új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ausztrália miniszterelnöke arra kényszerült, hogy megvédje azon intézkedését, miszerint a királynő halála alkalmából munkaszüneti napot rendelt el. 

    Szeptember huszonkettedikén nemzeti megemlékezést tartanak a parlamentben, ezt a dátumot pedig nemzeti gyásznappá nyilvánította – jelentette be Anthony Albanese. Többen azonban – például a kisvállalkozók és az egészségügyi dolgozók – bírálták ezt a döntést. 

    „Több műtétet és betegkonzultációt is lefoglaltak aznapra, amikor ez nem is egyszerű. Köszönjük, hogy rövid időn belül lemondott erről” – írta az Ausztrál Orvosi Szövetség elnöke a Twitteren.

    Anthony Albanese szerint azonban a lehető legrövidebb idő alatt kihirdette a gyásznapot, erre pedig szükség van ahhoz, hogy a nemzet „gyászoljon és hálát adjon” – írja a BBC

     Ez egy egyszeri esemény az életünkben. Fontos, hogy megfelelően emlékezzünk meg róla 

    – mondta a miniszterelnök. 

  • Amíg a Buckingham-palotában építési munkálatok zajlanak, III. Károly király a Clarence-házban fog élni – írja a Mirror. A palota szakaszonként történő felújítási programja több mint 10 évet is igénybe vehet és magában foglalja az elektromos kábelek, valamint a vízvezeték- és fűtésrendszer korszerűsítését. A felújítás előreláthatólag 2027-ben fejeződik be.

  • A Villa Guardamangia előtt félig a csokrok alá temetve a királynő rózsaszín filctollal rajzolt portréja látható. Koronát nem visel, csak egy széles mosolyt, a papír egyik oldalát pedig szívek borítják – írja a BBC.

    A művész, a kétéves Dorothy Elizabeth May alkotása pontosan tükrözi azt, ahogy Málta Erzsébet királynőre emlékezik – igazából nem is királynőként, hanem egy tengerésztiszthez feleségül ment fiatal hercegnőként, aki élvezte a rövid szabadságot, ami jutott neki.

    „Normális volt” – mesélte róla egy helyi. „Olyan volt, mint a család tagja. Nem olyan, mint egy királynő, inkább olyan, mint mi.” A Villa Guardamangiában eltöltött két év alatt az akkor még csak Erzsébet hercegnő vásárolni ment, moziba járt, vagy pedig vitorlázott és úszott férjével a tengerparton. 

    A királynő állítása szerint ez volt életének az egyik legszebb szakasza.

  • Részletek kerültek nyilvánosságra arról, hogy az emberek milyen módon vehetnek részt a királynő virrasztásán, amelyre a héten kerül sor a Westminster-palotában. Szerdán délután ötkor kezdődik és szeptember tizenkilencedikéig, a királynő temetéséig tart majd. 

    E között a két időpont között a nap huszonnégy órájában nyitva lesz a palota, hogy fogadja a virrasztókat. Az előrejelzések szerint hatalmas tömegre kell számítani, a résztvevőket pedig arra figyelmeztetik, hogy hosszú órákat, sőt, akár egész éjszakákat is várniuk kell majd. 

    A kényelmetlenségek minimalizálása érdekében vigyenek magukkal ételt, italt és meleg ruhát – írja a BBC.

  • II. Erzsébet sikeres versenyló-tulajdonos és -tenyésztő is volt: a versenyzés iránti szeretete bepillantás engedett a közfeladatokat ellátó magánember életébe is. A lovaglás segített elterelni a figyelmét az uralkodás problémáiról. 

    Régebben azt mondta nekem: »Jó olyan helyre jönni, ami nem bűzlik a friss festék szagától«

    – emlékszik vissza Richard Hannon tréner. A Racing Post nevű újság egy példánya mindig megtalálható volt a napi postájában. Tavaly pedig abban az elismerésben részesült a királynő, hogy bekerült a British Champions Series Hírességek Csarnokába. Ezzel mint versenyzőt, mint tulajdonost és mint tenyésztőt is elismerték – írja a BBC

  • A királynő portréja világítja meg a Burj Khalifát, a világ legmagasabb épületét. Az Egyesült Arab Emírségekben, Dubajban található épület tisztelgés a néhai uralkodó előtt – írja a BBC

    A 830 méteres felhőkarcoló másik oldalát az Egyesült Királyság zászlaja világítja meg. 

  • A Radio 4 The Archers című műsora a vasárnapi epizód elején egy különleges jelenetben emlékezett meg a királynő haláláról. A hallgatók a sorozat két legrégebbi szereplőjét, Lynda Snellt és Lilian Bellamyt hallhatták, akik II. Erzsébet 1953-as koronázására emlékeztek vissza a műsorban – írja a BBC.

    Ha az azóta eltelt időre gondolok, az életünkre, mindenre, ami történt, a királynő mindig ott volt, egyszerűen mindig

    – mondta Lynda Snell. 

    Olyan volt, mint a szikla. Nagyon furcsa lesz nélküle

    – válaszolta  Lilian Bellamy.

  • A Reuters jelentése szerint Jair Bolsonaro brazil elnök is megerősítette, hogy ott lesz II. Erzsébet temetésén. A Reutershez eljuttatott közlemény szerint Bolsonaro Londonba utazik, hogy részt vegyen a királynő szeptember 19-i temetésén.

  • A Salamon-szigeteken, amely azon kevés országok egyike, ahol még mindig a mindenkori brit uralkodó az államfő, háromnapos gyászt hirdettek, köztük egy munkaszüneti napot szeptember 12-re – írja a Guardian.