Kim Dzsongun megerősítette: a Koreai-félsziget teljes nukleáris leszerelése a célja

Index
2018.06.12. 07:30

Összefoglaló

Június 12-én tartották Donald Trump és Kim Dzsongun történelmi csúcstalálkozóját Szingapúrban
Először ült le hivatalban lévő amerikai elnök az észak-koreai vezetővel
A 2017-es feszült, háborús üzengetésekkel teli időszak után jutottak el néhány hónap alatt a találkozóig. Trump Észak-Korea teljes és ellenőrizhető nukleáris leszerelését akarja elérni
A találkozó végén elfogadtak egy négypontos zárónyilatkozatot, amiben Kim általánosságban megerősítette, hogy a célja a Koreai-félsziget teljes atommentesítése
Trump szerint az amerikai-észak-koreai kapcsolatok új korszaka kezdődik
Sokan fontosnak tartották, hogy fenntartották a párbeszéd légkörét, ami végül majd elvezethet valamilyen megoldásig, a legtöbb szakértő azonban hiányolta a konkrétumokat a dokumentumból
További megbeszélések következhetnek alacsonyabb szinten
Trump azt mondta, különleges kötelék van köztük, és meg fogja hívni Kimet a Fehér Házba
A csúcs megtartásával Kim Dzsongun egyik célja teljesült, az USA egyenlő félként tárgyalt vele, amit óriási legitimációként mutathat fel Észak-Koreában
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Gumikesztyűben az asztalt, a székeket és tollat a sajtótájékoztató helyszínén.

  • A BBC tudósítója szerint a helyszínen már várják a két vezető sajtótájékoztatóját, amin bejelenthetik, mit írnak alá. Az asztalon ott pihennek a tollak is.

  • A délkelet-ázsiai kis városállam több másik felmerülő helyszínnel szemben mindkét félnek számos szempontból a legideálisabb választás volt: semleges terepnek tekinthető, ultrabiztonságos, és már korábbi nemzetközi eseményeknek is helyt adott. Az esemény 15 millió dollárba, több mint 4 milliárd forintba kerül, amelynek fele az esemény biztosítására megy el. Legalább 2500 újságíró regisztrált, hogy a helyszínről tudósíthasson.  Arról itt írtunk bővebben, miért Szingapúrban, és azon belül az egykori kalózsziget, Sentosa Capella Hoteljében találkoznak Trumpék>>>

  • A CNN-nek egy névtelenül nyilatkozó tisztviselő arra utalt, hogy Trump és Kim Dzsongun egy olyan megegyezést írhat majd alá, amiben lefektetik, hogy történt előrelépés a tárgyalásokon, és ígéretet tesznek a folytatás mellett. Viszont nem akart bármilyen konkrétumot mondani, és ezzel beelőzni Trumpot.

  • Észak-Koreának nagyon fontos volt az előkészületek alatt, hogy teljesen egyenlő félként kezeljék, ugyanúgy hat észak-koreai zászló lehessen a kézfogás hátterében, mint amennyi amerikai, és pontosan ugyanannyi tárgyalója ülhessen a második szakaszban Kim mellett. A csúcstalálkozó logóját viszont az amerikaiak tervezték, írja a CNN.

  • A CNN szerint egyelőre nem tudni, milyen dokumentumot ír majd alá Trump és Kim Dzsongun, de a Fehér Ház hivatalos menetrendjében a következő program Trump sajtótájékoztatója lesz helyi idő szerint délután négykor (magyar idő szerint 10 órakor).

  • Hirtelen úgy tűnt, hogy valahova továbbmehetnek, de kiderült, hogy csak Trump megmutatta Kim Dzsongunnak az elnöki limuzinját. Aztán beszéltek néhány percet, majd a két vezető az épület két oldala felé vonult el.

  • Végeztek az ebéddel, jókedvűen kijöttek a kertben várakozó újságírókhoz, megálltak néhány fotó erejéig, aztán visszamentek az épület teraszára. Trump azt mondta, jobban haladt a találkozó, mint bárki várta volna,

    sok előrelépés volt, és valamit aláírnak majd.

  • Trump egy felvétel erejéig beengedte a helyi szingapúri tévét is: „Szóval csinosak és jóképűek és szépek és tökéletesek vagyunk?”– kérdezte tőlük viccesen.

  • Három óra telt el a csúcstalálkozó kezdete óta, Trump és Kim Dzsongun legfontosabb tanácsadóikkal együtt éppen munkaebédnél tartanak. Eddig ezek történtek:

    • Trump és Kim között megtörtént a történelmi kézfogás, az amerikai elnök megveregette a mosolygó észak-koreai vezető hátát.
    • Először találkozott hivatalban lévő amerikai elnök az észak-koreai diktátorral.
    • Ezzel Kim Dzsongun egyik célja teljesült, az USA egyenlő félként tárgyal vele, amit óriási legitimációként mutathat fel Észak-Koreában.
    • A tavalyi feszült, háborús üzengetésekkel teli időszak után jutottak el a találkozóig, Trump Észak-Korea teljes és ellenőrizhető nukleáris leszerelését akarja elérni.
    • Először egy 38 percig tartó négyszemközti megbeszélést folytattak, amin csak tolmácsok voltak bent rajtuk kívül.
    • Utána Trump azt mondta, hogy „kiváló a kapcsolat." Kim Dzsongunnak odakiáltotta egy újságíró, hogy feladja-e az atomfegyvereit, de csak mosolygott.
    • A találkozó következő szakaszában, a második megbeszélésre már csatlakozott három-három tanácsadó is a két vezetőhöz.
    • Trump ennek az elején is bizakodóan nyilatkozott, Kim pedig arról beszélt, hogy a világnak olyan lesz ez, mint egy sci-fi film, és lesznek kihívások, de „kész megtenni ezt".
    • Bármilyen konkrétumot ugyanakkor nem tudni a megbeszélések eddigi állásáról, hivatalosan csak a legvégén fog Trump sajtótájékoztatót tartani.
  • Az észak-koreai propaganda régóta a Párt ellenségeiként tartja számon az amerikaiakat, és a gyerekkortól sulykolt militarizmus szellemében megsemmisítésre ítéli őket. A BBC-nek egy észak-koreai lakos azonban azt mondta, hogy az elmúlt időszakban mintha elindult volna valamilyen változás. „Azt mondták, hogy békében kellene élnünk Amerikával, hogy mindenkinek jobb élete legyen" – mondta Szun Huj.

  • A Twitteren tette közzé az AP hírügynökség fehér házi tudósítója az ebédmenüt, olyanok vannak benne, mint Oieson, ami koreai töltött uborka, vagy Daegu Jorim, ami szójában párolt tőkehal, retekkel. A desszertek között meg például feketecsoki tartlet ganache van, ami gyors internetes kutakodásom szerint párizsi krémnek fordítható, bár sajnos én ezzel sem vagyok beljebb. Aki ért hozzá, az olvasgassa nyugodtan, sőt, küldhet nekem gasztro-gyorselemzést is, hogy együtt segítsük az olvasók még szakszerűbb tájékoztatását.

  • Trump és Kim Dzsongun megérkezett a munkaebédre, ahol még többen csatlakoznak hozzájuk az eddigi tanácsadókon kívül, többek között Sarah Sanders, a Fehér Ház szóvivője, és Kim Jodzsong, Kim Dzsongun húga.

    Az egyelőre nem derült ki, hogy miről volt szó az eddigi két megbeszélésen.

  • Bár a szingapúri találkozón még semmi érdemi bejelentés nem hangzott el, a CNN elemzői már azt találgatják az élő műsorban, hogy ez lesz-e Trump 'Nixon Kínában pillanata' - Nixon egy igazi hidegháborús mérföldkövet rakott le a kínai látogatásával 1972-ben: enyhítette a szovjet-amerikai viszonyt, nem sokkal később aláírták az atomfegyverek korlátozásáról szóló egyezményt, Nixon népszerűsége pedig nagyot ugrott odahaza.

    Ha csak a képekből ítélkeznénk elég erős lenne a hasonlóság. Még a díszletek is megfeleltethetők egymásnak a képpárokon.

  • A Vox különböző hangsúlyeltolódásokkal, de az atomprogram esetében alapvetően négy különböző forgatókönyvet tartott előzetesen elképzelhetőnek kedden. Ezek közül az első kettőt tartották a legvalószínűbbnek, és a csúcs eddigi menete is arra utal, hogy ilyenre futhat majd ki:

    • Az első, hogy megegyeznek valamilyen általános nyilatkozatban, miszerint tovább dolgoznak majd egy végleges megállapodás érdekében, aztán pedig a szakértőik dolgozzák ki a részleteket hosszabb idő alatt.
    • A második, hogy Észak-Korea ennél konkrétabb vállalásokat tesz, ténylegesen beleegyezik a nukleáris arzenáljának csökkentésébe, vagy az atom- és rakétaprogramja átmeneti felfüggesztésébe. Az USA pedig szintén vállalhat cserébe biztonsági garanciákat, vagy a szankciók egy részének enyhítését.
    • Van egy olyan verzió is, hogy semmiben nem fognak egyetérteni, és a találkozó teljes kudarccal zárul. Trump többször is hangsúlyozta, hogy kész akár felállni az asztaltól, de ezt azért tartották kevésbé valószínűnek, mert mindkét vezető valamilyen eredményt akar felmutatni, az amerikai elnök a Nobel-békedíjra is pályázik.
    • A negyedik forgatókönyv az, hogy Észak-Korea belemegy abba, hogy tényleg Trump követeléseinek megfelelően szereljen le cserébe a gazdasági szankciók feloldásáért, és más engedményekért. Csakhogy a rezsim a túlélése zálogának tartja az atom- és rakétaprogramot. Ha ennek ellenére Kim Dzsongun vállalná is ezt, akkor is kérdés, hogy vajon betartaná-e az ígéreteit, és ezeket lehetne-e egyáltalán megfelelően ellenőrizni.
  • Kiderült, mit mondott még Kim Dzsongun Trumpnak tolmácsán keresztül, miközben átsétáltak a hotel teraszán:

    Sokan azt gondolják majd a világban, hogy ez egy sci-fi filmből van.

    A most tartó megbeszélés elején pedig azt mondta, hogy lesznek kihívások, de „kész megtenni ezt."

  • Függetlenül attól, hogy mire fut ki végül a csúcstalálkozó következő része, Trump és Kim Dzsongun kézfogása történelmi marad, és azt a legitimációt biztosítja az észak-koreai vezetőnek, amit régóta hajszolt, mondta Jean H. Lee Észak-Korea-szakértő, a Wilson Center munkatársa a CNN-nek.

    Mint írtuk, Kim már önmagában nagy győzelemként, az atom- és rakétaprogram céljaként kitűzött zsarolási potenciál kimaxolásaként és az apja és a nagyapja által hiába keresett legitimációként adhatja el otthon azt, hogy az amerikai elnök leül vele tárgyalni. Azonban ezen túl mindenképpen a szankciók enyhítését akarja majd elérni, hiszen áprilisban már deklarálta is, hogy az atomtesztek befejezésével arra fog koncentrálni, hogy „erős szocialista gazdaságot építsen, és érezhetően javítson az emberek életkörülményein." Viszont a szankciók feloldását Mike Pompeo amerikai külügyminiszter még hétfőn is a teljes, és ellenőrizhető nukleáris leszereléshez kötötte.

  • A szobából, ahol a második találkozó zajlik éppen tolmácsokkal és tanácsadók szűk körével.  A következő program egy hivatalos reggeli lesz, ahol a kormányzat más tagjai is részt vesznek már. 

  • Miközben tart a tanácsadókkal kiegészült második megbeszélés, a Fehér Ház kiadta, hogy hivatalosan mennyi ideig tartott az első, a tolmácsokat leszámítva négyszemközti rész Trump és Kim Dzsongun között: 38 percig. Ebben a tolmácsolás is benne van, szóval a tényleges megbeszélés ennél jóval rövidebb volt.

  • Hosszú út vezetett a tavalyi szinte háborús retorikától és üzengetésektől a szingapúri csúcstalálkozóig. 2017-ben nagyon felpörgött Észak-Korea atom- és rakétaprogramja, amivel Dél-Korea és Japán mellett már közvetlenül az Egyesült Államokat is fenyegette. Csúcsra járt a kemény üzengetés is Trump és Kim Dzsongun között, miközben az USA az ENSZ-ben minden korábbinál keményebb szankciókkal fokozta a szorítást a rezsimen, amihez ezúttal Phenjan legfontosabb külföldi támogatója, Kína is csatlakozott. Aztán az év elején egy hirtelen váltással megindult az enyhülés a két Korea között, és felsejlett a párbeszéd lehetősége. Itt olvashatják el, hogy jutottunk idáig>>>

  • A most tartó megbeszélés után egy munkaebéd következik majd. A menüről egyelőre nem sokat tudni, de a BBC azért emlékeztetett rá, hogy Trump még a 2016-os elnökválasztási kampány alatt arról beszélt, hogy  adott esetben leülne hamburgerezni Kim Dzsongunnal.

  • Az egy elég fontos kérdés, hogy melyik oldal pontosan mit ért teljes atommentesítés alatt, és már az is eredménynek számíthat Trumpnak, ha az Egyesült Államoknak megfelelő módon határoznák ezt meg egy nyilatkozatban.

    Az Egyesült Államok szemében ez azt jelentené, hogy Phenjan hagyjon fel a fegyverprogramjaival, szállítsák el a nukleáris tölteteket az országból, és engedjenek be ellenőröket.

    Észak-Korea viszont szakértők szerint sokkal inkább egy olyan többlépcsős folyamatot képzel el, aminél minden egyes vállalásért cserébe kap valamit Washingtontól, például a szankciók enyhítése, gazdasági segély, formális békeegyezmény formájában. Az északiak szemében a leszerelés kiterjedhetne a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatokra is.

  • Az egész csúcs alatt, ő az:

  • Victoria Brownworth, a Huffington Post újságírója közben arról posztolt, hogy Trump feltartott hüvelykujját mutatta az észak-koreai diktátornak, miközben az Egyesült Államok szövetségesei közül Angela Merkellel az első találkozásukkor nem fogott kezet az ovális irodában, amikor a német kancellár javasolta azt, Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel pedig a G7 után vitatkoztak össze.

  • A dél-koreai elnök a phjongcshangi téli olimpiára is az utolsó pillanatig várta az észak-koreaiakat, és a két Korea között megindult enyhülés végül az április 27-i, szintén történelmi harmadik Korea-közi csúcstalálkozóban csúcsosodott ki. Ezen Kim Dzsongun és Mun egy zárónyilatkozatban általánosságban lefektette, hogy a félsziget teljes atomfegyver-mentesítése a céljuk, és hogy formálisan is lezárnák az 1953-ban csak tűzszünettel véget ért koreai háborút. Viszont ez sok szempontból csak a felvezetés volt Kim és Trump találkozója előtt.

  • Legyünk azért őszinték, sok minden nem derült ki eddig, pedig két órája tart a találkozó. Ami eddig történt, azt az apró gesztusok, a kézmozdulatok, a testbeszéd és a viaszból faragott mosolyok foglalják össze.

    A következő galériában képről képre végigmegyünk a történelmi találkozó minden pillanatán: 

  • Arra számítottam, hogy nagyobb lesz a különbség kettejük között a kézfogásnál. A neten elérhető hivatalos adatok szerint alig húsz centi (és ugyanennyi kiló) a különbség közöttük. Bár emlékezetes, hogy voltak hitelességi kérdések, amikor a Fehér Ház kiadta Trump orvosi adatait a beiktatása után..

    108
    Fotó: Saul Loeb / AFP
  • A dél-koreai elnök is nyomon követi a fejleményeket. Azt mondta, reméli, új fejezetet nyithatnak. Korábban ő is hozzátette, hogy a szingapúri csúcstalálkozó csak a kezdete lehet egy folyamatnak, a nukleáris leszerelés még Kim Dzsongun beleegyezése esetén is évekbe telhet.

    A korábbinál is keményebb szankciókat bevezető Trump mellett Munnak is kulcsfontosságú szerepe volt az események alakulásában, miután a legfeszültebb időszakban is a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta.

  • A második megbeszélésen Kim Dzsongunnal ott van Kim Jongcsol, az észak-koreai állampárt alelnöke, aki Washingtonban találkozott másfél hete Trumppal is a csúcs előkészítéseként.

    Az asztalnál ül észak-koreai oldalról Ri Jongho külügyminiszter és Ri Szujong előző külügyminiszter, befolyásos külügyi tisztviselő is.