új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A pekingi Csinghua Egyetemen megtartott Világbéke Fórumon az Egyesült Államok Kínába delegált nagykövete, Nicholas Burns úgy fogalmazott, hogy reméli, hogy a kínai külügyminisztérium ezután nem fogja „az orosz propagandát visszhangozni”, és a NATO-t hibáztatni a háborúért − írta meg a Guardian.

    Abban is bízom, hogy a külügyminisztérium szóvivői azt is befejezik, hogy hazugságokat terjesszenek a nem létező ukrajnai biolaboratóriumokról

    − tette hozzá. 

  • Folytatódik a lakosság mozgósítása Ukrajnában hadiállapot miatt. 2022. október 1-jétől bizonyos szakterületeken a nők is katonai nyilvántartásba kerülnek − közölte az ukrán Unian hírügynökség

    Viktor Andrusiv, a belügyminiszter tanácsadója szerint a nőknek nem lesz megtiltva a külföldre utazás.

    A politikus azt közölte, hogy ilyen korlátozást még a sorkatonanők számára sem vezetnek be. 

  • A Kreml „választ” fog adni, miután Bulgária kiutasított 70 orosz diplomatát – figyelmeztetett hétfőn Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, írja a Sky News.

    Erre azt követően került sor, hogy Kiril Petkov leköszönő bolgár miniszterelnök a múlt héten kémkedési aggályok miatt bejelentette 70 orosz diplomata kiutasítását.

    A döntést követően Oroszország bulgáriai nagykövete, Eleonora Mitrofanova közölte, kérni fogja Moszkvát, hogy zárja be nagykövetségét a balkáni országban, miután figyelmen kívül hagyták a Szófiához intézett felhívását, amelyben azt kérte, hogy vonják vissza az általa példátlannak nevezett ellenséges lépést.

    A nagykövet a bolgár néphez intézett nyilatkozatában azt mondta, hogy az orosz nagykövetség bezárása elkerülhetetlenül Bulgária moszkvai nagykövetségének bezárásához is vezetne.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök gratulált az orosz csapatoknak a kelet-ukrajnai Luhanszk régió „felszabadításához”, ami jelentős mérföldkő Moszkva számára az ukrajnai katonai hadjáratban.

    A Szergej Sojgu védelmi miniszterrel folytatott televíziós találkozón Putyin azt mondta, hogy a Luhanszki terület elfoglalására indított hadműveletben részt vevő csapatok most szusszanhatnak egyet, de más katonai egységeknek folytatniuk kell a harcot Ukrajnában.

  • A Fekete-tenger északnyugati részén az orosz hadsereg vízen tartózkodó hajócsoportját egy tengeralattjáróval is megerősítik − közölte hétfőn reggel az ukrán déli műveleti parancsnokság.

    A jelentés szerint a hajók 28 Kalibr cirkálórakétákkal vannak felfegyverkezve, továbbá két orosz partra szálló hajó is a térségben várakozik készenlétben. A parancsnokság nem zárja ki egy partraszálló-művelet lehetőségét − írta meg a KárpátHír

    A közleményben arra kérik az ukrán állampolgárokat, hogy ne hagyják figyelmen kívül a légiriadó-jelzéseket, és mindenképp vonuljanak biztonságos helyre.

  • Moszkva szerint az ukrán erők által Belgorod városa ellen végrehajtott állítólagos rakétacsapás célja Oroszország provokálása volt, közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

    A kijevi rezsim célja, hogy irányítatlan fegyverekkel csapást mérjen városok lakott területeire. Mindezt azért teszik, hogy megtorló csapásokra kényszerítsenek bennünket, hogy aztán tovább szítsák az oroszellenes hangulatot a sajtóban. Eddig tartózkodtunk az ilyen lépések megtételétől, de nagyon szorosan követni fogjuk a fejleményeket

    – idézte Zaharovát a CNN.

    Az orosz védelmi minisztérium azzal vádolta Ukrajnát, hogy három rakétával célba vette Belgorod városát.

  • Az ukrán Legfelső Tanács elfogadta Ukrajna közigazgatási szabálysértési törvénykönyvének módosításait a hadiállapot szerinti jogi eljárásokról − írta meg a KárpátHír.

    Az új szabályozás szerint a bírósági tárgyalásokat videokonferencia útján, saját technikai eszközeik felhasználásával lehet majd lefolytatni.

    A tervezet indoklása szerint az ország más régióiba való kiutazás vagy életveszély miatt a bírósági eljárás résztvevői nem mindig tudnak a bíróságon megjelenni, vagy az ügy elhalasztására irányuló kérelmet benyújtani. Az üléstitkárok tömegesen írják a szabadságkérelmeket, és nem hajlandóak jelen feltételek mellett megjelenni munkahelyükön.

  • A Kijevi Nemzeti Operaház egykori balerinája úgy döntött, hogy a továbbiakban fegyverrel védi Ukrajnát. Vorotnyuk – aki három évvel ezelőtt veszítette el katona férjét – a háború kirobbanása után a civilek evakuálásában segített az ukrán fővárosban, de most úgy döntött, hogy ideje a fronton küzdeni a hazájáért, írja a Sky News.

  • A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén tartózkodó orosz űrhajósok ünneplésbe kezdtek, miután Oroszország elfoglalta a kelet-ukrajnai Luhanszk régiót, ami Moszkva számára jelentős mérföldkő a háborúban.

    A Roszkoszmosz, az orosz űrügynökség „a felszabadulás napjaként” jellemezte a régió elfoglalását, amelyet „a Földön és az űrben egyaránt meg kell ünnepelni”.

    Az ügynökség képeket tett közzé az orosz kozmonautákról, amint mosolyogva tartják a magasba az önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki Népköztársaság és a Donyecki Népköztársaság zászlóit, írja a Sky News.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök többször is idézett fotósorozatán viccelődtek nemrég a G7-csoport vezetői, köztük Boris Johnson brit és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök. Ezen ugyanis az orosz elnök félmeztelenül lovagol vagy ereszkedik be a jeges Bajkál-tóba.

    Az orosz állami televízió egyik munkatársa, Olga Szkabajeva azonban nem igazán vette ezt jó néven, ahogy azt sem, hogy Johnson kijelentette: Putyin háborúja a „toxikus maszkulinitás” tökéletes megnyilvánulása.

    Állítólag az orosz elnök azért indított háborút, mert macsónak érzi magát. Gondolom, azt feltételezhetjük, hogy a dagi Boris Johnson egy nőies testtel – láthattuk róla azokat a furi fotókat – csak irigykedik az orosz elnökre, aki nagyon jó formában van

    – fogalmazott a tévé munkatársa, aki a liner.hu által észrevett Metro-cikk szerint azt is kijelentette: Boris Johnson valójában csak a „komplexusait” vetíti ki mindenkire, majd azt ajánlotta neki, hogy inkább folytassa „alkoholista bulijait”. 

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök nem gratulál amerikai kollégájának, Joe Bidennek az Egyesült Államok függetlenségének hétfői ünnepségén; ennek oka Washington Moszkvával szembeni „barátságtalan” fellépése – idézi a Kreml tájékoztatását a Guardian.

    „Az idei gratuláció aligha tekinthető megfelelőnek” – nyilatkozta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Ennek az Egyesült Államok barátságtalan politikája az oka – tették hozzá.

  • A frontvonalról hazatérő ukrán katonák beszámolói szerint az orosz erők gyakorlatilag „pokollá” változtatták Kelet-Ukrajnát, amikor tovább fokozták az ottani offenzívájukat.

    A 30 éves Volodimir Nazarenko hadnagy is harcolt, amikor az ukrán katonai vezetők utasítására a védők elhagyták Szeverodonyeck városát.

    Az orosz erők az egy hónapig tartó csata során a háború előtti 101 ezer lakosú várost „felégetett sivataggá” változtatták, mondta Nazarenko a Sky News szerint.

  • Viktor Andrusziv, az ukrán belügyminiszter tanácsadója bejelentette, hogy jövő évtől bármely ukrán állampolgár szabadon vásárolhat önvédelemre szolgáló pisztolyokat és revolvereket − közölte a KárpátHír.

    A minisztérium tájékoztatása szerint a lakosság hetven százaléka támogatja a szabad fegyvervásárlást és -viselést. Ez alapján készül a szaktárca a fegyverviselési törvény módosítására. A tanácsadó szerint már ősszel elfogadják a törvény liberalizált változatát.

    Ezután kidolgozzák a maroklőfegyverek nyilvántartási rendszerét és a kereskedelmi felügyelet módosítását. A minisztérium szerint már a jövő évtől lehetővé válik az ukrán állampolgárok számára a maroklőfegyverek szabad vásárlása és viselése.

  • Az oroszok által megszállt dél-ukrajnai Melitopol városában az ukrán erők több mint 30 csapást mértek egy orosz katonai logisztikai bázisra. Erről Ivan Fedorov, a város száműzött polgármestere számolt be. Egy oroszok által beiktatott tisztviselő megerősítette, hogy csapások érték a várost, írja az Independent.

  • Az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság a hivatalos csatornákon keresztül azt közölte, hogy az elmúlt 24 órában az ukránok 15 települést lőttek az általa ellenőrzött 240 településből. Az oroszbarát állam szerint a támadások miatt öt ember meghalt és további 20 civil megsebesült.

    Az állításokat nem ellenőrizték független forrásból. Oroszországon és Szírián kívül egyetlen ENSZ-tagállam sem ismerte el legitim hatóságként a Donyecki Népköztársaságot, emlékeztet a Guardian.

  • Miután egy támadás elől az orosz erők „szégyenletesen megfutottak”, maguk mögött hagytak egy szinte sértetlen harcjárművet, a hozzá tartozó lőszerrel együtt − közölte az ukrán Unian hírügynökség

    A BMP–3-as gyalogsági harcjármű a kárpátaljai 128-as önálló hegyi rohamdandár birtokába került. 

    Miután a műszaki egység tagjai átvizsgálták a járművet, kiderült, hogy azt 2017-ben gyártották, és eddig még csupán 3200 kilométert futott. 

  • Mintegy 36 200 katonát veszített Ukrajnában az orosz hadsereg – írja az ukrán vezérkar adatai alapján az Ukrajinszka Pravda.

    Páncélozott járművek közül 3754 egységet ért támadás a statisztika szerint, de a tűzérségi rendszerek veszteségeinek száma is 800 felett van. 

    A tájékoztatás szerint az elmúlt napokban az orosz erők Szlavjanszk és Donyeck térségében szenvedték el a legnagyobb veszteségeiket. 

  • Megtalálták az ismert ukrán televíziós műsorvezetőt, Oleh Jascsukot, aki június 29-én tűnt el Liszicsanszk közelében. Tegnap, július 3-án az újságíró nővére közölte, hogy a testvére él és jól van, írja az Unian hírügynökség.

    Jascsuk a háború kitörése után csatlakozott az ukrán fegyveres erőkhöz. A férfi az elmúlt hetekben Szeverszk és Liszicsanszk közelében harcolt.

  • Körülbelül 8 ezer civil maradt a megszállt Szeverodonyeckben, és mintegy 10 ezren az újonnan megszállt Liszicsanszkban – írta a Telegramon Szergij Hajdaj, a Luhanszki régió kormányzója.

    Fenntartjuk a Luhanszki régió egy kis részének védelmét, hogy katonaságunknak legyen ideje védelem kiépítésére

    – idézte a Guardian a tisztviselőt.

  • Az ukrán média jelentése szerint megsemmisült egy lőszerraktár a megszállt Sznyizsne városában. A Nexta TV egy felvételt is közzétett az állítólagos incidensről.

  • Továbbra is sok gyermek és nő érkezik a háború elől menekülve Ukrajnából Magyarországra. A katasztrófavédelem a társszervekkel és a karitatív szervezetekkel közösen gondoskodik róluk, koordinálja az elhelyezésüket, illetve a továbbutazásukat – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel.

    Mint írják, nemcsak a katasztrófavédelem vesz részt a bajba jutottak elhelyezésében, sokan önkormányzati, karitatív és humanitárius szervezetek segítségével kerülnek biztonságos helyre.

    A katasztrófavédelem az elmúlt héten 67 ember, köztük 30 gyermek és 23 nő elhelyezésében, utaztatásában működött közre. A háború kitörése óta összesen 11 945 ember elhelyezését koordinálta a szervezet.

    Emellett a katasztrófavédelem rögzíti az országon áthaladó, Ukrajnába tartó segélyszállítmányok útdíjmentességét is, ezek száma a háború kitörése óta meghaladta a 4300-at. 

  • Az orosz erők hétfőn hajnali 4 órakor csapást mértek egy középiskolára, közölte Oleh Szinyehubov, a keleti országrészben lévő Harkiv megye kormányzója. Áldozatokról nem érkezett jelentés – írja a Guardian.

    Szinyehubov legutóbbi helyzetjelentésében azt állította, hogy az oroszok több várost és községet is támadtak. A lövések következtében lakóházak, gazdasági épületek, garázsok és egyéb építmények semmisültek meg, jelezte a kormányzó.

    Az állításokat egyelőre nem sikerült megerősíteni független forrásokból.

  • Ukrajnában a jövő hónaptól kezdve olyan események várhatók, amelyek fordulópontot jelentenek az Oroszország elleni háborúban, jelentette ki Kirill Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője az RBC-Ukrajnának adott interjújában, amit az Unian hírügynökség szemlézett.

    Újságírói kérdésre, hogy mikor érhet véget a háború, Budanov a következőt válaszolta:

    Úgy gondolom, hogy a következő évben érnek véget a harcok.

  • Belarusz elnöke kijelentette, hogy országa teljes mértékben Oroszország mögött áll az Ukrajna elleni háborúban − írta meg a Guardian

    Alekszandr Lukasenka Minszk, a második világháborúban a szovjet csapatok általi felszabadításának évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen elmondta, hogy „a legelső naptól kezdve” teljesen Vlagyimir Putyin mögött áll. 

    Azért kritizálnak minket, mert mi vagyunk az egyetlen ország a világon, amely támogatja Oroszországot a nácizmus elleni harcban

    − közölte. 

  • Hosszú távon támogatja Ukrajnát az Egyesült Királyság, és Kanada példáját követve azt tervezi, hogy lefoglalja az országban lévő oroszok vagyonát, amit a tervek szerint Ukrajnának adna – fogalmazott Liz Truss brit külügyminiszter a Guardian tudósítása szerint.

    A brit lap azt írja, hogy a tárcavezető a svájci Luganóban tartandó helyreállítási konferencián azt is bejelenti, hogy az Egyesült Királyság mindent megtesz azért, hogy Ukrajna megnyerje a háborút és újra felépüljön. 

  • Robbanások voltak az Ukrajnától északra fekvő oroszországi Belgorod városának központjában, négyen meghaltak. A háború kezdete óta még nem volt ilyen komoly civil lakosságot érintő incidens orosz területen − írta meg a New York Times

    Lerombolt lakóépület Belgorodban, Oroszországban 2022. július 3-án
    Lerombolt lakóépület Belgorodban, Oroszországban 2022. július 3-án
    Fotó: Alexey Stopichev/BelPressa/Handout / Reuters

    Az orosz védelmi minisztérium Ukrajnát tette felelőssé a belgorodi robbanásokért. Ukrajna időnként eddig is támadott katonai célpontokat Oroszország határ menti régióiban, az oroszok azonban most először vádolják Ukrajnát azzal, hogy halálos áldozatokat követelő támadást hajtott végre egy orosz város ellen.

    Orosz tisztviselők szerint Ukrajna három, még a szovjet időkben gyártott rakétát lőtt ki Belgorodra, amelyeket az orosz légvédelem lőtt le. Közlésük szerint az egyik maradványai zuhantak a városra, és ez okozta a pusztítást. 

  • Oroszország a keleti Donyeck régió elfoglalására fog összpontosítani, miután sikerült bevennie Liszicsanszk városát – közölte hétfőn a brit védelmi minisztérium.

    Az ukrán erők vélhetően a felkészített védelmi állásokba vonultak vissza, olvasható a legfrissebb brit hírszerzési jelentésben.

    A harcok Liszicsanszk környékén az elmúlt héten felerősödtek, miközben az orosz erők folyamatosan nyomulnak előre, teszi hozzá a minisztérium.

  • Moszkva veszteségeit számolgatva Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy Oroszország több mint 35 ezer katonát vesztett eddig a háborúban.

    Orosz katonák egy páncélozott harcjárművön a Donyeck megye déli részén fekvő Volnovahában 2022. március 26-án
    Orosz katonák egy páncélozott harcjárművön a Donyeck megye déli részén fekvő Volnovahában 2022. március 26-án
    Fotó: Szergej Ilnyickij / MTI / EPA

    Zelenszkij továbbá azt állította, hogy az orosz gazdaság az „elmúlt 50 év legnagyobb válságába” került.

    A világon mindenki számára világos, hogy Ukrajna győzni fog. Ez csak idő kérdése

    – idézte az Independent az ukrán elnököt.

  • Az orosz erők július 3-án éjjel a Harkivi régió területén található Bezrukij községet bombázták, közölte Vjacseszlav Zadornenko, a közösség vezetője. Az orosz támadás következtében hárman haltak meg, egy 81 éves nő pedig megsérült, az idős asszony kórházba került.

  • Összesen 6161 fő lépett be Magyarország területére vasárnap az ukrán–magyar határszakaszon. A román–magyar határszakaszon 5396 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül.

    A beléptetettek közül a rendőrség 242 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.