új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egy ismert ukrán mentőorvos, akit három hónapig tartottak fogva az orosz és szakadár erők, azzal vádolta őrzőit, hogy a fogságban töltött ideje alatt szüntelenül kínozták őt.

    Az 53 éves Julija Pajevszka elmondta, hogy a bántalmazás közvetlenül azután kezdődött, hogy március 16-án egy Mariupol melletti ellenőrzőponton felismerték és foglyul ejtették a sofőrjével együtt.

    Öt napig nem ettem és gyakorlatilag nem ittam

    – nyilatkozta az orvos a CNN-nek kedden, majdnem három héttel azután, hogy június 17-én egy fogolycsere keretében szabadon engedték.

    A bántalmazás, beleértve a veréseket is, elmondása szerint „szélsőséges” volt, és „egy percre sem szűnt meg ebben a három hónapban”.

    Folyamatosan azt vágták a fejemhez, hogy fasiszta és náci vagyok. Azt is mondták, jobb lenne, ha meghalnék, mint hogy lássam, mi fog történni ezután Ukrajnában

    – tette hozzá  Pajevszka, aki szerint a körülmények nem voltak jobbak, mint egy gulágon.

  • Telegram-oldalán üzent nemrég Ramzan Kadirov csecsen vezér, aki Luhanszk felszabadítását kétségkívül történelmi eredményként értékelte, azt viszont hozzátette: a csecseneknek még „egyáltalán nem ért véget a különleges katonai művelet”.

    A Mandiner által észrevett poszt szerint Kadirov őszintén reméli, hogy még visszatérnek az ukrán fővárosba, ugyanis ott álláspontja szerint olyan terroristák bukkantak fel, akik korábban a Csecsen Köztársaságból menekültek el.

    Régóta vadásszuk ezeket a patkányokat. Most felbukkantak Kijevben. Tényleg remélem, hogy Vlagyimir Putyin kiadja a parancsot, és odaküld minket

    – fogalmazott bejegyzésében Ramzan Kadirov, aki azt is hozzátette: a csecsen harcosok már „intenzíven készülnek”, ha valóban megkapják a parancsot. 

  • Orosz lapértesülések szerint helyi vevőt talált hátrahagyott üzleteire a Starbucks: az ismert amerikai kávézólánc is azon sikeres, nemzetközi márkák egyike, amelyek az orosz–ukrán háború után húzták le a rolót Oroszországban.

    Az állítólagos vevő a többszörös étterem-tulajdonos orosz gasztrovállalkozó, Anton Pinszkij, a Pinskiy&Co nevű cég alapítója. Ugyanakkor ezt az információt Anton Pinszkij köréből egyelőre senki sem erősítette meg, ahogy ő maga sem.

    A tranzakciót július végével zárhatják le, amellyel az orosz vállalkozóhoz kerülhetnek az oroszországi Starbucks kávézók helyiségeinek bérleti jogai, a cég termékeit, valamint a technológiát azonban nem adják. A helyi források úgy tudják, így a hálózat tulajdonosának némileg át kell majd alakítania a márkát.

    A Starbucks 2007-ben jelent meg és kezdett terjeszkedésbe az orosz piacon: 2022-ben, a háború kitörése előtt a Starbucksnak összesen 130 kávézója volt az orosz városokban.

    Miután Oroszország lerohanta Ukrajnát, az amerikai kávézólánc oroszországi üzleteiben március 10-én lekapcsolták a kávégépeket, majd május végén bejelentette a cég, hogy kivonulnak Oroszországból.

  • Megszavazta a finn parlament azt a jogszabályt, amely lehetővé tenné a sorompók felállítását az ország Oroszországgal közös határán – írja a Guardian.

    A törvény a Finnországba érkező menekültekre is vonatkozik, ugyanis az lehetővé tenné a kormány számára, hogy a finn határok közelében kerítéseket vagy akadályokat építsen ki, egyúttal minden menedékkérelmet egy vagy több határátkelőre, vagy például repülőtérre irányítson. 

  • A Donyecki Népköztársaság állítása szerint hét ember meghalt, 30 civil pedig megsebesült az Ukrán Fegyveres Erők által elfoglalt tizenhárom település elleni támadásban.

    A Guardian beszámolója szerint az állításokat nem sikerült független forrásból ellenőrizni.

  • Összesen 150 orosz katonával végeztek Ukrajnában július 6-án, szerdán. A likvidált személyek száma megközelítőleg 36 650 főre tehető – állítják az Ukrán Fegyveres Erők, amit az Unian ukrán hírportál vett észre.

    A fegyveres erők közösségi oldalukon azt írták, hogy az előző nap két harckocsi, nyolc páncélozott harci jármű és három tüzérségi rendszer is megsemmisült. Ezenkívül három hadműveleti-taktikai drónt, két cirkálórakétát és egy speciális felszerelést is felszámoltak az ukránok. 

  • Litvánia védelmi minisztere megosztott egy fényképet arról a török Bayraktar drónról, amelyet a litvánok által Ukrajnának gyűjtött pénzből vásároltak.

    Litvánok százai járultak hozzá az adománygyűjtéshez, és a Bayraktar TB2 megvásárlásához szükséges 5 millió eurót mindössze három és fél nap alatt sikerült is összegyűjteni.

    Ukrajna az elmúlt években több mint 20 Bayraktar TB2 típusú felfegyverzett drónt vásárolt a török Baykar cégtől, és január 27-én további 16-ot rendelt.

  • Az odesszai hatóságok arról számoltak be, hogy a régióban és a Kígyó-szigeten lévő gabonasilókat rakétákkal lőtték az oroszok − írta meg a Guardian

    A város hivatalos csatornáján azt közölték, hogy 

    két rakéta két mezőgazdasági hangárt talált el éjszaka, amelyek megsemmisültek. Az egyikben mintegy 35 tonna gabonát tároltak. Az előzetes adatok szerint a támadásnak nincs áldozata.

  • Az oroszok új szabályokat vezetnek be a Luhanszki terület elfoglalt Liszicsanszk városában. A helyi civileket úgynevezett szűrőtáborokba deportálják, írja egy forrás.

    Jelenleg állítólag 10-12 ezer civil tartózkodik a városban. Július 6-ig 40-60 ezer civilt sikerült evakuálniLiszicsanszkból.
  • Szlovjanszk és Kramatorszk ostroma hamarosan megkezdődhet, miközben számolatlanul hullanak az orosz lövedékek a városokra, írja az M1 Híradó.

    Az oroszok most Donyeck megye megszerzését veszik célba, közölte az önkényesen kikiáltott szakadár donyecki „népköztársaság” vezetője. Az ukrán elnöki adminisztráció eközben abban bízik, hogy a nyugati fegyverek bevetése után újabb városokat már nem lesznek képesek elfoglalni az inváziós erők.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy csapatai „érezhető” károkat tudtak okozni orosz célpontoknak a nyugati szövetségesektől kapott fegyverek segítségével.

    A nyugati fegyverek erőteljesek és pontosak, most pont erre van szükségünk. Védőink kemény csapásokat mérnek a raktárakra és más, a megszállók szempontjából fontos létesítményekre

    jelezte az elnök.

    Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter elmondta, hogy szerdán tárgyalt német és amerikai kollégájával, a megbeszéléseken a katonai segélyezés folytatásának fontosságáról volt szó.

  • Norvégia rendezte Oroszországgal a Spitzbergákon dolgozó orosz bányászoknak szánt szállítmányok miatt kialakult vitáját – közölte szerdán az oslói külügyminisztérium.

    A tárca elmondása szerint norvég fuvarozók átvették a határon megállított orosz szállítókonténereket, majd leszállították őket Tromsö kikötőjébe, ahonnan tengeri úton továbbításra kerültek a sarkvidéki norvég szigetcsoport felé – írja az MTI. 

    A minisztérium szóvivője közölte, hogy az Oroszországgal kötött megállapodást egy „jó párbeszédet” követően sikerült elérni, de ez semmiképpen sem Norvégia visszakozását jelenti.

    Nem is volt szándékunkban a szállítmányt blokkolni, a megoldás már az elején megvolt

    – közölte.

  • A brit védelmi minisztérium kiadta napi hírszerzési tájékoztatóját az ukrajnai háborúról, amelyben arról írnak, hogy a donyecki frontvonal mentén folytatódott a heves lövöldözés, ugyanakkor az inváziós erők megtorpanni látszanak.

    A múlt heti térnyerésben részt vevő orosz egységek most valószínűleg újraszerveződnek, emlékeztet a minisztérium.

    A hét elején Vlagyimir Putyin orosz elnök gratulált azoknak, akik bevették Licsicsanszk városát, majd azt mondta, a katonáknak most pihenésre van szükségük a harci képességeik növelése érdekében.

  • Konstruktívabb szerepvállalásra szólította fel Kínát az ukrajnai háború kezelésében Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője – írja a Guardian.

    A politikus egyúttal azt is kérte, hogy Kína állítson le minden orosz támadásokkal kapcsolatos dezinformációt. Josep Borrell közösségi oldalán azt írta, hogy minderről Vang Ji kínai külügyminisztert is tájékoztatta a felek közös tárgyalásán.

  • Az oroszukrán konfliktus februári kitörése óta gyakorlatilag a teljes ukrán infrastruktúrát az európai szerverein hosztolja a Microsoft, ennek következtében a cég adatközpontjaiban komoly kapacitáshiány alakult ki − írta meg a HWSW

    A probléma miatt a cég Nagy-Britanniában portfóliójának bizonyos termékeiből nem tud kapacitást eladni piaci szereplőknek, függetlenül azok méretére. A kapacitáshiány az Azure termékportfólió két fontos termékét, a Cosmos DB-t és a virtuálisgép-konstrukciót, -konstrukciókat érinti.

  • Moszkva felszólítja a Nyugatot, hogy ne ijesztgesse tovább a nemzetközi közösséget a nem létező „orosz vegyi fenyegetéssel”, jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő

    Felszólítjuk a nyugati politikai köröket, hogy a továbbiakban ne ijesztgessék a nemzetközi közösséget a nem létező orosz vegyi fenyegetéssel

    – áll a kommentárban, írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

  • Amennyiben az ukrajnai konfliktusban részt vevő felek nem jutnak egyezségre a közeljövőben, Ukrajna eltűnhet a világtérképről – jelentette ki a Sky News Australiának adott nyilatkozatában Douglas McGregor nyugalmazott ezredes, Donald Trump korábbi amerikai elnök védelmi miniszterének tanácsadója.

    Ukrajna már gyakorlatilag megbukott állam, teljesen letörölhető a világ térképéről. Úgy gondolom, hogy szükség van a tűzszünetre. Ausztráliának ezt követelnie kell, mert Washingtonban senkinek nem áll szándékában ezt megtenni

    – idézte McGregort a TASZSZ orosz hírügynökség.

  • Két rakéta is becsapódott csütörtök kora reggel a Kígyó-sziget déli részére – állítja a Telegramon Szerhij Bratcsuk, az odesszai katonai közigazgatás szóvivője, amit a Guardian vett észre.

    A beszámoló szerint a rakéták a sziget egyik rakpartját is „jelentősen” megrongáltak. A szóvivő szerint hajnalban Odesszát is támadás érte.

  • Összesen 5725 fő lépett be Magyarország területére az ukrán–magyar határszakaszon. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5437 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül.

    A beléptetettek közül a rendőrség 257 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Az orosz inváziós erők távolról aláaknázták az utakat a Harkivi területen lévő Sesztakovo közelében, erről az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara számolt be.

    Korábban a testület vezérkara arról tájékoztatott, hogy Dobrjanka térségében az ukrán katonák szinte teljesen megsemmisítették az ellenség szabotázs- és felderítő csoportját, és sikeresen visszaverték az ezt követő ellenséges támadást.

    Ezenkívül arról számoltak be, hogy az orosz hadsereg igyekszik teljes ellenőrzést gyakorolni a Luhanszki terület felett, írja az Unian hírügynökség.

  • Összesen 119 menekültet fogadtak szerdán a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársai a társszervekkel együttműködve – közölte a rendőrség.

    A 119 érkező 39 gyermek volt, akik valamennyien vonattal érkeztek a fővárosba. 

    A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban a Budapesti Polgárőr Szövetség is támogatást nyújt.

  • Az ukrán hadsereg bejelentette, hogy olyan engedélyrendszert kíván bevezetni, amely megtiltja, hogy a sorkatonaságra jogosult férfiak elhagyják azt a régiót, ahol nyilvántartásba vették őket − írta meg a Guardian

    Az 1992-es jogszabályokon alapuló lépésnek az volt a célja, hogy az ország fegyveres erői könnyebben megtalálják a potenciális hadköteleseket, de még nem tudni, hogy az elnök ezt támogatni fogja-e. 

    Volodimir Zelenszkij elnök kedden a nemzethez intézett éjszakai tévébeszédében bírálta a bejelentést, mondván, hogy a vezérkarnak nem szabad nélküle döntéseket hoznia. Két parlamenti képviselő azonnal benyújtotta a hadsereg kezdeményezését megszüntető jogszabálytervezetet, amelyet „elavultnak” minősítettek. 

    Továbbra sem világos, hogy bevezetik-e az utazási engedélyeket a férfiak számára, de a hadsereg közleménye rávilágít arra a bizonytalan helyzetre, amellyel az ukrán férfiaknak kell szembenézniük.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszámolója szerint az ukrán csapatok előrenyomulnak az ország orosz erők által megszállt területein, különösen a déli Herszon és Zaporizzsja régiókban.

    Az elnök felszólított mindenkit, hogy aki csak teheti, tudassa a megszállt területeken élőkkel, hogy Ukrajna hadserege azon dolgozik, hogy visszaszerezze területeit.

    Használjanak ki minden lehetőséget, hogy elmondják a megszállt területeken élő embereknek, hogy emlékszünk rájuk, és harcolunk értük. Harcolunk az egész déli országrészünkért, az egész ukrajnai Donbászért – a legbrutálisabb összecsapások jelenleg ott, Szlovjanszk és Bahmut közelében zajlanak

    idézte az Al-Dzsazíra angol nyelvű kiadása Zelenszkijt.

  • Ukrajna második legnagyobb városa, Harkiv folyamatos orosz ágyúzásnak van kitéve – közölte Ihor Terehov polgármester.

    Oroszország megpróbálja demoralizálni Harkivot, de ezzel nem ér el semmit

    mondta Ihor Terehov az ukrán televízióban.

    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondta, hogy a harkivi Nemzeti Pedagógiai Egyetem szerdán egy orosz rakétatámadásban gyakorlatilag teljesen megsemmisült. 

  • A világ globális ügyeinek helyzetétől, valamint a délkelet-ázsiai egészségügyi és járványhelyzettől függ Vlagyimir Putyin orosz elnök részvétele a novemberben esedékes G20-csúcstalálkozón – írja az orosz külügyminisztérium közlése alapján a TASZSZ orosz hírügynökség.

    Oroszország a G20-akat a nemzetközi gazdasági együttműködés vezető fórumának és a többoldalú kormányzás hatékony mechanizmusának tekinti, amely alapján átgondolt döntéseket kell hozni az egész világ érdekében

    – olvasható a közleményben.

  • Alekszej Aresztovics, az ukrán Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója bejelentette új előrejelzését az ukrajnai háború befejezésének időpontjáról.

     Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója azt mondta, hogy Ukrajna 2,5 éven belül „megoldja ezt a problémát”.

    Aresztovics meggyőződése szerint az orosz hadsereg már elvesztette azt a képességét, hogy bármilyen sikert elérjen Ukrajnában.

    Május végén a tanácsadó azt jósolta, hogy a háború több hónapig el fog húzódni, emlékeztet az Unian hírügynökség.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index csütörtöki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Szerdai percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!