2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia

Fontosabb részletek

Percről percre A terrortámadás értelmi szerzője a helyszínen nézte meg a pusztítást

A német rendőrség is keresi Salah Abdeslamot, miután olyan információkat kaptak, hogy a keresett párizsi támadó esetleg Németország északi részén rejtőzhet.
Bombariadó miatt részlegesen leállt több metróvonal Párizsban, a République teret egy időre kiürítették, de nem találtak semmit.
Házkutatást tartottak egy szalafista imámnál is, akit toulouse-i dzsihadistákkal hoztak kapcsolatba.
A repterekről ismert fémdetektoros biztonsági kapukat tesznek Párizsban és Lille-ben a vasútállomásokra a Belgiumba tartó szupergyors Thalys vonatokhoz.
Két pokolgép robbant egy egyiptomi szállodánál, legalább öten meghaltak, tizenketten megsebesültek. Az Iszlám Állam vállalta a merényletet.
Egy detonátor nélküli robbanóövet találhattak Párizs egyik elővárosában, a hatóságok vizsgálják, hogy köze lehetett-e a párizsi merényletekhez.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A brüsszeli polgármester, Yvan Mayeur azt kérte, hogy a népszerű helyeken lévő üzletek és bevásárlóközpontok zárjanak be. Meg is nevezett területeket. Gyakorlatilag a teljes belváros (Pentagone) területén lévő boltok bezárását kérte, de a külsőbb részeke olyan népszerű vásárlóutcák, mint az Avenue Louise vagy a Chaussée d'Ixelles boltjai bezárását is kérte. Ezen kívül sportlétesítmények, mozik és egyéb kulturális létesítmények bezárását is kérte. Az egyik külső kerületben, Woluwe-St-Lambert-ben gyakorlatilag mindent bezáratott. A város nagyjából felét konkrétan bezáratta a polgármestera biztonsági intézkedések értelmében.

  • Nemrég érkeztünk meg Brüsszelbe, ahol a Midi főpályaudvaron és környékén feltűnően sok a rendőr, annyira, hogy még a kávézóban is rendőrökkel kávéztunk. Járókelőkből viszont közben alig látni itt az utcákon.

  • Brüsszelben van a világ legnagyobb alapterületű könyvesboltja, a 2600 m2-es alapterületű Filigranes. A bolt annyira népszerű, hogy a hét minden napján nyitva van, ma viszont a terrorfenyegetettség miatt be kell zárnia. "Zokognak az ideológiáim" - mondta a bezárásról a bolt vezetője Marc Filipson. A bolt bezárását a brüsszeliek a Twittere egyérelműen úgy értékelik, mint a terrorfenyegetettség tényleg legerősebb jelét, mert a Filigranes arról híres, hogy mindig nyitva van.

  • Röviden összefoglalva, ezek a legfontosabb pontjai a most életbe léptetett brüsszeli terrorfenyegetettségi szintnek:

    • csökkenteni kell a tömegredezvények számát
    • a tömegközlekedés kockázatának csökkentése, leginkább a metróé (ez gyakorlatilag a metró leállítása)
    • a rendőrségi és a katonai állomány átszervezése, hogy könnyebb legyen őket bevetni, különösen Brüsszel térségében
    • elindították a 1771-es telefonszámot, valamint egy krízisoldalt is, hogy az állampolgárok gyorsan tudjanak tájékozódni.
  • David Cameron brit miniszterelnök szombaton megerősítette, hogy hétfőn találkozik François Hollande-dal, hogy az ISIS ellen folytatott harc lehetséges forgatókönyveiről beszéljenek. Hollande a jövő héten várhatóan Barack Obamával és Vlagyimir Putyinnal is találkozik ugyanezért.

  • Folyamatban vannak a sok embert vonzó eseményeket érintő terrorellenes intézkedések, ahogy azt a belga minisziterelnök bejelentette. Így például most azt jelentették be, hogy biztonsági okokból elmarad az egyik létező legnagyobb francia rocksztár, Johnny Hallyday brüsszeli koncertje.

  • Brüsszel egyik kelti kerületében, Etterbeekben evakuálták az embereket egy sportközpont és uszodából. Egyelőre nem tudni többet. (Le Soir)

  • A terrorfenyegetettségről szóló sajtótájékoztatóján a belga miniszterelnök a pénteki mali terrortámadásról is beszélt. Az összesen legalább 21 ember életét követelő támadásnak két belga halottja is van. További négy belga állampolgár pedig a sérültek között van. (Le Soir)

  • Egy különleges járattal visszatért Franciaországba az Air France KLM 12 alkalmazottja, akik a pénteki mali terrortámadás miatt ragadtak Bamakóban. Az Air France leállította a bamakói járatait.

  • A belga miniszterelnök a nemrég tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nemcsak a pályaudvarok védelmével és a metró leállításával jár a mostani terrorellenes védekezés is, de a belga repterek védelmét is megerősítik. (Le Soir)

  • A mali hatóságok a pénteki bamakói terrortámadás után jelenleg legalább három gyanúsítottat keresnek. Róluk egyelőre a nyomozás érdekeire hivatkozva nincs több információ. (Le Figaro) 

  • A Brüsszellel közvetlenül szomszédos északi kisvárosban, a 40 ezer lakosú Vilvoordéban is a legmagasabb szintűre emelték a terrorfenyegetettség szintjét. Brüsszel után ez a második város, ahol a legmagasabb fokozatot léptették életbe.

  • A belga miniszterelnök, Charles Michel arról beszélt a biztonsági tanács ülésén, hogy a párizsihoz hasonló támadásokról kaptak híreke. "A lehetséges célpontok között voltak bevásárlóközpontok, a tömegközlekedés és a nagy tömegesemények. Több helyen, több támadó által elkövetett merénylet fenyegette az országot" - mondta.

    Biztonsági okokból ennél többet nem árulnak el. Belgiumban jelenleg nem járnak a metrók, a boltokat katonák őrzik, lefújták a nagyobb eseményeket, a pályaudvarokon nagy a rendőri készültség. (Le Soir)

  • A Le Soir azt írja, hogy a brüsszeli kvázifőpályaudvaron, a Midin nagy a rendőri készültség. Erről a pályaudvarról indulnak a Thalysok, azok a szupergyors vonatok, amik Németországgal, Franciaországgal és Hollandiával kötik össze Belgiumot. A tömeget kordonok között terelika pályaudvaron, a bőröndök egy részét pedig átkutatják.

  • A belga négyes fokú, vagyis legmagasabb terrorfenyegetési szint elrendelése Brüsszelben némiképp váratlanul jött azután, hogy az ország többi része eddig is a hármas fokozatú terrorkészültségbe volt.

    „A helyzet komoly, különben nem rendeltük volna el a negyedik fokozatot. De kézben tartunk mindent" - mondta a belga belügyminiszter, Jan Jambon szombat délelőtt, aki éppen a biztonsági kabinet találkozójára tartott. 

  • Brüsszelben a legmagasabb fokú a terrorkészültség, nem járnak a metrók, az utcán pedig katonák teljesítenek őrszolgálatot. A párizsi terrortámadások után még mindig keresik a Belgiumba menekülő Salah Abdeslamot, valamint pont szombat reggel Törökországban letartóztattak egy belga állampolgárt, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő térképezte fel a párizsi mészárlás helyszíneit.

  • Eddig elég bizonytalan volt, hogy tényleg letartóztattak-e valakit Törökországban, akinek köze lehetett a párizsi mészárláshoz, de most egy török kormánytag is megerősítette a dolgot. A 26 éves Ahmet Dahmanit tartóztatták le. A terrorellenes rendőrség értesült róla, hogy a férfi az országban tartózkodik, ezután tartóztatták le a luxusszállodájában. Azt mondják róla, ő lehetett a terrortámadás felderítője. A neve korábban még nem került elő. (Le Monde)

  • A múlt pénteki terrortámadások előtt is már 3900 katona teljesített szolgálatot Párizsban. A támadások után egyből megnövelték 1000 fővel a létszámukat. A párizsi rendőrség prefektusa, Michel Cadot még pénteken azt mondta, hogy újabb 1500 tartalékost hívnak be a fővárosba. Így összesen 6400 katona lesz Párizsban. (BFMTV)

  • Annyi Belgiumban az őrizetbe vétel, majd a kiengedés, hogy nehéz teljesen tisztán látni, hogy pontosan mennyi emberről van szó. Pénteken a belga főügyészség azt jelentette be, hogy letartóztattak egy férfit, aki összefüggésben lehet a párizsi terrortámadásokkal. Csütörtökön 9 embert vettek őrizetbe Belgiumban, ebből hetet a Stade De France egyik merénylőjével, Bilal Hadfival hoztak kapcsolatba. Két embert őrizetben tartottak, valószínűleg az egyikük az, akit végül le is tartóztattak. Két másik belga, Hamza Attou és Mohammed Amris továbbra is előzetesben vannak. Őket gyanúsítják azzal, hogy a most is menekülő Salah Abdeslamot Párizsból Brüsszelbe menekítették. A terrortámadás kapcsolati hálójáról erre talál egy infografikát.

  • A francia rendőrök a múlt pénteki terrortámadás óta a következőket hajtották végre:

    • 793 házkutatást
    • 107 kihallgatást, ami
    • 90 őrizetbe vételt eredményezett
    • 164 házi őrizetet rendeltek el.

    Az elmúlt egy hétben 174 fegyvert foglaltak le, amik közül 18 katonai lőfegyver volt. (Le Monde)

  • cikkünk a témában:

    Szabadnapos ápoló próbálta megmenteni az egyik merénylőt

    Brahim Abdeslam a Comptoir Voltaire teraszán robbantotta fel magát, ahol éppen egy szabadnapos mentőápoló vacsorázott a belső részen. A mentőápoló ösztönösen próbált segíteni mindenkin, az öngyilkos merénylőn is. Érdekes és megrázó beszámolót adott a Guradiannek.

  • Brüsszelben a legmagasabb szintre emelték a készültségi szintet. Nem járnak a metrók, de az egyik pályaudvart, a Schumant is bezárták. (Le Soir)

  • A Guardian a török hírügynökségre hivatkozva azt írja, hogy Antalyában, ahol nemrég még a G20 tartott csúcsot, letartóztattak egy luxushotelben egy 26 éves belga-marokkói állampolgárt, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő lehetett a párizsi terrortámadás egyik felderítője. Ezen kívül egy autópályán pedig elfogtak két szíriai állampolgárt, akiknek az lett volna a feladatuk, hogy a 26 éves felderítőt biztonságosan visszajuttassák Szíriába. Kedden pedig 8 marokkói állampolgárt vettek őrizetbe az Ataturk reptéren, akik gyanúsan viselkedtek, és valószínűleg valamilyen kapcsolatban álltak az Iszlám Állammal. A hírt egyelőre csak a török hírügynökség közölte, viszont nem írt forrást, ezért hivatalosan még nincs megerősítve.

  • A pénteki bamakói terrortámadás után, amiben 27 ember meghalt, a mali elnök, Ibrahim Boubacar Keita 10 napos szükségállapotot rendelt el az országban. (BBC)

  • A februárig meghosszabbított franciaországi szükségállapot értelmében bármikor, különösebb indoklás nélkül lehet például kijárási tilalmat elrendelni. Az első ilyen település, egy Párizstól délkeletre található kisváros, Sens volt, ahol péntek estétől kezdve hétfőig kijárási tilalom van az egyik városrészben. Champs-Plaisants-ban este tíz és reggel hat között tilos az utcán tartózkodni, vagy autóval közlekedni. (Le Monde)

  • A még mindig szökésben lévő, és valószínűleg a rendőrök és a terroristák elől is menekülő Salah Abdeslam valószínűleg az utolsó pillanatban döntött úgy múlt pénteken, hogy mégsem akar mártírhalált halni. A mobilja jeleit bemérték a párizsi XVIII. kerületben, ami alátámasztja, hogy ott volt a merénylet idejé Párizsban, a Nouvel Observateur azt is írja későbbi kihallgatásokra hivatkozva, hogy Abdeslamot az őt végül Belgiumba menekítő társai sokkos állapotban, a testén egy bombamellénnyel találták meg. Az információk nincsenek megerősítve, de minden jel arra mutat, hogy Abdeslamnak tényleg meg kellett volna ölnie magát a múlt pénteken, és mivel ezt nem tette meg, mindenki elől menekülnie kell.

    A párizsi mészárlásról erre talál egy kapcsolati ábrát.

  • Franciaország és a földközi-tengeri nagy szigete, Korzika között évek óta komoly a feszültség, Korzika szeretne elszakadni az országtól. Az elszakadási vágyukat a múlt pénteki terrortámadás árnyékában sem szorították a háttérbe. A francia első és másodosztályú focicsapatok összes meccse előtt lejátsszák a Marseillaise-t ezen a héten, sőt még az angol Premier League meccsei előtt is. Egyedüla hétvégi, korzikai szigetrangadó, az Ajaccio-Bastia meccs előtt nem. A korzikaiak azzal indokolták a dolgot, hogy egyéb módokon a tiszteletüket fejezik ki, sőt a Diu Vi Salvi Regina című korzikai szent dal is az áldozatokért fog szólni a francia himnusz helyett. (BFMTV

  • A belga hatóságok elrendelték a brüsszeli metróközlekedés leállítását is, miután szombaton a legmagasabb szintre emelték a terrorfenyegetettség mértékét a belga fővárosban. A villamos- és buszjáratok ugyanakkor továbbra is üzemelnek majd. A brüsszeli válságközpont azt ajánlotta a brüsszeli régió 19 települési önkormányzatának, hogy fontolják meg a nagyobb rendezvények lemondását. Javasolták továbbá azt is, hogy ezen a héten ne tartsák meg a belga első és második labdarúgó liga egyetlen mérkőzését se. A belga belügyminiszter felügyelete alá tartozó Fenyegetésértékelési Elemző Testület (OCAM) szombaton közvetlen veszélyre hivatkozva jelentette be a terrorfenyegetettség mértékének legmagasabb, negyedik szintre emelését Brüsszelben. (MTI)

  • Obama: Könyörtelenek leszünk a terror elleni harcban

    A Maliban történtek újabb bizonyítékai annak a dühödt haragnak, ami a terrorizmusban rejlik, mondta Barack Obama amerikai elnök. A terrortámadásban egy amerikai állampolgár is meghalt. Obama arról is beszélt: megerősítik az Egyesült Államok és szövetségesei elszántságát, hogy megküzdjenek a terrorizmussal.

  • A legmagasabb szinten a brüsszeli terrorfenyegetettség

     A legmagasabb, negyedik szintre emelték a terrorfenyegetettség mértékét a belga fővárosban, Brüsszelben, egy küszöbön álló veszélyre hivatkozva. Egy, a múlt heti párizsi terrorakciókkal kapcsolatba hozható személy őrizetbe vétele után döntöttek így. Egy küszöbön álló veszélyre hivatkoznak.