A kampányban a Fidesz Sorossal, Brüsszellel és a médiával küzd meg

Orbán Tusványoson beszél

Vége
MG 7818
Index
2017.07.22. 13:11
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Itt olvashatja, mit mondott Orbán

    Itt találja a miniszterelnöki beszéd összefoglalóját. A percről percre közvetítésnek ezzel vége. Köszönjük a figyelmet!

  • Már a kérdésekre válaszolt Orbán Viktor, amikor elöl egy fiatalabb nő fújt bele a sípjába. Egy biztonsági őr gyorsan kivezette, mielőtt találkozik a körülötte ülők dühével. Ez már a második fütyülő volt a mostani Orbán-beszéd közben.

  • A egyik kormánypárti blogon már korábban írtak egy Facebookon meghirdetett tüntetésféleségről: valaki arra buzdított, hogy fütyüljék ki Orbánt Tusványoson. Végül egyetlen egy ember, maga a Facebookra posztoló nő jött el. Ő kétszer belefújt egy sípba, aztán a hajánál fogva a földre rántották, majd egy biztonsági ember a kezét hátracsavarva kivezette.

    A lövétei nő annyit mondott, hogy Orbán korlátlan pénzből mondja az agresszív állami propagandáját. Valaki azt mondta neki, hogy drogos, amire Orbán felé mutatott, és azt válaszolta, titeket drogoznak épp szép szavakkal. A nő végül elment, a biztonságiak megbeszélték, hogy nem engedik vissza, pedig a nő azt is mondta, az előadások érdeklik.

    Leteperték az Orbánt kifütyülő lányt
    • Magyarország hazafias, erős állam, 2010 óta lett az a Fidesz-kormánynak köszönhetően.
    • A következő évek nagy kérdése, hogy kié lesz Európa. Az európaiaké vagy a bevándorlóké. 
    • Van egy Soros-terv, mégpedig az, hogy egy kevert, kereszténytelenített Európa legyen. 
    • A V4-ek megerősödtek, Magyarország kiáll Lengyelország mellett, hiába támadja a lengyel kormányt Brüsszel "fő inkvizítora". 
    • Az EU-nak történelmi szövetséget kell majd kötnie Törökországgal és Oroszországgal azután, hogy Szerbiát felvette a tagjai közé, na és persze kipenderítette Európából a törvénytelenül idejött migránsokat.
    • A centrális politikai erőtér annyira jól működik, hogy a következő kilenc hónapban a Fidesz nem az ellenzéki pártokkal, hanem külső erőkkel (Brüsszellel, a médiával és Sorossal) küzd majd meg.
  • Orbán arra kérte a határon túli magyarokat, hogy szavazzanak a Fideszre.

    Szerinte a centrális erőtérrel a magyar politikai pártok nem tudnak mit kezdeni, ezért a következő 9 hónapban a médiával, Brüsszellel és Sorossal kell megküzdeniük.

  • Végül a jövő évi választásokról is beszélt. Orbán szerint azért is fontos a választás, mert már nem csak Magyarországról szól, hiszen szerinte a magyar ellenzék lebontaná a kerítést és beengedné a migránsokat. Orbán szerint az ellenzék nagyobb hatáskört akarna Brüsszelnek adni, míg ők, mármint a kormány ez ellen van. 

    Szerinte vannak olyan erők Európában (ide tartozik Soros is), amelyek azért akarnak új magyar kormányt, hogy gyengítsék a V4-et. 

    Magyarország Trianon óta nem állt olyan közel ahhoz, hogy erős és virágzó ország legyen, mint most - mondta. Szerinte ha megint "idegen, globális érdekeket kiszolgáló kormánya" lesz Magyarországon, akkor ennek a virágzásnak annyi.

  • Orbán szerint most készítik elő Európát, hogy átadják egy kevert népnek, kereszténytelenítik a nemzeteket, ebben pedig a liberálisok is benne vannak szerinte.  

  • "Becsaptak és kicseleztek bennünket" - mondta Orbán Brüsszelről, szerinte kvótaügyben kicselezték az Európai Bizottságot. Szerinte vissza kell szállítani a törvénytelenül bejött migránsokat Európa területéről. Ezek után létre kell hozni egy európai hadsereget, később pedig ki kell bővíteni az uniót és Szerbiát fel kell venni az EU-ba. Ezután történelmi szerződést kell kötnie az EU-nak Törökországgal és Oroszországgal.

  • Orbán beszéde közben felhangzott pár füttyszó, de akkora a tömeg, hogy nem tudni egyelőre, honnan  jött pontosan.

  • Szerinte létezik egy Soros-terv, ami négy pontból áll. Ennek a lényege, hogy évente be kell hozni egymillió migránst Európába.

  • Először hangzott el Soros György neve. Szerinte Soros és Brüsszel összefogott és szembefordultak az európai néppel. Timmermans biztos Orbán szerint egy inkvizitor, aki most éppen Lengyelországot szemelte ki magának. 

    Orbán egyértelműen kiállt Lengyelország mellett, utalt arra, hogy soha nem hagyná cserben őket. 

  • Orbán szerint vannak olyan bukásra ítélt német politikusok, akik úgy akarnak népszerűek lenni, hogy a magyarokat szidják, mondván, hogy Magyarország nem szolidáris. Nekik azt üzeni, hogy addig ne hiányolják a szolidaritást, amíg nem fizetik ki azt a pénzt, amit Magyarország a határvédelemre költött. Ugyanígy szégyentelen dolog szerinte a németek részéről szolidaritásról beszélni, amíg a német gyárakban dolgozók többet keresnek, mint a magyarországi gyárakban dolgozók.

  • Az európaiaké marad-e Európa? - Orbán szerint ez lesz a jövő kérdése Európában. A kormányfő elárulta, hogy mérik az emberek véleményét és a többség lényegében egyetért a magyar kormány bevándorlással kapcsolatos álláspontjával. Minden negyedik magyar gondolja azt, hogy Brüsszelnek több hatalmat kellene adni, de többen vannak azok, akiknek nem tetszik, ami Brüsszelben zajlik. Szerinte nem lehet sikeres az integráció, csak káosz lehet abból, ha a migránsokat integrálni akarják Európában. A migránsok szerinte "átnevelhetetlenek" kulturálisan, miközben eszmeiségükben, kulturálisabban erősebbek, mint az európaiak. 

    "Az európai kultúrának nem célja, csak eszköze a szolidaritás" - mondta. A cél a békében élés, ehhez a szolidaritás csak eszköz, de az Európával ellentétes csoportokkal nem lehet szolidárisnak lenni.

  • Magyarország Orbán szerint a hazafiak oldalán áll és hazafias kormányzást folytat. Aztán tíz pontban ismertette, mit is tett meg 2010 óta Magyarország.

    Szerinte a kormány Az IMF-hitelből nem kért, hazaküldte az IMF-et. Ez szerinte áttörés a pénzügyi önállósságban.Van gazdasági növekedés, mindenki munkát kap, aki dolgozni akar. A stratégiai ágazatokban (energia, bank, média) "nemzeti tulajdoni többség van". Erre az állam Orbán szerint 2010 óta 1000 milliárd forintot költött.

    Szerinte nincs demográfiai hanyatlás, rengeteg pénzt költ szerinte a kormány a családok támogatására, ezt a pénzt pedig a "multiktól veszem el". (Igen, egyes szám első személyben mondta ezt, és hangsúlyozta is, hogy így mondja, mert szerinte ezt először ő merte megtenni.)

    Orbán szerint az is az erős állam számlájára van írva, hogy Magyarországon van határvédelem és nincs terrorveszély.

    Szerinte fejlődik a tudomány és az innováció, a világ magyarságát pedig egy közösségbe szervezték. "Ha bárhol a világon rálépnek egy magyar lábára, csak azért, mert magyar, akkor Budapesten ki kell gyulladnia egy vörös lámpának" - mondta.

    Aztán Budapestet is dicsérte, mondván: nincs olyan világesemény (a focivébét leszámítva), amit Budapest ne tudna megtartani. Végül arról beszélt, hogy a magyar hadsereg is nagyon erős.

    Igaz, azt is mondta, hogy a demográfia nem a legjobb. Demográfiai értelemben Magyarország veszélyeztetett. A nemzetszervezést is intenzívebbé kell tenni és a magyar gazdaságba jobban be kellene illeszteni a modern technológiát. Ennyit akart Magyarországról mondani, következik Európa.

  • A V4 megerősödése szerinte legfontosabb fejlemény, Varsó, Prága és Budapest szövetségének megerősödése szerinte fontosabb fejlemény, mint az amerikai elnökválasztás vagy a francia választások. Ezzel kezdte Orbán a beszédét. Szerinte annak is van jelentősége, hogy Trump első nagy beszédét külföldön éppen Varsóban mondta el. Orbán idézett is a Trump-beszédből, majd hozzátette, hogy ezek a mondatok két éve még nem hangozhattak volna el.

    (Kommentár: Lengyelország éppen most húzza ki a gyufát az Európai Uniónál, amiért le akarja építeni a jogállamot.)

  • A püspök előbb megjegyezte, hogy Romániában ma is vannak, akik Orbánnal szemben Soros György oldalára állnak, és bekapcsolódnak a CEU miatt keltett hisztériába.

  • Közép-Európa, a biztos pont - ez a mostani Orbán-beszéd címe. Ez a téma nem új, hiszen 2011-ben és 2012-ben is ezek voltak a beszédeinek hangsúlyai.

    A kormányfő idei tusványosi beszédéről Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke annyit mondott néhány napja, hogy Orbán várhatóan megosztja az európai jövővel összefüggő dilemmáit.

  • Orbán a 2011-es beszédében arra tette a hangsúlyt, hogy a nyugati jólétnek vége. Akkor arról beszélt, hogy a gazdasági válság bebizonyította, hogy véget ér a nyugati jóléti és fogyasztói társadalom időszaka, ezért most a munkaalapú társadalmat kell felépíteni.

    2012-ben ezt a vonalat vitte tovább. Akkor arról beszélt, hogy Európa válsága Brüsszel válsága.

    2013-as beszédében már a kampányra mozdult rá. Folytatta a Nyugat ekézését és arról beszélt, milyen új politikai rendszert épített fel 2010 óta a Fidesz.

    2014-ben már az illiberális állam volt terítéken, a beszéd fordulópontnak számított, a nemzetközi sajtóban is erős visszhangja volt.  

    A 2015-ös beszédében a baloldalnak csapott oda, de nem mondott semmi egetrengetőt.

    A tavalyi beszéd pedig azért maradt talán emlékezetes, mert kijelentette, hogy Magyarországnak az lenne jó (a bevándorláspolitika miatt), ha Trump lenne az Egyesült Államok elnöke. (Trump lett az elnök, de egyelőre kérdéses, hogy ez Magyarország és az USA viszonyát miként befolyásolja. A CEU-ügy azt bizonyítja, hogy nem lett jobb a két ország viszonya.)

  • Elég újraolvasni Orbán Viktor három évvel ezelőtti tusnádfürdői beszédét ahhoz, hogy megértsük sok más mellett azt is, miért támadta meg a CEU-t. A kormányfő akkor világosan elmagyarázta a szimpatizánsainak, hogy milyen államot akar felépíteni az Európai Unión belül és milyen akadályokat kell leküzdenie ehhez. A civileket is az akadályok között említette. Ma már tudjuk, hogy nem viccelt. Erről és a három év előtti beszédről ebben a cikkünkben olvashat részletesebben.

  • Az ellenzék bojkottálta Tusványost, kivéve egy fehér hollót

    Így nevezte a volt LMP-társelnök Schiffer Andrást a fideszes Németh Zsolt, aki amúgy a mai Orbán-előadás házigazdája is lesz. Schiffer néhány Orbán-kritikával zavarta meg a politikailag egy dimenziós tusványosi mindennapokat.

  • Gigantikus Kósa-Harrach vitával hangoltak

    A nem mindennapi, parázs, feszült összecsapásról itt olvashat.

  • Sikerült beverekednem magam a nagyszínpad elé, ahol már egy órával a kezdés előtt alig van hely. A fő téma nem az, vajon Orbán tesz-e valami nagy bejelentést, hanem az, vajon kifütyülik-e. Hét közben ugyanis elterjedt egy blogbejegyzés alapján, hogy valakik meg akarják zavarni a miniszterelnöki kinyilatkoztatást. Semmilyen politikai csoport nem vállalta fel ugyanakkor,  hogy készülődni ilyesmi, még a fütyülés-specialista Együtt-elnök, Juhász Péter sem ígérte magát ide.

  • Kedden kezdődött Tusnádfürdőn a Bálványosi Szabadegyetem, amelynek ezúttal sem egy sztárzenekar lesz a csúcspontja, hanem Orbán Viktor. A tegnap esti Magna Cum Laude koncertre sem jöttek ennyien, mint a miniszterelnöki beszédre, amelyet Tőkés László előadása előz meg most is.