új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Több mint 795 gyermek hunyt el vagy sebesült meg a háború kezdete óta Ukrajnában – közölte az ukrán kormány a statisztika frissítését, melyet a Guardian vett észre.

    A közlemény szerint legalább 287 veszítette életét az invázióban, 508 pedig megsebesült, bár az aktív harcok nehezítették a konkrét áldozatok számának megerősítését.

    A legtöbb gyermeket Donyeckben érte támadás, a listán utána Harkiv és Kijev következik.

  • Hatalmas tüzet okozott orosz csapatok bombázása egy vegyi üzemben Ukrajnában, Szeverodonyeck városában, ahol már régóta folyamatosan harcok dúlnak − mondta el a régió vezetője.

    Szerhij Hajdaj az ukrán televíziónak elmondta, hogy a tűz azután tört ki, hogy az Azot üzem megsérült radiátoraiból több tíz tonna olaj folyt ki − írta meg a BBC

    A híradások szerint civilek százai tartózkodnak az üzemben.

  • Az ukrán fegyveres erők vezérkarának beszámolója szerint a Donbász három településén is sikerült visszaverniük az orosz erők offenzíváját – írja az Unian ukrán hírportál.

    A fegyveres erők állításuk szerint Vrubovka község környékén, Nyikolajevka falujához közel és Vasziljevkán is sikererrel jártak, egyes helyeken ráadásul az oroszok olyan veszteséget szenvedtek el, hogy vissza kellett vonulniuk. 

  • Srí Lanka kénytelen lehet még több olajat vásárolni Oroszországtól, mivel a szigetországban súlyos üzemanyaghiány következett be a példátlan gazdasági válság közepette  mondta az újonnan kinevezett miniszterelnök.

    Ranil Wickremesinghe miniszterelnök az AP hírügynökségnek adott interjúban jelezte ugyan, hogy először más források után nézne, de nyitott lenne arra is, hogy nyersolajat vásároljon Moszkvától.

    Néhány más dél-ázsiai nemzethez hasonlóan Srí Lanka semleges maradt az európai háborúval kapcsolatban. Oroszország február végi ukrajnai inváziója óta a kőolaj világpiaci ára az egekbe szökött. Miközben Washington és szövetségesei igyekeznek felszámolni Moszkva bevételi forrásait a háborús erőfeszítései támogatásához, Oroszország nagy árengedménnyel kínálja nyersolaját, ami számos ország számára rendkívül csábítóvá teszi azt.

  • Az ukrán védelmi minisztérium köszönetet mondott Elon Musknak, amiért a Starlink műholdas hálózatot biztosította az ország hírszerzésének. 

    Twitter-üzenetükben úgy fogalmaztak, hogy 

    a sokoldalú Elon Musk nemcsak a Mars-küldetés előkészítésén dolgozik, hanem a Starlinkeket is átadta hírszerzésünknek, amelynek feladatai ellátásában a rendszer hatalmas segítséget ad. Az ukrán hadsereg megvédi a békét a földön, hogy az a Marson is megvalósulhasson.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök nem meri atomfegyverrel támadni a NATO területét – jelentette ki Radoslaw Sikorski az Espresso ukrán portálnak, amit az Unian vett észre.

    Nem hiszem, hogy Putyin atomfegyverrel merné támadni a NATO területét. A retorikán kívül erre nem is látok előkészületeket. Oroszországnak több ezer taktikai robbanófeje van, amelyeket speciálisan felkészített vonatokban tárolnak, mi és az Európai Unió ezt a nap 24 órájában figyeljük

    – fogalmazott a lengyel politikus, aki azt is hozzátette, hogy ha bármelyik egységhez atomfejeket helyeznek át, az azt jelezné, hogy Oroszország valami hasonlóra készül, de Sikorski szerint ilyesmi jelenleg nem történik. 

  • Magyarország területére a szombati napon az ukránmagyar határszakaszon 5812 fő lépett be, a románmagyar határszakaszon belépők közül 7035 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – írja az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye.

    A beléptetettek közül a rendőrség 249 embernek állított ki ideiglenes itt tartózkodási igazolást, ami 30 napig érvényes. Ez alatt az idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    leadm0611
    Fotó: police.hu

    Az ukrajnai háború elől június 11-én 87 ember, köztük 36 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • „Nagyon elszomorítják” Pekinget az Ukrajnában történt események Vej Fenghe kínai védelmi miniszter szerint. A Sky News tudósítása szerint a miniszter arról is beszélt, hogy Kína támogatja az Ukrajna és Oroszország közti tárgyalásokat.

    Vang Ji kínai külügyminiszter arra szólította fel a NATO-t és az Európai Uniót, hogy kezdjen átfogó párbeszédet Oroszországgal.

    A tárcavezető akkor arra figyelmeztetett, hogy az ukrajnai „krízis” komoly csapást mért a nemzetközi kereskedelem rendes működésére, az ellátási láncolatok stabilitására, és fenyegetést jelent a globális élelmiszer-ellátásra, valamint a pénzügyi és energetikai biztonságra.

  • Ukrajna továbbra is fegyvereket követel a Nyugattól, ugyanis szó szerint nincs elegendő fegyverük valamennyi egység számára − írta meg a Sky News.  

    Mindenki készen áll a harcra, de hogy őszinte legyek, a fegyverek, azok hiányoznak

    − mondta el a csatornának egy katona.

    A déli frontvonal hetek óta alig mozdult el, és valószínű, hogy ez még jó darabig így is fog maradni. 

  • Az Egyesült Államok bejelentette, hogy kihagyja a szentpétervári Nemzetközi Fórumot, amelyre még ebben a hónapban kerül sor Oroszországban.

    Az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Ned Price szombaton kiadott közleményében azt írta:

    Az amerikai kormány semmilyen minőségben nem vesz részt a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon. Felszólítjuk a kormányokat és a vállalatokat, hogy csatlakozzanak a bojkottunkhoz, és küldjenek egyértelmű üzenetet, miszerint nem működik a „szokásos üzletmenet”, amíg az orosz erők brutálisan bántalmazzák Ukrajnát.

  • Olaf Scholz német kancellár kijevi látogatást tervez Emmanuel Macron francia elnökkel és Mario Draghi olasz miniszterelnökkel együtt – értesült a Bild.

    A közlemény szerint a vezetők a G7-csúcstalálkozó előtt mindenképp találkozni szeretnének az ukrán elnökkel.

    Nem fogok csatlakozni azokhoz az emberekhez, akik ki-be járkálnak egy gyors fotó kedvéért. Ha Ukrajnába megyek, mindig komoly céllal fogom ezt megtenni

    – mondta korábban Scholz egy esetleges ukrajnai látogatás lehetőségéről.

  • Összesen 87 menekültet fogadtak a fővárosban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársai a társszervekkel együttműködve – közölte a rendőrség.

    A 87 érkező közül 36 gyermek volt, akik vonattal érkeztek Budapestre. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőr képzésben résztvevőkkel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatok ellátásában a Budapesti Polgárőr Szövetség is támogatást nyújt.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szokásos éjszakai beszédében azokra a hírekre reagált, miszerint orosz útleveleket adtak a háború első napjai óta Oroszország által megszállt Ukrajnához tartozó Herszon lakóinak − közölte a Sky News

    Hozzátette:

    Az ukrán csapatok fokozatosan felszabadítják a Herszon régió területét. Ma Tavriis'ke falut is felszabadítottuk. A Zaporizzsja régióban is sikereket értünk el. Szevrodonyeck városában azonban folytatódnak a heves utcai összecsapások.

    Zelenszkij feltette a kérdést, hogy

    emlékeznek, hogy Oroszország május elején azt remélte, hogy elfoglalja az egész Donbászt? Már 108 nap telt el a háborúból, már június van. Donbász pedig kitart.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index vasárnapi percről percre közvetítése az orosz–ukrán háború eseményeiről. Szombati tudósításunk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!