új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon a közelmúltban 80 ezerre tette az elhunyt vagy megsebesült orosz katonák számát, az ukrán hadsereg szerint pedig több mint 42 ezer orosz katona esett el eddig – amerikai titkosszolgálati becslések szerint naponta 500-an sebesülnek meg, vagy veszítik életüket − írta meg a Privátbankár

    Moszkva utoljára március végén közölt adatot: akkor 1351 elesett orosz katonáról tett említést. Mindkét oldal számait érdemes óvatosan kezelni, hiszen az ilyen jellegű információk közlése is a hadviselés része.

    Mintegy 4 ezer áldozatnak van meg a pontos életkora. Az elesettek több mint egyharmada 25 éves vagy fiatalabb, mintegy 150-en pedig még a 20. életévüket sem töltötték be.

    A legfiatalabb regisztrált katonaáldozat a szibériai Norilszkból származó Eduard Bjely, aki mindössze 18 éves és három hónapos volt, amikor bevetés közben életét vesztette Herszon közelében február 26-án.

  • Az albán védelmi minisztérium szombaton közölte, hogy két katonája megsérült, miközben megpróbáltak megállítani két oroszt és egy ukránt, akik megkíséreltek bejutni egy katonai üzembe Albánia középső részén – értesült a Reuters.

    Az üzemet őrző tisztek azonnal reagáltak a helyzetre, de a három külföldi állampolgár megállítására tett erőfeszítéseik során két katonájuk megsérült  közölte a minisztérium, amely hozzátette, hogy a sérültek állapota stabil.

    A minisztérium tájékoztatása szerint a három külföldi állampolgárt – akik között egy orosz férfi és nő, valamint egy ukrán férfi volt – őrizetbe vették. Edi Rama albán miniszterelnök szerint a három személyt „kémkedéssel gyanúsítják”.

  • Ukrajna második legnagyobb városában, Harkivban szerdán egész napra meghosszabbítják a kijárási tilalmat – értesült a Sky News a regionális kormányzó Telegram-bejegyzéséből.

    A kijárási tilalom általában este 22 órától reggel 6 óráig tart az északkeleti városban, amelyet rendszeresen érnek orosz ágyúzások.

    „Maradjanak otthon, és vegyék figyelembe a figyelmeztetéseket!” – írta Oleh Synehub.

  • Az elnök éberségre szólítja fel az ukránokat a szovjet uralomtól való függetlenség ünnepe alkalmából, Harkivban meghosszabbítják a kijárási tilalmat a feszültségek fokozódása miatt − közölte a The Guardian

    Zelenszkij szombaton szokásos esti videóbeszédében azt mondta, hogy az ukránok nem engedhetik meg Moszkvának, hogy „elkeseredést és félelmet terjesszen” közöttük a szovjet uralomtól való függetlenség 31. évfordulója alkalmából.

    Mindannyiunknak tudatában kell lennünk annak, hogy ezen a héten Oroszország megpróbálhat valami különösen gonosz, valami különösen ördögi dolgot tenni

    − mondta Zelenszkij az augusztus 24-i évforduló előtt, amely napra pontosan fél évvel azutánra esik, hogy Oroszország teljes körű inváziót kezdett Ukrajnában.

  • Az ukrán–magyar határszakaszon szombaton 7622-en léptek Magyarország területére, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 13 086 személy nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

    A beléptetettek közül a rendőrség 378 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől szombaton vonattal érkezett Budapestre 713 ember, köztük 363 gyermek.

    A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is – olvasható a rendőrség honlapján.

    A police.hu tájékoztatása szerint a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

  • Jevgenyij Komarovszkij ukrán orvos szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök rosszul van, de nincs olyan betegsége, amely veszélyeztetné az életét.

    Van egy olyan betegsége, amely súlyosan megzavarta a mentális funkcióit. Feltételezésem szerint posztkoronavírusos enkefalopátiája van

    – tette hozzá Komarovszkij.

    Az enkefalopátia olyan betegség, amelyet az agysejtek károsodása és teljes elhalása jellemez – írja az Unian hírügynökség.

    Szergej Lavrov orosz külügyminiszter korábban cáfolta a Vlagyimir Putyin orosz elnök rossz egészségi állapotáról szóló információkat.

    Vlagyimir Putyin elnök mindennap megjelenik a nyilvánosság előtt. Nézheti őt képernyőn, olvashatja és hallgathatja a beszédeit. Nem hiszem, hogy épeszű emberek valamiféle betegséget vagy betegségre utaló jeleket látnának ebben az emberben

    – mondta a TF1 francia televíziónak adott interjújában.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Szombati percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!