Fontosabb részletek

Percről percre A terrortámadás értelmi szerzője a helyszínen nézte meg a pusztítást

A német rendőrség is keresi Salah Abdeslamot, miután olyan információkat kaptak, hogy a keresett párizsi támadó esetleg Németország északi részén rejtőzhet.
Bombariadó miatt részlegesen leállt több metróvonal Párizsban, a République teret egy időre kiürítették, de nem találtak semmit.
Házkutatást tartottak egy szalafista imámnál is, akit toulouse-i dzsihadistákkal hoztak kapcsolatba.
A repterekről ismert fémdetektoros biztonsági kapukat tesznek Párizsban és Lille-ben a vasútállomásokra a Belgiumba tartó szupergyors Thalys vonatokhoz.
Két pokolgép robbant egy egyiptomi szállodánál, legalább öten meghaltak, tizenketten megsebesültek. Az Iszlám Állam vállalta a merényletet.
Egy detonátor nélküli robbanóövet találhattak Párizs egyik elővárosában, a hatóságok vizsgálják, hogy köze lehetett-e a párizsi merényletekhez.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Több mint 13 ezer 240 telefonhívás érkezett a 197-es számra a párizsi merényletek elkövetése óta. Ezen a számon tudtak az emberek bejelentést tenni a merényletekkel kapcsolatban, hogy a nyomozást segítség. 

  • "Az EU negyedben dolgozom, ma reggel a munkahelyemre csak gyalogosan tudtam bejutni. Bár a brüsszeli közlekedési vállalat honlapja azt állítja, a busz es villamos közlekedés normális, én a szokásos buszomat hiába vártam, csúcsidőben is teljesen rendszertelenül közlekednek, ha közlekednek. A dolgozók nagy része bejött az irodába, főleg a gyermekesek maradtak otthon, mert a brüsszeli iskolák ma nem nyitottak ki. Egy holnapra az igazgatóságom által szervezett konferenciát lemondtunk, mert az EU tagországok kormányzati intézményeinek dolgozói azt az utasítást kapták, hogy ne utazzanak Brüsszelbe. Az EU épületeiben szigorították a biztonsági ellenőrzéseket. Mindezek ellenére az emberek próbálják élni a normális napi életüket, bár az események úgy látom mindenkire rossz hatással vannak."

  • A Russian Today felvétele:

  • A hétvégén öt öngyilkos merénylő lány legkevesebb 12 embert megölt Nigériában és Kamerunban. A rendőrség azt állítja, hogy a merényleteket az Iszlám Állammal szövetkező Boko Haram vállalta magára. 

    Az egyik lány a testére erősített robbanószerkezetet akkor hozta működésbe egy buszon, amikor vasárnap egy katonai ellenőrzőponthoz ért  Maiduguri városában. A merénylő és hét másik ember meghalt, tucatnyian megsérültek. 

    A kameruni hatóságok hétfőn közölték, hogy négy tinédzser öngyilkos merénylő lány robbant fel, amikor a nigériai határhoz közeli Fotokol városában önkéntes katonák megállították.  A robbanásban a lányokon kívül egy öttagú család is meghalt. 

  • Ha valamiről lemaradt volna: Bamakóban véget ért a túszdráma, Brüsszelben a legmagasabb fokú készültség lépet életbe, Szíriában 500 célpontot bombáztak a hétvégén.

    Képekben szedtük össze a terror elleni harc eseményeit.

  • Salah Abdeslam nincs azok között a személyek között, akiket hétfőn vett őrizetbe a belga rendőrség - írja a Le Monde. 

  • Sok a megválaszolatlan kérdés a bamakói vérengzés körül

    A bamakói luxushotelben elkövetett múlt heti vérengzés körül még mindig számos kérdés tisztázatlan. Nem világos, melyik terrorszervezet követte el, hányan voltak a támadók és az akció összefügg-e a párizsi merényletekkel. Tovább a cikkhez!

  • Háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el hétfőtől Maliban a bamakói luxusszállodában múlt héten elkövetett, legalább 19 ember életét kioltó terrortámadás áldozatainak emlékére. A nemzeti gyászhoz a szolidaritás jeleként csatlakozott Szenegál, Mauritánia és Guinea is.

    A nyomozás több szálon folyik, egyelőre nem ismert a támadók pontos száma és állampolgársága. A Radisson Blu szállodában végrehajtott túszejtés elkövetését két különböző dzsihadista szervezet is magára vállalta. (MTI)

  • Olvasónk, Dániel ezt írta:

    Több hónapos kihagyás után újra bringával indultam neki a jól megszokott metrózás helyett,  és mivel a munkahelyem a központban van nem akartam kockáztatni a parkolás és a beharangozott gigadugó kockázatát. Sima volt a bejutás mivel teljesen kihaltak voltak az utcák, csak pár kereszteződesben és járdán parkoló rendőrautó jelezte, hogy ez nem egy szokványos nap. Utam Schaerbeeken keresztül vezetett ahol főleg a Gare du Nord mellett van jelentősebb arab populáció, ahol most minden üzlet be van zárva. Az északi pályaudvar melletti üzleti negyedben dolgozok, mellettünk a Fedasil (Szövetségi menedék kérő központ) ahol nyár óta már megszokott látvány a 2-300 ember magába foglaló emberáradat az épület előtt, hát most senki. A munkahelyem főbejárata előtt biztonságiak fogadtak személyi igazolvány leellenőrzéssel és táska átkutalással. Az iroda csendes, kb 1300 an dolgoznak nálunk, de most úgy tippelem, hogy legfeljebb a kollegák harmada jött be. 

  • Ferenc informatikusként dolgozik az Európai Bizottságnál. Ezt írta: Tegnap este a buszon (60-as, az Európai negyed és Uccle között jár) felszállt egy arabnak tűnő férfi. Először nem tűnt fel rajta semmi érdekes, normálisnak tűnt, noha enyhén ideges is volt a tekintete. Elindult a busz, és kisvártatva elkezdett üvöltözni valami általam ismeretlen nyelven (valószínűleg arabul, de ezt nem tudom biztosra mondani). Az egyik ajtóval szemben ült, tükröződött benne a tükörképe, és látszólag magával, magában üvöltözött, vagy csak az elsuhanó utcáknak, egyre vehemsebben. Egy pontos elővette az útlevelét és mutogatta, de senkivel nem teremtett szemkontaktust, pedig én nem fordultam el tőle, előre néztem, igaz, főleg a szemem sarkából követtem csak a tevékenységét néha rajta tartva a szemem egy pár pillanatra. Ami nyugtalanító volt, hogy ilyenkor azt kezdtem vizsgálgatni, vajon a kabátja alá fért-e egy robbanós mellény, és van e a kezében detonátor, esetleg fegyver. Amikor az útleveléért nyúlt, akkor megijedtem egy kicsit, vajon mit ránt elő. A buszon érezhető volt a feszültség, próbáltam nyugodt maradni. Szerencsére úgy 10 perc utazás után leszállt, akkor feloldódott a hangulat. Szóval ebből az esetből látszik azért, hogy azért mindenki idegesebb a szokásosnál, mégha a felszínen ebből sok nem is látszik.

  • A terrorelhárítók újabb öt embert állítottak el Belgiumban hétfő reggel a terrorcselekményekkel összefüggésben. 

    A Le Soir azt írja, hogy az öt embert Liège-ben fogták el. Házkutatások is vannak, az egyik házkutatásnál 26 ezer eurót találtak a rendőrök. 

  • Egy civilszervezetnek dolgozom az EU-zónában. Minket reggel 8:30-kor értesítettek arról, hogy maradjunk otthon és próbáljunk onnan dolgozni. Elég nagy a káosz, csak pár kollégám merészkedett be az irodába. Az otthonom környékén több iskola és óvoda is van, de mindegyik zárva tart. A buszok közlekednek, egyébként üresek az utcák. Néha hallani szirénázást.

  • Ahogy arról korábban írtunk, a brüsszeli rendőrség felrobbantotta a Twittert a kérésével, hogy a helyiek ne posztoljanak a közösségi médiában a rendőri mozgásokról. Ennek örömére a belga főváros lakói macskás videókkal és képekkel spamelték tele a már kialakult keresőszavakat, témákat, így nehezítve a hatóságok mozgását figyelők dolgát. A rendőrség macskakajás képpel mondott köszönetet.

  • A belgiumi hatóságok szerint egyik uniós intézménynek sem kell külön fenyegetéssel szembenéznie, mondta Margaritisz Szkinasz. Az Európai Bizottság szóvivője közölte, hogy megerősítették a biztonsági intézkedéseket, rendszeres vizsgálatokat vezettek be és a családosoknak rugalmas munkavégzést biztosítottak, de nyitva maradnak. Azt nem tudta megmondani, hányan nem mentek ma munkába. Korábban az emberi erőforrásokért felelős EU-biztos arra kérte a bizottsági eurokratákat, hogy aki teheti, otthonról dolgozzon.

  • A France 3 televízió arról számolt be, hogy egy vámost hétfőn lelőttek Toulon város Saint Jean du Var negyedében. A Le Monde azt írja, hogy ketten meg is sebesültek, de a tettest már elfogták. 

  • Tíz nappal a párizsi merényletek után elkezdik eltemetni az áldozatokat Franciaországban. Huszonkilenc város érintett, a százharminc halálos áldozatból pedig huszonöt külföldi vagy kettős állampolgár. 

  • Az orosz gépek az elmúlt hétvégén összességében 141 bevetést végeztek, és 472 támadást hajtottak végre nyolc szíriai tartományban - mondta Igor Konasenkov, az orosz védelmi miniszter szóvivője.

    A terroristák Deir ez-Zór, Rakka és Aleppó tartományokban szenvedték a legnagyobb veszteségeket. Megsemmisítettek egy nagy kőolaj-feldolgozó üzemet és olajtározót, amely a dzsihadista szervezet kezén volt. A szíriai hadsereg és a vele szövetséges milíciák elfoglaltak két várost az ország nyugati részén az orosz bombázásoknak köszönhetően - közölték ellenzéki és kormánypárti források. (MTI)

  • Én Etterbeekben lakom az európai uniós intézményekhez közel, és Auderghemben dolgozom, az Európai Bizottság egy külvárosi épületében. Reggel az utcánkba három katonai autó érkezett, ezekből egy maradt, katonákkal együtt. Mivel nem jár a metro, autóval mentem dolgozni. Munkába menet a szokásos dugó helyett simán be lehetett jutni, becslésem szerint a szokásos autómennyiség egyharmada lehetett az utcákon. A munkahelyemen alig vagyunk, az emberek zöme otthon maradt. Azonban a biztonsági ellenőrzést szigorították; a táskámat kinyitották, az autót átnézték. Várjuk, mi történik a továbbiakban.

    Írja meg nekünk , hogyan indult a hét, mit tapasztal a rendkívüli helyzetből. 

  • Ezt Michel Sapin francia pénzügyminiszter mondta hétfőn a Le Monde tudósítása szerint. Sapin azért szigorítaná a prepaid bankkártyákkal kapcsolatos szabályozásokat, mert a terroristák szerinte ezeket használták. Ezek a típusú bankkártyák abban is különböznek a hagyományostól, hogy a használójának nem kell szerződnie bankokkal, és például simán átadhatja másnak, de akár el is dobhatja, ha már nincs szüksége rá. Ezen felül külföldről is könnyebben hazaküldhet vele pénzt. 

  • Ahol lehet, rugalmasabb munkaidőt és otthoni munkavégzést javasolt az Európai Bizottság alkalmazottainak mára az emberi erőforrásokért felelős EU-biztos, Krisztalina Georgieva. A belgiumi hatóságok intézkedéseivel összhangban az eurokraták gyerekeinek fenntartott iskolák, óvodák és bölcsődék is zárva tartanak ma.

  • Írja meg nekünk, hogyan indult a hét, mit tapasztal a rendkívüli helyzetből. 

  • Amióta szükségállapotot hirdettek, azóta a rendőrség:

    • 1072 házkutatást tartott,
    • 253 embert helyeztek házi őrizetbe,
    • 201 fegyvert találtak meg,
    • 117 embert vettek őrizetbe vettek,
    • 77 esetben találtak kábítószert.
  • Brüsszel belvárosában már nyitva vannak azok az utcák, amelyeket vasárnap bezártak - jelentette a helyszínről Dull Szabolcs kollégánk. Sok a rendőr a környéken, főleg a rendőrkapitányság körül. A terrorhelyzet miatt ugyanúgy kihaltak a brüsszeli utcák, mint hétvégén. Sok bolt még mindig zárva van, a főtéren alig lézengenek. A városi múzeum is be van zárva. A főtéren fegyveres katonák vannak, a metró nem jár. 

  • Egy olvasónk írja: Én Brüsszelben - Schaarbeekben élek- és Elsene-ben (úgyszintén Brüsszel) dolgozom, metrók és a földallati villamosok nem járnak, az autók száma az utakol fele a szokásosnak. A Vrije Universiteit Brussel-en dolgozom (egyetem), ami történt, hogy az órák és a focimeccsek elmaradnak, de minden további dolog nyitva van (büfé, étterem, mindenki dolgozik). Így a néha az épület fellett elhúzó helikopteren kívül nem sokat lehet érezni a terror készültségből.

  • A brit kormányfő Párizsban felsorolta, milyen lépésekre lenne szerinte szükség:

    • A nemzetközi közösségnek össze kellene fognia az Iszlám Állam ellen, mert a "fenyegetettség közös".
    • Jó dolog, hogy Franciaország odacsap Szíriában. Cameron emlékeztetett arra, hogy ők Irakban csapnak oda és a Szíriából származó hírszerzési információikat megosztják. De azt is mondta, hogy megpróbálja meggyőzni a brit parlamentet arról, hogy Nagy-Britannia is bombázzon Szíriában.
    • Európai intézkedésekre van szükség. Harcolni kell a fegyverkereskedelem ellen és regisztrálni kell azokat a légiutasokat, akik ki-és belépnek az EU-ból és olyan szabályozás kell, ami lehetővé teszi, hogy ezt az adatbázist megosszák egymással a tagállamok.  
  • Jawad B. adta bérbe Saint-Dennis-i lakását a terroristáknak, a férfi hat napja van őrizetben. Ez azért érdekes, mert a törvény szerint legfeljebb hat napig lehet valakit őrizetben tartani anélkül, hogy elrendelnék az előzetes letartóztatását. Tehát Jawad B. sorsáról ma dönteni kell. Egyébként a hat nap meghosszabbítás is kivételesnek számít, de a terrorizmussal összefüggésbe hozható ügyeknél erre lehetőség van. 

  • David Cameron brit kormányfő a francia elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján azt mondta: meggyőződése, hogy az Egyesült Királyságnak is támadnia kellene az Iszlám Államot. (A britek egyelőre csak Irakban mérnek csapásokat az ISIS ellen, Szíriában nem - a szerk.)

  • Eddig gránátokat és egy automata pisztolyt találtak abban a párizsi, Saint-Dennis-i bérházban, ahol múlt hét szerdán ütöttek rajta a rendőrök a terroristákon, ugyanakkor olyan fegyverekre még nem bukkantak, amelyeket a merényletek során használtak volna - írja a Le Monde. A napilap ugyanakkor hozzáteszi, hogy még nem vizsgálták át teljesen a házat, a romok alól még előkerülhetnek fegyverek. 

  • A francia elnök és David Cameron brit kormányfő hétfő reggel elment a Bataclan koncertteremhez, hogy az ott meggyilkolt áldozatokra emlékezzenek - jelentette az AP hírügynökség. A két politikus hétfőn találkozott abból a célból, hogy az Iszlám Állam elleni nemzetközi fellépésről egyeztessenek, Holande egy erősebb nemzetközi koalíciót akar és még a héten Washingtonba és Moszkvába is elmegy emiatt. 

  • Amikor egy dzsihadista robotként kezd viselkedni, onnan már nincs visszaút

    Érdekes interjút közölt a francia RFI Dounia Bouzarral, aki dzsihadistává vált nyugati fiatalok deradikalizálásával foglalkozik. Bouzar egyesülete együttműködik a francia belügyminisztériummal. Tovább a cikkhez!