Fontosabb részletek

Percről percre A terrortámadás értelmi szerzője a helyszínen nézte meg a pusztítást

A német rendőrség is keresi Salah Abdeslamot, miután olyan információkat kaptak, hogy a keresett párizsi támadó esetleg Németország északi részén rejtőzhet.
Bombariadó miatt részlegesen leállt több metróvonal Párizsban, a République teret egy időre kiürítették, de nem találtak semmit.
Házkutatást tartottak egy szalafista imámnál is, akit toulouse-i dzsihadistákkal hoztak kapcsolatba.
A repterekről ismert fémdetektoros biztonsági kapukat tesznek Párizsban és Lille-ben a vasútállomásokra a Belgiumba tartó szupergyors Thalys vonatokhoz.
Két pokolgép robbant egy egyiptomi szállodánál, legalább öten meghaltak, tizenketten megsebesültek. Az Iszlám Állam vállalta a merényletet.
Egy detonátor nélküli robbanóövet találhattak Párizs egyik elővárosában, a hatóságok vizsgálják, hogy köze lehetett-e a párizsi merényletekhez.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Iszlám Állam és an-Nuszra Front szélsőséges csoportok elleni katonai erő alkalmazására feljogosító, egyhangú terrorelhárítási határozatot fogadott el pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Az egy héttel a párizsi terrortámadások után, francia kezdeményezésre elfogadott határozat arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy hangolja össze erőfeszítéseit a terrorizmus jelentette globális fenyegetés ellen, akadályozza meg a külföldi fegyveresek áramlását és csapjon le a terroristák pénzügyi hálózataira.

    Oroszország, amely támogatta a franciák által benyújtott határozatot, szerdán maga is egy tervezetet terjesztett elő, ezt azonban ezúttal nem vitatta meg a BT. Nyugati diplomaták szerint az orosz dokumentum túlságosan széleskörűen határozta meg a terrorizmust, és megengedte volna a szíriai kormány hatalmon maradását. (MTI)

  • Amerikai források szerint véget ért a bamakói szálloda elleni fegyveres támadás – írta a BBC.

    Részleteket azonban nem árultak el, így nem tudni, mi lett a fegyveresekkel.

    Egyelőre az sem világos, hogy a 27 halott között a túszok mellett fegyveresek is vannak-e.

  • A belga ügyészség vádat emelt Bilal Hadfi ellen, aki a vád szerint részt vett a párizsi terrortámadásban – legalábbis ezt írta a Ria Novosztyi a 20 éves fiúról. A múlt heti, 130 ember életét követelő támadássorozat után voltak olyan hírek, amelyek szerint Hadfi öngyilkos merénylőként életét vesztette. 

    A 20 éves srác számítástechnikát tanult, de vizsgáit nem tette le, tanárai szerint nem szerette a tárgyat, inkább kamionsofőr akart lenni. Visszahúzódónak ismerték, akinek kevés barátja volt.

    Februárban ment Szíriába, anyja azóta nem látta. Örökké feszült fiát időzített bombaként írta le.

  • Egy hete történt a párizsi mészárlás. A több helyszínen egyszerre akcióba lépő öngyilkos merénylő és fegyveres összesen 130 embert ölt meg, a legutóbbi áldozat a merényletek után egy héttel vesztette életét. Pénteken a Bataclannál gyűltek össze az emberek. A színháznál volt a legtöbb áldozat, itt 89-en haltak meg.

    sdfsdfsd

  • Mindössze 7000 euró, nagyjából kétmillió forint elég lehetett a párizsi merényletek megszervezéséhez. Az 130 ember életét követelő tragédia után azonnal a terrorizmust finanszírozó csatornák mielőbbi felderítésének fontosságáról szóltak a nyilatkozatok, pedig az összeg jelzi, hogy ez aligha állítaná meg a merénylőket. 

    Az akcióhoz lényegében csak a kalasnyikovok kerültek pénzbe és robbanószerek, amiket viszont háztartási boltban beszerezhető anyagokból állítottak elő, így az sem volt nagy tétel. A robbanószer 5-10 euróból kihozható, az öngyilkos merénylők övébe rejtett ötszáz anyacsavar további 150 euróba került.

    A merénylethez használt két autó bérlése egy hétre alig 600 euró volt, a nyolc merénylő párizsi szállása kijött 680 euróból – írta a Reuters.

    Kalasnyikovot az EU-n belül 300-700 euróért lehet szerezni, a neten hozzá 2000 töltény 500 euróból megvehető.

    Igaz, a becsült összegben nincsen benne az útiköltsége annak a két merénylőnek, akik vélhetően a menekültáradattal jöttek Görögországon át. Ez fejenként 2500 euróból már kihozható, a legnagyobb tételt a Tötökországból Görögországba tartó hajóút jelenti, ami a fenti összeg felét is elviheti.

    Ezzel szemben a WTC elleni támadás még legalább félmillió dollárba került, ennyi kellett a merénylők pilóta tanfolyamához és megélhetéséhez a kurzus idejére.

  • Bár „az irgalom előbbre való mint a bosszú” a terroristákat inkább likvidálni kell, mint bíróság elé állítani és vissza kellene állítani a halálbüntetést is – közölte az Orosz Pravoszláv Egyház (RPC) külkapcsolatokért felelős képviselője. Vszevolod Csaplin szerint a halálbüntetést sem az Ó-, sem az Újszövetség nem tiltja, és vannak esetek, amikor a társadalom ezzel az eszközzel jobban meg tudja védeni magát – idézte a Newsru.com Csaplint.

    Oroszországban 1999 óta moratórium van érvényben a halálbüntetés végrehajtására, a moratóriumot egyszer már meghisszabbították, de végleges döntés a büntetés kivezetéséről nincsen. Az orosz elnök nem állt ki a halálbüntetés mellett, óvatosan eddig is csak annyit mondott, hogy szakemberekkel kell megvitatni, hogy hatékony módszer-e a halálbüntetés a bűnözés visszaszorítására.

  • Egy lehallgatott telefon vezetett el Abdalhamid Abaaoud rejtekéhez, ahol szerdán hét órás akcióban likvidálta őt a rendőrség – írta a Reuters. A rendőrök a párizsi merénylegek főszervezőjének tartott 28 éves terroristát rejtő Saint Denis-i lakáshoz annak a nőnek a telefonját figyelve jutottak el, aki a szerdai akció során az első hírek szerint öngyilkos merényletet követett el, a későbbi hírek szerint lelőtték.

    A 26 éves nőt telefonját egy drogkereskedési ügy miatt hallgatták le. Hasna Aitboulahcen állítólag Abaaoud unokatestvére volt, így kapóra jött lehetséges kapcsolata a merénylővel, amikor a marokkói hatóságok jelezték a francia félnek, hogy információik szerint Abaaoud még mindig Franciaországban van.

  • Nem hiszi az  EU terrorizmus elleni koordinátora, hogy az Iszlám Állam harcosai magukat menekültnek álcázva jutnak be az unióba – írta az MTI.

    Gilles de Kerchove az RFI/France 24-nek nyilatkozva azt mondta:

    „Ha akad is egy-két eset – és ezeket még ellenőrizni kell –, az is valószínűleg az Iszlám Állam taktikai jellegű manővere, hogy kétségeket ébresszen, és elbizonytalanodást okozzon abban a kérdésben, hogy kell-e segítenünk a menekülteket” – fogalmazott az unió terrorizmussal kapcsolatos kédésekben illetékes főtisztviselője.

    Szerinte nem lenne helyes „beleesni abba a csapdába, hogy összekapcsolják a bevándorlást és a terrorizmust."

    Igaza van Gilles de Kerchove-nek?

  • Egy férfi, nem pedig a 130 áldozatot követelő párizsi merényletek feltételezett fő szervezője, a belga-marokkói Abdelhamid Abaaoud unokahúga robbantotta fel magát a rendőrségi rajtaütésben Saint-Denis-ben. Az I-télé francia hírtelevízió szerint a nő is a megrohamozott házban talált halottak között van, de nem ő robbantotta fel magát. A férfi személyazonosságát azonban még nem állapították meg.

    A 26 éves nő radikalizálódásáról itt írtunk érdekes cikket.

  • Egy másik párizsi öngyilkos merénylő is Görögországon át érkezett Franciaországba – közölte a francia ügyészségre hivatkozva a Sky News. Így már két olyan elkövetője van a 130 halálos áldozatot követelő merényletnek, aki a menekültáradattal jutott be az EU-ba. Mindkettőjüket ujjlenyomataik alapján azonosították, amit Görögországban adtak le.

  • A bamakói hotelből már jönnek ki a túszok. Egyelőre nem tudni, hogy van-e még élő fegyveres a szállodában. A kiszabadult túszok a BBC-nek beszámolva elmondták, hogy a fegyveresek az épületbe lépve rögtön lövöldözni kezdtek, majd elindultak az emeletre. 

  • A Saint Denis-i akció hősi halált halt rendőrkutyája, Diesel emlékére az orosz belügyminisztérium küld francia kollégáiknak egy rendőrkutyát, szolidaritásuk jeléül. Dobrinyja – a név nagyjából jóságost jelent – most még nem tűnik bevethetőnek, a kiképzés már a francia szakemberek feladata lesz.

    Этого щенка служебной собаки зовут Добрыня. Его назвали так в честь русского былинного богатыря Добрыни, который являетс...

    Posted by МВД России on 20 ноября 2015 г.
  • Mali fővárosában véget ért a túsztdráma. A bamakói hotelben 170 túszt ejtett a a Mohtar Belmohtar által irányítot al-Murabitum. Estére a mali biztonsági miniszter szerint már nem maradt túsz a terroristák fogságában. Egyelőre 27 halottról számoltak be a források, de félő, hogy az áldozatok száma magasabb is lehet. Részletek itt.

  • Calais-ban egy perc néma csenddel emlékeztek az áldozatokra, mégpedig a Dzsungelben, a szedett-vedett menekülttáborban, ahol Angliába tartó menekültek gyülekeznek ezrével borzasztó körülmények között. Sokan a francia trikolórt öltötték magukra. A tábori templom előtt gyűltek össze. A 47 éves iraki kurd Ako a Libération újságírójának azt mondta: „Együttérzünk Franciaországgal, megértjük, mekkora tragédián ment át az ország. Minket is üldöz az Iszlám Állam, ezért menekültünk el.” Ha mindent tudni szeretne a Dzsungelről, >>> A calais-i migránstelep számokban.

  • A múlt heti mészárlás hatására, írja az AFP. A legnagyobb forgalmazók adatait az ebben az időszakban megszokott számokkal vetették össze. Nem csoda persze, hogy a Bataclanban (a város egyik legismertebb, 150 éves történetre visszatekintő kulturális helyszínén, ami újra kinyit) a történtek után kétszer is meggondolja az egyszeri szórakozni vágyó, hogy beül-e egy könnyűzenei koncertre vagy stand-up estre.

  • Csütörtökön egy támadásban megölték a 49 éves Jaakov Dont, magyarországi holokauszttúlélő szülők legkisebb fiát. Don a júdeai Alon Shevutban élt, a derech Avot középiskola közkedvelt tanára volt, a diákjai rajongtak érte, írja róla a Szombat.org. Szülei 1947-ben, tizenévesen hagyták el Magyarországot, együtt léptek Izrael földjére. Édesapja, Jehuda Don, a Bar Ilan Egyetem közgazdász professzora volt, magyar egyetemeken is tanított, kötete is jelent meg Budapesten.

  • Orosz hadihajók 18 rakétát lőttek ki „terroristák állásaira" Szíriában, jelentette be az orosz védelmi miniszter. (Reuters)

  • Mégpedig őrizetben, több mint egy hónapja, írja a Reuters nyomán a Guardian. A brit hírügynökség titkosszolgálati információra hivatkozva állítja: a mindössze 15 éves Yassine Abaaoudot múlt hónapban tartóztatták le, miután gépe leszállt a marokkói Agadirban. A fiú családja marokkói származású, de arra vonatkozóan eltérő adatok keringenek, hogy összesen hány testvére van a párizsi mészárlás kitervelőjének. Nem egyértelmű, hogy Yassine azonos-e Younisse-szal. (A francia médiában a Younès név kering.) További részletek cikkünkben.

    A fiú állítólag tavaly csatlakozott az Iszlám Államhoz, vélhetően 28 éves fivére, a már 130 halottal járó párizsi merényletek kitervelője hatására. 

    Az idősebb Abaaoud az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik legfőbb szíriai "hóhérának" és európai toborzójának számított. Őt a Párizstól északra található Saint-Denis elővárosban szerda reggel egy rajtaütésben megölték a francia kommandósok. 

    A marokkói uralkodó pénteken Párizsban találkozott Francois Hollande francia elnökkel, a két ország biztonsági szolgálatainak találkozója után – írta az MTI.

    A marokkói hatóságok egy sor feltételezett iszlamista szélsőségest tartóztattak le az utóbbi hónapokban. Hétfőn a rendőrség négy, a dzsihadistákkal kapcsolatban álló személyt vett őrizetbe, akik pokolgépes támadásokat készültek elkövetni.

    Korábbi marokkói hivatalos közlések szerint közel ezerötszáz marokkói harcol különböző fegyveres csoportok soraiban Szíriában és Irakban, közülük eddig 286-an meghaltak és 220-at börtönöztek be visszatérésük után.

  • A múlt pénteki támadások óta összesen 90 embert vettek őrizetbe, 793 lakást vagy házat kutattak át a rendőrök, jelentette be Bernard Cazeneuve belügyminiszter. 174 fegyvert lefoglaltak, jelentős mennyiségű drogot és 250 ezer eurót is lefoglaltak. Azt mondta, hogy folytatódni fognak a razziák „a terrorizmus elleni könyörtelen harc jegyében". A rendőri akciók többsége nem hozható közvetlenül kapcsolatba a múlt pénteki támadásokkal. (Guardian)

  • – jelentette be a francia miniszterelnök.

  • A boldog gyógyulásra,
    a szétfoszló veszélyre
    s az újszülött reményre
    felírlak én.

    S ez egy szó erejével
    kezdek el újra élni,
    hogy felismerjelek s neven
    nevezzelek:

    Szabadság.

    – írta/rajzolta ki magára Paul Eluard verse és Fernand Léger illusztrációja nyomán a Centre Pompidou:

    Az egész vers franciául és magyarul itt.

  • Semmilyen nyilvántartásban nincs nyoma, hogy Abdelhamid Abaaoud Görögországon átutazott volna – jelentették a görög hatóságok. Az AP szerint emlékeztettek: adná magát, hogy a Közel-Keletről az ember Európába Görögországon vagy Olaszországon keresztül jusson el. A férfit azonban semmilyen görög hatóság nem vette nyilvántartásba, fejtették ki, hozzátéve: ettől még nem kizárt, hogy hamis útlevéllel is utazhatott.

  • Harminc embert kihoztak, hárman meghaltak, ketten megsérültek

    Salif Traore mali belügyminiszter kora délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy 30 túszt sikerült kiszabadítaniuk. Három ember meghalt, és a biztonsági erők két tagja is könnyebben megsérült. A kommandósok szobáról szobára vizsgálják át a hotelt. Lezárták az összes kijáratot, ezért azt ígérte, hogy egyetlen túszejtő sem menekülhet majd el.

    A támadók nem ismerték a hotel alaprajzát, ezért is tudtak kimenekíteni több bent ragadt embert, mondták a mali biztonsági erők helyi lapoknak. Úgy tudni, hogy négy kínait is sikerült már kihozni, hatan még bent lehetnek. Az indiai nagykövetség szerint az indiai túszok is biztonságban vannak.

  • – jelentette be Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter Brüsszelben. Minden utasra, így az európai állampolgárokra is szigorúbb ellenőrzés vár a Schengen-zóna külső határain, írja a Guardian.

  • Nem tudni, pontosan mennyien lehetnek még bent a bamakói hotelben

    A helyi tévé továbbra is arról számol be, hogy 80 túszt már kiszabadítottak, de a szálloda tulajdonosai most arról beszéltek, hogy szerintük még 125 vendég és a személyzet 13 tagja van az épületben. Eredetileg 170 bent rekedt emberről beszéltek, biztosat nem tudni.

  • Abdelhamid Abaaoud inkább követő volt, nem vezető, mondta korábbi belga ügyvédje az RTBF-nek. A párizsi mészárlás szervezőjét Alexandre Chateau többek közt lopási ügyekben képviselte. Állítja: semmilyen formában nem vette észre, hogy ügyfele radikalizálódott volna, bár 2013 óta nem is áll vele kapcsolatban. „Látszott, hogy külsőségekben követi a vallást, például szakállat növesztett, és elmondta, vallási tanulmányokat folytat, de nem hallottam tőle soha gyűlöletbeszédet” – mondta.

  • cikkünk a témában:

    Houellebecq a francia kormányokat teszi felelőssé a párizsi mészárlásért

    A könyvében 2022-es muszlim kormányt jósoló író most idiótának nevezte a francia miniszterelnököt.

  • Hamza Attou-t és Mohamed Amrit Brüsszel Molenbeek negyedében vették őrizetbe még szombaton. A két belga állampolgár szombat hajnalban autóval kiment a szökésben lévő Salah Abdeslamért a francia határra, aztán elvitték Brüsszelbe. (Guardian)

  • cikkünk a témában:

    Abdelhamid Abaaoud apja: Sajnálom, hogy a fiamat nem élve fogták el

    Mindezt ügyvédjén keresztül nyilatkozta Omar Abaaoud, a párizsi mészárlás kitervelőjének apja. Fia, a belga dzsihádista Abdelhamid Abaaoud a szerdai saint-denis-i leszámolásban halt meg. Nathalie Gallant ügyvéd elmondta: ügyfele azt szerette volna, ha fiát ki tudják hallgatni, hogy „megértsék, hogy sodródhatott idáig”. A férfiról annyit árult el, hogy jelenleg Marokkóban tartózkodik, és mély depresszióba esett, részletek cikkünkben. 

  • 80 túszt már kiszabadítottak Maliban

    Még tart a biztonsági erők akciója a bamakói Radisson Hotelbe behatoló támadók ellen. Összesen 170 ember volt a hotelben, róluk ezt tudni:

    • 30-an a személyzet tagjai
    • 20-an indiaiak
    • 10-en kínaiak
    • 6-an a Turkish Airlines munkatársai
    • 12-en pedig az Air France-nál dolgoznak.


    Az Air France két pilótája, és tíz légikísérője már mind biztonságban megmenekült.