új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szombaton 11 321 új fertőzöttet regisztráltak Vietnámban, amire még nem volt példa – írja a Guardian

    Már pénteken is megdőlt a rekord, akkor 10 657 esetről számoltak be a hatóságok. A járvány kezdete óta összesen 336 700 embert fertőzött meg a vírussal, 7540-en haltak meg a betegségben.

  • Az amerikai Johns Hopkins Health System Pfizerrel vagy Modernával oltást kapott 954 egészségügyi dolgozójával végeztek egy kutatást. Közülük az első oltás után 52-en, míg a második oltás után 407-en számoltak be klinikailag jelentős mellékhatásokról, mint fáradtságérzet, láz, hidegrázás. Ezek kockázata a Moderna esetében nagyobb volt, mint a Pfizer-vakcinánál. A korábbi fertőzés szintén fokozta a jelentősebb nemkívánatos hatások kockázatát, de csak az első adag vakcina után – írja az EgészségKalauz.

    Nagyobb ellenanyagszinteket mértek azoknál, akiknél kialakultak a mellékhatások, 60 évesnél fiatalabbak voltak, továbbá a nőknél és a Modernával oltottaknál.

  • Az országos oltási kampány vezetője szerint Romániában októberben kezdődhet el a koronavírus elleni oltás harmadik dózisának beadása – írja az Agerpres román hírügynökség. Valeriu Gheorghita a Digi 24 televíziónak elmondta: szeptemberre várják az erre vonatkozó ajánlást az Európai Gyógyszerügynökségtől, és ha ez meglesz, akkor október elejétől Románia is elkezdheti a harmadik dózis beadását.

    A szakember rámutatott: a koronavírus elleni oltás harmadik adagját a második után legalább hat hónappal lehet majd kérni. Először ezúttal is a megfertőződés veszélyének leginkább kitett egészségügyi dolgozók lesznek jogosultak a vakcinára, aztán az idősek és a krónikus betegek, majd fokozatosan a többi kategóriába tartozók is kérhetik. Azoknak, akik az oltás felvétele előtt átestek a betegségen, nincs szükségük harmadik dózisra – szögezte le Gheorghita.

    Hozzátette: kezd tendenciává válni a harmadik adag oltás bevezetése, mivel a delta-variáns sokkal fertőzőképesebb. Mindezt az magyarázza, hogy a Pfizer vakcinájánál hat hónap elteltével az antitestek száma elkezd csökkenni, valamint hogy a mutáns vírusokkal szemben az antitestek hatásossága visszaesett.

  • Hatásosnak találták a koronavírus gyógyítására az úgynevezett monoklonális antitesteket – írja a Washington Post. A monoklonális antitest a gyógyszerek aránylag új osztályába tartozó szer, amit rákos betegeknél általában a kemoterápia kiegészítésére használnak.

    Ezt a szert használták Donald Trump volt amerikai elnök kezelésére is, miután elkapta a vírust.

  • Több mint kilencezer ember kaphatta el a fertőzést a foci-Eb mérkőzésein, ami viszonylag soknak számít ahhoz képest, hogy a teniszmérkőzéseken milyen ütemben terjedt a fertőzés – írja a Guardian. A britek egy tudományos vizsgálatot végeztek annak megállapítására, hogy milyen hatást gyakorolhattak járványügyi szempontból a foci-Eb meccsei. Ennek eredménye alapján a tudósok azt írták, hogy az eseménysorozat „komoly veszélyt jelentett a közegészségügyre”.

    A vizsgálat szerint összesen 9402 esetben tesztelték pozitívra a szurkolókat a meccsek után. Ebből 3036 esetben már két nappal a mérkőzés után tüneteket észleltek az embereknél, vagyis ők már a meccs idején is fertőzöttek lehettek. A tudósok azt is megállapították, hogy júniusban és júliusban a szabadidős tevékenységek idején történt fertőzések döntő többsége az Eb-meccseken, azon belül is az elődöntőn és a döntőn történt. Hozzátették: a kontinensviadalra érkező turisták nemcsak a mérkőzéseken terjeszthették vagy kaphatták el az fertőzést, hanem az utazás során és az Egyesült Királyságban való tartózkodásuk idején is.

    Érdekesség, hogy a wimbledoni tenisztorna mérkőzésein jóval kevesebb esetben mutattak ki új fertőzéseket. Ezeken a százszázalékos férőhely-kihasználtság, valamint a 300 ezer feletti összesített nézőszám mellett is csupán 881 új esetet regisztráltak.

    A tudósok szerint ez azzal magyarázható, hogy az emberek máshogy viselkedtek a focimeccseken (ahol egyébként a teljes stadionkapacitásnak csak egy részét használták ki), mint a teniszmérkőzéseken, és az előbbieken emiatt terjedt jobban a vírus.

  • Augusztus végéig 2,2 millió, szeptemberben pedig legalább 6,5 millió dózis, koronavírus elleni oltóanyag érkezik Ukrajnába – közölte Viktor Ljasko egészségügyi miniszter. Jelenleg az oltópontokon több mint 7 millió adag áll rendelkezésre.

    Közben tovább romlott a helyzet abban az odesszai gyermektáborban, ahol járványgóc alakult ki a héten, és 33 betegnél az ideiglenes vizsgálat a vírus különösen veszélyes delta-variánsát mutatta ki. A betegek száma 69-re nőtt, közülük tizenegy felnőtt, a többi kiskorú. Nyolc gyermek került eddig kórházba – írja a Kárpáthír.

  • Indiában jóváhagyták a világ első DNS-alapú vakcináját, az indiai Cadila Healthcare által gyártott ZyCoV-D-t – írja a BBC. Az mRNS-vakcinákhoz hasonlóan a DNS-alapú vakcinák is arra készítik fel a szervezetet, hogy miként védje meg magát a vírussal szemben. A ZyCoV-D olyan DNS-molekulákat, úgynevezett plazmidokat használ, amelyek aztán a védelem kialakulását elősegítő genetikai információkat juttatnak a sejtekbe.

    Az új készítményről cikkünkben írtunk.

  • Az elmúlt 24 órában 21 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma Oroszországban – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.

    A vírusban 797 fő halt meg az elmúlt egy napon. Moszkvában a korábbiakhoz képest visszaszorult a járvány: 1852 új esetet regisztráltak, ezt követi Szentpétervár 1665 fővel.

  • Ausztráliában, Melbourne-ben a rendőrség borsspray-t is bevetett, hogy megfékezze a járványügyi korlátozások ellen tüntető tömeget – adta hírül az MTI. Victoria állam rendőrsége figyelmeztetett, hogy aki olyan gyűlésen vesz részt, amelyet nem engedélyeztek, és azonosítják, átszámítva egymillió forintos pénzbírságra számíthat.

    Korlátozások elleni megmozdulás volt az ötmilliós Sydney-ben is, ahol két hónapja vezettek be szigorú zárlatot, miután ismét megnőtt a koronavírusos esetek száma.

  • Több száz embert helyeztek egészségügyi vesztegzár alá a délnyugat-kínai Sanghajban, miután kimutatták a koronavírus-fertőzést a nagyváros repülőterén dolgozó öt rakodómunkás szervezetében – adta hírül az MTI.

    Nagyjából 120 emberről állapították meg, hogy „szoros kontaktusban” volt a Pudong repülőtér fertőzött alkalmazottaival. Őket és további több száz embert, aki „másodlagos kontaktusnak” minősül, karanténra köteleztek a hatóságok.

  • Ukrajna egészségügyi minisztériuma azt javasolja, hogy matricákkal jelöljék meg azokat a helyiségeket, ahol be van oltva a személyzet. Ez kávézókra, éttermekre és bárminemű vállalkozásra vonatkozik – írja a Kárpáthír.

    Színes matricákkal jelöljék meg a helyiségeket, ezzel tájékoztatják az ügyfeleket, hogy alkalmazottaik be vannak oltva Covid–19 ellen

    – áll a tárca közleményében. A matricák szövegei az alábbiak lehetnek:

    • Be vagyunk oltva Covid–19 ellen.
    • Nálunk biztonságban van!
    • Te is vedd fel az oltást!
  • A jövő kedden kezdődő tokiói paralimpia szervezői a koronavírus-járvány miatti óvintézkedések szigorítását tervezik – adta hírül az MTI. A szervezőbizottság operatív igazgatója, Nakamura Hidemasza elmondta: a szabályok alapvetően ugyanazok lesznek, mint az augusztus 8-án befejeződött olimpián, de a Japánban ismét egyre súlyosbodó járványhelyzet és a parasportolók igényei miatt különleges intézkedéseket is bevezetnek.

    Eddig több mint 40 ezer tesztet végeztek a paralimpia résztvevői között, és 101 pozitív eredmény született, ezek többségét japánok produkálták.

    Nakaminami Hiszasi, a szervezőbizottság tagja elmondta: vannak olyan parasportolók, akik nem viselhetnek arcmaszkot légzési problémák miatt vagy azért, mert a beszélgetőpartnerük számára lehetetlenné tenné a szájról olvasást. Nekik átlátszó műanyag rostélyt kell hordaniuk, ami nem véd annyira a vírustól, mint a szájmaszk, ezért fokozottan szükséges a megfelelő távolság betartása.

  • Romániában mindenütt megnyitnak az iskolák szeptember 13-án, távoktatásra csak a beoltatlan diákok és tanárok kényszerülnek a fertőzöttebb településeken, az iskolák tehát a beoltottak számára mindvégig nyitva maradnak, ezalól csak a vesztegzár alá vont települések képeznek kivételt – adta hírül az MTI. A döntést Sorin Cîmpeanu oktatási miniszer jelentette be, miután Ioana Mihăilă egészségügyi miniszterrel egyeztetett. A tárcavezetők meg akarják szerezni a járványügyi operatív törzs, a CNSU hozzájárulását, hogy a korábbi egyről hat ezrelékre emeljék azt a kéthetes fertőzöttségi rátát, amely felett a járvány sújtotta településeken korlátoznák az óralátogatást az iskolákban.

    A távoktatást azonban még a hatezrelékes fertőzési arány felett is csak a beoltatlan iskolás diákok és tanárok számára vezetnék be. A miniszterek szerint a vakcina felvételével járó „előny”, hogy a beoltottak számára a magasabb fertőzési ráta esetén is nyitva tartják az iskolákat, nem pedig a beoltatlanokkal szembeni „hátrányos megkülönböztetés”, miként azt az ellenzék állítja. Hozzátették: a fertőzés terjedése esetén továbbra is meg kell hozni azokat az óvintézkedéseket, amelyekkel szavatolhatják, hogy az iskola biztonságos környezet marad a diákok számára.

    A védőmaszk viselése az új tanévben már csak zárt térben lesz kötelező. A testnevelésórákat lehetőség szerint szabad levegőn tartják.

  • Mihajlo Fedorov, Ukrajna digitális átállásért felelős minisztere sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Európai Unió által is elismert tanúsítvány letöltéséhez a Gyija mobilalkalmazásban be kell lépni a szolgáltatások menüpontba, ahol kérvényezni kell a tanúsítvány letöltését, amihez szükség van az illető elektronikus aláírására is.

    Azonban azt is hozzátette, hogy az applikációban még mindig kidolgozás alatt van ez a szolgáltatás, ezért nem mindenki számára elérhető – írja a Kárpáthír.

  • Több mint 43 millió embert oltottak be Oroszországban Covid–19 ellen a védőoltás mindkét komponensével – jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter. A tárcavezető elégtelennek nevezte ezt a számot, és a vakcina beadatására hívta fel a lakosságot. Mint mondta, az ország összes régiójában legalább egy hétre való oltóanyag áll rendelkezésre.

    Valerij Falkov tudomány- és felsőoktatásügyi miniszter bejelentette, hogy az új tanévre az összes, Oroszországban tanuló diák visszatérhet, függetlenül attól, hogy a hazájukkal helyreállt-e a légi összforgalom az ottani járványügyi helyzet függvényében. A még be nem oltott egyetemi hallgatók Oroszországban élhetnek majd a vakcináció lehetőségével – számolt be az MTI.

  • Az Egyesült Államok három szenátora, Roger Wicker, Angus King és John Hickenlooper is bejelentette nemrég, hogy mindhárman elkapták a vírust – írja a Guardian.

    Roger Wicker szóvivője azt mondta, hogy a szenátornál egyelőre csak enyhe tüneteket tapasztaltak, de megkezdték a kezelését. John Hickenlooper hasonlóan fogalmazott, miközben arra szólította fel az embereket, hogy adassák be maguknak az oltást.

    Angus King mindeközben azt mondta, hogy nála erősebbek a tünetek, de még így is sokkal jobban érzi magát, mint ha nem lett volna beoltva korábban.

    Az amerikai szenátus legutóbb múlt szerdán ült össze. Egyelőre nem tudni, hogy a szenátorok hol kaphatták el a fertőzést.

  • A világon 210 820 517 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 414 840 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint – adta hírül az MTI. Egy nappal korábban 209 934 849 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 402 002 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 37 613 490 fő eddig a napig, a halálos áldozatok száma 627 843.
    • Indiában 32 358 829 fertőzöttet és 433 589 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 20 528 099 fertőzöttről és 573 511 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 6 660 315 fertőzöttet és 113 472 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Oroszországban 6 613 107-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 171 480-ra emelkedett.
    • Az Egyesült Királyságban 6 459 643 a fertőzöttek száma, és 131 805-en haltak meg a betegségben.
    • Törökországban 6 177 660 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 54 095.
    • Argentínában 5 124 963 a fertőzöttek és 110 070 a halottak száma.
    • Spanyolországban 4 770 453 fertőzöttet és 83 136 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 4 471 225 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 128 683.
    • Németországban 3 863 495 a fertőzöttek száma, 91 980 a halottaké.
    • Lengyelországban 2 886 291 fertőzöttet és 75 315 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Adam Scher alezredes, az amerikai védelmi minisztérium korábbi járványügyi tanácsadója arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államoknak hatékonyabb katonai stratégiát kell kidolgoznia a következő világjárványra. Erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

  • Belgium feloldja a vendéglátóipari vállalkozásokra korábban kiszabott összes járványügyi korlátozást, kivéve az arcmaszkok viselésére vonatkozó szabályokat – jelentette be Alexander De Croo belga szövetségi miniszterelnök.

    A határozat értelmében a bárok és éttermek korlátlan ideig nyitva tarthatnak, a vendégek ismét a pultnál állhatnak, és az asztalnál ülők számát sem fogják korlátozni, és nem kell már betartani a távolságtartási szabályokat sem.

    A rendelkezés azonban a brüsszeli régióra nem vonatkozik. A belga fővárosban ugyanis még mindig alacsony az átoltottság, míg az ország többi részén már mintegy 70 százalékos.

    A belga kormányfő felhívta a lakosság figyelmét az oltás fontosságára, és azt is bejelentette, hogy az az egészségügyi dolgozók számára kötelező lesz.

    A 200 főnél nem több látogatót fogadó beltéri rendezvényeken megszűnik a maszkviselési és távolságtartási kötelezettség, az ennél több vendéget fogadó eseményeken csak negatív vírusteszttel lehet majd részt venni.

    A diszkók és a hasonló szórakozóhelyek október 1-jétől nyithatják meg kapuikat – adta hírül az MTI.

  • Nem túl szívderítő hírek érkeztek a Pfizer-vakcináról. A Financial Times cikke az egyik leghíresebb oktatási intézmény, az Oxfordi Egyetem kutatását prezentálta, amely szerint a Pfizer hatékonysága a második oltás után négy hónappal közel a felére csökken – derült ki az Index cikkéből.

  • Indul az Index hírösszefoglalója, amelyben beszámolunk a koronavírus-világjárvány alakulásáról, és ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat.