Ez a poszt a következő Percről percre része:

Valami nincs rendjén Vlagyimir Putyinnal?

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Oroszország főtárgyalója, Vlagyimir Medinszkij azt mondta, hogy Moszkva kész újraindítani a béketárgyalásokat Kijevvel, de azt állította, hogy még nem kapott választ a legutóbbi javaslataira – jelentette az Interfax hírügynökség.

    A béketárgyalások március óta elakadtak. Az Interfax alapján Medinszkij szerint Kijev a hibás az előrelépés elmaradásáért.

    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrég azt mondta, hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, de ennek két feltétele is van.

  • Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az orosz Biztonsági Tanács jelenlegi elnökhelyettese szerint a francia, német és olasz vezetők kijevi látogatásának konkrétan nulla haszna van.

    Medvegyev Twitteren azt írta, hogy Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Mario Draghi olasz miniszterelnök látogatása „nem fogja közelebb vinni Ukrajnát a békéhez”, a három vezetőt pedig „a békák, a májas hurka és a spagetti európai rajongóinak” nevezte, írja a Guardian.

  • A NATO többi szövetséges országa is fenntartja az Ukrajna számára nyújtott támogatást. A szövetség nagyra értékeli Joe Biden amerikai elnök bejelentését, amely szerint az Egyesült Államok további segítséget nyújt Ukrajna önvédelméhez – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben.

    A főtitkár a tagországok védelmi minisztereinek tanácskozására érkezve a június végén Madridban tervezett NATO-csúccsal kapcsolatban azt mondta, a biztonság szempontjából kiemelten fontos időszakban tervezett találkozón arról kell döntést hozni, hogy a szövetség miként erősítse védelmi és elrettentő képességét.

    A tagállami vezetők döntést hoznak az Ukrajnának szánt támogatási csomag részleteiről, a NATO modernizációjáról a megváltozott biztonsági környezetnek megfelelően, valamint megerősítik együttműködésüket az ázsiai és a csendes-óceáni partnerországokkal. 

  • Az orosz támadó erők ma újra megnyitják a humanitárius folyosót a civilek számára, hogy elhagyhassák a szeverdonyecki Azot vegyi üzemet, miután a szerdára tervezett evakuálás nem valósult meg – jelentette az Interfax hírügynökség.

    A szakadár erők behatoltak a vegyi üzembe, de nem tudták kiszorítani az ukrán harcosokat a gyárból – közölte Leonyid Pasecsnyik, az önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki Népköztársaság vezetője a TASZSZ hírügynökség jelentése szerint.

    Az ENSZ értesülése szerint civilek százai húzódnak meg a gyár alatti bunkerekben, ahol a víz- és élelmiszer-ellátás romlásával egyre rosszabb állapotok uralkodnak.

    A városból kivezető utolsó hidat a hét elején a harcok során lerombolták – gyakorlatilag csapdába ejtve a város 12 ezer megmaradt lakosát.

  • A Vlagyimir Putyinnal kapcsolatos egészségügyi találgatások ismét felerősödtek, miután a hét elején Moszkvában a RusNano State Corporation vezérigazgatójával, Szergej Kulikovval találkozott.

    Az alábbi felvételen látható, hogy az elnök kezén kidudorodnak az erek, miközben úgy kapaszkodik az asztalba néhány másodpercig, mintha az lenne az utolsó mentsvára.

    Mostanában nagyítóval vizsgálják a szakértők Putyin nyilvános szerepléseit, miután híre ment annak, hogy májusban két hét alatt két műtéten esett át.

    Szakértők korábban felvetették, hogy Putyin Parkinson-kórban szenvedhet, miután a kezei és lábai remegni látszottak a tisztviselőkkel folytatott megbeszélések során.

    Széles körben úgy vélik, hogy az orosz elnök szteroidokat szed, vagy rákkezelésben részesül, ami miatt felpuffadt az arca, írja a Metro című brit online magazin.

    A legradikálisabb összeesküvés-hívők azt feltételezik, hogy Putyin televíziós szereplései megrendezettek, szerintük az oroszok archív felvételeket használnak, hogy ne derüljön ki az igazság az elnökről.

  • Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy az elmúlt 24 órában Oroszország megsemmisített többek között két parancsnoki állást, egy elektronikai hadviselési állomást, egy Tocska–U rakétarendszert (amely akár nukleáris robbanófejeket is képes célba juttatni) Harkivban, egy Buk–M1 légvédelmi rakétarendszert Szumiban, két lőszerraktárt az általa Donyecki Népköztársaságnak nevezett Razdolovka területén, és végzett az ukrán fegyveres erők 480 tagjával.

    Az ukránok egyelőre nem erősítették meg ezeket az információkat, írja a Guardian.

  • Az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság területi védelmének parancsnoksága azt állítja, hogy már 238 települést ellenőriznek a megszállt Donyeck régió területén.

    Állításuk szerint egy ember meghalt, három pedig megsebesült az ukrán fegyveres erők által az elmúlt 24 órában leadott lövések következtében, de ezt az információt érdemes fenntartásokkal kezelni. Oroszország az egyetlen ENSZ-tagállam, amely legitim hatóságként ismeri el a Donyecki Népköztársaságot, írja a Guardian.

  • Eljött a takarékos energiafelhasználás ideje Németországban, a helyzet komoly, minden megspórolt kilowattóra számít – közölte Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter azzal kapcsolatban, hogy a Gazprom orosz állami energetikai óriásvállalat csütörtöktől tovább csökkenti az Északi Áramlat 1 vezetéken Németországba szállított földgázmennyiséget.

     A Zöldek politikusa a minisztérium Twitter-oldalán közölt videóüzenetében kiemelte, hogy Vlagyimir Putyin pontosan azt teszi a földgázpiacon, amitől az Ukrajna elleni háború kezdete óta tartani lehetett, vagyis fokozatosan csökkenti az Európába irányuló szállítást, hogy szétzilálja és elbizonytalanítsa a piacot, felhajtsa a földgáz árát és egymás ellen fordítsa az európai országokat.

    Hangsúlyozta, hogy az Északi Áramlat 1 vezetéken is jön még földgáz, és nincsenek ellátási gondok, de az orosz fél mondvacsinált okokra hivatkozva csökkenti a szállítást, így a kieső mennyiséget máshonnan kell beszerezni, méghozzá igen drágán.

    Mint mondta, a német kormány felkészült erre a helyzetre, így például törvénymódosítás révén a földgáztározók töltöttsége jóval magasabb, mint az utóbbi évek azonos időszakában, de a lakosság közreműködése is elengedhetetlen. Mindenkinek takarékoskodnia kell, „minden kilowattóra számít” – idézi a minisztert az MTI.

  • Szlovákia öt Mi-sorozatú katonai helikoptert és több ezer rakétát adományozott Ukrajnának – közölte csütörtökön a szlovák védelmi miniszter.

    A szállítmány négy Mi–17-es és egy Mi–2-es helikoptert tartalmaz – közölte Jaroslav Nad, hozzátéve, hogy azokat a szlovák fegyveres erőknél már lecserélték az amerikai gyártmányú UH–60M Black Hawk helikopterekre.

    Ukrajna nyugati szomszédja korábban egyéb katonai felszereléseket és lőszereket adományozott a háborúban álló országnak, írja az Independent.

  • A Németország által Kijevnek ígért három, többszörös rakétavető rendszert júliusban vagy augusztusban szállíthatják le, miután az ukrán csapatokat kiképezték a használatukra – közölte csütörtökön Christine Lambrecht német védelmi miniszter, írja az Independent.

  • Naponta ezer ukrán katona hal vagy sebesül meg a donbászi harcokban, a védekezés legnagyobb problémája mégis az, hogy Ukrajnának több fegyverre és lőszerre van szüksége – jelentette ki helyi idő szerint szerdán Washingtonban David Arahamija, az ukrán kormány főtárgyalója.

    Az Axios amerikai hírportál szerint a politikus arról számolt be amerikai partnereinek, hogy Ukrajna egymillió katonát verbuvált eddig, és további kétmilliót képes még csatasorba állítani. Mark Milley amerikai vezérkari főnök naponta százra becsülte a halottak és négyszázra a sebesültek számát, és úgy vélte, hogy Oroszország is tetemes veszteségek árán képes csak fokozatosan területet szerezni, és az ukrán erők hatékonyan védekeznek.

    Megvannak a kiképzett embereink, hogy támadjunk és ellentámadást indítsunk, de fegyverekre van szükségünk. Jelenleg elég gyenge a tárgyalási pozíciónk, így ebben a helyzetben nem szeretnénk ott ülni a tárgyalóasztalnál. Ezt valahogy meg kell fordítanunk

    – mondta a Moszkvával folytatandó potenciális béketárgyalásokról az ukrán főtárgyaló. Arahamija közölte, hogy hetente egy-két alkalommal telefonon beszélnek az orosz tárgyalókkal, de mindkét fél tudja, nem most van az ideje a tárgyalásoknak, ennek ellenére tisztában van azzal, hogy a háborút kompromisszummal kell lezárni. Megjegyezte, hogy az otthoni közvélemény az állítólagos orosz háborús bűnökről és vérengzésekről szóló hírek következtében egyáltalán nem támogatja a tárgyalásokat Moszkvával – számolt be az MTI.

  • Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Mario Draghi olasz miniszterelnök vonattal utazott Ukrajna fővárosába, hogy kifejezze támogatását – jelentette a La Repubblica olasz napilap, írja a BBC.

    A három európai vezető látogatásának megszervezése hetekig tartott, mivel Kijev élesen kritizálta őket a hozzáállásuk miatt. 

    Ukrajna Franciaországot, Németországot és – kisebb mértékben – Olaszországot is azzal vádolta, hogy lassan szállítja a fegyvereket, és azzal, hogy saját gazdaságukat Ukrajna biztonsága elé helyezik.

  • Szerda este orosz légi rakétacsapás érte az észak-ukrajnai Szumi város egyik külvárosát, aminek következtében négy ember meghalt és hat megsebesült – közölték tisztviselők, írja a Guardian.

    Dmitro Zsivickij regionális kormányzó elmondta, hogy csütörtökön hajnali 5 órakor egy másik rakétacsapás érte az orosz határ mellett fekvő Dobropillia körzetet, amelyet 26, a határ túloldaláról kilőtt aknavető lövedék követett.

    Anton Herascsenko elnöki tanácsadó eközben arról számolt be, hogy a megszállók helikopterekkel támadták Hluhiv települést.

  • Azok a gyerekek, akik február 24-e után születtek az ukrajnai Herszon régióban, automatikusan orosz állampolgárságot kapnak – derül ki egy hivatalos közleményből.

    Kirill Stremousov, a megszállt Herszon régió orosz katonai-polgári közigazgatásának helyettes vezetője a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozott. Mint mondta, a gyermekek az Orosz Föderáció állampolgárságához jutnak.

    Ráadásul az árvákat is hasonló módon veszik nyilvántartásba.

    Tegnap Stremousov azt állította, hogy a megszállt területen több ezer állampolgár kér orosz állampolgárságot. Ukrajna többször is azzal vádolta Oroszországot, hogy gyerekeket hurcol el a területéről és szállít át Oroszországba.

  • Oroszország nem szeretné, ha a botswanai nemzetközi gyémánttalálkozót megelőzően téma lenne, hogy a gyémántjai háborút finanszíroznak-e, írja a Reuters.

    A nyersgyémántok globális forgalmát szabályozó Kimberley-i Process (KP) szerint a kialakult helyzet megbénítja a testületet, amely konszenzussal hozza meg döntéseit.

    Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia már szankciókkal sújtotta az orosz Alrosa vállalatot, a világ legnagyobb gyémánttermelőjét, amely tavaly a globális termelés mintegy 30 százalékát adta, és amely részben állami tulajdonban van.

    A május 20-i napirendtervezetben szerepelt egy egyórás napirendi pont a kérdés megvitatására, de Oroszország, Fehéroroszország, a Közép-afrikai Köztársaság és Kirgizisztán tiltakozását követően a napirendi pontot törölték.

    Patthelyzetbe kerültünk, mondta a botswanai KP elnöke, Jacob Thamage a tagoknak címzett június 9-i levelében, amelyben a közös álláspont megtalálására szólította fel őket.

    A KP a konfliktusban lévő „véres” gyémántokat olyan drágakövekként határozza meg, amelyeket a törvényes kormányok aláásására törekvő lázadó mozgalmak finanszírozására használnak.

    Az orosz gyémántok hivatalos „konfliktusgyémántként” való megjelölése a definíció kiterjesztését igényelné. A KP civil társadalmi koalíciója és néhány KP-tagország már évek óta követeli ezt a változtatást.

  • Joe Biden amerikai elnök korábban bejelentette, hogy egymilliárd dolláros fegyvercsomagot szállít Ukrajnának, miután Kijev segítséget kért a keleti és déli fronton tapasztalt nehézségek miatt. A szerdán megerősített támogatási csomag 18 további tarackot tartalmaz taktikai járművekkel a vontatásukhoz, 36 000 155 mm-es lőszert a tarackokhoz és két Harpoon parti védelmi rendszert – közölte a védelmi minisztérium a Guardian szerint. 

    Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kijelentette, hogy a szövetség fokozza a fegyverszállítást Ukrajnába. Noha Ukrajna örömmel fogadta az új ígéreteket, azt állítják, hogy nem elég gyorsan jutnak el hozzájuk a fegyverek. 

  • A Guardian arról ír, hogy két amerikai önkéntes tűnt el Ukrajnában, a családjaik attól tartanak, hogy orosz fogságba estek. A 39 éves Alexander Drueke és a 27 éves Andy Tai Ngoc Huynh mindketten veteránok, akik Alabamában éltek, és Ukrajnába mentek, hogy harcoljanak. A rokonok kapcsolatba léptek a szenátus és a képviselőház irodáival, hogy információt kérjenek a férfiak hollétéről. Ha megerősítik a feltételezéseket, ők lennének az első olyan amerikaiak, akik Ukrajnáért harcolnak, akiket elfogtak a háború februári kitörése óta.

  • Összesen 251 menekültet fogadtak szerdán a fővárosban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársai a társszervekkel közösen – közölte a rendőrség.

    A 251 érkező közül 101 gyermek volt, akik vonattal érkeztek Budapestre. 

    A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben résztvevőkkel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatok ellátásában a Budapesti Polgárőr Szövetség is támogatást nyújt. 

  • A Szabad Európa videós riportot készített arról, hogy sok helyen úgy kézbesítik a nyugdíjakat Ukrajnában, hogy közben az oroszok tüzérséggel lövik az adott települést.

    A pénzek kiosztása rendszerint a települések egyik központi helyén történik. A kézbesítéskor sokat kell várni, és van, hogy az idősek a földön hasalnak várakozás közben az ágyútűz miatt. A postásokat pedig gyakran fegyveres őrség védi.

  • Az ukrajnai háború jellege egyre inkább az első világháborúéra kezd hasonlítani – mondta Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke.

    Úgy fogalmazott: Ukrajnában most egy olyan, súlyos veszteségekkel járó állóháború zajlik, mint amilyen az első világháborúban volt megfigyelhető. Szerinte az oroszok csak nagyon lassan és nagy veszteségek árán nyomulnak előre, és elképzelhető, hogy előbb-utóbb akkora veszteségeik lesznek, hogy amiatt összeomlik az amúgy is sok problémával, többek közt hadvezetési, logisztikai, morális nehézségekkel küzdő hadsereg.

    A vezérkari főnök mindemellett elismerte, hogy a számok most még az oroszok mellett szólnak, de ennek ellenére a kelet-ukrajnai csata „nem egy lefutott verseny”.

    Mark Milley ezzel összefüggésben azt is elmondta, hogy tudomásuk szerint Szeverodonyeck városának háromnegyedét elfoglalták az oroszok, de az ukránok még mindig utcáról utcára, házról házra küzdenek azért, hogy megállítsák őket.

  • Az Egyesült Államok szerdán felszólította Kínát, hogy hagyjon fel Oroszország ukrajnai inváziójának támogatásával és ne álljon ezzel „a történelem rossz oldalára”.

    „Aggódunk, hogy Kína Oroszország felé tájolja magát” – jelentette ki az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök szerdai telefonbeszélgetésére reagálva, amelyben Peking jogosnak minősítette Moszkvának a nemzeti érdekek védelmében tett lépéseit a kívülről érkező kihívásokkal szemben.

    Több mint három hónappal Oroszország Ukrajna elleni brutális támadását követően Kína még mindig Oroszország oldalán áll. Változatlanul terjeszti az orosz propagandát a világban, védi Moszkvát a nemzetközi szervezetekben, kibújik az ENSZ Biztonsági Tanács állandó tagjaként viselt kötelezettségei alól és tagadja az Oroszország által Ukrajnában elkövetett atrocitásokat, mondván, hogy azokat megrendezték

    – tette hozzá a külügyminisztériumi szóvivő. „Elkerülhetetlenül a történelem rossz oldalára kerülnek azok az államok, amelyek Vlagyimir Putyin oldalára állnak. Eljött az ideje, hogy a világ országainak állam- és kormányfői egyértelműen állást foglaljanak Putyin elnök arcátlan agressziója és Ukrajna támogatása ügyében” – mondta a szóvivő, és ismételten óva intette a pekingi vezetést, hogy katonai támogatást nyújtson, vagy a nyugati szankciók elkerülését szolgáló támogatást adjon Oroszországnak.

    (MTI)

  • Az Ukrán Fegyveres Erők drónfelvételt készített két T90-es orosz tank megsemmisítéséről. 

    A harckocsikat az amerikai Javelin páncéltörő rakétarendszerek segítségével győzték le – írta az Unian ukrán hírügynökség.

    Továbbra is folytatjuk a harci küldetések végrehajtását és az orosz megszállók megsemmisítését

    – fogalmazott a Telegramon a Fegyveres Erők.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Szerdai percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!