új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Összesen 7866 új koronavírusos megbetegedést azonosítottak Ukrajnában az elmúlt napon, meghalt 123 beteg − derült ki a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács csütörtöki adataiból. A legtöbb új fertőzöttet Harkiv megyében azonosították.

    A magyarok által is lakott Kárpátalján is tovább nőtt a fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 83 új fertőzöttet jelentettek, halálos áldozatról azonban nem adtak hírt.

    Ukrajnában a járvány kezdete óta 2 370 425 fertőzöttet azonosítottak, közülük 2 237 973-an már felgyógyultak. Meghalt 55 284 ember. Jelenleg az aktív fertőzöttek száma az országban 77 168.

  • Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) adatot küldő harminc ország közül továbbra is a mezőny végében található Magyarország, az első oltásokat tekintve a 21. helyen állunk. 

    A statisztikákból az is kiderül, hogy Magyarországon a többi országhoz képest hamarabb lehetett védőoltáshoz jutni, és sokáig a második oltások beadásában is élen álltunk. 

    Azóta viszont E tekintetben a 18. helyre csúsztunk vissza. 

    A nagykorú felnőttek legalább kilencven százaléka kapta már meg az első oltását múlt vasárnapig Máltán, Izlandon, Norvégiában, Írországban, Franciaországban és Portugáliában. Utóbbiban az arány 97,3 százalékos, ami egyben azt is jelenti, hogy majdnem a teljes felnőtt lakosság felvette az oltást. 

  • A dunaszerdahelyi kórháznak júniustól gyakorlatilag nem volt koronavírus-fertőzés miatt kezelt páciense, az illetékes minisztérium rendelkezéséből viszont kiderült: már készülnek a harmadik hullámra – írja a Paraméter

    Bock Sylvia, a Svet zdravia kórház igazgatónője a lap érdeklődésre elárulta: kilenc ággyal nyitották meg azt az osztályt, ahol a koronavírusos betegeket fogadják. Szerdán két beteget szállították az osztályra, akik közül az egyik elhunyt. 

    Az intézmény vezetője azt is elmondta, hogy az áldozat egy 50 év alatti férfi, aki több elhanyagolt betegséggel küzdött, és az oltást sem kapta meg korábban. 

  • Japán megduplázza nemzetközi vakcinaadományait. Ezt a japán miniszterelnök közölte. Szuga Josihide jelezte: nagyjából 60 millió adag védőoltást fognak felajánlani. Japánban a felnőtt lakosság 53 százaléka kapott koronavírus elleni védőoltást, írta az MTI. Tokióban és több szigeten is szeptember végéig meghosszabbították az egészségügyi veszélyhelyzetet. A koronavírus-fertőzöttek száma csökkent az utóbbi időszakban az ázsiai országban.

  • A világon 230 050 677 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 718 849 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 229 517 471 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 707 807 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 42 543 365 eddig a napig. A halálos áldozatok száma 681 185.

    • Indiában 33 531 498 fertőzöttet és 445 768 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 21 283 567 fertőzöttről és 592 316 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 7 565 751 a fertőzöttek száma, és 135 961-an haltak meg a betegségben.
    • Oroszországban 7 227 549-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 197 032-re emelkedett.
    • Franciaországban 7 061 323 fertőzöttet és 116 981 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Törökországban 6 932 423 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 62 307.
    • Argentínában 5 245 265 a fertőzöttek és 114 684 a halottak száma.
    • Spanyolországban 4 940 824 fertőzöttet és 86 085 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 4 645 853 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 130 488.
    • Németországban 4 173 357 a fertőzöttek száma, 93 243 a halottaké.
    • Lengyelországban 2 899 888 fertőzöttet és 75 523 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Alaszkát elárasztják a koronavírus-fertőzöttek. Napi szinten már az 1200 főt is meghaladja az új esetek száma, írta a Reuters. A delta-variáns hihetetlenül gyorsan terjed az oltatlanok között.

    Az Amerikai Egyesült Államok gyéren lakott, mintegy 730 ezer lelket számláló államában ezért új szabályozást kell bevezetni a kórházakban, ami a pénzügyi forrásokat illeti.

    Mike Dunleavy kormányzó azt mondta: a delta-variáns romba dönti az egészségügyi ellátórendszert, mert a kapacitások miatt hatással van a szívinfarktusos, a sztrókot kapott betegekre vagy a biciklibalesetet elszenvedő gyermekekre is.    

  • Hatékonyabb a Johnson & Johnson vakcinája, ha azt ismétlő oltásként is beadják − jelentette be a vállalat. Mint mondták, a vakcina így is hatékony, de egy ismétlő oltás beadása után a hatékonysága akár 94 százalékra is emelkedhet.

    Jelenleg a vakcinát egydózisú oltóanyagként használják, hatékonysága a koronavírus ellen 70 százalék körül van meghatározva.

    A Napi.hu a Reutersre hivatkozva azt írja, hogy ez az információ különösen fontos most, amikor járványgörbék emelkedést mutatnak, hiszen a delta-variáns miatt egyre többen fertőződnek meg.

  • Jair Bolsonaro brazil elnök és küldöttsége önkéntes karanténba vonul, miután hazatérnek New Yorkból, ahol az ENSZ Közgyűlése általános vitáján vettek részt – ismertette szerdán Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő. „A tagállam megerősítette, hogy a teljes küldöttség úgy döntött, tizennégy napra karanténba vonul” – mondta Dujarric.

    A háttérben az áll, hogy pozitív lett New Yorkban Marcelo Queiroga brazil egészségügyi miniszter tesztje, mindössze néhány órával azután, hogy elkísérte az elnököt az ENSZ-közgyűlés általános vitájára.

    Egybehangzó brazil sajtójelentések szerint Bolsonaro már szerdán visszaérkezett Brazíliába, Queiroga azonban továbbra is New Yorkban van elkülönítve. Mindemellett nem tudni, hogy a brazil delegáció hány tagja maradt még az amerikai nagyvárosban.

    A világszervezet közölte, hogy jelenleg próbálják felderíteni, hogy a küldöttség tagjai mely diplomatákkal, ENSZ-alkalmazottakkal, illetve állam- és kormányfőkkel kerülhettek kapcsolatba.

    Egyelőre nem tudni, hogy vannak-e további fertőzöttek.

    Queiroga, akit legalább egy adag vakcinával már beoltottak, Twitter-oldalán az utóbbi napokban több felvételt is közzétett Jair Bolsonaróval, illetve feleségével, Michelle Bolsonaróval, valamint befektetési alapok képviselővel történt találkozóiról. A brazil miniszter Boris Johnson brit kormányfővel is egyeztetett, akit nem sokkal később Joe Biden amerikai elnök fogadott a Fehér Házban.

    „Covid-intézkedések vannak hatályban, amelyeket a miniszterelnök betartott” – ismertette a Downing Street szűkszavú nyilatkozatában a teljeskörűen beoltott Boris Johnsonra utalva.

    Mint arról az Index beszámolt, a külgazdasági és külügyminiszter is ott volt az ENSZ 76. közgyűlésén, innen jelentette be többek között azt is, hogy megállapodás született arról, hogy hazánk elad 400-400 ezer vakcinát Thaiföldnek és Vietnámnak az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagából.