új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A moszkvai külügyminisztérium közölte, hogy „nemkívánatos személynek” nyilvánított hét dán diplomatát, válaszul arra, hogy Koppenhága múlt hónapban 15 orosz diplomatát utasított ki. Oroszország ellenezte, hogy Dánia katonai segítséget nyújtson Ukrajnának.

    Hozzátették, hogy Dánia állítólagos nyíltan oroszellenes politikája súlyosan károsítja a kétoldalú kapcsolatokat, és Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy válaszként további lépéseket tegyen – írja a Sky News.

  • Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy nyolcéves kisfiú kézzel írt feljegyzését osztotta meg hivatalos Twitter-oldalán.

    Február 24-e óta meghalt a két kutyám, Halya nagymamám és az én szeretett Mariupolom

    – olvasható a feljegyzésben.

    A külügyminiszter bejegyzésében azt írja, a kisfiú nagypapája is meghalt. A kisfiú, a nővére és az édesanyjuk is megsebesült.

  • Újabb 344 embert mentettek ki az ostromlott Mariupol városából egy második evakuációs akció során – erősítette meg legutóbbi beszédében Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök azt mondta, hogy a civileket kézzel kell kiásni a bunkerekből az Azovsztal acélmű alól, mivel nehéz munkagépeket nem lehet használni.

    Hogy megmentsük őket, folytatnunk kell a csendet. Az ukrán fél kész ezt biztosítani. Időbe telik, hogy az embereket kiemeljük a pincékből, a föld alatti menedékekből. A jelenlegi körülmények között nem tudunk speciális eszközöket használni a törmelék eltakarítására. Minden kézzel történik

    – fogalmazott Volodimir Zelenszkij.

  • Eddig csaknem 200 ezer gyermek érkezett Oroszországba a február 24-e óta tartó invázió kezdetétől Ukrajna szakadár régióiból, Donyeckből és Luhanszkból – írja a Guardian a RIA orosz hírügynökség alapján.

    Az orosz segélyszolgálatok egyik képviselőjének közlése szerint az orosz államhatárt összesen 199 700 gyermek lépte át a konfliktus kezdete óta, ebből 2100 az elmúlt napon. 

  • A háború kezdete óta az ukrán fegyveres erők jelentése szerint az oroszok körülbelül 24 700 katonát veszítettek.

    Az ukrán vezérkar jelentése szerint ezenkívül Oroszország veszteségei között szerepel

    • 1092 tank,
    • 2651 páncélozott harci jármű,
    • 169 rakétameghajtású gránátvető,
    • 83 légvédelmi berendezés,
    • 155 helikopter,
    • 196 repülőgép,
    • 10 hajó,
    • 499 tüzérségi rendszer.

     

  • Alekszandr Lukasenko, Belarusz elnöke megvédte Oroszország ukrajnai invázióját, és kijelentette, hogy „mindent megtesz” a háború megállításának érdekében.

    Alekszandr Lukasenko elnök azt állította, hogy Ukrajna „provokálja Oroszországot”, és kitart amellett, hogy Belarusz a béke mellett áll.

    Határozottan nem fogadunk el semmilyen háborút. Mindent megtettünk és megteszünk annak érdekében, hogy ne legyen háború. Köszönet nekem, hogy a béketárgyalások Ukrajna és Oroszország között megkezdődtek

    – mondta Alekszandr Lukasenko az Associated Pressnek adott interjújában.

  • Oroszország ma reggel közölte, hogy tüzérsége több ukrán állásra és erődítményre csapott le egy éjszaka alatt, és 600 katonát ölt meg.

    A Reuters jelentése szerint a védelmi minisztérium azt is közölte, hogy rakétái megsemmisítették az ukrajnai középső Kirovohrad régióban található kanatovói katonai repülőteret és egy nagy lőszerraktárt a déli-ukrajnai Mikolajiv városában.

  • Az Ukrajnával határos oroszországi Belgorod régióban két falut, Nyehotejevkát és Zsuravlevkát ukrán támadás ért – közölte csütörtökön Vjacseszlav Gladkov kormányzó. A tájékoztatás szerint nincsenek áldozatok. 

    Egy ház és egy garázs tönkrement Nyehotejevkában. A civil lakosság körében nincs áldozat. Az ágyúzás folytatódik

    – idézi az orosz RIA hírügynökség a kormányzó Telegram-csatornáját.

  • Legalább 25 ember megsebesült abban az éjszakai lövöldözésben, melyet Kramatorszk térségében követtek el az oroszok – állítja a regionális katonai adminisztráció vezetője, melyről a Sky News adott hírt. 

    Pavlo Krilenko elmondása szerint a szerda esti lövöldözésben kilenc családi otthon, egy iskola és polgári infrastruktúra is megrongálódott. 

  • A budapesti BOK-csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton szerdán 389 menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak. Az éjszakát 124 ember töltötte a létesítményben – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala csütörtökön az MTI-vel.

    A mintegy 4400 négyzetméter alapterületű BOK-csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők.

  • Jason Crow képviselő szerint Ukrajna hajók ellen is bevethető rakétákat kér az Egyesült Államoktól az orosz haditengerészet által blokkolt kikötők biztosítására, valamint nagyobb teljesítményű drónokra és több rakétavető rendszerre is szüksége van, amelyek nagyobb hatótávolsággal rendelkeznek. 

    Ukrajna közölte, hogy amerikai gyártmányú Harpoon hajók ellen is bevethető rakétákra vagy hasonló fegyverekre van szüksége ahhoz, hogy felszabadítsák a fekete-tengeri odesszai kikötőt és más kikötőket több millió tonna gabona és élelmiszer exportjára – mondta Jason Crow az NBC Newsnak.

  • Telefonon egyeztetett szerda este Volodimir Zelenszkij Antonio Gutersszel, az ENSZ főtitkárával. Az ukrán elnök megköszönte a segítséget a szervezet vezetőjének az azovsztali acélgyárnál történt sikeres evakuálásban, ahonnan több mint 100 embert sikerült kimenteni.

    Ugyanakkor az acélgyárban lévő sebesültek elszállításához is segítséget kért, mivel álláspontja szerint az ott rekedt emberek élete szintén veszélyben van. 

    BBC tudósítása szerint mintegy 200 civil tartózkodik az üzemben.

  • Brazília volt elnöke, Luiz Inácio Lula da Silva szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és orosz kollégája, Vlagyimir Putyin egyformán felelősek az ukrajnai háborúért.

    A Time magazinnak adott interjúban a volt elnök kijelentette, hogy felelőtlenség a nyugati vezetők részéről Zelenszkij ünneplése, mert ezzel a háborúra buzdítanak, ahelyett, hogy a harcok megállítására irányuló zárt ajtós tárgyalásokra összpontosítanának.

    Luiz Lula szerint az ukrán elnöknek engednie kellett volna az Ukrajna NATO-csatlakozása miatti orosz ellenállásnak, és tárgyalásokat kellett volna folytatnia Putyinnal a konfliktus elkerülése érdekében.

  • Öt civil halt meg az orosz erők ágyúzásaiban az ukrajnai Luhanszki régióban az elmúlt 24 órában – közölte csütörtökön Szerhij Hajdaj kormányzó – jelentette a Reuters.

    A kormányzó azt mondta, hogy az ágyúzás Szeverodonyeckre és Popasnajára, Hirszkre és Liszicsanszkra összpontosult.

  • A brit védelmi minisztérium jelentése szerint Oroszország megpróbálhatja felfújni a fenyegetést, amelyet a belorusz hadgyakorlatok jelentenek Ukrajnára. Ezzel Oroszországnak az a célja, hogy az ukrán erőket az ország északi részére irányítsa.

    A minisztérium szerint a belorusz hadsereg váratlan hadgyakorlatai a szezonális normákkal összhangban vannak. 

    Jelenleg nem várható olyan eltérés a szokásos gyakorlati tevékenységtől, amely veszélyt jelentene a szövetségesekre és partnerekre

    – tette hozzá a brit védelmi minisztérium.

  • Ukrajna visszanyerte az ellenőrzést az ország déli részén fekvő Mikajiv és Herszont körülvevő több település felett – írja a Guardian katonai tisztviselők közlésére hivatkozva.

    Az ukrán hadsereg vezérkarának legfrissebb hírszerzési jelentése azt állítja, hogy az orosz erők több település felett is elvesztették az irányítást Mikolajiv és Herszon régiók határán.

    Hozzátették ugyanakkor, hogy Mariupolban továbbra is heves harcok dúlnak, ahol az oroszok az Azovsztal acélgyár területén állomásozó ukrán egységek „blokkolására és megsemmisítésére” összpontosítják az erőfeszítéseiket. 

  • Összesen 5490 fő lépett be Magyarország területére szerdán az ukrán–magyar határszakaszon. A román–magyar határszakaszon belépők közül 6067 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI Országos sajtószolgálatán keresztül.

    A beléptetettek közül a rendőrség 239 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

    Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2022. május 4-én 404 ember, köztük 112 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • New York Times jelentése szerint Ukrajnának sikerült leküzdenie egy tucatnyi orosz tábornokot az Egyesült Államok segítségével, akik megosztották az ukránokkal a hírszerzési információikat a Moszkva által küldött egységekről.

    A jelentés szerint ebben a Biden-kormányzat segített, amely titkos erőfeszítéseket tett, és valós idejű harctéri hírszerzést osztott meg Ukrajnával.

    Az Egyesült Államok megosztotta az orosz csapatok várható mozgásait is, amelyek a Donbasz térségében zajló katonai offenzíva titkos harci terveinek elemzéséből származnak.

  • Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy szerdán 344 civilt sikerült kihozni a mariupoli Azovsztal acélmű föld alatti járataiból. Az ukrán elnök egyben kérte a tűzszünet meghosszabbítását az Azovi-tenger partján fekvő városban, hogy az acélműben rekedt mintegy 200 civilt épségben kihozhassák.

    Az orosz védelmi minisztérium reggeli közleménye megerősíti, hogy terveik szerint csütörtökön és pénteken – helyi idő szerint – reggel 8 és este 6 óra között humanitárius folyosón engedik ki a civileket Mariupolból. 

  • Még szerdán érkezett meg a magyar kormány újabb öt kamionból álló segélykonvoja Kárpátaljára, amely 210 millió forint értékű orvosi felszerelést, hatvan tonna tartós élelmiszert és higiéniai termékeket is tartalmaz – adta hírül az MTI.

    A harminc raklapnyi gyógyszert, orvosi eszközöket, egyebek között infúziós pumpákat, elsősegélydobozokat, kötszereket tartalmazó támogatás a Hungary Helps program révén valósult meg – közölte Kovács-Pifka Péter, a Hungary Helps Ügynökség Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a szállítmány átadásán, a magyar határ közelében kialakított központi humanitárius raktárban.

  • Oroszország közölte, hogy erői szimulált nukleáris rakétacsapásokat gyakoroltak Kalinyingrád nyugati enklávéjában, amely Lengyelország és Litvánia között helyezkedik el.

    Oroszország szerdán nukleáris képességű Iskander mobil ballisztikus rakétarendszerek szimulált „elektronikus kilövéseit” gyakorolta – idézi az orosz védelmi minisztérium közleményét a Guardian.

    Az orosz erők egyszeri és többszöri csapásokat gyakoroltak a rakétarendszerek indítóit utánzó célpontokra, repülőterekre, védett infrastruktúrára, katonai felszerelésekre és egy álellenség parancsnoki állásaira – idézte az AFP a közleményt.

    Az „elektronikus” kilövéseket követően a katonák manővert hajtottak végre, hogy megváltoztassák pozíciójukat, hogy elkerüljenek „egy esetleges megtorló csapást” – tette hozzá a minisztérium.

    A harci egységek gyakorolták a „sugárzási és vegyi szennyeződések körülményei között végzett akciókat is”. A gyakorlatokon állítólag több mint 100 katona vett részt.

    Oroszország nem sokkal azután helyezte készenlétbe a nukleáris erőket, hogy Putyin február 24-én csapatokat küldött Ukrajnába, és az orosz elnök taktikai nukleáris fegyverek bevetésére utalt, „villámgyors” megtorlásra figyelmeztetve, ha a Nyugat közvetlenül beavatkozik az ukrajnai konfliktusba.

    Az AFP-nek nyilatkozó szerkesztő szerint az orosz állami televízió megkísérelte a „nukleáris fegyverek használatát kellemesebbé tenni a nyilvánosság számára”.

    Már két hete azt halljuk a televíziók képernyőjéről, hogy nukleáris silókat kellene nyitni

    – mondta a Nobel-békedíjas orosz lapszerkesztő, Dmitrij Muratov.

  • A mariupoli Azovstal acélműben az ukrán erők „nehéz, véres csatákat” vívnak az orosz csapatok ellen – írja a Reuters.

    Büszke vagyok katonáimra, akik emberfeletti erőfeszítéseket tesznek az ellenség megfékezésére… A helyzet rendkívül nehéz

    – mondta Denis Prokopenko, az Azov-ezred parancsnoka videóüzenetben a Telegramon.

    Az orosz erők szerdán hatoltak be a mariupoli Azovstal acélmű területére – közölte egy ukrán tisztviselő. Egy Oroszországból származó videó állítólag azt mutatja, hogy légicsapások érik az üzemet, amelyben civilek kerestek menedéket, de nem teljesen világos, hogy mikor történtek a támadások – írja a Guardian.

  • Megöltek egy ukrán újságírót, aki az orosz invázió után harcolni kezdett Izyum északkeleti városa előtt – közölte csütörtökön Volodimir Zelenszkij elnök.

    A 36 éves Olekszandr Makhov a nyolcadik újságíró, aki meghalt a több mint két hónapja tartó konfliktusban – írja a Guardian.

    Hazafias és őszinte. Mindig a legbátrabbak között volt, a sorban elsők között

    – mondta Zelenszkij kora reggeli videóbeszédében.

  • Az Európai Bizottság új szankciós csomagjában az orosz ortodox egyház vezetőjének, Kirill pátriárkának az érdekeltségeit is befagyaszthatják – írja a Guardian.

    A bizottság egyik tisztviselője azt nyilatkozta, hogy a szankciókról még mindig tárgyalnak a tagállamok képviselői. Megerősítette, hogy valóban szerepel a listán a pátriárka neve, de hozzátette azt is, hogy onnan még el is távolíthatnak vagy hozzá is adhatnak új neveket.

    A 75 éves pátriárka Vlagyimir Putyin barátjának és támogatójának is számít. Két héttel a háború kitörése után arról beszélt, hogy szerinte elsősorban az ukránok melegek is felelősek a történtekért, nemrég pedig Ferenc pápának magyarázta, hogy miért volt jogos az, hogy az oroszok megindították az inváziót. A Politico szerint most arra is hivatkozva helyezhetik fel őt a listára, hogy az ő retorikája is szerepet játszott a konfliktus eszkalálásában.

  • Háromévi fogyasztásnak megfelelő gabonatermést vittek el az oroszok katonák Luhanszkból – közölte a Luhanszki terület kormányzója az ukrán mezőgazdasági minisztériumra hivatkozva.

    A minisztérium szerint körülbelül 100 ezer tonnányi gabonát vittek el az oroszok, miközben további 30 ezer tonnát megsemmisítettek áprilisban Rubizsnyében.

  • Londoni árupiaci elemzők előrejelzése szerint 20 százalékkal zuhanhat az idén Oroszország nyersolajexportja, ha az Európai Unió elfogadja az orosz olajimport fokozatos betiltására kidolgozott tervet, a rendkívül magas földgázárak azonban így is komoly mértékben javítják az orosz fizetési egyensúlyt.

    Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament (EP) szerdai plenáris ülésén, az ukrajnai háború társadalmi és gazdasági következményeiről szóló vitában elmondta, az EU hat hónapon belül szeretné fokozatosan megszüntetni az oroszországi kőolajimportot, az év végére pedig a finomított olajtermékek importját is.

    Edward Gardner, az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a Capital Economics nyersanyagpiaci folyamatokkal foglalkozó főközgazdásza szerda este összeállított elemzésében közölte,

    a ház azzal számol, hogy ha az uniós embargótervezetet a jelenlegi formájában elfogadják, az orosz kőolajkivitel 2022 egészében 20 százalék körüli mértékben eshet vissza, és ez 100 dollár felett tartaná a nyersolaj hordónkénti árfolyamát.

    Ez azt jelentené, hogy az orosz olajexport mennyisége az ukrajnai háború előtti napi 5 millió hordóról 3,5-4 millió hordóra esne vissza az idei év végére.

    A Capital Economics vezető szakértője szerint valószínű, az év későbbi szakaszában emelkedik a nem nyugati országok által vásárolt orosz nyersolaj mennyisége, részben azért, mert Oroszország jelenleg hatalmas árengedményekkel szállít olajat – írja az MTI.

  • A finn védelmi minisztérium szóvivőjének közlése szerint megsértette az ország légterét az orosz hadsereg egyik repülőgépe még szerda délelőtt– írja a Guardian.

    A repülőgép típusa egy Mi–17-es volt, a feltételezett szabálysértés mélysége körülbelül négy-öt kilométer

    – árulta el a szóvivő az AFP hírügynökségnek. 

  • Andrij Nebitov, a Kijevi terület rendőrfőnöke közölte, hogy szerdán két akna felrobbant, hárman megsérültek.

    Elmondása szerint az egyik robbanószer egy tankelhárító akna volt, amelyre egy traktoros hajtott rá Gogoliv közelében. A 35 éves férfinek a két karján és a csípőjén is sérüléseket okoztak a repeszek, de ettől eltekintve megúszta a robbanást.

    Mindeközben az ukrán katasztrófavédelem munkatársai egy erődben hajtottak rá aknára. Ők súlyos égési sérüléseket szenvedtek a robbanás következtében.

    Andrij Nebitov emlékeztetett arra, hogy még mindig nem sikerült felszedni az összes, a visszavonuló oroszok által maguk után hagyott aknát. Azt kérte, hogy az emberek kerüljék el a mezőket, kisebb mellékutakat és erdei utakat.

  • Köszöntjük kedves olvasóinkat!

    Kövesse velünk ma is az orosz–ukrán háború fejleményeit, és értesüljön elsőként a legfrissebb hírekről.

    Szerdai percről percre frissülő cikkünket itt találja.