új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A csernobili atomerőművet megszálló orosz csapatok „kifosztottak és megsemmisítettek” egy analitikai laboratóriumot a helyszínen, ahol radioaktív hulladékot dolgoztak fel – állítják ukrán tisztviselők.

    A laboratórium, amelynek felállítása mintegy hatmillió euróba került, olyan értékes analitikai berendezéseket tartalmazott, amelyek Európában máshol nem állnak rendelkezésre,

    közölte le a BBC.

    Az oroszok az invázió első napjaiban foglalták el a csernobili atomerőművet, és hetekig tartották fogva az ott dolgozókat. Mára néhányukat szabadon engedték, de erről itt az Indexen is írtunk. 

  • Már csaknem négy hete zajlik az orosz–ukrán háború. A frontvonalak továbbra is merevek, békére pedig egyelőre nincs sok esély.

    A hetek óta ostromlott Mariupol még mindig tartja magát, és a városból is tovább folyt az evaukáció kedden. Az oroszok által elfoglalt Herszonban már hiány van élelemből és gyógyszerekből is, miközben az oroszellenes demonstrációk annak ellenére is folytatódtak, hogy hétfőn az orosz katonák belelőttek a tömegbe.

    Volt olyan orosz katona, aki tankostul adta meg magát, Joe Biden szerint a moszkvai kormány biológiai vagy vegyi fegyverek bevetését fontolgatja, a rivnyei atomerőmű személyzete jelezte, hogy felkészült az orosz támadásra.

    A keddi eseményekről a napi összefoglalónkat ebben a cikkben, hírösszeállításunkat ide kattintva olvashatja.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül vesz részt a csütörtöki rendkívüli NATO-csúcstalálkozón.

    A nyugati szövetségesek, akik jelentős mennyiségű alapvető katonai felszerelést biztosítanak Ukrajnának, mérlegelik, hogy mit tehetnek még a támogatásuk megerősítése érdekében

    – mondta egy NATO-tisztviselő, aki közölte, hogy Zelenszkijt meghívták az eseményre, hogy közvetlenül beszélhessen a vezetőkkel.

  • A Kreml hadat üzent Arnold Schwarzeneggernek az után, hogy a kaliforniai kormányzó azt mondta, hogy az orosz kormány hazudik – írja az Independent.

    Schwarzenegger néhány napja egy videóban üzente azt az oroszoknak, hogy a kormányuk hazudik az ukrajnai harcokról. 

    Azok kezdték ezt a háborút, akik a Kremlben birtokolják a hatalmat. Ez nem az orosz nép háborúja

    – ezt mondta többek közt Schwarzenegger a videóban.

    A 74 éves színész videójára először semmilyen válasz nem érkezett orosz részről – egészen vasárnapig. Akkor ugyanis az egyik orosz állami tévé adásában részletesen reagáltak a videóra, amely addigra már az oroszok által használt Telegramon is többmilliós nézettséget szerzett.

    Ez az arc az amerikai imperializmus és kolonializmus megtestesítője. […] Ő akarja Kaliforniából megmondani nekünk, akik itt élnek, azt, hogy mi az igazság? 

    – mondta az adásban Vadim Gigin televíziós műsorvezető.

    A műsorban ez után hosszan kritizálták  Schwarzeneggert, és többek közt azt is felrótták neki, hogy amikor Irakba utazott az amerikai katonákat támogatva, akkor nem próbálta elmondani az irakiaknak azt, hogy mi az igazság.

  • Jó reggelt kívánunk a kedves olvasóinknak!

    Az Index szerdán is beszámol Oroszország ukrajnai inváziójáról – kövesse velünk az eseményeket percről percre!