új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az elmúlt héten Afrikában megháromszorozták a koronavírus elleni védőoltások számát, bár szeptember végéig továbbra is a kontinens lakóinak csak tíz százaléka lesz védett – írja az MTI az Egészségügyi Világszervezet (WHO) afrikai igazgatójának tájékoztatására hivatkozva.

  Az elmúlt héten ugyanakkor 248 ezer új fertőzöttet regisztráltak a földrészen, legalább 24 országban nőtt a fertőzöttek száma az új típusú koronavírus delta-variánsának terjedése miatt.

  A tragédia megelőzhető, ha az afrikai országok méltányosan jutnak hozzá a vakcinákhoz – hangsúlyozta a WHO afrikai igazgatója, Matshidiso Moeti.

  A WHO afrikai igazgatója közölte, hogy a múlt héten 13 millió adag védőoltást adtak be, háromszor annyit, mint a megelőző héten, miután megnőtt a fejlődő országoknak adományozott vakcinák mennyisége. Ez azonban csak csepp a tengerben a 1,3 milliárd lélekszámú kontinensen, ahol az Afrikai Betegségellenőrző és Megelőző Központ (CDC) adatai szerint csak a lakosság 2,4 százaléka van beoltva.

  A járványnak a delta-variáns miatti hirtelen belobbanása tovább növeli az egészségügyi rendszerre gyakorolt nyomást szerte az afrikai kontinensen.

  Afrika a következő hónapokban 117 millió adag oltást kap, de további 34 millió adagra lenne szükség, hogy elérjék a tíz százalékos átoltottsági célt

  – tette hozzá a WHO afrikai igazgatója.

 • A 44 éves Lisa Shaw idén májusban hunyt el, három héttel azután, hogy első alkalommal beoltották az AstraZeneca vakcinájával. A halála után készült orvosi vizsgálat mostanra megállapította,

  hogy az oltás után fellépő komplikációk okozták a halálát. 

  A nő az oltás után súlyos, a homloka, szemei környékén jelentkező fejfájásra panaszkodott. Emiatt orvoshoz fordult, ahol megállapították, hogy trombózis okozza a problémát. 

  Ezután még egy koponyaműtétet is végeztek rajta annak érdekében, hogy csökkentsék a vérrög keletkezése miatt kialakult nyomást, de ennek ellenére május 21-én elhunyt.

  2021. április 29-e, az első AstraZeneca-dózis után úgynevezett oltás által kiváltott immuntrombocitopénia – egy ritka és agresszív szövődmény – alakult ki nála, amely végül a halálát okozta

  – áll a halottkém jelentésében. 

  Az Egyesült Királyságban 332 ilyen esetet jelentettek be, a trombózisban 58 páciens hunyt el. Összesen 35 millió dózist adtak be az AstraZeneca vakcinájából a szigeteken. 

 • Szeptemberben 13-án Franciaországban is megkezdik a harmadik oltások beadását, annak ellenére is, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még nem hagyta jóvá az újabb dózisok beadását.

  A döntést Jean Castex francia miniszterelnök jelentette be. A kormányfő mindezt azzal indokolta, hogy egyes kimutatásokat szerint

  a harmadik oltás után sokaknál nyolcadakkora a fertőzés elkapásának valószínűsége, és a kórházi kezelésé is tizenegyedére csökken. 

  A vakcinát elsősorban az idős, 65 év feletti emberek fogják megkapni. Az oltásra a regisztrációt szeptember 1-jén nyitják meg. 

 • Szlovákiában az oktatási miniszter felszólította a pedagógusokat, hogy ha egészségi állapotuk engedi, oltassák be magukat. Branislav Gröhling szerint az embereknek csak két választási lehetőségük maradt: vagy beoltatják magukat, vagy átesnek a betegségen, írta az Újszó.com. Hozzáfűzte: július végi adatok szerint a tanárok, illetve más iskolai dolgozók 66 százaléka vette fel a vakcinát.

 • Greg Abbott texasi kormányzó szerdán kiadott egy rendeletet, amely megtiltja, hogy a tagállamban bárkit az oltás felvételére kötelezzenek.

  Erősen ajánlják, hogy mindenki oltassa be magát koronavírus elleni vakcinával, aki csak megteheti, de ezt a texasiak mindig is önkéntes alapon tették 

  – áll a közleményben.

  Abbott – aki maga is megfertőződött már a vírussal – korábban a maszkviselési kötelezettséget lehetetlenítette el. 

 • Két év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy nőt Pennsylvaniában amiatt, hogy  tavaly márciusban a koronavírussal szórakozva jelentős kárt okozott egy szupermarketnek. A 37 éves Margaret Ann Cirko berontott az üzletbe, és azt kiabálta:

  Koronavírusos vagyok, és most ti is elkapjátok a fertőzést!

  Ezt követően direkt leköhögte a pultokra kihelyezett gyümölcsöket, zöldségeket, húsokat és péksüteményeket. Az áruház kénytelen volt megszabadulni az összes árutól,

  emiatt 35 ezer dolláros (akkori árfolyamon körülbelül 10,6 millió forintos) kárA keletkezett.

  Ráadásul eközben a vásárlókat is megrémítette, hiszen mindez akkor történt, amikor még javában tombolt a járványt. A nőt a biztonságiak kitessékelték a szupermarketből, a kiérkező rendőrök pedig tesztet végeztek rajta, amely negatív lett.

  Az elkövetőt először terrorizmussal akarta vádolni az ügyészség. Ehelyett azonban végül úgy döntöttek, hogy biológiai fegyver használatával való fenyegetőzés miatt emelnek ellene vádat. A fenti eset mellett korábban már egy másik eljárásban is elítélték, akkor bombával való fenyegetőzés miatt. 

  A nő a  köhögési eset tárgyalásán azt mondta, mélységesen sajnálja a történteket, ha tehetné, visszacsinálná.

  Saját védelmében csak azt tudta felhozni, hogy részeg volt, amikor ez történt. 

  Az elkövetőnek jó magaviselet esetén is legalább egy évet le kell töltenie a börtönbüntetéséből, valamint harmincezer dollárnyi kártérítést is fizetnie kell a szupermarketnek. 

 • Szerbiában tovább romlott a koronavírus-helyzet az elmúlt 24 órában. Szerdán 2454 új fertőzöttet diagnosztizáltak, írta a PannonRTV. A Covid–19 kórral és szövődményeivel egy nap leforgása alatt hét beteg nem tudott megbirkózni. Kórházban 1057 pácienst ápolnak, közülük 58 fertőzött kritikus állapotban van, lélegeztetőgépre szorul.

 • Egyes románok nem akarják beoltatni magukat, csupán az oltási igazolást kérik a háziorvosuktól, mondta Gindrovel Dumitra, a Háziorvosok Országos Szövetsége oltási bizottságának elnöke. Ilyen eseteket az ország valamennyi térségéből jelentettek, írta a Krónikaonline.ro portál. Hozzáfűzte: nem hiszi, hogy egyes háziorvosok pénzt fogadnának el azért, hogy a vakcina beadása nélkül állítsanak ki oltási igazolást valakinek.

 • Szlovéniában 509 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki szerdán. A Covid–19 szövődménye miatt az elmúlt 24 órában egy beteg halt meg, írta az MTI. Kórházban 105 pácienst kezelnek a kór miatt, közülük 18 fertőzöttet intenzív osztályon kell ápolni.

 • A Pfizer-vakcina biztonságosságát mérték Izraelben, közölte a Portfólió. A vizsgálat szerint az amerikai–német védőoltás a legtöbb nemkívánatos hatással nem mutatott összefüggést, ugyanakkor szívizomgyulladások előfordultak a koronavírus-fertőzöttek esetében.

 • Horvátországban az új tanévben enyhébbek lesznek a járványügyi szabályok az iskolákban, mint tavaly voltak: csak ötödik osztálytól kell maszkot hordani, ott, ahol nem lehet betartani a kétméteres távolságot, engedélyezik a sportolást, a gyerekek válthatnak osztályt és keveredhetnek a csoportok – közölte Radovan Fuchs oktatási miniszter csütörtökön.

  Az MTI tájékoztatása szerint az országban szeptember 6-án kezdődik a tanév, a korábbi bejelentésektől eltérően nem fogják tesztelni a tanárokat, akiknek védettségi igazolással sem kell rendelkezniük a munkavégzéshez. Azoknak, akik nincsenek beoltva, kötelezően maszkot kell viselniük.

  Ha a tanár megfertőződik, nem kell az egész osztálynak karanténba vonulnia, csakis azoknak a diákoknak, akik az első padokban ültek.

  A miniszter jelezte: az iskolai dolgozók mindössze fele van beoltva, ezért nem vezethetnek be szankciókat a pedagógusokkal szemben, húszezer embert nehéz lenne helyettesíteni tanévkezdéskor. Hangsúlyozta: ennek ellenére mindenkit arra kér, hogy oltassa be magát. Hozzátette, engedélyezik a szülői értekezleteket, de ebben az esetben is be kell tartani a kétméteres távolságot.

  Eközben Vili Beros egészségügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy nőtt a kórházban kezelt betegek száma, akiknek többsége nincs beoltva. Ismertette, hogy augusztus 16–22. között a kórházban kezelt betegek 78 százaléka nem volt beoltva; augusztus 16–24. között 3216 új fertőzöttet jegyeztek fel, akiknek 86,1 százaléka szintén nem volt beoltva.

  A tárcavezető azt is közölte, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) csütörtöki jelentése szerint Horvátország továbbra is narancssárga, kockázatos besorolás alá esik. Azzal, hogy a tengermellék nem került a piros, súlyosan fertőzött régiók listájára, a turisztikai szektor még egy hétig biztosan fellélegezhet.

 • Svájc másfél millió antigéntesztet adományozott Ukrajna keleti régióinak – írja az MTI.

  A közlemény szerint Andreas Aebi svájci parlamenti elnök a Donyec-medencei fegyveres konfliktus frontvonalán fekvő Sztanicja Luhanszka településen tett látogatást, ahol átadta a 6,7 millió svájci frank értékű humanitárius segélyt, amellyel országa hozzá kíván járulni a szakadár területekről az ukrán ellenőrzésű oldalra átlépő civilek Covid-szűréséhez.

  A Kijevi Közgazdasági Iskola (KSE) szakértői közben azt prognosztizálták, hogy Ukrajna már szeptember első felében súlyosabb járványhelyzeti besorolásba kerülhet. Jelenleg az ország egésze a legenyhébb, zöld kategóriában van. Az elemzők felhívták a figyelmet arra, hogy

  már hat régióban haladja meg a kórházi kezelésre szoruló koronavírusos betegek aránya a Nemzetközi Világszervezet (WHO) által javasolt ötszázalékos küszöböt.

  A legkritikusabb a helyzet a romániai határnál lévő Csernyivci megyében, ahol a kórházi ellátásra szorulók aránya százezer lakosra 23,9 százalék, az orvosi oxigént biztosító berendezéssel felszerelt ágyak kihasználtsága pedig elérte a 36 százalékot.

  Ukrajnában az augusztus 24-i függetlenség napi ünnep után ismét jelentősen megnőtt az újonnan regisztrált betegek száma. Csütörtökre 1581-gyel 2 278 171-re nőtt az eddig azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 45-tel 53 566-ra. Eddig 2 203 429-en gyógyultak meg, miközben az aktív fertőzöttek száma 267-tel 21 176-ra emelkedett. Kórházba 464 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, míg előző nap a számuk 682 volt.

  Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 5 152 292-en kapták meg valamely védőoltás első, 3 310 320-an a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Szerdán 162 410 embert oltottak be az országban.

 • A kolozsvári közegészségügyi szakértő, Razvan Cherecheş, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem professzora azt hangsúlyozta, hogy fontos lenne légszűrő berendezéseket, illetve ilyen rendszereket vásárolni az oktatási intézményekbe a jelenléti tanítás elkezdése előtt – tudta meg a Főtér

  A szakértő kifejti, hogy a legfrissebb tanulmányok szerint az úgynevezett szemcsés légszűrők (HEPA) a Covid–19-ért felelős SARS-CoV-2 vírus átvitelét 65 százalékkal csökkentik, ez pedig, kiegészülve a megfelelő biztonsági intézkedésekkel, elsősorban a maszkviseléssel és a távolságtartással már tényleg jelentős mértékben csökkentené az oktatásban dolgozók és abban részt vevők megfertőződésének kockázatát.

  A professzor elmondta, tudja, hogy az oktatási intézmények többségének még angolvécére sincs pénze, ám ahol mégis volna lehetőség az említett gépekre, ott mielőbb fel kéne szerelni azokat.

 • Romániában 953 új koronavírusos fertőzést diagnosztizáltak több mint 35 ezer teszt eredményének feldolgozása után. Az egy nappal korábbi adatokhoz képest több mint százzal nőtt a 24 óra alatt regisztrált betegek száma, írta a Maszol.ro. A Covid–19 és szövődményei szerdán 17 beteg életét követelték. Most 1658 pácienst kezelnek kórházban a kórral, 228 fertőzöttet intenzív osztályon kell ápolni.

 • Ukrajnában 1581 új koronavírusos esetet jegyeztek fel az utóbbi 24 órában. A Covid–19 kórban és szövődményeiben 45 fertőzött lelte a halálát, írta a Kárpátalja.ma. A legtöbb megbetegedést, 264 új beteget Kijevben diagnosztizálták, Kárpátalján 21 fertőzöttet regisztráltak.

 • A világon 213 853 041 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 462 976 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtöki adatai szerint.

  A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

  A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegségnek

  • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 38 221 908 fő eddig a napig. A halálos áldozatok száma 632 262.
  • Indiában 32 512 366 fertőzöttet és 435 758 halálos áldozatot jegyeztek fel.
  • Brazíliában 20 645 537 fertőzöttről és 576 645 halálos áldozatról tudni hivatalosan.
  • Franciaországban 6 757 783 fertőzöttet és 114 119 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Oroszországban 6 709 605-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 175 328-ra emelkedett.
  • Az Egyesült Királyságban 6 621 799 a fertőzöttek száma, és 132 323-an haltak meg a betegségben.
  • Törökországban 6 273 651 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 55 212.
  • Argentínában 5 515 079 a fertőzöttek és 110 966 a halottak száma.
  • Spanyolországban 4 815 205 fertőzöttet és 83 690 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Olaszországban 4 502 396 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 128 914.
  • Németországban 3 911 562 a fertőzöttek száma, 92 090 a halottaké.
  • Lengyelországban 2 887 270 fertőzöttet és 75 329 halálesetet tartanak nyilván.
 • Az új típusú koronavírus ellen beoltatlan emberek körében a kórházi kezelések aránya több mint huszonkilencszerese volt a teljesen beoltottakénak Los Angeles megyében, az Egyesült Államok legnépesebb megyéjében – közölték az amerikai egészségügyi hatóságok.

  A teljesen beoltott (mindkét oltást felvevő) emberek a nem beoltottakhoz képest jelentősen kisebb valószínűséggel szorultak kórházi kezelésre, kerültek intenzív osztályra, szorultak gépi lélegeztetésre vagy haltak meg a koronavírus okzota Covid–19 következtében – közölte a Los Angeles megyei közegészségügyi hivatal az amerikai betegség-ellenőrzési és megelőzési központ (CDC) új jelentésében szereplő adatokra hivatkozva.

  Május 1. és július 25. között a hivatalos adatok szerint 43 127 Los Angeles megyei lakos lett koronavírus-fertőzött, közülük 10 895 (25,3 százalék) volt teljesen beoltva, 1431 (3,3 százalék) kapta már meg az első oltást, 30 801 (71,4 százalék) pedig nem volt beoltva.

  Az oltatlanok körében a megfertőződési arány július 25-én 4,9-szerese, a kórházi kezelési arányuk 29,2-szerese volt a teljesen beoltott emberekhez képest.

  A megyei egészségügyi tisztviselők a szerdai közleményben megjegyezték, hogy a jelentésben szereplő megállapítások „aláhúzzák, hogy a koronavírus elleni átoltottság növelésére irányuló erőfeszítések – más megelőzési stratégiákkal összehangolva – alapvető fontosságúak a Covid–19 miatti kórházi kezelések és halálesetek megelőzésében”.

  A Los Angeles megyei közegészségügyi hivatal szerdán 3322 új megbetegedést és 36 új, Covid–19-hez kapcsolható halálesetet erősített meg a több mint tízmillió lakosú megyében, ezzel a világjárvány kezdete óta már összesen 1 391 363 pozitív esetet és 25 150 halálesetet regisztráltak.

  Koronavírus-fertőzés miatt jelenleg 1747 ember van kórházban a megyében, 27 százalékuk intenzív osztályon fekszik a hivatal szerint.

  A hivatalos adatok alapján a 12 éves és idősebb Los Angeles megyei lakosok mintegy 73 százaléka kapott legalább egy adag vakcinát, 64 százalékuk teljesen be van oltva a koronavírus-fertőzés ellen.

 • Oroszországban az elmúlt napon 820 ember életét követelte a koronavírusos fertőzés, ami a legnagyobb emberveszteséget jelenti a járvány kezdete óta.

  A halálos áldozatok száma ezzel 179 243-ra nőtt. Az igazolt fertőzöttek száma 19 630-cal 6 824 540-re emelkedett a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint. A napi növekmény 0,29 százalék, az új esetek 7,4 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 552 479-re csökkent, a felépülteké pedig 19 661-gyel 6 092 818-ra nőtt.

  Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 176,7 millió, az elmúlt napon pedig 567 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 226 311 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

  Az orosz vakcinák forgalmazásáért felelős Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) szerda este Argentínában elvégzett vizsgálatokra hivatkozva a Twitteren közölte, hogy a Szputnyik V-oltóanyag beadását követő fél évben fokozatosan erősödik a Covid–19 elleni védettség az antitestek érése miatt, amelyek így megerősödnek az immunrendszer általi felismerést elkerülni képes vírusmutációkkal szemben. Az RFPI utalt az argentin tudósok által szerdán a medRxiv portálon preprint cikkben közölt eredményekre, amelyek szerint az antitestek semlegesítő ereje jelentősen megnőtt négy hónappal a Szputnyik V-oltás után, a beadást követő 42 nappal mért szinthez képest.

  A felmérést több argentin intézet és egészségügyi intézmény, köztük a Buenos Aires-i Egyetem, valamint az amerikai Missouri államban lévő St. Louis Washington Egyetemének tudósaiból álló kutatócsoport végezte. A vizsgálat 1800 Szputnyik V-vel beoltott páciens 2021 januárja és augusztusa között nyert szérummintájának elemzésén alapult. A szakemberek az alfa-, a béta-, a gamma-, a delta- és a lambda-változattal szembeni szérumrezisztenciát vizsgálták.

  Megállapították, hogy a koronavírus tüskefehérjéje elleni IgG-antitestek számának fokozatos csökkenése ellenére a rezisztencia növekedett, különösen a béta- és gamma-változatokkal szemben, amelyek a leginkább képesek az immunrendszer megkerülésére.

 • Az elmúlt 24 órában 5931 RT-PCR-tesztet végeztek el, és 161 újabb esetben mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést Szlovákiában, miközben senki nem vesztette életét a Covid–19 következményeként – adta hírül az Új Szó.

  A szlovákiai magyar portál az egészségügyi információk nemzeti központja adatai alapján közölte, hogy a kórházban ápolt betegek száma változatlan, továbbra is 71 fő. A beoltottak száma viszont 3619-cel emelkedett.

 • A koronavírus új hulláma miatt járványügyi szempontból két részre szakadhat Új-Zéland

  Az ország két nagy szigete közül az északin továbbra is viszonylag gyorsan terjed a fertőzés, míg a délin az is elképzelhető, hogy hamarosan feloldják az augusztusban bevezetett korlátozásokat.

  Ebben a helyzetben az Északi-sziget és a Déli-sziget közti felosztás tűnik a legvalószínűbbnek 

  – mondta az egyik járványügyi elemző.

  A legtöbb esetet Új-Zéland legnagyobb városában, Aucklandben regisztrálták. A Déli-szigeten fertőzöttekről egyelőre nem is tudnak, bár a hatóságok összesen 20 ezer kontaktszemélyt írtak össze az elmúlt napokban, és közülük vannak, akik délen élnek.

 • November 1-től havonta 200 dollárral többet kell fizetnie a Delta Airlines minden olyan munkatársának, akinek céges egészségbiztosítása van, de nem hajlandó beoltatni magát koronavírus ellen – írja az Irish Examiner a cég vezérigazgatója, Ed Bastian kiszivárgott belső levelére hivatkozva. Ezt az amerikai légitársaság azzal indokolja, hogy a fertőzött munkatársak kórházi ápolása fejenként 50 ezer dollárba kerül.

  A Delta Airlines munkatársainak a 75 százaléka be van oltva. Az amerikaiakat szeptember 12. után hetente elvégzendő tesztre kötelezik.

  Ed Bastian a CNN-nek májusban elmondta, hogy az oltás feltétel lesz az új munkatársak szerződtetésekor a Delta Airlinesnál.

 • A közösségi médiában az utóbbi napokban terjedésnek indult a Covid–22 nevű vírusvariáns híre. Egyesek pánikolni kezdtek, mások belefogtak a mémgyártásba.

   A Newsweek most tisztázta,

  hogy ilyen nevű vírus (egyelőre) még nem létezik.

  Sai Reddy professzor – aki először használta a kifejezést – eredetileg a német Blicknek adott interjúban a delta-variánst Covid–21-ként emlegette. Mindezt aztán még megfejelte azzal, hogy azt mondta: 

  A világjárvány következő szakaszában a béta- vagy a gamma-variáns fertőzőbbé válhat, vagy a delta újabb mutációkat fejleszthet ki. Ez nagy problémát jelenthet a következő évben, a Covid–22 ugyanis sokkal rosszabb lehet mindennél, amit eddig láttunk.

  Mindezt egyes médiumok már abban a narratívában adták tovább, hogy egy új, Covid–22 névre keresztelt variáns még a deltánál is rosszabb lehet majd.  Jeremy Rossman, a Kenti Egyetem professzora azonban tisztázta, hogy egyelőre még nincs ilyen variáns, és ha lenne is, akkor sem valószínű, hogy a Covid–22 nevet kapná. 

  Egyelőre nincs meghatározva, hogy milyen vírus lesz, amit Covid–22-nek lehet majd hívni. De valószínű, hogy ha lesz ilyen, akkor ez egy teljesen új vírusfajta lesz, nem csak egy variáns

  – fogalmazott, hozzátéve: szerencsére jó esély van rá, hogy ezt az elnevezést nem kell majd használnunk a jövőben. 

  Mindeközben Sai Reddy is tisztázta a korábbi megszólalását. A kutató a Newsweeknek elmondta: nem számított arra, hogy ilyen visszhangja lesz a megszólalásának a közösségi médiában.

  Sajnos nem realizáltam, hogy a Covid–21 vagy Covid–22 kifejezések használata ilyen reakciót fog kiváltani

  – mondta, hozzátéve: elsősorban arra szeretett volna utalni, hogy a vírus folyamatosan változik, és ezért az arra adott válasznak is változnia kell majd.

 • A 2,8 millió floridai iskolás több mint felének kötelező lesz a maszkviselés – írja a The Guardian.

  Ron DeSantis kormányzó korábban úgy döntött, hogy felülírja a szövetségi kormány döntését, és a szülőkre bízza, hogy kell-e maszkot viselniük. 

  Több tankerület viszont szembement a döntésével, és saját hatáskörükben kötelezővé tették a maszkviselést.

  Az állam egyik megyéjében, Orange-ben nemrég döntött a helyi tankerület arról, hogy október 30-ig mindenképpen kötelezővé teszik a maszkviselést a járványhelyzetre való tekintettel. Itt a tanévet még úgy kezdték meg két hete, hogy nem tették kötelezővé a maszkviselést, de azt követően, hogy közel 2000 pozitív esetet regisztráltak a diákok körében, kedden úgy döntöttek, hogy kötelezővé teszik a maszkot. 

  A tankerületek döntései miatt Floridában most körülbelül másfél millió diáknak kötelező viselnie a maszkot a tantermekben.

  Ron DeSantis szerdán az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy az iskolai tankerületeket törvényt sértenek ezzel, valamint tagadta azt, hogy a maszkok elősegítenék a fertőzés terjedésének megakadályozását.

  A bíróságokon egyébként több helyen is folyik a küzdelem azzal kapcsolatban, hogy tagállami vagy szövetségi hatáskör-e a maszkviselés szabályozása. Florida mellett Texasban is felmerült ugyanez a kérdés, ott Greg Abbott kormányzónak egyelőre sikerült elérnie, hogy államában ne lehessen kötelezővé tenni a maszkviselést. Kaliforniában pedig két hete iskolai verekedés lett a maszkviselés kérdéséből. 

 • A tanárokat és diákokat hetente háromszor fogják kötelezően tesztelni koronavírusra Ausztriában az új tanév első három hetében, tekintet nélkül arra, hogy be vannak-e oltva – jelentette be szerdán Heinz Fassmann osztrák oktatási miniszter.

  Az iskolák szeptember 6-án nyitnak Ausztria keleti felén, míg az ország többi részében egy héttel később. Fassmann szerint a háromhetes kezdeti fázist követően a járványügyi intézkedéseket a regionális fertőzöttségi mutatókhoz fogják igazítani. Mint mondta, a szűrővizsgálatok addig fognak önkéntes alapon működni, amíg egy hét alatt a százezer főre jutó fertőzöttek száma száz alatt marad.

  A tárcavezető közölte azt is, hogy ha a százezer főre jutó fertőzöttségi mutató 100 és 199 között lesz, akkor kötelező lesz a kültéri maszkviselés és heti három teszt azok számára, akiket nem oltottak be. Ennél magasabb értékek esetén a felső tagozatokban a tantermekben is maszkot kell majd viselni. A fertőzöttségi arány jelenleg meghaladja a százezer főre jutó száz esetet Ausztria kilenc tartományából négyben.

  Az iskolákban már tavaly bevezették az antigéngyorsteszteket, most azonban a kötelező heti három szűrővizsgálatból az egyiket a valamivel pontosabb PCR-teszttel fogják elvégezni.

  Heinz Fassmann hangsúlyozta, hogy ezekkel az intézkedésekkel próbálják elejét venni az iskolák újbóli bezárásának.

 • Japánban visszahívtak 1,63 millió adag, koronavírus elleni Moderna-vakcinát szennyeződés miatt – közölte csütörtökön a Nikkei japán gazdasági napilap a tokiói egészségügyi minisztériumra hivatkozva.

  Értesülések szerint több oltóközpont is

  idegen anyagot

  jelentett a védőoltásokat tartalmazó egyes fiolákban. A tárca ígéretet tett, hogy igyekszik mérsékelni mindennek a negatív hatásait az oltási kampányra.

  Japánban a Takeda Pharmaceutical gyógyszeripari cég forgalmazza a Moderna vakcináját. A cég bejelentette, hogy elővigyázatosságból kivonják a forgalomból az 1,63 millió dózisból álló gyártási tételt.

  Az egészségügyi tárca szerint a Moderna vizsgálatot ígért az ügyben. Közölte azt is, hogy a 3004667, a 3004734 és a 3004956 gyártási számú védőoltásokat Spanyolországban állították elő, és Japánban 863 oltóközpont között osztották szét. A minisztérium egyben felszólította ezeket a létesítményeket, hogy ne használják fel az érintett védőoltásokat.

  A Moderna közölte, hogy értesült a történtekről, de eddig nem találtak problémát készítményük biztonságosságát, illetve hatásosságát illetően, a szennyeződés pedig az egyik spanyolországi üzemben történt gyártási hiba következménye lehet.

  Egyelőre nem világos, hogy az ügy hatással van-e a más országoknak szánt szállítmányokra.

  Az elmúlt hetekben jelentősen romlott a járványügyi helyzet Japánban, főleg a koronavírus jóval fertőzőbb, delta-variánsának terjedése miatt. A járvány kitörése óta a fertőzöttek száma meghaladja az 1,36 milliót, akik közül 15 768-an haltak meg a kórban.

  A 126 millió lakosú szigetországban a Moderna-vakcinából eddig több mint tízmillió adagot használtak fel annak májusi, vészhelyzeti engedélyezése óta. A japán kormány az amerikai gyógyszeripari céggel 50 millió adag beszerzéséről kötött szerződést szeptember végéig.

  Szuga Josihide miniszterelnök egyébként szerdán jelentette be, hogy a kormányzati elképzelések szerint szeptember végére a lakosság 60 százalékát immunizálni tudják. Hozzátette, hogy az ország elegendő készlettel rendelkezik ahhoz, hogy frissítő oltásokat engedélyezzen, amennyiben ilyen döntés születne.

 • A delta-variáns terjedése miatt Athina Linou, az Athéni Egyetem epidemiológusa azt javasolja, hogy két maszkot is viseljenek az emberek.

  A mutáns vírus nagyon agresszív, meg kell védenünk magunkat

  – mondta a szakértő egy televíziós közvetítésben az Ekathimerini nevű görög portál tudósítása szerint. „Mindenkinek mindenhol maszkot kell viselnie” – tette hozzá az orvos a biztonság kedvéért.

  Mint korábban megírtuk, az amerikai járványügyi hatóság (CDC) szakemberei kimutatták, hogy ha valaki két maszkot is visel, akkor nagyobb eséllyel óvja meg magát a vírustól.

 • Ukrajnában megtörténhet, hogy bűnügyi felelősségre vonásra ítélik a hamis védettségi igazolványt és oltási igazolást előállítókat – tájékoztat róla a KárpátHír.

  Az ukrajnai magyar portál beszámol róla, hogy az egészségügyi minisztériumban elkészítettek egy törvénytervezet, mely büntetőjogi felelősségre vonást helyez kilátásba a koronavírussal és más súlyos fertőzések elleni oltásokkal kapcsolatos hamis iratok gyártói számára.

  Erre valószínűleg azért van szükség, mert jócskán elharapóztak az ilyen jellegű csalások. Az ukrán egészségügyi miniszter, Viktor Ljasko tudatta, hogy reményeik szerint a tervezetet a miniszteri kabinet véleményezi, és onnan pedig a parlament elé kerül.

 • Hivatalból eljárást indított a Temes megyei rendőr-főkapitányság több, az egyik temesvári kórházba beutalt koronavírus-fertőzött ügyében, aki azt állította magáról, hogy be van oltva, ám a betegség súlyos tünetei jelentkeztek nála – adta hírül a Krónika Online

  Cristian Oancea, a temesvári Victor Babeș járványkórház igazgatója elmesélte, hogy kollégái olyan esetekkel keresték meg, amikor valakik beoltottnak vallották magukat, oltási igazolással is rendelkeztek, azonban a betegség olyan súlyos tünetei jelentkeztek náluk, amik orvosi szempontból nem voltak indoltak. Az orvosok így arra gyanakszanak, hogy ezek a személyek csalással jutottak oltási igazoláshoz, és igazándiból nincsenek is beoltva. 

  A kórházigazgató szerint sajnos egyáltalán nem egyedi esetekről van szó, ráadásul a csalók állításuk szerint az egyadagos vakcinát kapták, amivel főleg a háziorvosi rendelőkben oltanak.

  Súlyos tünetekkel jönnek, azt állítják, hogy be vannak oltva, de valójában túl súlyos betegek ahhoz, hogy be legyenek oltva. Úgy tudom, hogy Kolozsváron is voltak hasonló esetek

  – mondta az intézményvezető, aki szerint ez azért is veszélyes és felelőtlen, mert másképp kell kezelni egy beoltott és oltatlan személyt.

  Ilyen gyakorlatnak nem kellene léteznie, hiszen abba a helyzetbe kerülünk, hogy nem tudjuk, miként segítsünk a betegeken

  – hangsúlyozta az orvos.

  A sajtóban megjelent információk hatására a Temes megyei rendőr-főkapitányság bejelentette, hogy hivatalból bűnügyi vizsgálatot kezdeményezett az ügyben okirat-hamisítás és a járvány leküzdésének akadályozása gyanújával.