új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Körülbelül 1000 kilométeres távolságban tesztelt egy hiperszonikus cirkon rakétát Oroszország – közölte az orosz védelmi minisztérium szombaton, melyet a Guardian vett észre. A tájékoztatás szerint a rakétát a Barents-tengerből lőtték ki egy hajóról, ami végül a Fehér-tengerben talált célt. 

  • Egyre több kárpátaljai magyar áldozatot szed a háború Ukrajnában. Kijev ágyútölteléknek használja határon túl élő honfitársainkat az oroszok ellen – fogalmazott az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül megjelent közleményében a Magyar Békekör Egyesület.

    Mint írják, „megrökönyödéssel tapasztalják, hogy a magyar kormány semmit sem tesz ez ellen”, holott korábban a kabinet éppen a magyar kisebbség jogai miatt emelt vétót Ukrajna NATO-csatlakozása ellen.

    Miért ez a meghátrálás Kijevvel szemben? Se jogok, se élet? Erélyes fellépést követelünk a magyar kormánytól!

    – fogalmazott közleményében a Magyar Békekör Egyesület, amely szerint meg kell védeni a kárpátaljai magyarokat a kijevi kormánnyal szemben. 

  • Oroszország voronyezsi régiójának területén folytatódik a tartalékosok kiképzése, az elavult fegyvereket pedig továbbra is lecserélik az orosz erők a készleteikből – állítja az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara közösségi oldalán.

    Az Unian ukrán hírportál által közölt bejegyzés szerint a titkos mozgósítási tevékenységek is folytatódnak. 

  • Lehetséges, hogy az ukrán erőknek fel kell adniuk az utolsó állásaikat a luhanszki régióban, hogy elkerüljék azt, hogy hadifogságba essenek − közölte egy ukrán tisztviselő.

    A kivonulás közelebb viheti Vlagyimir Putyin tervét a kelet-ukrajnai Luhanszk és Donyeck régiók teljes elfoglalásához − közölte a Reuters hírügynökség.

  • Összesen 5930 fő lépett be Magyarország területére az ukrán–magyar határszakaszon. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5019 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül.

    A beléptetettek közül a rendőrség 301 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

    Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Orbán Viktor ellenáll az orosz olajra vonatkozó tervezett uniós embargónak. Azt állítja: tönkretenné országa gazdaságát, ugyanakkor politikai szövetségesei elől is elvágná a pénzforrást.

     

    A magyar miniszterelnök hevesen ellenzi az orosz olaj importjának leállítását, mert gajra vágná Magyarország gazdaságát. A tilalom potenciális áldozatai lennének a szívéhez közel álló dolgok: populista kampányígéretei, valamint az európai és amerikai kultúrharcosok mozgalmának finanszírozása – írja a New York Times.

    Mindkettőt Magyarország orosz nyersolajból származó profitja táplálja. Az olcsó orosz olaj- és gázszállításoknak köszönhetően a készpénzben dúskáló magyar energiakonglomerátum, a Mol – a közép-európai ország egyik legnagyobb és legnyereségesebb vállalata – a múlt hónapban bejelentette, hogy 652 millió dollár osztalékot fizet részvényeseinek.

    Az amerikai lap dollárban számol. Az osztalékfizetés terve korábban Magyarországon is megjelent, és csaknem 242 milliárd forintra rúg. Az összeg egytizede, 65 millió dollár azt az oktatási alapítványt illeti meg, amely tavaly a Fox News műsorvezetőjét, Tucker Carlsont látta vendégül a jobboldali szószólók magyarországi fesztiválján.

    Bővebben>>>

  • Amennyiben Ukrajna valóban integrálódni akar az európai államok közösségébe, úgy feltétlenül át kell alakítani a vasúti hálózatát az európai nyomtávúra − mondta Olekszandr Kubrakov infrastrukturális miniszter.

    Ez hatalmas feladat, amit csak szakaszosan lehet kivitelezni. Első lépésként a legfontosabb vasúti csomópontokat kell európai nyomtávú vonalakkal elérhetővé tenni. A végső cél persze a teljes átállás lesz − közölte a Kárpáthír

    Hozzátette, hogy a szomszédos országokban, mint például Lengyelországban még maradtak a szovjet érából származó „széles” nyomtávú vasúti pályák.

  • A Kommunista Párt egyik képviselője Oroszország a háború befejezését és az orosz erők Ukrajnából való kivonását követelte Vlagyimir Putyintól − írta meg a Sky News. 

    Ha országunk nem állítja le a hadműveletet, egyre több árva gyerek lesz hazánkban

    − mondta el Leonyid Vasjukevics.

    A politikus primorszki regionális törvényhozó gyűlés ülésén beszélt a csendes-óceáni Vlagyivosztok kikötőjében.

    A törvényhozó gyűlés elnöke ezt követően közleményt adott ki, amelyben a kijelentéseket „politikai provokációnak” nevezte, amelyet a képviselők többsége nem támogat.

  • Joe Biden amerikai elnök szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök az iskolák, óvodák, kórházak és múzeumok támadásával próbálja meg „eltörölni a föld színéről az ukrán kultúrát és identitást” – írja a The Washington Post alapján az Unian ukrán hírportál.

    Az egyetlen cél (Oroszország támadásainak) a kultúra elpusztítása. Ez közvetlen támadás a jogállamiságon alapuló nemzetközi rend alapelvei ellen

    – jelentette ki Biden az amerikai haditengerészeti akadémia végzős osztálya előtt elmondott pénteki beszédében. 

  • Összesen 187 menekültet fogadtak pénteken a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársai a társszervekkel együttműködve – közölte a rendőrség.

    A 187 érkező közül 67 gyermek volt, akik vonattal érkeztek Budapestre. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőr képzésben résztvevőkkel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatok ellátásában a Budapesti Polgárőr Szövetség is támogatást nyújt. 

  • Rendkívül magas adóskockázatot jelző szintre minősítette vissza Ukrajnát az S&P Global Ratings, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az orosz invázió okozta gazdasági károk miatt Ukrajna devizaadósság-törlesztési képessége most már egyre inkább a külső adományozóktól érkező finanszírozásoktól függ.

    A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi „B mínusz/B”-ről „CCC plusz/C”-re minősítette vissza Ukrajna devizában fennálló hosszú és rövid lejáratú szuverén adósságállományának osztályzatát.

    A cég levette Ukrajnát a negatív kihatású figyelőlistáról, ugyanakkor az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

    Az S&P Global Ratings módszertanában a „CCC plusz” hosszú távú devizaadós-besorolás hét fokozattal marad el a befektetési ajánlású osztályzati sáv alapfokától, vagyis a „BBB mínusz” szinttől.

    A leminősítéshez fűzött indoklásában a cég kiemelte, hogy várakozása szerint az orosz katonai beavatkozás miatt Ukrajnára hosszú ideig elhúzódó makrogazdasági instabilitás lesz jellemző.

  • Ha Oroszország mindenhová pusztítást és szenvedést hoz is, akkor is újjá fogunk építeni minden várost és minden közösséget. És ott nincs és nem is lesz alternatívája az ukrán zászlóinknak – ezt mondta péntek esti videóüzenetében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij hangsúlyozta: ha a megszállók azt hiszik, hogy Lyman vagy Szeverodonyeck az övék lesz, akkor tévednek. Donbász ukrán lesz. „Mert ezek vagyunk mi, ez a mi lényegünk” – szögezte le. 

    Zelenszkij a lehető legszélesebb körű nemzetközi támogatást kérte üzenetében. „Ma Indonézia politikai és szakértői közösségeihez fordultam. Beszéltünk azokról a fenyegetésekről, amelyeket Oroszország most a világ minden országára nézve jelent” – mondta. 

    Mint rámutatott: „Ahogy az várható volt, a helyzet nagyon nehéz. A megszállók legalább száznapos háború alatt igyekeznek elérni azokat a célokat, amelyeket február 24-e után az első napokban reméltek. Ezért a maximális tüzérséget, maximális tartalékokat Donbászban koncentrálták. Vannak rakétacsapások és repülőgép-támadások is."

  • Indul az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről, értesüljenek nálunk a legfontosabb eseményekről. Pénteki percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.