Ez a poszt a következő Percről percre része:

Még karácsony előtt jöhet a teljes lezárás

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A kórházi ápolásra szorulók, az újonnan diagnosztizált betegek, a halálozás mind az eddigi legmagasabb mért számokat mutatják Ukrajnában − mondta a helyi médiának Jurij Hanicsenko, a Kijevi Közgazdasági Iskola Egészségügyi Közgazdasági Központjának vezetője.

    A szakértő elmondta, hogy olyan, mintha megállt volna a további negatív dinamika, de ez nem jelent győzelmet − írja a Kárpáthír. A szakember szerint az idei év végéig 92 ezer halálesetre számítanak.

  • Benyújtotta szerdán lemondását a perui belügyminiszter, miután múlt hét végén a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat megszegve partit rendezett otthonában – számolt be az MTI.

    A kevesebb mint egy hónapja beiktatott Barranezuela halloween alkalmából rendezett ünnepségéről a TV Latina nevű televízió számolt be, emlékeztetve arra, hogy Peruban a múlt héten, járványveszélyre hivatkozva betiltották az ilyen jellegű összejöveteleket.

    Barranzuela a hét elején azzal védekezett, hogy nem mulatságról, hanem munkamegbeszélésről volt szó, ám az éles bírálatok kereszttüzébe került miniszter magyarázatát Mirtha Vásquez miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte.

  • A járvány kezdete óta Ukrajnában hetven nő halt meg koronavírusban szülés után − mondta Katerina Bulavinova infektológus a helyi sajtónak.

    A Kárpáthír szerint a szakember azzal a kéréssel fordult a szülészekhez és a nőgyógyászokhoz, hogy foglaljanak állást, és győzzék meg a várandós nőket, hogy vegyék fel az oltást. Ukrajnában a várandós nőket a Pfizer és a BioNTech vállalatok közös vakcinájával oltják.

  • Egy olasz vizsgálat, amelynek eredményei az EclinicalMedicine szaklapban jelentek meg, azt mutatta ki, hogy a szokásos kezelés mellett a szájon át adott L-arginin aminosav statisztikailag jelentős mértékben csökkentette a súlyos koronavírusos betegek kórházi tartózkodásának időtartamát – írta közösségi oldalán Dobson Szabolcs gyógyszer-engedélyeztetési szakember.

    Ez nem jelenti azt, hogy szedni kell L-arginint, de ígéretes a kutatási projekt, és minden attól függ, hogy a további vizsgálatok igazolják-e a most kimutatott hatásokat.

  • Mintegy 450 adag koronavírus elleni vakcinát adtak be a szabadkai Újvárosházán lévő oltóponton, ami azt jelenti, hogy naponta átlagosan 75-en jelentkeztek oltásra – számolt be a Pannon RTV.

    A legfrissebb adatok szerint összesen 15 ezer szabadkai élt az oltás lehetőségével.

  • A világon 247 447 923 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 5 011 786 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint – számolt be az MTI. Egy nappal korábban 247 129 785 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 005 638 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A hivatalos adatok szerint a SARS–CoV–2 vírus okozta Covid–19 betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 46 140 509. A halálos áldozatok száma 748 173.
    • Oroszországban a fertőzöttek száma 8 455 232, a haláleseteké pedig 236 462.
    • Törökországban 8 061 636 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 70 828.
    • Indiában 34 296 237 fertőzöttet és 458 880 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 21 814 693 fertőzöttről és 607 922 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 9 174 077 a fertőzöttek száma, és 141 390-en haltak meg a betegségben.
    • Franciaországban 7 272 516 fertőzöttet és 118 720 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Argentínában 5 289 945 a fertőzöttek és 115 989 a halottak száma.
    • Spanyolországban 5 016 968 fertőzöttet és 87 423 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 4 777 614 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 132 161.
    • Németországban 4 634 836 a fertőzöttek száma, 95 887 a halottaké.
    • Lengyelországban 3 034 668 fertőzöttet és 77 021 halálesetet tartanak nyilván.
    • Romániában az igazolt fertőzöttek száma 1 666 097, a haláleseteké pedig 48 664.
    • Ukrajnában 3 093 661 fertőzöttet és 73 136 halálesetet regisztráltak.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Az elmúlt hónapokban nagyjából 70-100 olyan kutatás készült, amely az ivermectin nevű féreghajtó koronavírus elleni hatásosságát vizsgálta.

    Az American Journal of Therapeutics, illetve az Open Forum Infectious Diseases című szakfolyóiratokban is megjelent elemzés a kísérletek eredményeit összegzi. Az összegyűjtött adatokból mindkettő azt a következtetést vonta le, hogy a gyógyszer segítheti a koronavírusban szenvedő betegek túlélési esélyeit – írja a Menedzsment Fórum.

    Egy harminc tanulmányt vizsgáló ellenőrző kutatás viszont azt mutatta, hogy a pozitív eredmények egy része valószínűleg hibás módszertannal készült, vagy akár direkt meghamisított adatokra épülő kutatásokból származik.

  • Megkezdődhet az 5 és 11 év közötti gyerekek koronavírus elleni beoltása az Egyesült Államokban az amerikai Pfizer gyógyszeripari és a német BioNTech biotechnológiai vállalatok által közösen kifejlesztett vakcinával, miután Rochelle Walensky, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója kedden hivatalosan is jóváhagyta a szervezet tanácsadó testületének ajánlását – adta hírül az MTI. Walensky azt mondta: ennek a korosztálynak a beoltása is fontos a Covid–19 elleni védelem szempontjából, és hozzájárul, hogy az oktatás visszatérjen a normális kerékvágásba.

    Ma fordulóponthoz érkeztünk a Covid–19 elleni harcunkban egy biztonságos és hatékony oltóanyag engedélyezésével az 5 és 11 év közötti gyerekek számára

    – közölte Joe Biden amerikai elnök a CDC bejelentését követően. Hozzáfűzte:

    Mindez lehetővé teszi, hogy véget érjen a szülők hónapok óta tartó aggodalma. Ez nemzetünk számára jelentős előrelépés a vírus legyőzéséért folytatott harcban.

    Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) már engedélyezte a vakcina beadását a fiatalabb gyerekek számára. A CDC jóváhagyását követően már szerdán megkezdhetik a tömeges oltást.

    Az előírások szerint a vakcinát két 10 mikrogrammos adagban, háromhetes különbséggel adják be. Ez a 12 éven felülieknek adott mennyiség harmada. A különböző kiszerelés, csomagolás, illetve a korábbiaktól különböző méretű tűk kiszállítása a szakemberek szerint időt vesz igénybe, de Jeff Zients, a Fehér Ház Covid–19-munkacsoportjának vezetője azt mondta, hogy a folyamat november 8-ig „teljesen zökkenőmentessé válik”.

    A Pfizer egy korábbi tájékoztatóján közzétett tanulmány szerint az általuk kifejlesztett oltás kisebb dózisai biztonságosak az 5 és 11 év közöttiek körében, és csaknem 91 százalékban hatékonyak a tünetekkel járó betegségek megelőzésében. A vállalat reméli, hogy a kisebb adag miatt csökkennek a lehetséges mellékhatások.

    Anthony Fauci, a Fehér Ház járványügyi főtanácsadója már korábban kulcsfontosságúnak nevezte a gyermekek beoltását. A szakember ismertetett egy tanulmányt, amely szerint a koronavírussal fertőzött gyerekek ugyanolyan könnyen továbbadják a fertőzést, mint a felnőttek, annak ellenére, hogy a statisztikák szerint 50 százalékuk tünetmentesen átvészeli a betegséget.

  • Indul az Index hírösszefoglalója, amelyben ma is beszámolunk a koronavírus-világjárvány történéseiről, és ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat.