Eddig 57 halottja és 169 sebesültje van a háborúnak

Az orosz–ukrán konfliktus hírei percről percre az Indexen

Vége
orosz ukran pp cover jo

A legfontosabbak

2022. február 24., 14:59
Mélyponton a forint árfolyama
2022. február 24., 07:41
Támadás alatt Ukrajna nagyvárosai
2022. február 24., 06:39
Rendkívüli ülést tart az ENSZ BT
Index
2022.02.24. 07:13
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Guardian Kijevben lévő riportere a Twitteren közölte, hogy a házuk pincéje megtelt kisgyerekes családokkal. A gyerekek kifestőkönyvet szorongatnak. Szívszorongatónak nevezte a helyzetet.

  • Válságtanácskozást tartanak a NATO 30 tagállamának a szövetséghez akkreditált nagykövetei csütörtök reggel az Ukrajna ellen intézett orosz támadás miatt – tájékoztatta az észak-atlanti szövetség egyik brit illetékese a Reuters brit hírügynökséget.

    Korábban Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára élesen elítélte Oroszországot az Ukrajna ellen indított hadművelet miatt, amelyet az euroatlanti biztonság elleni súlyos támadásnak nevezett. Felszólította Oroszországot, hogy haladéktalanul állítsa le katonai akcióját, és tartsa tiszteletben Ukrajna szuverenitását és területi integritását – számolt be az MTI.

  • Csütörtökön Moszkvában az ukrajnai helyzet miatt leállították a járatok közlekedését több dél-oroszországi repülőtérre, egyúttal közép-európai idő szerint 1 óra 45 perctől felfüggesztették

    • a rosztovi,
    • a krasznodari,
    • az anapai,
    • a gelendzsiki,
    • az elisztai,
    • a sztavropoli,
    • a belgorodi,
    • a brjanszki,
    • az orjoli,
    • a kurszki,
    • a voronyezsi,
    • a volgográdi és
    • a szimferopoli

    repülőtér működését – adta hírül az MTI.

  • A CNN tudósítói szerint Lviv városában is megszólaltak a légvédelmi szirénák.

    Ez korábban már a fővárosban, Kijevben is megtörtént.

  • Joe Biden amerikai elnök nemrég fejezte be tárgyalását Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

    A Fehér Ház közleménye szerint az Egyesült Államok elnöke tájékoztatta kollégáját, hogy holnap találkozni fog a világ vezető gazdasági hatalmai, a G7 vezetőivel, és szövetségeseivel tárgyal, hogy gondoskodjanak a megfelelő támogatásról.

  • Az ázsiai piacok és az amerikai határidős tőzsdék is zuhanni kezdtek azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök katonai műveletet rendelt el Ukrajna területén – számolt be a CNN.

    A beszámoló szerint a hongkongi Hang Seng index 3,2 százalékot esett, míg a koreai Kospi 2,7-et. A kínai Shanghai Composite 0,9 százalékos csökkenést szenvedett el.

    Zuhanásnak indultak az amerikai részvények határidős jegyzései is, köztük a Dow-é, amely 780 ponttal, 2,4 százalékkal esett vissza. Az S&P 500 és a Nasdaq határidős jegyzései 2,3, illetve 2,8 százalékkal estek vissza. 

  • Ukrajna államhatárát orosz csapatok támadták meg – írja az ukrán határőrszolgálat. A tájékoztatás szerint közép-európai idő szerint hajnali négy körül Ukrajna államhatárát „az Orosz Föderációval és a Belarusz Köztársasággal együtt megtámadták a Belarusz által támogatott orosz csapatok”.

    Tüzérség, nehézfelszerelés és lőfegyverek használatával támadnak a határegységek és ellenőrzőpontok ellen

    – olvasható a közleményben. Mint írják, a támadás Luhanszk, Szumi, Harkiv, Csernihiv és Zsitomir régiók keretében történik.

    A határőrség tájékoztatása szerint a határőrök az ukrán fegyveres erőkkel és az ukrán nemzeti gárdával közösen védekeznek a támadásokkal szemben. Egyelőre nem érkezett hír sérültekről.

  • Az ukrán légtér elkerülésére szólított fel csütörtök reggel kiadott figyelmeztetésében az Európai Unió repülésbiztonsági ügynöksége (EASA) – adta hírül az MTI. Hozzátették: az ukrán határtérség légi megközelítése Oroszország és Fehéroroszország irányából is kockázatos.

    A Reuters jelentése szerint korábban már figyelmeztették a polgári repülőgépeket, hogy ne közelítsék meg Donyecket és térségét.

  • Nem hivatalos információk szerint az orosz tengerészgyalogság partra szállt Mariupolnál és Odesszánál, a deszantosok pedig Kijev repterét támadják.

    Közösségi oldalakon jelentek meg olyan hírek, miszerint Odessza mellett orosz tengerészgyalogosok landoltak, miután az orosz haderő ballisztikus rakétái elpusztították az ukrán hadihajókat – írja a Portfolio.

    De hasonló helyzetről számolt be több forrás is Mariupolnál. Ebben a városban is partot értek a tengerészgyalogosok, és orosz hírforrások szerint már el is esett a város. Ukrajna fővárosában, Kijev reptéren pedig orosz ejtőernyősök landoltak, nem hivatalosan egyes oldalak szerint már el is foglalták a létesítményt.

    A Portfolio kiemeli, hogy ezeket a híreket fenntartásokkal kezeljék az olvasók, de jellemző, hogy a különböző hírportálokon hamarabb megjelennek az ilyen hírek, mint a hivatalos híroldalakon.

  • Határozottan elítéli Ukrajna Oroszország általi invázióját Nicolae Ciucă román miniszterelnök. Mint mondta, ez a nemzetközi jog elveivel ellentétes illegális agresszió.

    A román kormány szolidaritását fejezi ki az ukrán kormánnyal

    – tette hozzá a miniszterelnök közösségi oldalán megosztott bejegyzésében. „Románia és román állampolgárok részesülnek a NATO biztonsági garanciáiból és a teljes szövetséges szolidaritásból” – hangsúlyozta.

  • Az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba arra sürgeti a világ népeit, hogy „cselekedjenek azonnal”, válaszul az orosz támadásra.

    Twitter-bejegyzése szerint

    a világnak azonnal cselekednie kell. Európa és a világ jövője forog kockán. A következőket kell megtenni:

    1. Pusztító szankciókat kivetni Oroszországra AZONNAL
    2. Minden szempontból elszigetelni Oroszországot
    3. Fegyvereket és felszerelést biztosítani Ukrajnának
    4. Pénzügyi segítség
    5. Humanitárius segítség
  • Felfüggesztették az oktatást csütörtökön az oroszországi Belgorod megye és a Krím Ukrajnával határos területein, a Vlagyimir Putyin által elrendelt katonai támadás miatt.

    Oroszország 2014-ben csatolta el a Krímet Ukrajnától, a Kijevben végbement erőszakos politikai fordulat nyomán, a félszigeten megrendezett népszavazás eredményére hivatkozva. Ennek legitimitását a nemzetközi közösség túlnyomó többsége nem ismerte el és az annexiót Ukrajna területi épsége megsértésének tartja.

    A moszkvai tőzsde csütörtök reggel minden piacon felfüggesztette a kereskedést.

  • Magyar idő szerint csütörtök hajnalban kezdődött meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának újabb rendkívüli ülése New Yorkban, amely három napon belül már a második rendkívüli ülés.

    A Biztonsági Tanács közgyűlésén a diplomaták egy olyan határozat elfogadására törekednek, amely elítéli Oroszországot az Ukrajnával kapcsolatos közelmúltbeli lépéseiért.

    Az ülésen Antonio Guterres, a szervezet főtitkára azt kérte Vlagyimir Putyintól, hogy adjon esélyt a békének és állítsa meg a Kelet-Ukrajna felé tartó orosz csapatokat.

    Ma este, tiszta szívemből csak egy dolgot mondhatok: Putyin elnök, állítsa meg Ukrajnát megtámadó csapatait, és adjon esélyt a békének. Túl sok ember halt már meg

    – írta közösségi oldalán Guterres.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök „büntetőháborút” indított Ukrajna ellen, melynek célja az ukrán kormány megbuktatása – közölte Tálas Péter az MTI-vel.

    A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet vezetője úgy látja: ha a háború elhúzódik, az menekülthullám elindulását és humanitárius válságot okozhat.

    Tálas Péter szerint

    lehetett számítani a támadásra, különösen, miután szerdán bejelentették azt is, hogy a polgári repülőket nem lehet használni a határnál.

     Vlagyimir Putyin a rakétatámadásoktól gyors eredményt vár, nem akar megszállást, de a két elismert népköztársaságot el fogja foglalni – jegyezte meg.

    A szakértő szerint a legnagyobb szárazföldi műveletek is ott várhatók, de a kijevi repülőtér megszállására is készülhetnek.

  • Gyurcsány Ferenc szerint a magyar kormánynak fel kell függesztenie a paksi beruházást, valamint a Szputnyik V vakcina magyarországi gyártásáról szóló tárgyalásokat Oroszországgal.

    Fejezze ki szolidaritását Ukrajnával, az ukrán néppel, mondja ki világosan, hogy Ukrajna határai sérthetetlenek. Szóval viselkedjen becsületesen

    – fogalmazott közösségi oldalán Gyurcsány Ferenc, aki szerint a magyar kormány „most ne bújjon Brüsszel szoknyája mögé”.

  • A CNN tudósítói Kijevben a városhoz közeli robbanásokat hallanak.

    Megszólaltak a légvédelmi szirénák, amelyeket az egész városban hallani. A lap munkatársai egyelőre nem hallanak fegyvertüzet.

  • Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtök reggel kijelentette, hogy az Európai Unió elítéli Oroszország Ukrajna ellen indított „igazságtalan” támadását. Hozzátette: a Kremlnek ezért felelnie kell – számolt be az MTI.

  • Oroszbarát szakadárok saját közlésük szerint megtámadtak csütörtökre virradóan egy várost, amely Kijev ellenőrzése alatt áll Luhanszk régióban – közölte az Interfax hírügynökség alapján az MTI.

    Scsasztija ellen az ukrajnai orosz hadművelet megkezdése után indítottak támadást.

  • Oroszország csapásokat mért az ukrán katonai infrastruktúrára és határőrségre – közölte Volodimir Zelenszkij csütörtökön reggel. Az ukrán elnök videóüzenetében bejelentette a hadiállapot bevezetését az egész országban.

    Elmondta, hogy amerikai kollégájával, Joe Bidennel már telefonált, és arra kérte az ukránokat, maradjanak otthon.

    Ne essen senki pánikba, erősek vagyunk. Mindenkit legyőzünk. Dicsőség Ukrajnának!

    – összegzett az ukrán elnök.

  • Vlagyimir Putyin megfenyegetett mindenkit, aki „be kívánna avatkozni a konfliktusba”.

    Néhány nagyon, nagyon fontos mondatot szeretnék intézni mindenkihez, aki be kívánna avatkozni kívülről a konfliktusba. Bárki az utunkba áll, vagy fenyegetést jelent országunkra, azonnali válaszlépéssel fog találkozni, aminek olyan következményei lesznek, amit még soha nem láttak a történelem során. Minden lehetőségre felkészültünk. Minden lehetséges döntést meghoztunk. Remélem, hogy megértették a szavaimat

    – idézte az orosz elnököt a CNN.

  • Az amerikai elnök, Joe Biden kijelentette, hogy Oroszország „szándékosan háborút kezdett” Ukrajna ellen, és egyedül felelős azért, hogy emiatt emberek fognak szenvedni és meghalni. Kiemelte: az Egyesült Államok és szövetségesei elszántak arra, hogy Oroszországot ezért „felelősségre vonják”.

    Az elnök helyi idő szerint szerda éjjel közölte, hogy követni fogja a helyzet alakulását a Fehér Házban, és biztonsági csapata tájékoztatja őt a fejleményekről. Csütörtök reggel a korábbi tervek szerint a hét legfejlettebb ipari ország (G7) vezetőivel a további lépésekről fog tanácskozni – számolt be az MTI.

  • Kínának az Egyesült Nemzetekhez delegált nagykövete minden felet arra hívott fel, hogy „maradjanak nyugodtak és észszerűek. Rendkívül fontos, hogy ne öntsünk olajat a tűzre” – számolt be a CNN.

  • Donald Trump szerint az ő kormányzása alatt nem történt volna meg a csütörtök hajnalban megkezdődött orosz offenzíva. A volt amerikai elnök azt is kifejtette: nem hiszi el, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „eleinte ezt akarta volna csinálni”.

    Szerintem tenni akart valamit és tárgyalni, viszont a helyzet egyre rosszabb lett, és akkor látta meg a gyengeséget

    – fogalmazott Trump. A volt republikánus elnök véleménye szerint az orosz inváziót részben az Egyesült Államok afganisztáni kivonulásának „gyengesége” idézte elő – számolt be a BBC.

  • A háború a legrosszabb forgatókönyv – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtök kora reggel a Facebookon közzétett bejegyzésében. Közölte: a feladat most, mint mindig, a magyar emberek biztonságának garantálása.

    Kijevi nagykövetségünk működik, az Ukrajna területén tartózkodó magyarok számára rendelkezésre áll. A munkatársaim a helyszínen minden segítséget megadnak

    – jelentette ki Szijjártó Péter.

  • Fehér házi források szerint jelenleg is beszél Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – számolt be a BBC.

  • Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij csütörtökre virradóra videóüzenetben fordult az Oroszországi Föderáció állampolgáraihoz, feltéve nekik a kérdést, hogy akarnak-e háborút, mert – mint mondta – Ukrajna népe békét akar.

    Ukrajna az önök híreiben és Ukrajna a valóságban két teljesen különböző ország. Azt mondják, hogy utáljuk az orosz kultúrát. Hogyan lehet utálni a kultúrát, bármilyen kultúrát? A szomszédok mindig kulturálisan gazdagítják egymást. Ez azonban nem teszi őket eggyé. Különbözőek vagyunk, de ez nem ok arra, hogy ellenségek legyünk

    – mondta Zelenszkij. Kiemelte: az ukránok maguk akarják meghatározni történelmüket „békésen, nyugodtan és őszintén”.

    Hallgassatok meg bennünket! Ukrajna népe békét akar. Az ukrán kormány is, és ezért mindent megtesz, amit tud

    – fogalmazott, valamint hozzátette, hogy csakis Oroszország polgárain múlik, hogy ők akarnak-e háborút vagy sem.

    Zelenszkij egy későbbi videóüzenetben orosz nyelvre áttérve közölte, hogy csütörtökön újfent telefonmegbeszélést kezdeményezett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, amire nem kapott választ – számolt be az MTI.

  • Az orosz légügyi hatóság keddi közlése szerint Oroszország március 2-ig lezárta a légterét a polgári légi járművek számára az Ukrajnával és Fehéroroszországgal közös nyugati határa mentén.

    A döntést azzal indokolták, hogy a polgári repülőgépek repülésbiztonságát fegyverek és katonai felszerelések használatának veszélye fenyegeti. A légtérzárlat az ukrán és fehérorosz határ mentén minden magasságban érvényes. A tilalom az állami légi járművekre nem vonatkozik – számolt be az MTI.

  • Különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencében, miután a donbaszi népköztársaságok segítséget kértek a moszkvai vezetéstől.

    Csütörtök hajnali televíziós beszédében az orosz elnök azt mondta: Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog a demilitarizálására és „nácimentesítésére”.

    Putyin szerint a katonai művelet célja a helyi lakosság védelme, amely – mint fogalmazott – az elmúlt nyolc évben bántalmazást és „népirtást” szenvedett el a „kijevi rezsimtől”.

    Ugyanakkor az ukrán katonákhoz szólva elmondta, hogy aki leteszi a fegyvert, elhagyhatja a háborús övezetet, és hazatérhetnek a családjukhoz.

    Bővebben >>>

    Kapcsolódó

    Putyin elrendelte a katonai műveletet Ukrajna területén

    Célnak a lakosság védelmét nevezte meg a Donyec-medencében.

  • Legalább négy robbanás történt a kelet-ukrajnai Kramatorszkban, egy erőteljes robbanás a déli országrészben lévő Odesszában, továbbá a keleti országrészben Harkivban és az Azovi-tenger partján fekvő Bergyanszkban.

    Közben a Donyec-medencei frontvonalon a szakadárok erőteljes tüzérségi tűz alá vették az ukrán fegyveres erők állásait – számolt be az MTI.

    A fővárosban, Kijevben a Boriszpil nemzetközi repülőtér felől hallottak szemtanúk robbanást, illetve a Dnyeper folyó bal partján lévő kerületekben.

  • Éles szavakkal ítélte el Oroszország „vakmerő és indokolatlan” támadását Ukrajna ellen Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára, és bejelentette, a szövetségesek összeülnek, hogy levonják a következtetéseket Moszkva agresszív cselekményeiből.

    Ismételt figyelmeztetéseink és a diplomáciai párbeszédre intő szüntelen erőfeszítéseink ellenére Oroszország az agresszió útját választotta egy szuverén és független ország ellen

    – írta Stoltenberg csütörtök hajnali közleményében. A főtitkár a katonai akció azonnali leállítására és Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának tiszteletben tartására szólította fel Oroszországot.

    Bejelentette, hogy a NATO-szövetségesek tanácskozást tartanak „Oroszország agresszív tetteinek következményeiről”.

    Ukrajna népe mellett állunk ebben a rettenetes időszakban. A NATO mindent meg fog tenni szövetségeseinek védelme érdekében

    – idézte a főtitkárt az MTI.