új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egy rögtönzött, ideiglenes törvényszék elé állíthatják a mariupoli Azovsztalban elfogott militánsokat – közölte Jelena Siskina, a Donyecki Népköztársaság néptanácsának büntető- és közigazgatási jogi bizottsági elnöke.

    A tisztviselő azt mondta:  a vádlottak padján lesznek „NATO-kiképzőtisztek és külföldi zsoldosok , valamint olyan személyek és szervezetek, amelyek és akik „terrorizmus finanszírozásában ”  vettek részt.

    Hozzátette azt is: mivel azt látják, hogy az ukrán tüzérség az Oroszországhoz tartozó Belgorodi régiót is lövi, ezért nem zárják ki, hogy a foglyok egy részét átadják Oroszországnak, és ott ítélik majd el őket. Az esetek egy részében viszont a Mariupolban külön erre a célra létrehozott bíróság ítélkezik.

    Siskina azt mondta, hogy még a nyár vége előtt megszülethetnek az ítéletek, a nyomozás pedig már jelenleg is zajlik, gyűjtik a bizonyítékokat. A donyecki tisztviselő azt ígérte, hogy a nemzetközi előírásoknak megfelelően hoznak ítéletet a militánsok ügyében.

    Oroszországban a Mariupolt védő Azov ezredet háborús bűnök elkövetésével vádolják, és azt sem zárták ki, hogy – rendhagyó módon – halálos ítéletet is kaphat néhány fegyveresük.

  • Lengyelország belügyminiszter-helyettese és a lengyel kormány menekültügyi megbízottja, Pawel Szefernaker bejelentette, hogy a lengyel kormány július 1-jétől leállítja a napi negyven złoty (körülbelül 3400 forint) fejenkénti kifizetését az Ukrajnából menekülőknek – közölte az Interfax a Rzeczpospolita című lengyel lapra hivatkozva.

    Hozzáteszik: a vezetés meg van győződve arról, hogy Lengyelországban van lehetőség arra, hogy önellátóvá váljanak és alkalmazkodjanak. 

  • Az orosz külügyminisztérium arra figyelmeztetett, hogy az Európai Unió döntése az orosz olaj részleges kivonásáról önpusztító lépés, amely visszaüthet a blokkra.

    Az EU vezetői hétfőn elvi megállapodásra jutottak arról, hogy az év végéig kilencven százalékkal csökkentik az Oroszországból származó kőolajimportot. A lépés valószínűleg destabilizálná a globális energiapiacokat – figyelmeztetett Moszkva a Guardian szerint.

    Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy

    az Európai Unió döntései az orosz olaj és olajtermékek részleges kivonásáról, valamint az orosz kereskedelmi hajók biztosításának betiltásáról nagy valószínűséggel további áremelkedést idéznek elő, destabilizálják az energiapiacokat és megzavarják az ellátási láncokat.

    Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szokásos tájékoztatóján kijelentette, hogy Oroszország nem adja el veszteséggel az olaját.

  • Az orosz erők Ukrajna keleti részén dél felé próbálnak előrenyomulni a kulcsfontosságú, ukrán ellenőrzés alatt álló Kramatorszk és Szlovjanszk város felé – közölte csütörtökön Pavlo Kirilenko, a régió kormányzója.

    A limani és az iziumi front az a fő csapásirány, amelyen az ellenség megpróbál előrenyomulni, hogy elfoglalja Szlovjanszk és Kramatorszk területét, amely kulcsfontosságú célja a régió északi részén

    – mondta Kirilenko egy tájékoztatón az Independent híradása szerint.

    Kramatorszk 2014 óta a donyecki régió de facto fővárosa, miután Donyeck városát elfoglalták az Oroszország által támogatott szakadárok.

    Kirilenko azt is elmondta, hogy a régió ukrán ellenőrzés alatt álló részén 340 ezer lakos maradt a háború előtti 1,67 millióból.

  • Az orosz erők ma reggel óta ágyúzzák Mikolajivka falut, amely a kelet-donbászi régióban lévő Szlovjanszk városa közelében található. Szerhij Lescsenko, az ukrán kormány tanácsadója és önkéntese szerint a tüzérségi lövedékek éjt nappallá téve okoznak pusztulást a településen.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a luxemburgi parlamentben hangsúlyozza, hogy Oroszország jelenleg Ukrajna területének mintegy 20 százalékát foglalta el, 2603 települést kell felszabadítani – írja az Unian.

    Az ukrán államfő megjegyezte, hogy a 2014 tavaszától 2022. február 24-ig összesen 14 ezer ember vesztette életét Ukrajnában a fronton, és több mint másfél millió ember vált belső menekültté.

    Február 14-től azonban majdnem 12 millió ukrán vált belső menekültté. Több mint 5 millióan, elsősorban nők és gyermekek külföldre menekültek – mondta Zelenszkij.

  • A Kreml megerősítette, hogy Valentin Jumasev, Borisz Jelcin volt orosz államfő veje elhagyta Vlagyimir Putyin tanácsadói posztját. Jumasev javadalmazás nélküli tanácsadó volt, akinek korlátozott befolyása volt Putyin döntéshozatalára – írja a Reuters.

    A Putyin-rezsimen belül azonban ő volt az egyik utolsó kapocs Jelcin időszakához, ami a liberális reformok és Oroszország nyugat felé való nyitásának korszaka volt.

    Jelcin alatt, aki 1991 és 1999 között volt orosz elnök, Jumasev a Kreml tanácsadójaként, majd kabinetfőnökeként dolgozott, akinek a felesége az akkori elnök lánya, Tatjána. A két orosz vezető közötti értékrendbeli eltérés ellenére Putyin megőrizte kapcsolatait az egykori első családdal.

    Márciusban egy másik magas rangú, Jelcin-korszakot fémjelző személyiség, Anatolij Csubajsz távozott a Kreml különleges megbízottjaként betöltött szerepéből. 

    Csütörtökön Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Jumasevre utalva újságíróknak csak ennyit mondott:

    Megerősíthetem, hogy körülbelül egy hónappal ezelőtt saját akaratából hagyott fel a tanácsadói tevékenységével.

  • A Reuters szerint Ukrajna nemzetközi partnerekkel azon dolgozik, hogy létrehozzon egy, az Egyesült Nemzetek Szervezete által támogatott missziót a fekete-tengeri hajózási útvonalak helyreállítására és az ukrán mezőgazdasági termékek exportjára.

    „Felszólítjuk azokat az országokat, amelyek élelmezésbiztonságát jobban megsínyli az Ukrajna elleni orosz agresszió, hogy használják fel Moszkvával fennálló kapcsolataikat, és kényszerítsék Moszkvát az ukrán tengeri kikötők blokádjának feloldására és a háború befejezésére” – mondta Oleg Nikolenko, a külügyminisztérium szóvivője a Facebookon.

  • Oroszország azt állítja, hogy az Ukrajnáért harcoló zsoldosok súlyos veszteségeket szenvedtek az alacsony a kiképzési szintjük és a „valódi harci tapasztalat hiánya” miatt. Az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt állította, hogy a háború kezdete óta felére csökkent az Ukrajnáért harcoló külföldi zsoldosok száma.

    Igor Konashenkov vezérőrnagy azt mondta: Ukrajnában több száz külföldi zsoldost semmisítettek meg nagy pontosságú, nagy hatótávolságú orosz fegyverek nem sokkal azután, hogy megérkeztek azokra a helyekre, ahol további kiképzésen estek volna át.

    Konashenkov arról is beszélt, hogy a zsoldosok jelentős része a lehető leghamarabb szeretné elhagyni Ukrajna területét, de „a kijevi rezsim minden lehetséges módon megakadályozza, hogy külföldre távozzanak”.

  • Július 1-től a lengyel kormány arra készül, hogy leállítja az Ukrajnából érkező menekülteknek a napi 40 zlotys (körülbelül 3500 forint) támogatást – jelentette be Pavel Bossernaker belügyminiszter-helyettes és menekültügyi kormánymegbízott – írja a Rzeczpospolita.

    Meggyőződésünk, hogy Lengyelországban sokan képesek függetlenedni és alkalmazkodni

    – mondta. Bossernaker azonban hozzátette, hogy lesznek kivételek. A fogyatékkal élők, a várandósok vagy a többgyermekes családok továbbra is számíthatnak a támogatásra.

  • Ukrajna nyolc Zuzana 2 típusú önjáró tarackot vásárol Szlovákiától, a szerződést szerdán írták alá a gyártóval, a Konstrukta-Defence szlovák állami vállalattal – közölte a pozsonyi védelmi minisztérium csütörtökön a CTK cseh hírügynökséggel. A Zuzana 2 alapja egy kerekes alváz, amelyet a cseh Tatra gyárt.

    A tarack lőtávolsága – a hozzá tartozó 155 milliméteres lövedék típusától függően – meghaladhatja az ötven kilométert. Automata üzemmódban 10-12 másodpercenként képes tüzelni.

    Pozsony hetek óta egyeztetett Kijevvel a lövegekről. A felek Zuzana Caputova szlovák elnök keddi ukrajnai látogatása során pontosították a szerződés részleteit.

    A szlovák kormány szerdán úgy döntött, hogy 21,6 millió euró értékben további katonai felszerelést is biztosít Ukrajnának.

    Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter kiemelte: a szállítás felgyorsítása érdekében olyan tarackokat küldenek Ukrajnába, amiket már legyártottak, és eredetileg a szlovák hadsereg kapta volna meg őket.

  • Az Egyesült Államok négy kifinomult, közepes hatótávolságú rakétarendszert és lőszert küld Ukrajnának, hogy segítsen megállítani az orosz előrehaladást a Donbasz régióban.

    A rakétarendszerek egy 700 millió dolláros új biztonsági támogatás részét képezik, ami helikoptereket, Javelin páncéltörő fegyverrendszereket, radarokat, taktikai járműveket, pótalkatrészeket tartalmaz. A Pentagon szerint legalább három hétbe telik, amíg a precíziós fegyverek és a kiképzett csapatok a harctérre kerülnek.

  • Hatalmas örömünnep vette kezdetét a lefújás utáni pillanatokban Kijev utcáin, miután Ukrajna 3-1-re győzött Skóciában a katari világbajnokság pótselejtezőjén. A háborús kijárási tilalom miatt az emberek otthonról, bombabunkerekből vagy éppen lövészárkokból követték figyelemmel kedvenceik játékát. Az ukrán szurkolók természetesen arra számítanak, hogy csapatuk vasárnap Wales-t legyőzve kvalifikálja magát a VB-re.

    Vannak pillanatok, amikor nincs szükség szavakra, csak büszkeségre. Köszönöm, srácok! Két óra boldogság, amihez nem vagyunk hozzászokva

    – gratulált az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij közvetlenül a lefújás után Telegram-csatornáján.

    Meg akarjuk mutatni a világnak, hogy Ukrajna mindenhol erős, futballban is

    – mondta Vaszilij Volodimirovics, aki Kalasnyikovval őrködött a fővárosban a mérkőzés ideje alatt.

  • Az ukrán fegyveres erők szerint Donyeck régióban három ember meghalt, további 11-en pedig megsebesültek az ellenséges támadásban.

    Mint írják, a mentők naponta 2381 embert evakuáltak a területekről mindkét megyében.

    Az elmúlt 24 órában a megszállók 89 épületet, köztük 76 panelházat és magánépületeket, kórházakat és raktárakat támadtak meg.

  • Az ukrán–magyar határszakaszon 5375 ember lépett be szerdán Magyarország területére, a románmagyar határszakaszon belépők közül 5320-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek  közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-vel.

    A beléptetettek közül a rendőrség 266 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – írta a rendőrség. Az ukrajnai háború elől szerdán 247 ember, köztük 93 gyermek érkezett Budapestre vonattal – tették hozzá.

    A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte csütörtökön a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben részt vevőkkel segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

  • Instagram-posztját percekkel a skót–ukrán vb-selejtező előtt tette közzé. A brazil futball-legenda, Pelé kéréssel fordult Oroszország elnökéhez, hogy fejezze be a gonosz és indokolatlan ukrajnai invázióját.

    A mai meccset arra szeretném felhasználni, hogy egy kérést fogalmazzak meg: Állítsátok le ezt az inváziót. Nem létezik olyan érv, amely indokolttá tenné az erőszakot

    – fogalmazott Pelé az Instagram-oldalán.

    Ez a konfliktus gonosz, indokolatlan, és csak fájdalmat, félelmet, rémületet és gyötrelmet okoz.

  • Az Ukrajnának szánt nyugati fegyverszállítmányok növelik annak kockázatát, hogy más országok is belesodródhatnak az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusba – figyelmeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán, Szaúd-Arábiában tett látogatása során. Úgy vélte, a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy Ukrajna újabb és újabb fegyvereket kér.

    „Ez közvetlen provokáció, amely kifejezetten arra irányul, hogy a Nyugatot belesodorják a katonai cselekményekbe” – emelte ki Lavrov.

    Az orosz külügyminiszter szerint nem minden józan gondolkodású nyugati politikus van tudatában a kockázatoknak, „különösen az EU északi részén”. Kijelentette, hogy „vannak olyan politikusok, akik készek bekapcsolódni ebbe az őrületbe, csak hogy elősegítsék saját törekvéseiket”.

    Mindemellett vannak felelősségteljes országok is, amelyek megértették, hogy ezek a forgatókönyvek elfogadhatatlanok – tette hozzá Lavrov, de nem említett példákat.

  • Vjacseszlav Volodin, az orosz Állami Duma elnöke úgy véli, az Amerikai Egyesült Államok „gyarmatot akar csinálni Ukrajnából”.

    Az Egyesült Államok vezetése gyarmatot akar csinálni Ukrajnából, ki akar sajtolni belőle minden erőforrást, azokat pedig kizárólag Oroszország gyengítésére fordítaná

    – mondta Volodin.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint legalább 689 gyermek sérült meg eddig a háborúban.

    „243 gyereket öltek meg” – fogalmazott Zelenszkij szerda esti videóüzenetében. Hozzátette, legalább 446 gyerek sérült meg és 139 tűnt el.

    És ez csak az, amiről tudunk.

    Zelenszkij emlékeztetett arra is, hogy több mint 200 ezer gyereket szállítottak Oroszországba Ukrajnából. Deportálásról és aljas háborús bűnről beszélt.

    Volodimir Zelenszkij 2022. május 29-én
    Volodimir Zelenszkij 2022. május 29-én
    Fotó: Ukrainian Presidency / Handout / Anadolu Agency / Getty Images Hungary

    Szerdai moszkvai katonai információk szerint Ukrajna vitatott területeiről és az oroszbarát szeparatista köztársaságokból február óta csaknem 1,6 millió embert vittek Oroszországba, köztük 260 ezer gyermeket.

  • Öten megsebesültek az orosz megszállók esti ágyúzásában Lviv térségében – közölte Makszim Kozickij, a megye katonai vezetője.

    Jelenleg 5 emberről lehet tudni, hogy megsérültek, de senki nincs életveszélyben

    – írta csütörtök este közösségi oldalán a katonai adminisztráció vezetője. A támadás a sztríji járást érte.

  • Az ukrán ortodox egyház jelentése szerint Szvjatohorszk városának ágyúzása közben jelentős károk keletkeztek a Szvjatohorszki Székesegyházban.

    Az ágyúzások közben Halaktion archimandrita, Arisztokle szerzetes és Barbara apáca meghalt

    – jelentette az ukrán ortodox egyház. A jelentés szerint többen meg is sérültek a támadásban.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index csütörtöki percről percre közvetítése az orosz–ukrán háború eseményeiről. Szerdai tudósításunk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!