Zelesznkij tanácsadója: A mi taktikánk, hogy káoszt okozunk

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index keddi hírösszefoglalója

Index
2022.08.16. 22:00
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Ez volt mára az Index percről percre közvetítése, köszönjük megtisztelő és kitartó figyelmüket.

  Tartsanak velünk szerdán is, már korán reggel indítjuk hírfolyamunkat! 

 • A regionális ügyészség szerint az orosz erők az ország legújabb többszörös rakétavetőjével, a 9A52-4 Tornadóval lőttek egy lakónegyedet Harkivban.

 • Az ukrán Oktatási és Tudományos Minisztérium frissítette a középiskolai tanterv világirodalomra vonatkozó részeit. Az orosz és belarusz szerzők műveit, kivéve az Ukrajnában születetteket, kivették belőle − közölte az ukrán Unian hírügynökség.

  Ugyanakkor a döntés értelmében azok az írók a tananyag részei maradnak, akik bár oroszul írtak, de életük és munkásságuk szorosan kötődik Ukrajnához. Így Gogol és Bulgakov a tananyag része maradhat.

 • Az Energoatom nevű ukrán állami atomenergetikai vállalat „példátlan” kibertámadásról számolt be, de közölte, hogy a működésében nem volt fennakadás – írja az al-Dzsazíra.

  2022. augusztus 16-án az orosz invázió kezdete óta a legerősebb kibertámadás történt az Energoatom honlapja ellen. A támadás orosz területről érkezett

  – közölte az ügynökség a Telegramban.

 • Tüzérségi tűz alá vette az ukrán hadsereg a Zaporizzsja megyei Enerhodar város lakónegyedeit – közölte kedden a Moszkva-barát városvezetés sajtószolgálata.

  A közlés szerint a támadás célja ellencsapás kiprovokálása lehetett a Dnyeper túlpartján fekvő Nikopolra és Marganecre, ahová amerikai, brit, lengyel és litván televíziós forgatócsoportok érkeztek. Enerhodarban működik a zaporizzsjai atomerőmű, amely a legnagyobb ilyen létesítmény Európában – értesült a Magyar Távirati Iroda.

  Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője hétfő éjjel arra figyelmeztetett, hogy az ukrán fegyveres erők parancsnoksága nagyszabású provokációkra készül a zaporizzsjai atomerőmű közelében. Mint mondta, ennek végrehajtására Nikopol városba egy ezerfős ukrán sugár-, vegy- és biológiai védelmi alegység érkezett.

 • Ukrajnába utazik a héten António Guterres, az ENSZ főtitkára − közölte kedden szóvivője, Stéphane Dujarric.

  Tájékoztatása szerint a főtitkár augusztus 18-án látogat a nyugat-ukrajnai Lviv városába, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel egy háromoldalú találkozón vesz részt. Mint mondta: négyszemközti megbeszélést is fog tartani az ukrán államfővel − írta meg az MTI. 

  Pénteken Guterres a fekete-tengeri Odessza kikötőjébe utazik tovább. Dujarric emlékeztetett, hogy Odessza egyike annak a három kikötőnek, amelyeket a török közvetítéssel létrejött orosz–ukrán megállapodás értelmében kijelöltek az ukrán gabonaexport újraindítására.

  Az ENSZ-szóvivő szerint a megbeszélések egyik fő napirendi pontja a terményexport újraindítását célzó megállapodások végrehajtása lesz, de megvitatják a zaporizzsjai atomerőmű és az olenivkai börtönre mért rakétacsapás miatt kialakult helyzetet is.

 • Kijev közelében a megszálló erők rálőttek egy családdal teli autóra: egy golyó egy ötéves gyermeket talált fejbe. A lány apja, anyja és testvére meghalt.

  A gyermek csodával határos módon túlélte a támadást, ami hónapokkal ezelőtt történt. Augusztus 15-én a rendőrség megtalálta egy másik személy holttestét, aki a tragédiában halt meg. Ezt Andrij Nebitov, a kijevi regionális rendőrség vezetője jelentette be – írja az Unian hírügynökség.

 • Herszon felszabadítása után az ukrán katonáknak talán nem kell átkelniük a Dnyeperen, hogy felszabadítsák a folyó bal oldali partját, jelentette ki Oleg Zsdanov katonai szakértő – írja az Unian hírügynökség.

  Szerinte Ukrajna fegyveres erői a jobb oldali parton maradhatnak, a bal oldali parton lévő ellenséges infrastruktúrára pedig csapást mérhetnek.

  Zsdanov hozzátette: hadászati szempontból fontos lenne az ukrán hadseregnek, hogy megsemmisítse az orosz erőket a herszoni régióban.

 • Erőteljes robbanások rázták ma meg a Krím félszigetet, amelyről az UNIAN Telegram-oldalán tett közzé műholdfelvételeket, amelyeken a robbanás pillanatai látszanak.

 • Az ukrán fegyveres erők vezérkara a Facebook-oldalán számolt be a harctéren dúló csaták legfrissebb fejleményeiről. Az oroszok próbálkozásai Soledar, Zaitsevo és Mayorks térségében nem jártak sikerrel, a veszteségek miatt a visszavonulás mellett döntöttek csapataik.

  A beszámoló szerint az orosz erők harckocsikat, ágyúkat és rakétatüzérséget vetettek be Grushuvakhi, Krasnopolye, Vernopolye, Rodnoy, Mazanovka és Dolina megtámadásakor.

  Továbbá megjegyezték, hogy a donyecki régióban a fő erőfeszítéseik Kramatorszkra, Bahmutra és Avdejevszkijra irányultak.

 • Egy Guardiannek adott interjúban Mikhajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij kulcsfontosságú tanácsadója azt mondta, hogy a következő két-három hónapban további támadásokra számítanak, hasonlókra, mint ami a krími félszigeten történt.

  A mi stratégiánk a logisztika, az utánpótlási vonalak, a lőszerraktárak és a katonai infrastruktúra egyéb részeinek megsemmisítése. Ezzel teremtünk káoszt

  – mondta Podoljak.

 • A Fehér Házban 2021 októberében már világosan tudták, hogy Oroszország nagyszabású offenzívát indít Ukrajna ellen. Erről a Washington Post írt a Fehér Házban és a NATO-ban lévő forrásaira támaszkodva – írja az Unian hírügynökség.

  A cikk szerint 2021 októberében az amerikai elnök megbeszélést tartott a katonai és hírszerzési tisztekkel, akik elemzésük alapján meggyőzték Joe Bident arról, hogy a Kreml háborúra készül.

  Putyin tervei ambiciózusak voltak: az orosz elnök villámháborúban akarta elfoglalni Ukrajna nagy részét. Az Egyesült Államok megértette, hogy sürgősen fel kell készíteni Ukrajnát a háborúra. Ősszel a Fehér Ház elkezdte keresni a módját annak, hogyan lehetne növelni az ország védelmi képességét.

  Joe Biden az októberi titkos találkozó után két döntést hozott: figyelmeztette Moszkvát a háború következményeire, és tájékoztatta Kijevet és a szövetségeseket a fenyegető veszélyről.

  A Washington Post úgy értesült, hogy 2022. január 12-én a CIA igazgatója, William Burns Kijevbe utazott, hogy figyelmeztesse Volodimir Zelenszkijt az orosz tervekre. Az ukrán elnök akkor értesült arról, hogy a Kreml villámháborúra készül Ukrajna ellen.

 • Az első hajó, amely két héttel ezelőtt indult útnak Ukrajnából az ország gabonaexportjának újraindításáról szóló megállapodás értelmében, kedden kikötött a szíriai Tartousban – írja a Guardian.

  A Reuters azt írja, hogy a Sierra Leone lobogója alatt közlekedő, Razoni elnevezésű hajó augusztus 1-jén hagyta el Odessza kikötőjét, de útja nem volt zökkenőmentes, ugyanis az előzetes tervek szerint Libanonban kötött volna ki.

 • A Krím félszigetet Oroszországgal összekötő hídon rekordnagyságú a forgalom, miközben az emberek igyekeznek távozni – írja a BBC.

  Az orosz hatóságok szerint a krími robbanások következtében megrongált vasútvonalak hatással vannak a vonatközlekedésre.

  A Kercsi-szoroson átívelő krími hidat 2018-ban, négy évvel Oroszország annektálása után nyitották meg.

 • Pénzbírsággal sújtotta Jurij Sevcsuk orosz rocksztárt kedden az ufai bíróság az ukrajnai orosz hadművelet nyilvános bírálatáért.

  A közép-oroszországi város törvényszékének közleménye szerint a rockénekesnek 50 ezer rubel (körülbelül 320 ezer forint) bírságot kell megfizetnie. Az orosz büntető törvénykönyv szerint a későbbiekben bűnismétlés vagy egyéb súlyosbító körülmény esetén akár 5 év börtönbüntetés is kiszabható rá.

  Jurij Sevcsuk koronavírus-fertőzés miatt karanténban van, így nem tudott részt venni az ítélethirdetésen. Ügyvédjén keresztül közleményt adott ki, melyben hangsúlyozta:

  Bármely korról és bármely országról legyen szó, álláspontja mindig háborúellenes volt, és az országok vagy népek közötti politikai ellentéteket diplomáciai úton kell rendezni.

  A 65 éves, közismert rockénekes május 18-i ufai koncertjén bírálta az Ukrajna ellen indított orosz háborút, sajnálatosnak nevezve, hogy fiatal emberek halnak meg a harcokban mindkét oldalon – írja az MTI. Jurij Sevcsuk már a Szovjetunió bukása előtt ismert rockénekes volt, DDT nevű együttesével rendszerellenes megnyilvánulásokat is megengedett magának. Később, a kilencvenes évek közepén akkori élettársával együtt a csecsenföldi orosz katonai beavatkozást is bírálta, 2014-ben pedig a Krím félsziget megszállása ellen emelte fel a szavát.

 • Augusztus 16-án egy ismeretlen elkövető felrobbantott egy csak tehervonatok számára használt vasútvonalat (pontosabban annak egy részét semmisítette meg) az  oroszországi kurszki területen – jelentette a Baza hírcsatorna. A nyomozók szerint valaki egy körülbelül 200 gramm TNT-t tartalmazó robbanószerkezetet helyezett el a sín alá, és felrobbantotta.

 • Oroszország ma délután rakétacsapást mért az észak-ukrajnai Zsitomir régióra – közölték a helyi hatóságok.

  Vitalij Bunyecsko, a regionális katonai adminisztráció vezetője két robbanásra is felhívta a figyelmet a Zsitomir körzetben, állítása szerint Belaruszból lőtték ki a rakétákat – értesült a Sky News.

 • Az orosz szövetségi biztonsági szolgálat (FSZB) azt állítja, hogy „ukrán szabotőrök” felrobbantották a kurszki atomerőműből érkező nagyfeszültségű távvezetékek hat póznáját, megzavarva ezzel a működését − közölte a Guardian

  A támadásokat, amelyek a hónap elején − augusztus 4-én, 9-én és 12-én − történtek Kurcsatov körzetében, az oroszok terrortámadásként kezelik. 

 • Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint az Egyesült Királyság RC–135-ös kémrepülőgépekre kért engedélyt, hogy átrepüljön Oroszország felett, amit az oroszok szándékos provokációnak tartanak.

  A minisztérium hozzátette, hogy az orosz légierő feladata az orosz légtér megsértésének megakadályozása.

  A Sky News értesülései szerint a brit védelmi minisztérium még nem reagált az esetre.

 • Volodimir Zelenszkij Emmanuel Macronnal folytatott telefonbeszélgetése során a zaporizzsjai atomerőműben elkövetett orosz „nukleáris terrorizmusról” beszélt.

  Az ukrán államfő tegnap este felszólította a világ vezetőit, hogy lépjenek közbe, és akadályozzák meg a nukleáris balesetet az erőműben, amely továbbra is az orosz erők kezén van – írja a Sky News.

 • Az ukrán Nemzeti Határrendészeti Szolgálat arról számolt be, hogy augusztus 15-én közel 85 ezer ember és 16 ezer gépjármű lépett határt Ukrajna nyugati ellenőrző pontjain. Az országot 37 ezren hagyták el, többségük – 21 ezren – Lengyelország irányába léptek határt. A belépőoldalon 48 ezer ember, köztük több mint 45 ezer ukrán állampolgár lépett át. Az ellenőrző pontokon 35 humanitárius segélyt szállító kamion haladt át, írja a Kárpátalja.ma.

 • „Az ukrajnai különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti – szögezte le Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia megnyitóján, majd hozzátette: – A többpólusúság valósággá vált. Ennek a világnak a sarkai már világosan kirajzolódnak.”

  Sojgu szerint a fő különbség e pólusok között az, hogy amíg egyesek tiszteletben tartják a szuverén államok érdekeit, és figyelembe veszik az országok és népek kulturális és történelmi sajátosságait, addig mások figyelmen kívül hagyják őket. Értékelése szerint a globális biztonsági rendszer radikális változáson megy keresztül, az Egyesült Államok és szövetségesei feltétlen dominanciája már a múlté.

  A tárcavezető hangoztatta, hogy a NATO ledobta álarcát, többé nem leplezi agresszív jellegét, mert a szövetség stratégiai tervezési dokumentumai rögzítik a globális dominanciára szóló igényt, a blokk érdekszférájába vonva Afrikát, a Közel-Keletet és az ázsiai–csendes-óceáni térséget – írja az MTI.

 • „Támogatni fogjuk alkalmazottainkat Oroszországban, és a helyi törvényeknek megfelelően járunk el” – áll a cég keddi közleményében.

  Az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt március 9-én a Lindt bejelentette, hogy ideiglenesen bezárja boltjait Oroszországban, és felfüggeszti a termékszállítást az orosz piacra – értesült az MTI.

  A Swiss Lindt & Spruengli AG a prémiumcsokoládék egyik vezető gyártója. A vállalat tizenegy üzemben gyárt termékeket Európában és az Egyesült Államokban.

  Oroszországban a cég helyi honlapja szerint a Lindtnek kilenc boltja volt. Termékeit a cég saját webáruházában, valamint a kiskereskedelmi láncokban is forgalmazták.

  A Lindt und Sprüngli (Oroszország) bevétele 2021-ben 3,1 milliárd rubelt (1 rubel = 6,49 forint) tett ki, ami 16 százalékos növekedés volt 2020-hoz képest. Adózott eredménye 99,6 millió rubel volt tavaly a 2020. évi 61 millió rubel adózás utáni veszteséget követően.

 • Volodimir Demcsenkót és Hennagyij Macehorát is az a vád érte, hogy hazaárulást követett el, mert átállt az oroszok oldalára.

  Az egykori tisztviselő önként állt át az orosz erők oldalára, valamint abba is beleegyezett, hogy a megszállt Petropavlivka területét vezesse – állapította meg a Volodimir Demcsenko, a Harkov megyei Kupjanszk volt polgármestere ellen indított nyomozás. 

  Emellett pedig tömeggyűléseket szervezett a Majdan-tüntetések idején, valamint magukat utcai huligánoknak kiadó verőembereket bérelt fel, akik illegális cselekedeteket hajtottak végre – írja az Ukrainska Pravda

  Kupjanszk következő polgármesterét, Hennagyij Macehorát is megvádolta az ukrán főügyész: a vád szerint a tisztviselő együttműködött a várost elfoglaló csapatokkal, sőt még támogatást és iránymutatást is nyújtott nekik. Ezért az ukrajnai ügyészség vádat emelt ellene Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának megsértése, illetve hazaárulás ügyében.

 • A legfelsőbb tanács elfogadta a pirotechnikai termékek felhasználásáról és forgalmazásáról szóló törvénytervezetet. A javaslatot 250 képviselő támogatta.

  A tervezet szerint betiltanák a tűzijátékok és petárdák értékesítését és használatát – a szabály alól csak az F1 besorolásúak jelentenek kivételt, mivel azok veszélyességi szintje nagyon alacsony, írja a Kárpátalja.ma.

 • Az ukrán légierő Twitteren közzétett egy videót az oroszok által megszállt Krímben, Dzsankoj közelében lévő lőszerraktárban történt robbanásról, ami újabb utalás arra, hogy Ukrajna állt a támadás mögött, de konkrétan nem vállalja a felelősséget − írta meg a Guardian

  Juri Ignat, a légierő szóvivője a posztban ironikusan úgy fogalmazott:

  az oroszok láthatóan nem tartják be a tűzvédelmi előírásokat.  

 • Az utazási korlátozásoktól tartó oroszok lázas repülőjegy-vásárlásba kezdtek, emiatt a repülőjegyárak az elmúlt időszakban a másfélszeresükre emelkedtek – írja a Világgazdaság.

  A Finnair és a Nordica komoly bevételtöbbletre tett szert az Oroszországból nyugatra tartó utasok számának megszaporodásával, utóbbi június közepén ötvenszázalékos áremelést hajtott végre. Ebből pedig a nagyobb légitársaságok, köztük a Turkish Airlines vagy az SAS is profitál.

  A Flydubai és az Emirates egészen hihetetlen, 100-250 százalékos árbevétel-növekedésről számolt be. Ennek magyarázata, hogy az Oroszország és Nyugat-Európa közti utasforgalmat döntően Isztambul vagy Dubai érintésével bonyolítják le, teszi hozzá a VG.

 • Becslések szerint ötmilliárd ember – a világ népességének háromnegyede – halna éhen, ha az Egyesült Államok és Oroszország között nukleáris háború törne ki, derül ki egy új kutatásból, írja az Independent.

  A kutatók szerint a terméshozam világszerte csökkenne, mivel a nukleáris fegyverek olyan tűzviharokat okoznának, amelyek a napfényt blokkoló kormot juttatnának a légkörbe.

  Ha az Egyesült Államok és Oroszország között nukleáris háborúra kerülne sor, a becslések szerint az élelmiszer-termelés kilencven százalékkal esne vissza három-négy évvel a konfliktus után, állítják amerikai kutatók. A tanulmány a Nature Food című folyóiratban jelent meg.

  Európát már így is nagy veszély fenyegeti, az orosz csapatok által megszállt zaporizzsjai atomerőműben napról napra nő a nukleáris katasztrófa esélye – állítja a létesítménynek otthont adó város polgármestere.

  Európa legnagyobb erőművét az ukrajnai invázió első napjaiban foglalták el orosz katonák, állítólag egyfajta pajzsként használják. A múlt héten a létesítményt többször is tűz alá vették, az ukrán és orosz fél egymást vádolta a tüzérségi tűzzel.

 • Az Interfax hírügynökség jelentése szerint az orosz bíróság 33 ezer dolláros pénzbírságot szabott ki a Twitch amerikai streamingcégre, mert „megbízhatatlan információkat” tett közzé az ukrán Bucsa városában elkövetett feltételezett háborús bűnökről.

  A döntés néhány hónappal azután született, hogy az orosz hatóságok nagyjából 236 ezer dolláros bírságot szabtak ki a Facebookra, míg a Telegram üzenetküldő alkalmazásra körülbelül 139 dollárt a tiltott tartalmak eltávolításának elmulasztása miatt.

  A Roszkomnadzor orosz kommunikációszabályozó márciusban a Facebookot és a Twittert is blokkolta a háború miatt – írta a Sky News.

 • Az Ukrán Fegyveres Erők francia gyártmányú EMP F2 páncéltörő aknákat használnak, ami sérti a genfi egyezmény követelményeit – jelentette ki kedden az orosz védelmi minisztérium. Kiemelik: ezeket a fegyvereket a telepítésük után nem lehet hatástalanítani. 

  Miután az ukrán fegyveresek visszavonultak pozícióikból Artemovszk térségében, az orosz hadsereg olyan tényeket tárt fel, amelyek szerint a kijevi vezetés és nyugati szponzoraik megsértették a genfi egyezmény követelményeit. Több mint ötven francia gyártmányú EMP F2 tankelhárító aknát találtak 

  – írta közleményében a minisztérium a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint.