új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Pfizer vagy az AstraZeneca új típusú koronavírus elleni vakcinájának első adagja akár felére is csökkenti a fertőzés háztartáson belüli továbbadásának esélyét egy új brit tanulmány szerint.

    Azok, akik megkapták a két vakcina valamelyikének első dózisát és legalább három héttel később megfertőződtek, 38-49 százalékkal kisebb eséllyel adták tovább a vírust beoltatlan, velük egy háztartásban élő embereknek – állapította meg az angliai egészségügyi szolgálat (PHE) kutatása.

    Nemcsak csökkentik a betegség súlyosságát és halálozások százaik előzik meg naponta, de azt látjuk, hogy mérséklik a fertőzés továbbadásának kockázatát is

    – magyarázzák a kutatók. Noha az eredményeket reménykeltőnek találták, fontosnak tartják, hogy az emberek továbbra is úgy viselkedjenek, ahogy a járvány idején, figyelve a kézmosásra és az előírt távolságtartásra.

  • Japán tisztségviselők arra kérik a lakosságot, hogy a csütörtökön kezdődő négynapos ünnepen maradjanak otthon, mert az utazások, a családi összejövetelek újra lendületet adhatnak a koronavírus-járványnak, ráadásul kevesebb mint három hónappal a tokiói olimpia előtt.

    Döntő fordulóponthoz érkeztünk. A járvány lassítása végett, és hogy ne robbanjon be újabb fertőzési hullám, korlátoznunk kell a lakosság mozgását

    – mondta Koike Juriko, Tokió kormányzója. Egyúttal – három szomszédos prefektúra kormányzójával közösen – arra biztatta az embereket, hogy kerüljék a sütögetős kerti partikat is, és arra kérte Tokió munkáltatóit, hogy alkalmazottaik legalább 70 százalékát engedjék távmunkában otthonról dolgozni.

    Tokióban szerdán 925 újabb koronavírus-fertőzöttet jegyeztek fel 24 óra alatt, január vége óta a legtöbbet.

    A tokiói prefektúra egészségügyi szakértők szerint az eredeti, vuhani vírusnál fertőzőbb brit variáns miatt két héten belül napi kétezerre emelkedhet az új fertőzöttek száma – számolt be az MTI.

  • Nemcsak az általános iskolák, hanem az üzletek, éttermek, vendéglátóhelyek és hotelek is megnyithatják kapuikat Lengyelországban. 

    A korlátozások feloldását Mateusz Morawiecki miniszterelnök jelentette be. Közölte:

    Ki merem mondani, hogy a fertőzéseket tekintve túl vagyunk a legrosszabbon.

    Az üzletek már a jövő héten kinyithatnak, a hotelek pedig május 8-án követik őket. Május 15-én kerülhet sor a vendéglátóhelyek nyitására, de ezek csak kültéren szolgálhatják ki az embereket.

    Ugyanekkor a középiskolák is kinyithatnak, és május 29-ig várhatóan az összes diák visszatérhet az osztálytermekbe. Ugyanezen a napon az éttermek belső terei, valamint a mozik és színházak is kinyithatnak, esküvőket pedig maximum 50 fő részvételével lehet majd tartani.

    A lengyel miniszterelnök úgy fogalmazott: van ok az „óvatos optimizmusra, ugyanakkor a vírus még mindig „nagyon, nagyon veszélyes”.

  • A szigetország május 10-től kezdve összesen 65 országból engedélyezi a beutazást azoknak az embereknek, akiket az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinák valamelyikével vagy a Szputnyik V-tel már teljesen immunizáltak.

    A 65 állam közt megtalálhatók az EU országai, az Egyesült Királyság, Oroszország, Ukrajna, valamint az Öböl menti országok is. 

    Ha valakit teljesen immunizáltak, akkor annak tesztet sem kell bemutatnia, ha Ciprusra jön

    – mondta Szavvasz Perdiosz turizmusért felelős miniszterhelyettes a Reutersnek, utalva arra, hogy ezekből az országokból már korábban is engedélyezték a beutazást azoknak, akik negatív teszttel rendelkeztek.

  • Romániában 2240 új koronavírus-fertőzéses esetet diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában, 35 ezer teszt kiértékelése után. Kedden 150 beteg hunyt el.

    A járvány kezdete óta 27 833 fertőzött életét követelte a Covid–19 és szövődményei, írta a Maszol.ro. Az aktív fertőzöttek száma csökkent, nem éri el a 41 ezret.

    Jelenleg 9373 beteget kezelnek kórházban a fertőzés miatt, közülük 1325 páciens szorul intenzív terápiás ellátásra.

  • Az Egyesült Királyságban már a felnőtt lakosság több mint 50 százaléka rendelkezik antitestekkel. A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) becsléseit olyan vérvizsgálatokra alapozza, amelyeket még április első felében végeztek. 

    Antitestekkel azok rendelkezhetnek, akik elkapták a fertőzést, vagy a koronavírus elleni oltás legalább egyik dózisát megkapták, és ezt követően még az a két-három hét is eltelt, amely az antitestképződéshez szükséges.

    Azt egyelőre még nem tudni, hogy a vírus elleni antitestek meddig nyújtanak védettséget a fertőzés ellen.

  • Reuters szerint az unió már dolgozik egy egységes rendszeren, de számos problémát – az adatvédelmi, gyakorlati, valamint orvostudományi kérdéseket – még nem sikerült tisztázniuk. 

    Didier Reynders, jogérvényesülésért felelős uniós biztos most arra figyelmeztetett: ha nem sikerül időben kidolgozni az egységes szabályozást, akkor a tagállami hatáskörben kiállított védettségi igazolványok komoly problémákat okozhatnak.

    Ha ezt nem sikerül kidolgozni, abból konfliktusok lehetnek Európán belül, mivel a nemzeti hatáskörben adott megoldások nem feltétlenül lesznek kompatibilisek egymással

    – mondta. Kifejtette: ebben az esetben olyan védettségi igazolványokkal fognak rendelkezni az emberek, amelyek a többi tagállamban nem lesznek érvényesek, valamint

    az a veszély is fennáll, hogy így egyszerűbben lehet majd hamisítani az igazolványokat.

    Emiatt a vírus terjedésnek indulhat, az európai polgárok bizalma pedig meginoghat – figyelmeztetett. 

    A tagállamok közt már most eltérések mutatkoznak a tekintetben, hogy miként szabályoznák a turizmust, az utazásokat és a védettségi igazolványok működését. A déli, turizmusban fokozottan érdekelt országok ugyanis jóval megengedőbbnek mutatkoznak a kérdésben, mint a többi európai állam. 

  • Minden bizonnyal az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) Indiában felbukkant változata ellen is véd a Pfizer amerikai gyógyszeripari társaság és a BioNTech német biotechnológiai kutatóvállalat együttműködésével kifejlesztett vakcina – mondta a német cég vezérigazgatója szerdán. 

    Ugur Sahin onkológus, a BioNTech társalapítója, egy online sajtótájékoztatón elmondta, hogy elkezdték a vizsgálatokat, és „nem aggódnak”, arra számítanak, hogy készítményük az indiai változattal szemben is hatékony.

    Várakozásaikat a többi között arra alapozzák, hogy vakcinájuk az Európában uralkodó brit vírusváltozattal szemben még hatékonyabb, mint az első, „vuhani” változattal szemben, amely ellen eredetileg kifejlesztették – mondta.

  • Indiában, melyet a járvány maga alá temetett, 541 orvostudományi egyetem van, melyekben mintegy 36 ezer orvostanhallgató vesz részt posztgraduális képzésen. A járvány kitörése óta ők képezik a Covid–19 elleni védekezés bástyáját, de az utóbbi több mint egy évben óriási terheket róttak rájuk, fizetést alig kapnak, miközben folyamatosan ki vannak téve a potenciális fertőződésnek – írja az al-Jazeera

    Ágyútöltelékek vagyunk, semmi más

    – mondta a katari székhelyű műsorszórónak a koronavírus elleni harcban a frontvonalon harcoló, nem mellesleg asztmás Tara. 

    Az újdelhi Hindu Rao kórház, amelyben Tara dolgozik, jól szemlélteti az indiai járványhelyzetet: növelték a kórházi ágyak számát a vírusos esetek miatt, de nem vettek fel új doktorokat, így megnégyszereződött munkamennyiség.  Békeidőben két orvosra jut 15 ágy. Most egyenként 60 beteggel kell foglalkozniuk.

    Mindennek tetejébe az idősebb orvosok, lévén, hogy a legveszélyeztetettebb korcsoport tagjai, nem hajlandóak kezelni a vírusos betegeket. 

    A 26 éves Dzsignes Gengadija tisztában volt azzal, hogy heti hét napot huszonnégy órában fog dolgozni, amikor rezidensnek jelentkezett Szúrat városban Gudzsarát államban. Arra viszont nem számított, hogy ő lesz az egyetlen orvos 60 fekvőbetegre és 20, az intenzív osztályon ápolt emberre. 

    Az intenzíven fekvő betegekre folyamatosan figyelmet kell fordítani. Ha egynél több beteg kezd el fibrillálni, melyikhez forduljak?

    – tette fel a költői kérdést. 

    Nem segít a helyzeten, hogy az egészségügyi dolgozók is sorra esnek ki a munkából, ahogy az orvostanhallgatók elkapják a vírust.

    Ha már ilyen kemény helyzet állítják az jövőbeni orvosokat, akkor legalább meghálálják erőfeszítéseiket – gondolhatja magában az ember. Tara elmondása szerint szó sincs erről, legalábbis ott, ahol ő dolgozik. Általában két hónap csúszással kapják meg bérüket, tavaly pedig volt egy alkalom, amikor négy hónapot késett a fizetés. Akkor is úgy bírták rá az illetékeset a tartozás rendezésére, hogy a járvány kellős közepén éhségsztrájkolni kezdtek a fiatal orvosok. 

     

  • A Reuters szerint Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter vasárnap utazott Moszkvába, hogy tárgyaljon az oroszokkal. 

    A Szputnyik V Twitter-oldalán nemrég azt írták, hogy a tárgyalások sikeresen zárultak, és a gyártás akár májusban is megkezdődhet. 

    Mexikóban a Szputnyikkal már oltanak is, a vakcinát közel egymillió embernek adták be eddig az országban. Összesen 24 millió dózist rendeltek az oltóanyagból. 

  • Összeomlott Zimbabwe egészségügyi rendszere a koronavírus-járvány miatt – írja az al-Jazeera. Az ágazat már évtizedek óta alulfinanszírozott, ennek a következményei pedig most, a járvány közepén mutatkoznak meg igazán. 

    Már több kórházban is be kellett zárni bizonyos részlegeket, többek közt a rákos betegeket sem tudják már ellátni. Az egyik érintett arról számolt be, hogy csupán fájdalomcsillapítókat, élelmiszert, illetve napkrémet tudtak neki adni a bőrrákjára. 

    A magánkórházak ugyan még működnek, de már ezekben is korlátozott a helyek száma, ráadásul a kezelést az emberek többsége nem tudja megfizetni. Mindeközben az utazási korlátozások miatt most már külföldre, még csak a közeli Dél-afrikai Köztársaságba sem tudnak elutazni az emberek kezelésre. 

     

  • Május 4-étől kezdve az első három osztály diákjai visszatérhetnek az általános iskolába Lengyelországban – jelentette be szerdán Adam Niedzielski egészségügyi miniszter.

    Hozzátette: a kormány arról még nem döntött, hogy az egész országra vonatkozóan elrendelik-e ezt. Elképzelhető, hogy bizonyos, a járvány által súlyosabban érintett régiókban fenn kell tartani az online oktatást a legfiatalabb diákok számára – mondta. 

    Lengyelországban március közepén vezettek be országos szintű korlátozásokat. Ezeknek értelmében a legtöbb üzletnek, intézménynek és szolgáltatásnak be kellett zárnia az országban. 

  • Az Egyesült Államokban nyugati felén, a nevadai sivatagban évről évre megrendezett ellenkultúra-fesztivál lemondását kedden jelentették be a szervezők. 

    Azt írták: a járvány miatt még mindig túl nagy a bizonytalanság, ezért az augusztus 26. és szeptember 3. közti időszakra tervezett rendezvényt nem tudják megtartani. A fesztivál helyett viszont ugyanekkor helyi szinten tartanak majd kisebb rendezvényeket. 

    A szervezők korábban azt fontolgatták, hogy a védettségi igazolvány kötelezővé tételével tartanák meg a rendezvényt, de úgy tűnik, hogy végül erről is lemondtak. 

    A fesztiválon – amelyet 35 éve rendeznek meg – átlagosan évi körülbelül 80 ezer ember szokott részt venni. 

  • 5292 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Pakisztánban az elmúlt 24 órában.

    201-en pedig meghaltak a betegségben, ami negatív rekordot jelent az országban. 

    A korábbi legmagasabb értéket pár nappal ezelőtt, április 23-án regisztrálták, amikor 157-en haltak meg. A járványban összesen eddig 17 530 fő vesztette életét Pakisztánban.

    Néhány tisztviselő mindeközben arra figyelmeztetett, hogy az egészségügy akár túl is terhelődhet a következő napokban, mivel a lélegeztetőgépes helyek és az oxigén is fogyóban van.

    Az egészségügyi hatóságok szerint az ország 631 egészségügyi intézményében összesen 6286 beteget ápolnak koronavírus-fertőzés miatt. 

  • A határon túli magyaroknak is juthat oltóanyag Magyarországon – ezt Orbán Viktor miniszterelnök vetette fel március közepén a Kossuth rádiónak adott interjújában. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pedig azt mondta csaknem másfél hónappal ezelőtt a Magyar Nemzetnek: ha mindenki megkapta az oltást Magyarországon, aki regisztrált, akkor véleménye szerint segíteni kell a „határon túli testvéreinken” is, hogy vakcinához jussanak. 

    Egyikőjük sem említett részletet, nem utaltak a felhasználandó vakcinák típusára sem. Minderről hivatalosan nem adott még tájékoztatást a kormány.

    A kárpátaljai magyarok beoltásának lehetősége azonban nem kerülte el az ukrán sajtó figyelmét, olvasható a karpataljalap.net portálon, a vesti.ua írására hivatkozva.

    A PORTÁL ÚGY ÉRTESÜLT, HOGY AZ „UKRAJNAI MAGYAROKNAK” MÁJUS VÉGÉN VAGY JÚNIUS ELEJÉN AJÁNLHATJÁK FEL AZ OLTÁS LEHETŐSÉGÉT.

    A cikk szerzője megjegyzi, hogy Magyarországon ötféle oltóanyagot használnak, s nem tudni, választhatnak-e közülük a „vakcinaturisták”.

  • Ukrajnában az utóbbi 24 órában 9590 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, a tegnapi bejelentés 7915 friss betegről szólt – írta a karpathir.com. Jelenleg több mint 387 ezer aktív beteget jegyeznek, kórházba csak kedden 3623 fertőzöttet szállítottak.

    Az elmúlt 24 órában 441 páciens életét követelte a Covid–19, illetve annak szövődményei. A járvány kezdete óta csaknem 43 ezer ember lelte halálát a kórban.

    Gyógyultnak rekordszámú, mintegy 20 ezer embert nyilvánítottak kedden Ukrajnában.

  • Fernando Valdés turizmusért felelős államtitkár bejelentette, hogy a turisták várhatóan júniustól kezdve térhetnek vissza Spanyolországba.

    Ahhoz, hogy érkezésüket megkönnyítsék, egy új digitális rendszert is megnyitnak, ahova a védettségi igazolványokat, teszteredményeket lehet majd feltölteni – ismertette a tárcavezető.

  • Kedden a sajtó jelenlétében oltották be az új kazah vakcinával Alekszej Coj kazah egészségügyi minisztert, és bejelentették, hogy hamarosan tömegesen oltanak vele a bevásárlóközpontokban – jelentette a Reuters.

    A 19 millió lakosú közép-ázsiai ország ezzel csatlakozik a világméretű járványt okozó koronavírus elleni oltást fejlesztők klubjához.

    A QazVac nevű védőoltás – az orosz Szputnyik V-hez hasonlóan – kétdózisú. Ez utóbbit nemcsak importálja, de helyben is gyártja Kazahsztán.

  • A brit Szakszervezetek Kongresszusa (TUC) annak érdekében kezdeményezett nyilvános vizsgálatot, hogy kiderüljön: ki a felelős annak a körülbelül 15 ezer, munkavállalási korú embernek a haláláért, akik életüket vesztették a koronavírus-járványban. 

    Kifejtették: a halálozási adatok szerint a férfiak közül elsősorban azok lehettek veszélyben, akik a gyárakban, biztonsági cégeknél, az egészségügyben és vendéglátásban dolgoztak. A nők esetében szintén a gyári és az egészségügyi dolgozók voltak a legnagyobb veszélynek kitéve.

    A vizsgálat ahhoz szükséges, hogy kiderüljön: a halálozások miatt terheli-e felelősség a munkáltatókat vagy a kormányzatot

    – írták. 

    Bejelentésükkel arra is reagáltak, hogy Boris Johnson miniszterelnök néhány tanácsadója nemrég azt állította: a kormányfő a harmadik hullám idején hevesen ellenezte a lezárásokat, a döntéseket késve hozta meg, és emiatt számos áldozatot szedett a koronavírus. 

    A miniszterelnöki hivatal korábban azt ígérte: ki fogják vizsgálni, hogy követtek-e el hibákat a védekezésben, de erre még hónapokat kell várni, mert most nincs rá idejük. 

  • 360 960 új fertőzöttet regisztrált az indiai egészségügyi minisztérium szerdán reggel, ami újabb negatív rekordot jelent.

    Ennél is aggasztóbb, hogy az elmúlt 24 órában 3293-an haltak meg a fertőzés következtében, 

    Az egészségügyi minisztérium szerint ezzel a járványban elhunytak száma meghaladta a kétszázezret. 

    Az országban annyi a halott, hogy már a krematóriumok is megteltek, és sok helyen az utcákon felállított máglyákon égetik el az elhunytakat. 

  • Már a lakosság több mint egyötödét beoltották Szlovéniában – közölte a kormány a ljubljanai sajtó szerdai beszámolói szerint, hozzátéve, hogy a várt nagy vakcinaszállítmányoknak köszönhetően a kétmilliós lakosság legnagyobb részét június végéig be tudják majd oltani.

    A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szlovéniában pedig 807-tel 238 991-re növekedett.

    A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 29-cel 6286-ra, Koszovóban nyolccal 2156-ra, Észak-Macedóniában 28-cal 4746-ra, Montenegróban öttel 1478-ra, Bosznia-Hercegovinában 62-vel 8383-ra, Horvátországban 52-vel 6957-re, Szlovéniában pedig héttel 4223-ra nőtt.

  • Legalább 17 országban van jelen a koronavírus indiai variánsa, amely vélhetően felelős az Indiában kialakult egészségügyi válságért – közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet.

    A hivatalosan B.1.617 jelű vírusvariánst – amely arról kapta hétköznapi nevét, hogy Indiában találkoztak vele először – összesen több mint 1200 DNS-szálban mutatták ki a szóban forgó országokban.

    A legtöbb ilyen DNS-kódsort

    • Indiából,
    • Nagy-Britanniából és
    • az Egyesült Államokból, valamint Szingapúrból

    töltötték fel az influenzavírusok DNS-adatait gyűjtő GISAID globális adatbázisába, de például Görögországból, Svájcból, Belgiumból és Olaszországból is vannak adatok.

    A világszervezet modellkészítései alapján a B.1.617 gyorsabban terjed, mint az Indiában megtalálható többi vírusvariáns, ami arra utal, hogy nagyobb a fertőzőképessége.

    Míg a WHO korábban csupán „érdekes variánsnak” nevezte az indiait, most már „aggasztónak”, ami arra utalhat, hogy veszélyesebb (fertőzőképesebb, halálosabb, a vakcináknak jobban ellenálló).

  • A világon 148 353 905 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 131 636, a gyógyultaké 85 984 055 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint. 

    Egy nappal korábban 147 540 977 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 3 117 438 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 32 175 049 fertőzött volt eddig a napig, és 573 378-an haltak meg.

    • Indiában 17 636 307 fertőzöttet és 197 894 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 14 441 563 fertőzöttről és 395 022 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 5 595 403 fertőzöttet és 103 762 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Oroszországban 4 725 252-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 107 167-re emelkedett.
    • Törökországban 4 710 582 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 39 057.
    • Az Egyesült Királyságban 4 425 259 a fertőzöttek száma, és 127 705-en haltak meg a betegségben.
    • Olaszországban 3 981 512 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 119 912.
    • Spanyolországban 3 496 134 fertőzöttet és 77 855 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 3 338 564 a fertőzöttek száma, 82 325 a halottaké.
    • Argentínában 2 905 172 a fertőzöttek és 62 599 a halottak száma.
    • Lengyelországban 2 768 034 fertőzöttet és 65 897 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Köszöntjük Olvasóinkat!

    Indul az Index percről percre közvetítése a koronavírusról szóló legújabb fejleményekről. 

    Tartsanak velünk ma is.