkal hoztak kapcsolatba.
A repterekről ismert fémdetektoros biztonsági kapukat tesznek Párizsban és Lille-ben a vasútállomásokra a Belgiumba tartó szupergyors Thalys vonatokhoz.
Két pokolgép robbant egy egyiptomi szállodánál, legalább öten meghaltak, tizenketten megsebesültek. Az Iszlám Állam vállalta a merényletet.
Egy detonátor nélküli robbanóövet találhattak Párizs egyik elővárosában, a hatóságok vizsgálják, hogy köze lehetett-e a párizsi merényletekhez.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Terrorelhárítók hatoltak be egy temlomba Saint-Denis-ben, nem messze a reggeli akció helyszínétől.  A Figaro szerint a rendőrök baltával törték be az egyik kaput.

    000 ARP4340260
    Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP
  • Az akciónak Saint-Denis-ben vége, a kommandósok már el is hagyták a helyszínt. A támadás szűk környékét azonban egyelőre továbbra is lezárva tartják, most a helyszínelők vették át a terepet.

  • A helyszínen lévő újságíróknak a helyi parancsnok kijelentette, hogy a Saint-Denis-ben reggel kezdődött akciónak vége, a rendőrök levonulnak a helyszínről. A hírt a kormányszóvivő is megerősítette. Hamarosan Cazeneuve belügyminiszter tájékoztatja a nyilvánosságot a történtekről, egyelőre több kérdés is tisztázásra vár:

    • Sikerült-e elfogni Abbadout és/vagy Abdeslam-ot?
    • Mi lett azzal a férfival, aki a lakásban rekedt, és aki miatt az akció elhúzódott?
    • Volt-e civil áldozat (a sajtó egy járóelőről írt)? 
  • Sajnos a Charlie Hebdo-merénylet után újra terroristák, illetve francia politikusok és külvárosok neveit ismételgeti az ország. A bennem szunnyadó franciatanár ismét előbújt, néhány most forgó név helyes kiejtése következik (a könnyebbség kedvéért nem a francia fonetikus ábécé jeleivel):

    • Saint-Denis (ahol a terroristákat keresik) - szen döni
    • Abdelhamid Abaaoud (lehetséges értelmi szerző) - abdelamid abaud
    • Salah Abdeslam (körözött terrorista) - szálá ábdeszlam
    • Bataclan (koncertterem) - bátáklan
    • Stade de France (nemzeti stadion) - sztád dö fransz
    • François Hollande (francia elnök) - franszoá olland
    • Manuel Valls (francia miniszterelnök) - manüel válsz
    • Bernard Cazeneuve (francia belügyminiszter) - bernár káznőv
    • François Molins (párizsi főügyész) - franszoá molen
    • Elysée (elnöki palota) - élizé
  • A lakásban elfogott három, és a közelben őrizetbe vett két gyanúsított mellett további két embert fogtak el a rendőrök abban az épületben, amelyben hajnal óta tart a rendőrségi rajtaütés. Erről az ügyészség egyik vezető munkatársa számolt be. A két személy feltehetőleg a lakás tulajdonosa és a barátnője, róluk korábban már volt szó. Az utcán lévő tudósítók percekkel az újabb őrizetbe vétel előtt hangos csattanást hallottak.

  • Belerepült egy galamb a képbe, miközben a rendőrök az utcát biztosítják Saint-Denisben. Semmi nem zavarhatja meg a figyelmüket. Ezt a pillanatot nagyon elkapta az AP fotóriportere.

  • A francia hatóságok ma reggel megerősítették, hogy a Saint-Denis-ben indított akció célja Abdelhamid Abaaoud, a pénteki támadások feltételezett kitervelőjének az elfogása volt. Közben a francia sajtó azt  is tudni vélte, hogy a körözés alatt álló Salah Abdeslam is a lakásban tartózkodik.

    Az akcióban egy terrorista férfi halt meg, és négy további férfit vettek őrizetbe. A rendőrség feltehetően tudja, vagy épp most próbálja azonosítani, hogy mi van a két leginkább keresett férfival, azonban erről továbbra sem szivárgott ki semmilyen információ. Ez akár arra is utalhat, hogy egyikük sem volt a lakásban.

  • Rendőrségi forrásokra hivatkozva a le Monde és a Liberation is arról ír, hogy a reggeli razziában két terrorista vesztette az életét. Ezzel tisztázódni látszik a támadás körülményeinek egyik legnagyobb ellentmondása. Az egyikük a magát felrobbantó nő, a másik egy férfi, akivel állítólag egy rendőrségi mesterlövész végzett.

  • A közösségi médiában már terjed a #jesuischien (kutya vagyok) hashtag a Saint-Denis-ben elpusztult hétéves malinois (belga juhász) rendőrkutya, Diesel emlékére. A rendőrség szerint az ilyen bevetések elképzelhetetlenek a robbanószerek megtalálására kiképzett rendőrkutyák nélkül.

    CUFlRc0WcAEiDgL
  • Akár Szlovákia is fegyverforrásuk lehetett a franciaországi terroristáknak. A Lidokvky.cz hírportál felidézte, hogy áprilisban a cseh rendőrség két francia férfit vett őrizetbe a csehszlovák határon, mert autójuk fegyverekkel volt tele – írta az MTI.

    Az autót rutinellenőrzésen állították meg Dél-Morvaországban, miután átjött Szlovákiából. 

    Az őrizetbe vett franciák ellen júniusban tettek vádemelési javaslatot.

    A Lidovky.cz Pavel Hantáktól, a rendőrségi osztály szóvivőjétől úgy tudja, hogy két férfi Szlovákiában vette a fegyvereket, amelyeket az őrizetbe vettek állítólag vaktölténnyel való lövöldözésre akartak átalakítani. A Lidovky.cz úgy tudja, hogy Szlovákiában olyan géppisztolyokat is lehet kapni, amelyeket egy kis átalakítás után újra éles lőszerrel lehet használni.

  • Az ostrom alá vett épületből egy levetkőztetett férfit vezettek el a rendőrök néhány perce. Egyelőre nem lehet tudni, ki lehet a férfi, és miért nincs rajta nadrág.

    Elképzelhető, hogy az egyik terrorista, akit azért vetkőztettek le, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy nincs a testén bomba.

  • A Le Figaro azt írja, hogy 15 embert, köztük nőket és gyerekeket evakuáltak a Saint-Denis-ben megostromlott épületből. Köztük volt az a nő is, aki kisgyerekével közvetlenül a terroristák által bérelt lakás alatt lakik, és érzékletes beszámolót adott a mai reggeléről.

  • François Hollande vezetésével rendkívüli tanácskozást tartanak az elnöki palotában. Az államfő mellett Manhuel Valls miniszterelnök, Bernard Cazaneuve belügy-, Laurant Fabius külügy-  és Christine Taubira igazságügyminiszter van jelen.

  • A rendőrség több közleményben is kérte a Saint Denis-i járókelőket, hogy inkább maradjanak otthon, mert továbbra is folyamatban van a terroristák elleni akció, és nem biztonságos az utcán tartózkodni. A helyiek azonban fittyet hánynak a felhívásokra.

    K  AP20151118050
    Fotó: Thibault Camus / MTI
  • Felszólította a francia a kormány a Twittert, hogy franciaországi felhasználók számára tegyék elérhetetlenné a Bataclan klubban a mészárlás után készült felkavaró képeket, írja a Monde. A rendőrség az emberi méltóságra és a nyomozás zavartalanságára hivatkozik a dokumentumban, ami az online tartalmak blokkolását monitorozó Lumen szervezet birtokába jutott. A Twitter csak azokat a képeket blokkolta, melyeket konkrétan megemlített a rendőrség, ezért továbbra is láthatók fotók a helyszínről Franciaországból is, de érzékeny tartalomként megjelölve, tehát nem töltődnek be automatikusan, a felhasználó beleegyezése nélkül. A népszerű tagek közül is kivetettek a Twitterrel egy Iszlám Államot támogató taget. A lap megemlíti: Bernard Cazeneuve belügyminiszter a januári támadások után a Szilícium-völgyben tárgyalt a legnagyobb techcégekkel „a terrorizmus propagandája és az online toborzás elleni harc hatékonyabb összehangolása” érdekében. Február óta a rendőrség bírósági közbenjárás nélkül kérheti tartalmak elérhetetlenné tételét Franciaországban.

  • A Le Figaro szerint a helyi városháza pszichológiai segélypontot létesített a Stade de France-beli robbantás, majd a ma reggeli rendőrségi akció miatt kikészült a saint-denis-i lakóknak.

  • A francia rendőrség épp most posztolta ki, hogy a saint-denis-i akció jelenleg is folyamatban van. Öt rendőr szerzett könnyebb sérüléseket.

  • Egymásnak ellentmondó hírek keringenek arról, hogy hány ember veszítette az életét ma reggel Párizsban. Korábban két (sőt, egy ideig három) áldozatról volt szó: egy a terrorelhárítók mesterlövésze által agyonlőtt férfiról és egy magát felrobbantó nőről. Az ügyészség közleménye ugyanakkor csak a nőt említi, ám nem jelenti ki azt sem, hogy csak egy halott van. Igyekszünk tisztázni a helyzetet, de egyelőre nehéz biztosat mondani az ügyben. 

  • A német hatóságok a kedd estére Hannoverbe tervezett német–holland barátságos labdarúgó mérkőzés előtt már 30 órával kaptak olyan jelzéseket, hogy valakik terrorcselekményre készülnek. Ezután a francia titkosszolgálat is jelezte, hogy 48 órán belül egy iraki származású terrorista akar robbantani a stadionban. Ezután zárták le a stadiont. A rendőrség keres egy férfit, aki egy gyanús csomagot hagyott a Hannoverbe érkező IC-n. A férfi elmenekült. A csomagban egy bombára kísértetiesen hasonlító szerkezetet találtak. A tűzszerészek ezt a helyszínen felrobbantották, de mint kiderült, robbanóanyagot nem tartalmazott. 

  • Mindenki erre kíváncsi, de a francia hatóságok egyelőre semmit nem közöltek arról, hogy a mai saint-denis-i akció során meghalt, illetve elfogott terroristák között van-e a két leginkább keresett terrorista. Abdelhamid Abbaaoud-ot a merényletek (egyik) kitervelőjének tartják, Salah Abdeslam pedig a kilencedik lehetett a támadásban közvetlenül részt vevő terroristák közül.

  • A BFMTV híre szerint egy rendőrkutya is meghalt a terroristák ellen indított akció közben. Az állat akkor kapott halálos sebet, amikor a rendőrök előreküldték, hogy mérje fel a veszélyt a lakásban. Az akció során a sajtó szerint három rendőr megsebesült, halálos áldozat nem volt.

  • A BFMTV francia tévé megszólaltatta a lakás tulajdonosát, amelyben ma rajta ütöttek a terroristákon. A férfi szerint két belgiumi férfinak adta ki a lakását:

    Egy barátom kért meg, hogy pár napja adjam ki két barátjának a lakást. Abszolút fogalmam se volt róla, hogy terroristák.

    A férfit őrizetbe vették, előtte még az AFP-nek is nyilatkozott:

    Mondtam nekik, hogy a lakásban még matrac sincs, de azt mondták, nem gond.

    Az AFP szerint a férfi barátnőjét is elvitték a rendőrök.

  • A megostromlott lakás a Rue de Corbillon 8. szám alatt található, és a helyi média szerint az épület alsóbb szintjein egy általános iskola van, ahová 326 gyerek jár. A környéken a közintézmények, köztük az iskolák természetesen zárva vannak.

  • Bombafenyegetés miatt néhány perccel a felszállás után visszatért a kairói repülőtérre az Egypt Air egyiptomi légitársaság Hurgadába tartó gépe – írta az MTI az az al-Vafd napilap alapján.

    A kedd este 11 után felszállt gépen egy cseh nő riasztotta az utaskísérőket, hogy a mellette ülő utas egy üzenetet kapott a telefonjára, amely szerint pokolgépet helyeztek el a repülőn. 

    Az al-Vafd szerint a gép fél órával később szállt le a repülőtéren.

    Az utasokat ezek után egy másik repülővel szállították Hurgadába, kivéve a cseh nőt, férjét és azt az utast, aki az SMS-üzenetet kapta. A biztonsági vizsgálatok során kiderült, hogy a riasztás hamis volt.

    Az MTI felhívta a figyelmet, hogy az egyiptomi ONA hírügynökség másként írta meg a történteket. Eszerint még a felszállás előtt jelentette egy utas a személyzetnek, hogy a mellette ülő utas az október 31-én lezuhant orosz gépről tett fel bejegyzéseket egy közösségi portálra. Repülőtéri biztonsági források szerint a pilóta ezek után értesítette az illetékeseket a terroristagyanús utasról, illetve annak lehetőségéről, hogy robbanószerkezet van a gépen. Az ONA értesülései szerint a gép, az utasok és a csomagok átvilágítása során ez nem bizonyosodott be.

  • 000 ARP4340089
    Fotó: Thomas Samson / AFP

    Az AP és a francia média szerint egy ember a Saint-Denis-ben körbekerített lakásban rekedhetett, jóllehet mintegy 20 perce a rendőrség közleményben mondott köszönetet a helyiek türelméért. A környék lakosait továbbra is arra intik, hogy ne hagyják el a lakásukat.

  • A hajnali-reggeli rendőrségi akció után kámzsás kommandósok hatoltak be a saint-denis-i városháza épületébe, írja a BBC.

  • A párizsi ügyészség közleménye frissítette a pénteki, a Bataclan koncertteremnél történt terrorakció végén magukat felrobbantó terroristák ügyében zajló vizsgálat híreit. Ismail Mostefai és Sami Amimour családtagjait a rendőrök kihallgatásuk után elengedték, nekik nincs közük a terrorcselekményekhez.

  • A rendőrség megerősítette, hogy véget ért a párizsi Saint-Denis-ben hajnalban indított akció. Egy terroristanő magát robbantotta fel. Öt embert letartóztattak: hármat a lakásban, kettőt, egy férfit és egy nőt a közelben.

  • A Saint-Denis-ben, az ostrom alá vont lakás alatti lakásban a kisbabájával lakó Sabrine így írta le a BMFTV francia csatornának az éjszakáját:

    Robbanásra ébredtem. Aztán lövéseket hallottam, rengeteg lövést. A rendőrök lőttek a terroristákra, azok meg visszalőttek.

    Robbanások voltak és lövések. Fogalmunk se volt, mit csináljunk. A fiammal bepánikoltunk. A plafonról hullott a vakolat. Ha maguk rendőrök, kérem segítsenek rajtam és a fiamon – kiabáltam.

    De csak lőttek, lőttek.

  • Francia rendőrségi források szerint az ostrom alá vett saint-denis-i lakásban három terrorista halt meg, feltehetőleg egyikük az a nő, aki a derekára erősített robbanóanyagokkal végzett magával – írja a CNN. A csatorna szerint öt embert vettek őrizetbe. Egyelőre nem tudni, hogy Abdelhamid Abbaaoud köztük van-e.