A temetkezési vállalkozók mindenkit lebeszélnek az oltásról

A koronavírusról szóló külföldi hírek – csütörtökön is percre percre az Indexen!

2021.09.23. 22:15
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Kedves olvasóink!

  Zárul az Index mai hírösszefoglalója, amelyben beszámoltunk a koronavírus-világjárvány történéseiről és ismertettük a legfontosabb tudnivalókat.

  Vigyázzanak magukra, pihenjenek jól!

 • Vörös besorolásba került Kolozsvár járványügyi szempontból, miután meghaladta a lakosság három ezrelékét az utóbbi két hétben azonosított koronavírus-fertőzések száma – írja az Új Magyar Szó Online.

  Kolozsváron már kedden meghaladta a három ezreléket a fertőzési ráta, de a hatóságok két nap türelmi időt hagytak, mielőtt elrendelték az új intézkedéseket, de sajnos a járványhelyzet nem javult: csütörtökre már 3,73 ezrelékre nőt a fertőzöttségi arány.

  Emiatt a megyei vészhelyzeti bizottság szigorította a járványügyi szabályokat. A legfontosabb változás, hogy

  péntektől védettségi igazolványra lesz szükség a nyilvános helyek látogatásához.

  Emellett a létszámot is korlátozzák ezeken a helyeken. A sportrendezvényekre csak a lelátók kapacitásának 30 százalékáig engedhetnek be kizárólag beoltott nézőket úgy, hogy négyzetméterenként legfeljebb egy személy tartózkodhat. A mozik, előadó- és koncerttermek a kapacitásuk 50 százalékáig engedhetnek be nézőket, akiknek mind maszkot kell hordaniuk.

  A többi nyilvános rendezvény létszámát is korlátozták, valamint a magánrendezvények tekintetében is megtették ezt. Ezen felül a hoteleket és panziók is csak a szállóban lakó vendégeket fogadhatják, a kávézok és éttermek pedig legfeljebb 50 százalékos kapacitással lehetnek nyitva.

  A kolozsvárihoz hasonló  intézkedések érvényesek péntektől Szászfenesen, Ajtonban, Alparétben, Magyarkályánban, Alsójárában és Zsuk községben. A szigorításokat egyelőre a következő 14 napra rendelték el.

 • Olaszország csütörtökön 63 koronavírushoz köthető halálesetet jelentett csütörtökön – írja a Guardian.

  Szombaton ez a szám 67 volt az egészségügyi minisztérium közlése szerint.

  Az új fertőzések száma 3970-ről 4061-re nőtt.

 • Törökországban tévedésből csecsemőknek is adtak be koronavírus elleni vakcinát – nyilatkozta Zafer Kurugöl török orvosprofesszor az NTV török hírtelevízió adásában. Kurugöl, az egyik izmiri egyetem orvostudományi karának tanára elmondta: időről időre megtörtént, hogy háziorvosi rendelőkben véletlenül összekeverték a hepatitis B vagy a kanyaró elleni oltóanyagot az új koronavírus elleni vakcinával, és utóbbit adták be a csecsemőknek.

  Kurugöl hangsúlyozta, hogy a babáknál semmilyen mellékhatás nem jelentkezett, még akkor sem, ha nagy dózist kaptak. A professzor hozzátette: rendkívül jó antitestszint alakult ki a szervezetükben, legyen szó akár hathónapos, akár egyhónapos csecsemőkről.

  Az eredményeket rövid időn belül egy neves folyóiratban teszik közzé 

  – jelezte az orvos. Kurugöl szerdai kijelentéseit a török közvélemény egy része nagy felháborodással fogadta. A Twitteren eddig hatvanezer bejegyzés szerzői követelték a férfi letartóztatását – számolt be az MTI. A török egészségügyi minisztérium eljárást indított az ügyben.

  Kurugöl csütörtökön ismét nyilatkozott az NTV-nek. Mint mondta, három hónappal ezelőtt egy esetben fordult elő, hogy csecsemőnek adtak be koronavírus elleni vakcinát, és vele azóta is rendszeres felülvizsgálatra járnak a szülei az izmiri kórházba.

  Törökországban jelenleg a Sinovac, valamint Pfizer–Biontech készítményeivel zajlik a tömeges oltás, az alsó korhatár 12 év.

 • Antonio Costa miniszterelnök bejelentette, hogy Portugália csaknem az összes koronavírus miatti korlátozást feloldja október 1-jétől – írja a Guardian.

  A köztéri kötelező maszkviselést már múlt héten eltörölték, a továbbiakban csak a tömegközlekedésen, tömegrendezvényeken, idősotthonokban, kórházakban és plázákban kell maszkot hordani.

  Portugáliában már 8,5 millió ember, a lakosság 83,4 százaléka megkapta mindkét oltását. 

 • Soron következő hazai mérkőzéseire az egészségügyben dolgozók közül lát vendégül több száz szurkolót a Borussia Dortmund labdarúgócsapata, amely először jövő kedden 500 jegyet biztosít a Sporting elleni Bajnokok Ligája-csoportmeccsre – adta hírül az MTI.

  A Ruhr-vidéki klub csütörtöki közleményében úgy fogalmazott: így is szeretné kifejezni háláját

  azoknak, akik olyan sokat tettek társadalmunkért a koronavírus elleni harcban.

  A Dortmund közlése szerint kedden 500 egészségügyi dolgozót várnak a stadionjukba, a továbbiakban pedig bajnoki és Német Kupa-mérkőzésekre is osztanak szét majd közöttük belépőket.

 • Az Oxford–AstraZeneca-oltás vezető fejlesztői szerint a mostani koronavírus-járványt okozó Sars-CoV-2 típusú vírus hatása hamarosan a náthát is okozó szezonális koronavírusfajtákéhoz lesz hasonló – adta hírül az MTI.

  Sarah Gilbert, az Oxfordi Egyetem oltóanyag-kutatási professzora, akinek kulcsszerepe volt az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyárral közösen kifejlesztett vakcina létrehozásában, a brit média csütörtöki ismertetése szerint egy szakmai szemináriumon felszólalva elmondta: az általános víruskutatási tapasztalat az, hogy a vírusok veszítenek hevenységükből, párhuzamosan azzal, hogy terjedésük könnyebbé válik.

  Nincs ok annak feltételezésére, hogy a Sars-CoV-2 vírus virulensebb változatával kell majd szembesülnünk

  – hangsúlyozta Gilbert professzor, akinek II. Erzsébet királynő idén a lovagi cím női megfelelőjének számító, a Dame előnév viselésére jogosító címet adományozta a koronavírus elleni oltás kifejlesztésében játszott szerepéért.

  Dame Sarah Gilbert hozzátette: mindez azt is jelenti, hogy az új típusú koronavírus által okozott megbetegedések folyamatosan mind enyhébbé válnak.

  A vírus lassú, sodródásszerű genetikai változásait észleljük, és mindeközben fokozatosan felépül az immunitás is a lakosságon belül, ugyanúgy, ahogy ez más, szezonális koronavírus-fajtákkal szemben is megszokott

  – fogalmazott az Oxfordi Egyetem vezető kutatója. Hozzátette: ezek a koronavírus-fajták okozzák a közönséges náthát is, végül a Sars-CoV-2 is ezekhez a náthavírusokhoz válik hasonlóvá.

 • Az Európai Unió a koronavírus-járvány globális helyzetével kapcsolatban felülvizsgálta a járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok listáját, és a jegyzékbe felvette Chilét, Kuvaitot és Ruandát, ugyanakkor Bosznia-Hercegovinát és Moldovát törölte a listáról – közölte az uniós tanács csütörtökön.

  Az MTI beszámolója szerint az Európai Unió első alkalommal 2020 júniusának végén tette közzé az akkor tizennégy országot felsoroló listáját, amelyen jelenleg

  • Ausztrália,
  • Chile,
  • Kanada,
  • Kuvait,
  • Jordánia,
  • Új-Zéland,
  • Katar,
  • Ruanda,
  • Szaúd-Arábia,
  • Szingapúr,
  • Dél-Korea,
  • Ukrajna és
  • Uruguay

  szerepel. Az ajánlás alapján mostantól a három, frissen a listához adott ország állampolgárai esetében az uniós tagállamoknak fokozatosan fel kell oldaniuk a nem alapvető beutazásra vonatkozó korlátozásaikat.

  A listán nem szereplő országokból az EU-ba irányuló, nem alapvetően szükséges utazásokra ideiglenes utazási korlátozások vonatkoznak. Ettől függetlenül a tagállamoknak lehetőségük van feloldani ezeket az ideiglenes korlátozásokat olyan utazók esetében, akik az oltás teljes adagját megkapták.

 • Nőtt az oltakozási hajlandóság Szlovéniában, a legújabb felmérések szerint sosem látott arányban, a lakosság 71 százaléka oltatná be magát koronavírus ellen – közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV). A közvélemény-kutatásban részt vett állampolgárok többsége nem támogatja és túlzásnak tartja a kormány rendeletét, amely szerint mindenkinek rendelkeznie kell QR-kóddal ellátott Covid-igazolvánnyal az állami és a magánszektorban egyaránt, továbbá hogy novembertől az állami hivatalokban már nem lesz elég a negatív teszt. Csakis oltási vagy gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat a dolgozók. Ugyanakkor éppen emiatt döntenének a legtöbben az oltás mellett, mert „kényelmetlennek és fárasztónak” tartják a jelenleg kialakult helyzetet – adta hírül az MTI.

  Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) csütörtöki jelentése szerint Szlovénia minden régiója a legkockázatosabb besorolást kapta a fertőzöttséget mutató térképén. A volt jugoszláv tagállam az egyetlen olyan ország az Európai Unióban, amely teljes egészében sötétvörös besorolás alá esik.

  Csütörtökre 1102 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki az országban. A Covid–19 betegség szövődményeiben négy beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 391-en vannak kórházban, 102-en intenzív osztályon, közülük a legfiatalabb 27 éves. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 102 444-en kaptak védőoltást, közülük 976 863-an már a második adagot is. Ez az oltásra jogosult lakosság 52, illetve 46 százaléka.

 • Amerikában egy teherautón jelent meg az a hirdetés, amely nagybetűkkel ajánlja, hogy „Ne oltasd be magad”. A felirat alatt a Wilmore temetkezési vállalkozás logója látható – írta meg a CNN.

  Ilyen vállalat azonban nem létezik. Ha rámegyünk a honlapjukra, a következő szlogennel találkozunk: „Oltasd be magad most. Ha nem, hamarosan találkozunk.”

  Úgy vettük észre, hogy a hagyományos hirdetések nem működnek. Valami olyasmit akartunk, ami más szemszögből mutatja meg a dolgokat, sokkolja és gondolkodásra készteti az embereket

  – mondta el David Oakley, a gerillakampányt készítő BoonOakley ügynökség vezetője.

 • Az ukrán Miniszteri Kabinet előkészítette azt a törvénytervezetet, amely szigorítja az oltási igazolványok hamisítóinak büntetését – írja a KárpátHír

  Amennyiben a parlament megszavazza a törvényt, azokra, akik tudatosan hamis iratokat használnak, legalább 17 ezer hrivnya (190 ezer forint) vagy két év szabadságvesztés vár.

  Azokat az orvosokat, akik hamis oltási adatokat visznek be a nyilvántartási rendszerbe, 68 ezer hrivnya (750 ezer forint) bírság fenyegeti, és egy–három évre felmentik őket szakmai tevékenységük gyakorlása alól.

  Akik értékesítés céljából gyártanak hamis oltási papírokat, 170 ezer hrivnya (1,9 millió forint) büntetést vagy három év börtönt kockáztatnak.

 • A koronavírus elleni védőoltásban részesült várandós kismamák átadják a védelmet újszülöttjeiknek – állapította meg egy szerdán közzétett új tanulmány, írta meg az MTI.

  A Pfizer–BioNTech- és a Moderna-vakcinák hatékonysága a kutatók szerint abban rejlik, hogy képesek a megfelelő antitestek, azaz a fertőzéssel szemben védelmet nyújtó fehérjék termelődését kiváltani. Eddig kérdéses volt, hogy ezt a védelmet a várandósság idején beoltott édesanyák át tudják-e adni csecsemőiknek. Az American Journal of Obstetrics & Gynecology-Maternal-Fetal Medicine című szakfolyóiratban szerdán online megjelent új tanulmány 36 olyan újszülöttet vizsgált, akiknek édesanyja a terhesség alatt a Pfizer–BioNTech vagy a Moderna koronavírus elleni vakcináját kapta.

  A tanulmány megállapította, hogy a csecsemők száz százalékának volt védő antitestje születéskor – olvasható az EurekAlert tudományos hírportálon. Az antitestek vagy a fertőzésre adott természetes válasz részeként termelődnek, vagy a vakcinák váltják ki termelődésüket.

  A New York-i Egyetem Grossman Orvostudományi Kara kutatóinak vezetésével a tanulmány szerzői a terhességük második felében teljesen beoltott anyák köldökzsinórvérében figyelték meg a legmagasabb antitestszintet. Ez igazolja, hogy a beoltott kismamák átadják újszülöttjeiknek az immunitást. Ha a csecsemők antitestekkel születnek, az megvédheti őket életük első néhány hónapjában, amikor a legérzékenyebbek a fertőzésekre – hívta fel a figyelmet Ashley S. Roman, az egyetem szülészeti és nőgyógyászati professzora, a tanulmány egyik vezető szerzője.

 • A Novavax bejelentette, hogy benyújtotta a kérelmet az Egészségügyi Világszervezethez (WHO), hogy vakcinájára megkapja a vészhelyzeti engedélyt – írja a Guardian.

  A cég már aláírt egy megállapodást arról, hogy 1,1 milliárd dózist átad a szegényebb országok ellátására létrejött Covax-kezdeményezésnek.

  A proteinalapú oltóanyag a klinikai tesztek során 90,4 százalékos hatásosságot mutatott.

 • Egy holland bíró úgy döntött, hogy egy 12 éves fiút beolthatnak annak ellenére, hogy az apja engedélyezte volna – írja a Guardian. A groningeni fiú azzal érvelt, hogy azért van szüksége a vakcinára, hogy biztonságosan meglátogathassa haldokló nagyanyját.

  Hollandiában a 12 év feletti gyerekek dönthetnek arról, akarják-e az oltást, de ehhez szülői engedély szükséges.

  Ebben az esetben a szülők elváltak, és csak az anya adta meg a hozzájárulást. A holland törvények szerint a bíró felülbírálhatja a szülők döntését, ha az a gyerek érdekét szolgálja.

 • Romániában feloldották a fertőzöttebb települések éjszakai kijárási korlátozásait a koronavírus ellen beoltottak számára – adta hírül az MTI. A román kormány csütörtökön elfogadott határozatában ugyanakkor módosította azokat a fertőzöttségi küszöbértékeket, amelyek felett korlátozzák az éjszakai kijárást.

  Ezentúl azokon a településeken vezetnek be hétvégenként (pénteken, szombaton és vasárnap) kijárási tilalmat, amelyeken az utolsó 14 napon a lakosság több mint hat ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az eddigi küszöb négy ezrelék volt.

  Ott, ahol a fertőzöttségi ráta meghaladja a 7,5 ezreléket, hétköznap is csak alapos indokkal és munkahelyi igazolással vagy saját felelősségre előre megírt nyilatkozattal szabad 20 és 5 óra között elhagyni a lakást.

  A bukaresti kormány csütörtöki határozata értelmében a kijárási korlátozás immár nem vonatkozik azokra, akik legalább tíz napja megkapták a koronavírus elleni oltás második vagy az egydózisú oltás egyetlen adagját, és ezt oltási igazolással vagy az uniós digitális Covid-igazolvánnyal tanúsítják.

  A bukaresti kormány azt követően módosította a kijárási szabályokat, hogy a temesvári polgármester szót emelt a beoltottakat is sújtó korlátozás ellen. Dominic Fritz azzal érvelt, hogy a járvány negyedik hulláma egyértelműen a beoltatlanoknak tulajdonítható, és nem lehet az oltási hajlandóságot úgy növelni, ha azokat is karanténnal büntetik, akik beoltatták magukat.

 • Az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottsága szerdán bejelentette, hogy valamennyi sportolónak, aki az amerikai delegáció tagjaként részt akar venni a játékokon, december 1-jéig be kell mutatnia oltási igazolását – írja a New York Times.

  A téli olimpia február 4-én, a paralimpia március 4-én kezdődik Pekingben.

  A Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem írt elő általános oltási kötelezettséget a résztvevőknek.

 • Két osztrák egyházi vezető, Egidius Zsifkovics eisenstadti (Kismarton) püspök és Anton Leichtfried St. Pölten-i segédpüspök koronavírustesztje pozitív lett – írja a 24.hu

  Jan Babjak eperjesi görögkatolikus érsek, a Szlovák Görögkatolikus Egyház vezetője is megfertőződött. Ő egy meg nem nevezett görög püspöktől kapta a figyelmeztetést, hogy teszteltesse magát, ugyanis a püspök pozitív tesztet produkált.

  Valamennyien részt vettek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, a Ferenc pápa által celebrált zárómisén.

 • „Ocsmányságnak” nevezte António Guterres ENSZ-főtitkár a vakcinák egyenlőtlen elosztását a világban, miközben a szegényebb országok vezetői az úgynevezett vakcinanacionalizmus és az oltóanyagok gazdag országok általi felhalmozása ellen emeltek hangot az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakán.

  A Fülöp-szigetek elnöke ember okozta vakcinaaszályról beszélt, Peru a nemzetközi szolidaritás összeomlását emlegette, míg Ghána a vakcinanacionalizmus ellen szólalt fel. Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök nehezményezte, hogy a gazdagabb országokban már a harmadik oltásra készülnek, míg a fejlődő világ örül, ha fél dózissal be tudja oltani az embereket.

  A globális átoltottság tekintetében a legalább egy védőoltásban részesültek nagy része észak-amerikai vagy európai, míg a legszegényebb országokban, például Haitin vagy a Kongói Demokratikus Köztársaságban a lakosság egy százalékát sem sikerült még beoltani – emlékeztet a Reuters.

 • Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága, az FDA szerdán engedélyezte a Pfizer vakcinájának használatát harmadik, emlékeztetőoltásként 65 év felettieknek és az egyéb veszélyeztetett csoportokba tartozóknak – írja a Wall Street Journal. Az FDA jelenleg nem ajánlja a vakcinák keverését a harmadik oltás beadáskor.

  Doran Fink, a hatóság oltóanyagokkal foglalkozó osztályának helyettes vezetője emellett elmondta, hogy

  nem áll rendelkezésre elég adat ahhoz, hogy meg tudjuk mondani, mi történik, ha másik vakcinát adunk be harmadik oltásként, mint az első kettő volt.

  Az Egyesült Államokban a Pfizer–BioNTechen kívül eddig a Moderna és a Johnson & Johnson oltóanyagát engedélyezték.

 • Oroszországban 820-ra emelkedett azoknak a betegeknek a száma, akik egy nap alatt belehaltak a koronavírus okozta Covid–19 betegségbe a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint. A járvány kezdete óta eddig csak augusztus 26-án volt ilyen magas a halálozási adat – számolt be az MTI. A halálozások száma immár harmadik napja meghaladja a nyolcszázat.

  Az igazolt fertőzöttek száma 21 438-cal (ez a maximum augusztus 16. óta) 7 354 995-re emelkedett. A napi növekmény 0,29 százalék, az új esetek 8,5 százaléka volt tünetmentes. Az országban 594 770 aktív esetet tartanak számon. A felépültek száma 16 567-tel 6 558 780-ra nőtt.

  Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 188,2 millió, az elmúlt napon pedig 499 ezer laboratóriumi tesztet végeztek. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 223 758 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

  Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy legalábbis szövetségi szinten a hatóságok nem vették fontolóra újabb járványügyi korlátozások bevezetését. Nem zárta ki, hogy egyes régiók védőintézkedésekről dönthetnek.

  Peszkov közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnök továbbra is karanténban marad az esetszámok növekedése miatt. Putyin múlt hét kedden jelentette be, hogy „önizolációba” vonul, mert számos megbetegedést észleltek a környezetében.

 • Átlépte a hatmilliárdot a beadott koronavírus elleni vakcinadózisok száma a világon − derült ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adataiból.

  AZ ADATOK SZERINT A BEADOTT DÓZISOK SZÁMA PONTOSAN 6 005 287 537.

  Csak az elmúlt 28 napban világszerte 877 814 323 adag vakcinát használtak fel. A legtöbb védőoltást felhasználó országok listáját továbbra is Kína vezeti több mint kétmilliárddal. Kínát India, majd az Egyesült Államok követi.

 • Romániában 7095 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak szerdán. A Covid–19 kórban és szövődményeiben 113 beteg lelte a halálát az elmúlt 24 órában, írta az Agerpres. Kórházban több mint kilencezer Covid-pácienst ápolnak, közülük 1067 fertőzöttet intenzív osztályon kell kezelni.

 • Észak-Macedónia teljes lakosságának mintegy negyven százaléka kapta meg valamely koronavírus elleni védőoltás legalább egy adagját – közölte csütörtökön az ország egészségügyi minisztériuma.

  A tájékoztatás szerint a kétmilliós országban eddig 778 408 ember oltatta be magát, és összesen 1 482 287 adag oltást használtak fel.

  A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában csütörtökre 7201-gyel 886 543-ra, Koszovóban 160-nal 159 488-ra, Észak-Macedóniában 491-gyel 188 128-ra, Montenegróban 568-cal 127 894-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1255-tel 228 336-ra növekedett.

  A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 39-cel 7885-re, Koszovóban öttel 2917-re, Észak-Macedóniában 16-tal 6506-ra, Montenegróban hattal 1874-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 32-vel 10 269-re növekedett.

 • Az elmúlt 24 órában 820 ember veszítette életét Oroszországban a koronavírus következtében. Ez az adat megegyezik az augusztusban elért mindenkori csúcsponttal – írja a Guardian. A járvány kezdete óta 7 354 995 koronavírusos esetet regisztráltak Oroszországban. 

 • A héten megint több mint 170 ezer adag Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra, ezzel meghaladta a 8,8 millió adagot az országba szállított Comirnaty oltóanyagok mennyisége − közölte a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. csütörtökön a távirati irodával.

  A Pfizer több mint nyolc hónapja heti rendszerességgel szállítja Magyarországra a Covid–19 elleni vakcinát, ez volt a negyvenedik szállítmány.

  A cég 2021 első negyedévében több mint 1,5 millió, a második negyedévben több mint 4,6 millió, a harmadik negyedévben pedig 3,2 millió adag vakcinát szállított az országba.

 • Az ENSZ 193 tagállamát számláló testülete hetvenhatodik alkalommal ült össze kedden New Yorkban, és egészen csütörtökig tartanak majd a megbeszélések. A főtémát továbbra is a koronavírus és a klímaváltozás adja majd. Kína és az Egyesült Államok nem várt mértékű felajánlásokat tett ennek a két problémának az orvoslására.

  Milyen ajánlatokkal rukkolt elő a két ország vezetése? Olvassa el az Index cikkéből!

  Kapcsolódó

  Egymásra licitált az ENSZ-ben az Egyesült Államok és Kína

  Joe Biden új külpolitikai szlogennel is készült, az európai szövetségesek kiábrándultsága azonban megölte a hangulatot.

 • A Clover Biopharmaceuticals nevű kínai biotechnológiai vállalat közölte, hogy az általa kifejlesztett, fehérjealapú oltóanyag hatékony védelmet nyújt a koronavírus több variánsával szemben − számolt be a South China Morning Post című hongkongi lap csütörtökön.

  A több mint 30 ezer felnőtt és időskorú részvételével készült tesztvizsgálatok szerint az SCB-2019 nevű vakcina 79 százalékos hatékonysággal gátolja meg a delta-variáns okozta betegség súlyos tüneteinek kialakulását, míg a gamma-variáns esetében 92 százalékos, a mű-variáns esetében pedig 59 százalékos hatékonysággal véd.

  Az oltóanyag általános hatékonysága a koronavírussal szemben 67 százalékos volt. A vakcina két dózisát 21 napos szünettel adták be a részvevőknek. Az előzetes tanulmány alapján az oltóanyag 2 és 8 Celsius-fok közötti hőmérsékleten tárolható, akár hat hónapig.

  Tervei szerint a Clover feltételes engedélyért folyamodik a vakcina alkalmazására több globális szervezetnél, köztük az Egészségügyi Világszervezetnél (WHO) − írja az MTI.

 • Szlovákiában 949 új fertőzöttet diagnosztizáltak szerdán. A Covid–19 szövődményei három beteg életét követelték az elmúlt 24 órában, írta az ujszo.com. Kórházban 442 Covid-pácienst ápolnak.

 • A Pfizer gyógyszergyár szerdán jelentette meg közleményét, mely szerint az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) vészhelyzeti engedélyt adott a Pfizer–BioNTech legújabb, Covid–19 elleni vakcinájára. Az oltóanyagot kifejezetten 65 év felettiek számára fejlesztették ki, illetve azoknak a 18 és 65 év közöttieknek, akik veszélyeztetettek, vagyis valamilyen egészségügyi probléma, betegség miatt rizikós beadni nekik a sima, Covid elleni Pfizer-vakcinát.

  Legalább 6 hónapot kell várni az első oltás beadása után, s csak ezután lehet alkalmazni ezt az emlékeztető oltást.

  AZ OLTÁS KÉTADAGOS, HÁROMHETES ELTÉRÉSSEL LEHET BEADNI. SŐT, ORVOSI JAVASLAT ESETÉN EGY HARMADIK ADAGOT IS BE LEHET ADNI BELŐLE, 4 HÉTTEL A MÁSODIK ADAG FELVÉTELE UTÁN.

  Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója a közleményben mérföldkőnek nevezte az új típusú vakcinát, és hangsúlyozta, a klinikai vizsgálatok alapján a booster oltásoknak nagyon fontos szerepe van a koronavírus-variánsok elleni küzdelemben. A gyártó vizsgálatai azt mutatták, hogy az eredeti vírustörzs, a béta- és a delta-variáns ellen is jóval nagyobb mennyiségű neutralizáló antitestet termeltek azok, akik megkapták ezt az emlékeztető oltást.

  Bővebben>>>

 • Engedélyezte a koronavírus elleni harmadik oltás beadását az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA). A Financial Times szerint az oltást egyelőre csak a 65 év felettiek vehetik fel.

  A harmadik emlékeztető oltáshoz a Pfizer vállalat oltóanyagát használják.

  A Pfizer ugyanakkor múlt héten arra kérte a felügyeletet, hogy a harmadik oltás lehetőségét biztosítsák minden 16 évnél idősebb amerikai számára.