új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kaupo Rosin, az észt kiberparancsnokság vezetője szeptember 5-én azt mondta, hogy az ukrán hadsereg megpróbálja kihasználni Oroszország logisztikai és irányítási gyengeségeit. Utána hónapokig vagy akár évekig is eltarthat az oroszok által megszállt területek felszabadítása, tette hozzá Rosin.

  • Több mint 700 olyan személy ellen vezet be szankciókat az ukrán kormány, akik kapcsolatban állnak a Roszatom orosz állami vállalattal – írja az Interfax orosz hírügynökség az ukrán energiaügyi minisztérium közlése alapján.

    Az erről szóló rendeletet egy múlt pénteki kormányülésen fogadták el.

    Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter elmondta, hogy a szankciós listán szereplő személyek között Renat Karcsaa orosz energiaügyi szakértő is ott van, aki a zaporizzsjai atomerőműben körbevezettette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) felügyelőit is.

  • Kaupo Rosin, az észt kiberparancsnokság vezetője szerint az ukránok két hónap alatt elűzik az oroszokat a Dnyipró folyó partjáról – írja a Kijev Independent.

    A tisztviselő elmondása szerint az ukrán hadsereg megpróbálja kihasználni Oroszország logisztikai és szervezésbeli gyengeségeit. 

    Akár hónapokba is telhet felszabadítani az ideiglenesen megszállt területeket az oroszoktól. Úgy látszik, az ukránok a képességeikhez mérten a legjobb taktikát választották

    – fogalmazott Kaupo Rosin.

  • Az eddigi háromról öt hétre hosszabbítja meg a harci kiképzések időtartamát Nagy-Britannia, amivel az ukrán állampolgárokat frontkatonává képeznék – írja a Sky News.

    A képzés júniusi megkezdése óta mintegy 4700 fő vett részt a kiképzésen észak-, délnyugat- és délkelet-angliai katonai bázisokon. A parancsnokok korábban már jelezték: mindaddig folytatni kívánják a támogatást, amíg Ukrajnának új csapatokra van szüksége az orosz invázió elleni harchoz.

  • Bűnügyi vizsgálatot indítottak egy csernyihivi gyermekrendezvényen történt gránátvető-robbanás miatt – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

    Tizenöt ember, köztük nyolc gyermek megsérült a szombaton az északi Csernyihiv városában rendezett, illegális haditechnikai kiállításon történt balesetben, erősítették meg helyi tisztviselők, írja a Sky News.

  • Elhagyta a zaporizzsjai atomerőművet a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) küldöttségének nagy része. Két szakember ugyanakkor állandó jelleggel a létesítményben maradt – írja a TASZSZ orosz hírügynökség.

    Az információt Renat Karcsaa orosz nukleáris szakértő közölte a hírügynökséggel.

  • Oroszország egyszerre három irányban indíthat újabb támadásokat, mondta Oleg Zsdanov katonai szakértő, aki szerint a Kreml így próbálja majd az offenzíva illúzióját kelteni, és még inkább belerángatni Belorusziát egy teljes körű invázióba.

    Zsdanov szerint Oroszország a hadsereg egy részét most az ideiglenesen megszállt Krímen keresztül juttathatja el Ukrajnába. Továbbá, ahogyan azt a vezérkar javasolta, a Kreml erőket helyez át a Zaporizzsjai terület irányába és a Donbászba, írja az Unian hírügynökség.

  • Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint van megoldás az egyre növekvő árakra és rezsiszámlákra. A politikus a Twitteren fejtette ki a probléma okát és a megoldását.

    A probléma oka Oroszország Európa elleni háborúja, a katonai agresszió az ukrán lakosság ellen, valamint az európai állampolgárok energiával való zsarolása

    – fogalmazott Dmitro Kuleba.

    A külügyminiszter szerint a megoldást az jelentené, ha Ukrajna a lehető legnagyobb támogatást kapná abban, hogy minél hamarabb legyőzzék Vlagyimir Putyint, hogy az orosz elnök többet ne árthasson Európának.

  • Mindennek elhordta a nyugati politikusokat a Felvidék.ma újságírója, aki Eperjesi István kárpátaljai magyar katona halála miatt zaklatta fel magát.

    A sorok írója szerint a politikusok „mindig többet és többet akarnak, emberéletek árán is, és nem számít nekik, hogy hány Eperjesi István hal meg”.

    A néhol nyomdafestéket nem tűrő szöveg itt olvasható teljes terjedelmében.

  • Oroszország február 24-én indított, Ukrajna elleni háborújában eddig körülbelül 49 800 orosz katona esett el, az elmúlt napon 300 ellenséges katona halt meg – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    A vezérkar beszámolója szerint

    • 2068 tankot,
    • 4459 páncélozott harcjárművet,
    • 1157 tüzérségi rendszert,
    • 294 rakétavetőt,
    • 156 légvédelmi berendezést,
    • 236 repülőgépet,
    • 206 helikoptert
    • és 3286 katonai gépjárművet és tartálykocsit semmisítettek meg az ukrán védők.

    Ezenkívül 15 orosz hajót, 867 hadműveleti és taktikai drónt, 107 egység speciális felszerelést és 205 cirkálórakétát számoltak fel.

  • Az ukrán déli műveleti parancsnokság hétfőn arról számolt be, hogy néhány orosz katona megtagadta a szolgálat teljesítését Dél-Ukrajnában az utánpótlás hiánya és a rossz körülmények, többek között a vízhiány miatt.

    Az orosz megszálló erők „különleges intézkedéseket” hoztak az érintett fegyveresekkel szemben ellen, és eltávolították őket a helyükről – közölte az ukrán hadsereg, írja a Kyiv Independent.

  • Az oroszok hétfőn hajnalban a dnyipropetrovszki régióban található Nikopol városát ágyúzták – közölte Valentin Reznicsenko, a régió katonai közigazgatásának elnöke.

    A közlemény szerint a támadás legalább 10 lakóházat, egy magas épületet rongált meg, de további kilenc épület is megsérült, köztük egy iskola, egy üzlet és egy kávézó. 

    Az elsődleges információk szerint senki nem sérült meg – számolt be a Kijev Independent.

  • A Kreml az európai politikusokat hibáztatta az egyik fő gázszállítási útvonalának, az Északi Áramlat 1-nek a leállításáért. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az orosz állami televíziónak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy az Oroszország ellen bevezetett gazdasági szankciók akadályozták a Gazpromot a vezeték karbantartásában.

    „Ha az európaiak teljesen abszurd módon olyan döntést hoznak, hogy megtagadják a saját berendezéseik, pontosabban a Gazpromhoz tartozó berendezések szervizelését, amelyre egyébként kötelesek, az nem a Gazprom hibája” – idézte Peszkovot az Interfax hírügynökség, írja a Sky News.

  • Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij elmondta, hogy az ukrán erők a közelmúltban három települést foglaltak el, kettőt Dél-Ukrajnában, egyet pedig Kelet-Ukrajnában.

    Az ukrán államfő nem nevezte meg a városokat, és azt sem árulta el, pontosan mikor kerültek azok ukrán kézre. Legutóbbi beszédében Zelenszkij arról beszélt, hogy vasárnap este „biztató jelentéseket” kapott a katonai parancsnokaitól és a hírszerzés vezetőjétől, írja a Sky News.

  • A brit védelmi minisztérium jelentése szerint annak ellenére, hogy az orosz hadsereg igyekezett megfékezni az ukrán ellentámadást délen, továbbra is Donbász térségének meghódítására összpontosít.

    Oroszország fő „előnyomó tengelyei” továbbra is a Donyeck város melletti Avdiivkánál és 60 kilométerre északra, Bahmut környékén összepontosulnak, de erői még mindig csak hetente körülbelül 1 kilométert haladnak Bahmut felé.

    A donbászi hadművelet célja szinte biztosan továbbra is az, hogy biztosítsa az egész Donyecki régiót, ami lehetővé tenné a Kreml számára, hogy bejelentse a Donbász „felszabadítását”. Az orosz erők nagy valószínűséggel ismételten elmulasztották e cél eléréséhez szükséges határidőket – olvasható a jelentésben.

    Az ukrán hatóságok szerint az orosz erők most arra kapnak parancsot, hogy 2022. szeptember 15-ig teljesítsék ezt a küldetést. Azonban a brit hírszerzés szerint nagyon valószínűtlen, hogy az orosz csapatok ezt elérik, ezzel tovább nehezítve Oroszország azon terveit, hogy a megszállt területeken népszavazást tartsanak az Oroszországhoz való csatlakozásról.

  • Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője a hírek szerint azt tervezi, hogy „határozatlan idejű és hosszú” szünetet tart posztján. A lemondás „még nem valósult meg”, közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

    Hozzánk is eljutottak ezek az üzenetek, de a lemondás egyelőre nem történt meg. Egyelőre abból indulunk ki, hogy továbbra is ő vezeti a Csecsen Köztársaságot

    – mondta Peszkov.

    Ramzan Kadirov szombaton jelentette be, hogy határozatlan idejű szabadságra megy. Egy orosz politológus úgy véli, hogy ez a nyilatkozat megerősíti az Oroszországban kialakult akut belpolitikai válság kezdetét. Az ukrán védelmi minisztérium fő hírszerzési igazgatósága szerint a csecsenföldi lakosoknak nem tetszik, hogy Kadirov részt vesz a háborúban.

  • Az ideiglenesen megszállt Zaporizzsjai területen embereket rabolnak el és tartanak fogva börtönökben, jelentette be Olekszandr Sztaruh, Zaporizzsja régió kormányzója.

    A megszállt területeken folytatódik a megszálló hatóságok terrorja. Az oroszok közel 500 embert raboltak el, több mint 200 ember sajnos még mindig börtönben van. Közben a tanárokat is megpróbálják együttműködésre kényszeríteni a megszállók, hogy elkezdjék tanítani a gyerekeket. A megszállt területeken vannak iskolák, amelyek nem működnek, a közel 400 iskolából 40 egyáltalán nem működik

    – közölte Olekszandr Sztaruh.

  • Az orosz erők a Herszon régióban megtiltották a helyieknek, hogy csónakokkal vagy más egyéb vízi járművekkel keljenek át a Dnyeperen. A megszállók azzal fenyegetőznek, hogy tüzet nyitnak azokra, akik megszegik a tilalmat, közölte az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara, írja az Unian hírügynökség.

    Emellett a vezérkar arról számolt be, hogy az ideiglenesen megszállt ukrajnai területeken folytatódik a kényszermobilizáció, a helyi kórházakból „erőszakkal” bocsátják el azokat a betegeket, akikről úgy gondolják, hogy képesek harcolni.

  • Légicsapás következtében halt meg egy diáklány Mariupolban. Az orosz bomba március 9-én végzett a lánnyal – amikor az áldozat az édesanyjával a piacra ment –, de csak most hozták nyilvánosságra a halálhírét.

    Jevgenyija Babakova Mariupolban élt, és március 5-én kommunikált utoljára a barátaival, ismerőseivel. Március 9-én pedig a piacra ment, amely mellett felrobbant egy bomba, amelyet Kijev szerint a városra dobtak le az oroszok, írja az Unian hírügynökség.

  • Három erős robbanás rázta meg az erőmű felépítésére és kiszolgálására alapított várost, Energodart – jelentette hétfőn a TASZSZ orosz állami hírügynökség tudósítója. Az utcákon továbbra is kijárási tilalom van érvényben. A károkról és az áldozatokról még nincs pontos információ.

    Energodart és a közeli zaporizzsjai atomerőművet, Európa legnagyobb atomerőművét az ukrán fegyveres erők lövik, állítják az oroszok. Kijev tagadja, hogy köze lenne a támadásokhoz.

  • Magyarország területére 2022. szeptember 04-én 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 6649 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 8833 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 206 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2022. szeptember 4-én 39 ember, köztük 9 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket – olvasható a rendőrségi közleményben.

  • Összesen 39 menekültet fogadott vasárnap a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a társszervekkel közösen – közölte a rendőrség.

    lead0620m 0
    Fotó: Police.hu

    A 39 érkező közül 9 gyermek volt, akik valamennyien vonattal érkeztek a fővárosba. 

    A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatok ellátásában a Budapesti Polgárőr Szövetség is támogatást nyújt.

  • Érezhetően fejlődik az ukrán fegyveres erők ellentámadása az ország déli és keleti részén – írja az Unian ukrán hírügynökség az Institute for the Study of War (ISW) elemzésére hivatkozva.

    A jelentés szerint több irányban nyomulnak előre az ukrán erők a Herszoni régió nyugati részén is, Donyeckben pedig sikerült biztosítaniuk a Szeverszkij-Donyec folyón túli területeket.

  • A washingtoni Hadtudományi Intézet (ISW) elemzői megerősítették, hogy Ukrajna fegyveres erőinek ellentámadása érezhetően kezd kiteljesedni az ország déli és keleti felén. A szakértők szerint az ellentámadás üteme valószínűleg napról napra drasztikusan változik, írja az Unian hírügynökség.

    Az ISW megjegyezte: az ukrán erők megpróbálják szétverni az oroszok által létesített logisztikai infrastruktúrát, emellett az orosz parancsnoki állásokat is támadások érhetik, rombolva ezzel az ellenség harci morálját.

    Ezzel kapcsolatban hozzátették, hogy az ukrán erők továbbra is csapást mérnek az orosz szárazföldi kommunikációs vonalakra, lőszerraktárakra és kulcsfontosságú állásokra, hogy kimerítsék az orosz erőket és elrettentsék őket.

    Az ISW előrejelzései szerint az oroszok időről időre ellentámadásba lendülnek és visszafoglalják az elvesztett állások egy részét, ilyen esetekben erőteljes tüzérségi és légitámadásokat hajtanak végre a felszabadított települések és az előrenyomuló ukrán csapatok ellen.

  • Az ukrán déli műveleti parancsnokság arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők szeptember 4-én 104 orosz katonát öltek meg és megsemmisítettek hat tankot, valamint 26 páncélozott és katonai járművet. Az ukrán hadsereg emellett megsemmisített egy lőszerraktárt is.

  • Az ukrán Energiaügyi Minisztérium jelentése szerint több mint 600 000 ukrán maradt áram nélkül. A tárca szerint emellett 235 700 ukrán maradt gáz nélkül Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index hétfői élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Vasárnapi percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!