Összefoglaló

Harry herceg és Meghan Markle összeházasodott

Szombaton tartották Nagy-Britanniában Harry herceg és az amerikai Meghan Markle esküvőjét
Sokan voltak kíváncsiak a hercegi esküvőre Londonban
Az esküvőt a Windsor kastélynál lévő Szent György-kápolnában tartották
Meghan Markle-t Károly herceg vezette az oltárhoz, ahol a katonai egyenruhába öltözött Harry várta
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Harry herceg és Meghan Markle összeházasodott

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A 23-szoros Grand Slam-bajnok teniszező férjéve, a Reddit-alapító Alexis Ohaniannal, és gyerekükkel érkezett.

    Seeing us off. Flying baby style! @olympiaohanian

    Serena Williams (@serenawilliams) által megosztott bejegyzés,

  • Egy Rolls Royce Phantomban érkezik majd. Vele jön édesanyja is.

  • A Skybet.com-on egy csomó mindennel kapcsolatban lehet fogadni az aktuális királyi esküvővel kapcsolatban.

    Jelenleg 6 az 1-hez az odds arra, hogy II. Erzsébet királynő lila kalapban lesz. Arra is lehet pénzt tenni, hogy pontosan (óra, perc) mikor fog megérkezni a menyasszony. Arra is komoly összegeket lehet tenni, hogy mi lesz az első dal. Ha esetleg Shaggy, Sean Paulra vagy Pitbull bármelyik számára tippelne, akkor 200 az 1-hez odds az esélye, hogy be is jön.

    Amire viszont nem lehet fogadni, hogy vajon Harry vagy Meghan nemet mond-e. Itt és most viszont meg lehet szavazni.

    Előfordulhat, hogy Harry vagy Meghan meggondolja magát?

  • Kapcsolódó
  • Igen, ez a nap Harry hercegről és Meghan markle-ről szól, de amíg nem érkeznek meg, nem lehet tudni, hogy a menyasszony milyen ruhában van, és egyéb ilyenek, addig nézze végig II erzsébet, Diana és megannyi királyi méltóság házasságkötéséről készült képet.

  • Ketten is ott vannak már a helyszínen. Cressida Bonas 2012 és 2014 között járt Harryvel, míg Chelsy Davyvel 2004 és 2010 között többször szakítottak, aztán megint összejöttek. Harry és az egyik legnagyobb fehér afrikai földbirtokos lányának útjai végleg 2011-ben váltak el. Az évek alatt a sajtó Chelsyn kívül is talált jelöltet Harry leendő menyasszonyának, de II. Erzsébet Chelsyn kívül eggyel sem találkozott, márpedig egy ilyen fogadás jelzés értékű, elvégre az uralkodó hozzájárulása nélkül nem is házasodhat a brit trónöröklési rend első hat tagja.

  • Megint egy kis történelem. Bár az angol trón 1714 óta családon belül öröklődik, mégis többször változott az uralkodóház neve.

    304 évvel ezelőtt, a Stuart-ház megszakadásával került a trónra az utolsó, nem a brit szigetekről származó uralkodó: I. György Hannoverben született, ennek megfelelően a királyi család a Hannover-ház nevet vitte tovább. A Hannover-ház alatt jött létre az Egyesült Királyság és szenvedte el az Egyesült Államok megalakulásával gyarmatai jelentős részének elvesztését. Hivatalosan egészen 1901-ig, Viktória királynő haláláig volt a korona birtokosa a Hannover-ház. Bár a trónt Viktória fia, VII. Eduárd örökölte, a ház nem Hannoverként, hanem az uralkodó apja révén a Szász-Coburg-Gothai néven ment tovább.

    Így vette át V. György 1910-ben. Az első világháború miatt azonban kellemetlenné vált a német eredet a királyi ház elnevezésében, főként, hogy London első bombázását 1917-1918-ban épp Gotha nevű repülőgépekkel kezdte meg az V. György unokatestvére, II. Vilmos által vezetett Németország.

    V. György így rendeletben lemondott minden, Németországhoz kötődő nemesi címéről, a ház nevét pedig a család kedvelt üdülőhelyként szolgáló kastélyáról Windsornak nevezte el, amely a királyi család címerébe is bekerült.

    A korábbi logika szerint II. Erzsébet után Károly, vagy fiai trónra lépése esetén a háznak az apa, Fülöp herceg származása szerinti néven kellene továbbmennie. A királynő férje révén mégsem lesz Schleswig–Holstein–Sonderburg–Glücksburg-ház, erről ugyanis még II. Erzsébettel való házassága előtt lemondott – a II. világháború után hét évvel nem lett volna szerencsés a német gyökerek hangsúlyozása –, és felvette a Battenberg angolosított verzióját. Ám Mountbatten sem lesz a családból, mert koronázása után II. Erzsébet úgy rendelkezett, hogy utódai is a Windsor-ház tagjaiként lépnek majd trónra.

  • Mind a ketten a feleségükkel érkeztek az esküvőre. 

    Victoria Beckham amúgy mintha fekete ruhában érkezett, ami írott, íratkan szabály az esküvők nagy könyvében, hogy pirosban és feketében senki nem lehet, mert azelőbbi a vért szimbolizálja, utóbbi pedig a gyászt. És persze a fehér is egy tilos szín, hogy nem illik ellopni a menyasszony elől a show-t, ugye.

    Vagy az a ruha nem is fekete, hanem sötét kék?

    Milyen színű Victoria Beckham ruhája?

  • Az esküvőre végül semmilyen politikust, többek között az egy ideig felmerülő Barack Obama volt amerikai elnököt sem hívtak meg. Theresa May brit miniszterelnök így a Twitterén írta ki jókívánságait a hercegi párnak.

  • GettyImages-960030486
    Fotó: WPA Pool / Getty Images Hungary

    Idris Elba után ő a második nagy híresség Harry herceg és Meghan Markle esküvőjén. A BBC tudósítója éppen azt találgatja, hogy pontosan milyen színű Oprah ruhája.

    Oprah Winfrey-ről, az amarikai televíziózás egyik legismertebb és legikonikusabb intézményéről ebben a cikkünkben olvashat.

  • 58 éve házasodott össze Margit hercegnő és Antony Armstrong-Jones, de ha valaki ismeri a történetüket vagy esetleg látta a Netflixen a The Crown című sorozat második évadát, akkor eszébe juthat, hogy hiába lett sok szempontból modernebb lett a világ, illetve az angol királyi család is, bizonyos esetekben olyan, mintha pont ott tartanánk, mint közel 6 évtizeddel ezelőtt, ezért megéri áttekinteni az évtizedekkel ezelőtti királyi esküvőt.

    Most, hogy Harry herceg és Megan Markle összeházasodnak, a Crownban bemutatott események emlékeztetnek minket arra, hogy mennyi hasonlóság van ennyi évtized távlatából is, mikor a trónörökös kisebbik testvére hozzámegy egy civilhez, akivel nem könnyen barátkozik meg a közvélemény. Erről bővebben a Comment:comon írtunk>>>

  • A Windsori kastélyban mindjárt rákanyarodnak az ominózus igenek kimondására, hamarosan az amerikai származású színésznő hivatalosan is a királyi család tagja lesz, megkapja a hercegnői minősítést, Harry meg férj lesz.

    A nagy izglamak közepette azért érdemes átnézni, hogy a leendő ifjú pár hogyan is jutott el idáig, Mondhatni elég hirtelen jött ez az esküvő, nem? Mintha csak tegnap lett volna, hogy megismerkedtek. Egész pontosan:

    • 2016 júliusában egy vakrandin találkoztak először. Ez olyan jól sikerült, hogy egyjött a csillagok alatti romantikus vadkempingezés Botswanában.
    • 2016 októberében kiszivárgott a hír, hogy Meghan Markle és Harry herceg együtt vannak. Hirtelen őrülten nagy lett a felhajtás a színésznő körül, úgyhogy a királyi ház közleményben kért mindenkit, hogy hagyják békén Meghan Markle-t.
    • Egy évig kínosan ügyeltek rá, hogy nagyon ne lehessen őket nyilvánosan lefotózni. A színésznő szépen lassan visszavonulgatott, otthagyta a sorozatot, amiben szerepelt (Suits, magyar címe: Brilliáns elmék), majd 2017 októberében leült teázni II. Erzsébettel.
    • 2017 novemer 27-én bejelentették, hogy eljegyezték egymást. A romantikus lánykérés úgy nézett ki, hogy éppen csirkét sütöttek, amikor Harry herceg megkérte Meghan Markle kezét.

    Bővebben itt olvashat a románc alakulásáról, de így jutottunk el A Nagy Napig.

  • Legalábbis ez derült ki a YouGov közvélemény-kutató felméréséből, amit a legnagyobb brit monarchiaellenes szervezet, a Republic megbízásából készített még a hét elején. A poll szerint a felnőtt britek 31 százalékát „nem nagyon", 35 százalékukat „egyáltalán nem" érdekli az esküvő. Az 1615 fős választói minta bevonásával elvégzett vizsgálat szerint a britek alig 9 százalékát „nagyon", 23 százalékukat „meglehetősen" érdekli az esemény. A megkérdezettek 60 százaléka mondta azt, hogy átlagos hétvégére készül, és csak 27 százalék tervezi, hogy a televízióban, rádión vagy online hírportálokon figyelemmel kíséri a ceremóniát.

  • Rhédey Klaudia
    Rhédey Klaudia
    Fotó: Wikipedia

    Nézzünk egy kis történelmet. A Windsor-ház messze érő gyökerei Erdélybe is elnyúlnak. Itt, Erdőszentgyörgyön született 1812-ben Rhédey Klaudia, aki Sándor Pál Lajos, Württemberg hercegének feleségeként Teck hercegnéje, Hochenstein grófnője lett. Eszéken született egyik fiuk, Ferenc, akinek lánya, Teck Mária V. Györgyhöz ment hozzá. Mária már Londonban született, két gyermeke, VIII. Eduárd és VI. György is trónra léphetett, ő tehát II. Erzsébet nagyanyja.

    Rhédey Klaudia pedig ebből következően nyolc ükanyjának egyike. Az erdélyi, majd hannoveri grófnő 29 évesen halt meg, ennek körülményei nem tisztázottak: vagy elvetélt és az orvosi ellátás hiánya miatt elvérzett útban Patteu felé, vagy a lovaskocsi balesetet szenvedett, és ezek a sérülések vezettek halálához. De az sem kizárt, hogy Patteuban egy megbokrosodott ló okozott neki halálos sérüléseket. Erdőszentgyörgyön temették el, ahol 1905-ben a későbbi brit királyné, 2010-ben pedig Károly herceg is lerótta tiszteletét.

  • GettyImages-960033176
    Fotó: WPA Pool / Getty Images Hungary

    Idris Elba az egyik olyan sztárvendég, aki közelről nézheti, amint Harry hercegből és Meghan Markle-ből férj és feleség, illetve hivatalosan is Sussex hercege és hercegnéje lesz.

    Aki még biztos jelen lesz a nagy napon, az Elton John, hisz zenélni is fog majd a lagzin. Rihannára viszont nem is érdemes számítani, merthogy azt se tudta, hogy ez a dolog ez most van. 

    Ön is kiszúrt egy hírességet Harry herceg esküvőjén?
    Küldje el nekünk!
  • A Nap eseménye, a Royal Wedding menete elég szoros lesz. Gondolhatják, hogy egy sima ceremónia + lagzi megszervezése is mennyi tervezést igényel, hát akkor egy ilyen királyi különkiadása meg pláne. Mindennek meg is van a maga helye és ideje.

    • Helyi idő szerint 10:00-kor elkezdenek megérkezni az emberek a Windsori kastély köré.
    • 10:30 és 12:00 között szépen lassan megérkeznek a ceremóniára hivatalos vendégek.
    • 12:20-kor jönnek a királyi család tagjai.
    • 12:45-re várható, hogy Harry herceg és testvére, Vilmos herceg megérkezik a Windsor kastély Szent György-kápolnájának nyugati lépcsőjénél.  
    • 12:55 és 12:59 között a szigorú protokoll szerint megérkezik II. Erzsébet királynő.
    • 12:59-kor végül, de nem utolsó sorban jön a menyasszony, Meghan Markle.
    • 13:00-kor megkezdődik a ceremónia.
    • Az 1 órán át tartó ceremónia végeztével megindul a kocsisor és tesznek egy tiszteletkört a Windsori kastély körül.

    (The Sun)

  • Ahhoz, képest, hogy elméletileg a britek 2/3-át nem érdekli ez a happening, elég szép számban eljöttek „szurkolni" az ifjú párnak a Windsor kastélyhoz.

  • Nem is szaporítjuk a szót, II Erzsébet hivatalos közleményben tette közzé, hogy a mai naptól,

    2018 május 19-től Harry Sussex hercege, felesége pedig Sussex hercegnője.

    (royal.uk)

  • Kapcsolódó

    Régen botrány lett volna, most álomesküvő

    Hiába elvált, amerikai, Meghan Markle nem ezzel az első a királyi családban, ahová a házassággal Ráhel hercegnéként kerülhet be.

  • Vakrandinak indult, szombaton hercegi esküvő lesz Henrik herceg és Meghan Markle színésznő 2016-os találkozásából. Már érkeznek a vendégek, kövesse velünk a hercegi esküvőt élőben!