új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Vlagyimir Putyin ukrajnai főmegbízottja a háború kezdetekor közölte az orosz vezetővel, hogy ideiglenes megállapodást kötött Kijevvel, miszerint Ukrajna eleget tesz Oroszország követelésének, hogy országa kimarad a NATO-ból, de Putyin elutasította ezt.

    Az orosz vezetéshez közel álló három személy szerint az ukrán származású Dmitrij Kozak megbízott azt mondta Putyinnak, hogy szerinte az általa kialkudott megállapodás megszüntette annak szükségességét, hogy Oroszország megszállja Ukrajnát.

    Putyin a háború előtt többször is azt állította, hogy a NATO katonai infrastruktúrája egyre közelebb ér Oroszország határaihoz azáltal, hogy új kelet-európai tagokat vesz fel, és hogy a szövetség most arra készül, hogy Ukrajnát is a pályájára állítsa. Putyin nyilvánosan azt mondta, hogy ez egzisztenciális fenyegetést jelent Oroszország számára, ami reakcióra kényszerítette. Annak ellenére, hogy korábban támogatta a tárgyalásokat, Putyin világossá tette, amikor Kozak megállapodását bemutatták neki, hogy a segítője által kialkudott engedmények nem mennek elég messzire, és céljait inkább kiterjesztette az ukrán területrészek annektálására is. Az alkut elvetették, és február 24-én Oroszország elkezdte Ukrajna megszállását.

    Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta a Reuters állításairól, hogy „ennek semmi köze a valósághoz. Soha nem történt ilyen. Ez abszolút téves információ”.

    2021 novemberében Peszkov a nyugati média „üres és alaptalan” kitalációjának nevezte azokat a vádakat, amelyek szerint Oroszország Ukrajna lerohanására készül.

  • Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerda reggeli, az unió helyzetéről szóló beszédében határozott jelzést küldött az Európai Unió bővítéséről.

    A Guardian szerint elmondta, hogy az Európai Unió szövetsége nem lehet teljes Ukrajna, Moldova, Georgia és a nyugat-balkáni országok nélkül.

    „Ti a családunkhoz tartoztok, ti vagytok az unió jövője. Uniónk nem teljes nélkületek” – mondta az EU keleti szomszédjainak.

  • Pavlo Kirilenko, Donyeck ukrán kormányzója megismételte azt a kijelentését, hogy az embereknek lehetőség szerint el kell hagyniuk azokat a területeket, amelyek továbbra is az oroszbarát erők ellenőrzése alatt állnak, vagy amelyek orosz csapások célpontjai. Kirilenko állítása szerint Oroszország nemrégiben támadta Kramatorszk városát.

    A rakéta egy lakónegyed közepén esett le, és legalább három magánházat megrongált. A kitört tűz következtében leégett a garázs

    – mondta a kormányzó, hozzátéve, hogy szerinte az oroszok szándékosan terrorizálják a helyi lakosságot. A körülmények pedig nem hagynak más választást a civilek számára, mint a kiútkeresést Ukrajna biztonságosabb régióiba, hogy ne váljanak az orosz terrorista erők célpontjává. Felszólította a lakosságot, hogy meneküljenek – írja a Guardian.

  • Az Egyesült Államok állítása szerint Oroszország 2014 óta több mint 300 millió dollárt költött el teljes titokban arra, hogy több mint 24 ország politikusait befolyásolja.

    Ez egy titkosítás alól újonnan feloldott amerikai hírszerzési jelentésen alapul, amelyet kedden tettek közzé – állítja a Külügyminisztérium. A Joe Biden által vezetett adminisztráció egyik magas rangú tisztviselője úgy nyilatkozott: „Ez csak a jéghegy csúcsa” – írja a BBC

    Oroszország nyilvánosan nem kommentálta a jelentést. Moszkva már többször is megvádolta az Egyesült Államokat külföldi beavatkozással. 

    Az amerikai hírszerzés jelentése szerint „ezek nagyon alacsony számok, és Oroszország valószínűleg további összegeket utalt át teljes titokban olyan ügyekben, amelyek felderítetlenek maradtak” – nyilatkozta a Biden-adminisztráció illetékese. 

  • A napokban szentpétervári és moszkvai tisztségviselők is lemondásra szólították fel Vlagyimir Putyint.

    Mark Fejgin orosz ügyvéd, jogvédő egy tévéműsorban ugyancsak az orosz elnök lehetséges bukásáról beszélt, és azt is elmondta, hogy szerinte ki lehet az utódja. Szerinte Nyikolaj Platonovics Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára, valamint a legbefolyásosabb tábornokok az Oroszország elleni szankciók egy részének feloldása és a szégyenteljes vereség elkerülése érdekében veszik majd rá Putyint, hogy mondjon le – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    Az ellenzéki orosz emberi jogi aktivista szerint Vlagyimir Putyin körül vészesen fogy a levegő, már a legfőbb bizalmasai közül is egyre kevesebben hisznek benne és nagyra törő elképzeléseiben.

    Fejgin szerint elkerülhetetlen Putyin bukása, akinek Mihail Misustyin orosz miniszterelnök lehet az utódja az államfői poszton.

  • Merényletet kíséreltek meg a délkelet-ukrajnai Herszoni Állami Egyetem Oroszország által kinevezett rektora, Tatyana Tomilina ellen. A nő állítólag túlélte a támadást, és jelenleg is kórházban ápolják, a testőre viszont belehalt a támadásba. 

    Felrobbant egy házilag barkácsolt robbanószerkezet, aminek következtében egy férfi, aki vélhetően a nő testőre volt, életét vesztette, Tatyana Tomilina pedig megsérült – jelentették be orosz hírügynökségek szeptember tizenkettedikén. 

    Az első jelentések szerint a nőt a repeszektől származó sebekkel és zúzódásokkal vitték kórházba. Tatyana Tomilina élete nincs veszélyben, a sebei nem súlyosak – közölték szeptember 13-án az Oroszország által kinevezett herszoni hatóságok – írja a Szabad Európa.

  • Megerősítették az orosz védelmi vonalat Zaporizzsja megyében annak nyomán, hogy ukrán csapatokat vontak össze az ottani frontszakasznál – jelentette ki Vlagyimir Rogov, a régió Moszkva-barát közigazgatási főtanácsának tagja szerdán a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

    Hadseregünk készen áll, hogy szembeszálljon az ukrán fegyveresekkel, és visszavágjon nekik, ha úgy döntenek, hogy támadásba lendülnek. A védelmi vonalat megerősítették, a tartalékokat megnövelték

    – nyilatkozott a tisztségviselő. Rogov szerint a polgári lakosságot egyelőre nem evakuálják.

  • Az orosz olaj- és gázbevételek az árak nagymértékű emelkedése ellenére közel egy éve a legalacsonyabb szintre estek.

    A Bloomberg az orosz pénzügyminisztérium adatai alapján arról számolt be, hogy a Kreml fosszilis energiahordozókból származó bevételei, amelyek az ország költségvetésének több mint egyharmadát teszik ki, augusztusban 671,9 milliárd rubelre (4434 milliárd forint) csökkentek, ami 2021 júniusa óta a legalacsonyabb érték.

    Ez a szám 13 százalékkal alacsonyabb júliushoz képest, és 3,4 százalékos csökkenést jelent a 12 hónappal ezelőttihez viszonyítva.

  • Kijev nem kap semmilyen „biztonsági garanciát”, különösen azért, mert a tervezet lényegében a harmadik világháború „prológusa” – vélekedik Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője. 

    A kijevi kamarilla által megszületett a „biztonsági garanciák” névre hallgató projekt, amely lényegében a harmadik világháború bevezetése. Az ukrán náciknak természetesen senki sem vállal semmilyen garanciát – írta kedden a Telegram-csatornáján.

    Úgy véli, hogy a Kijev által javasolt megállapodás egyenértékű az észak-atlanti egyezmény 5. cikkelyének Ukrajnára történő alkalmazásával. Ez a cikkely a kollektív védelemre, a NATO alapítószerződésének központi elvére hivatkozik.

    Medvegyev úgy véli, hogy Oroszország ősellenségeinek – „a különböző rangú nyugati főnököknek”, akik „hisztérikusan fellebbeznek” – egy dolgot meg kell érteniük.

    Ez közvetlenül hatással van a NATO Oroszországgal vívott hibrid háborújára. Ha ezek a felek tovább folytatják azt, hogy a legveszélyesebb fegyverekkel árasztják el a kijevi rezsimet, akkor a katonai hadjárat előbb-utóbb újabb szintet ér el

    – figyelmeztetett. Ennek a kampánynak – hangsúlyozta Medvegyev – nem lesznek látható határai, miközben a résztvevők lépései nyilvánvalóan kiszámíthatatlanok.

    A kampány a saját katonai forgatókönyvét követi, miközben egyre több résztvevőt von be. Ez mindig is így volt

    – tette hozzá. 

  • Az Unian ukrán hírügynökség tájékoztatása szerint az amerikai agytröszt, a háborús cselekményeket tanulmányozó intézet (ISW) elemzői valószínűtlennek tartják, hogy az Oszkol folyó közelében állomásozó orosz csapatok képesek lennének megakadályozni az ukrán erők további előrenyomulását.

    Az orosz egységek valószínűleg nem lesznek elég erősek ahhoz, hogy megakadályozzák az ukrán csapatok előrejutását az egész Oszkol folyó mentén, mert úgy tűnik, nem kapnak erősítést. Az ukrán erők feltehetően képesek lesznek kihasználni ezt a gyengeséget, és ellentámadást indíthatnak az Oszkolon keresztül

    – áll a jelentésben.

    Az ukrán fegyveres erők augusztus végén kezdeményeztek ellentámadást délen, szeptember elején pedig jelentős katonai sikereket értek el Harkiv térségében.

    Az ukránok szeptember 6-a óta az offenzív hadműveletek eredményeként 3,8 ezer négyzetkilométert szabadítottak fel Harkiv megyében, így több mint 300 település került vissza az ukránokhoz.

  • A Harkivi régióban történt kudarc után a Kreml a tárgyalások folytatását kérte, Kijev azonban ezt megtagadta. Ezt Olga Sztefanisina miniszterelnök-helyettes közölte a France 24-gyel. Ennek köszönhetően a Kreml azt tervezi, hogy megállítja az ukrán csapatok előrenyomulását a fronton – hangsúlyozta. 

    Mivel Ukrajnának most nagyobb a befolyása, ezért a tárgyalások csak akkor indulnak újra, ha az ország katonai céljai már megvalósultak – tette hozzá. A miniszterelnök-helyettes bízik abban, hogy Ukrajna hamarosan visszaszerzi a Donbászt és a Krímet, valamint felszólította az európai vezetőket arra, hogy erősítsék meg az Oroszország elleni szankciókat – írja az Obozrevatel

    Kiemelte, hogy az invázió kezdetén Ukrajna a legrosszabb forgatókönyvre készült. „Hazánk azonban kitartott, bizonyítva, hogy érdemesek vagyunk az EU-tagságra” – tette hozzá. 

    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyelőre nem tervez tárgyalásokat kezdeni az orosz elnökkel. A párbeszéd csak akkor kezdődhet meg, ha az orosz erők elhagyják Ukrajna területét. 

  • Szerda hajnalban legalább öt robbantás történt Herszonban, azóta az orosz légvédelmi rendszerek már állandó működésben vannak – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség tudósítója.

    Moszkvai idő szerint reggel 6 óra 10 perckor robbanások hallatszottak, mindeközben nem voltak rakétajelek a levegőben.

    Az ukrán hadsereg augusztus 28-a óta több civil objektumot is ágyúzott Herszon régióban. Néhány iskola és szociális intézmény megsemmisült, továbbá több családi ház is megrongálódott.

  • Ukrán mérnökök az elmúlt néhány napban helyreállították a dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű mindhárom tartalék áramvezetékét, amelyek tüzérségi támadásban rongálódtak meg – közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ).

    Az első tartalék vezetéket már szombaton sikerült helyreállítani.

    A három vezeték egyike, egy 750/330 kilovoltos vezeték jelenleg ellátja az erőművet a hűtéshez és más biztonsági feladatokhoz szükséges árammal

    – áll a közleményében.

    Európa legnagyobb atomerőművének hat reaktora jelenleg „hideg leállított állapotban” van.

  • Magyarország területére szeptember 13-án az ukrán–magyar határszakaszon 5960 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 6333 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 192 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2022. szeptember 13-án 76 ember, köztük 31 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • Kiszivárgott egy rádióbeszélgetés, amelyben orosz katonák arról beszéltek, hogy a csapatok miként hagyták el Izjum városát.

    Az oroszok az előző hét végén vonultak ki Izjumból, miután egy héttel ezelőtt ukrán ellentámadás indult a térségben. Ezzel összefüggésben most egy Telegram-csatornán hoztak nyilvánosságra egy rádióbeszélgetést, amelyben egy orosz katona azt mondja: 

    REGGEL 9-KOR ARRA ÉBREDTEK, HOGY MINDENKI ELTŰNT.

    Azt állította, hogy az ő csapatukat egyáltalán nem értesítették a visszavonulásról, holott a katonai vezetés már hajnal 3 órakor elhagyta Izjumot. Hozzátette azt is, hogy sokan gyalogosan vonultak vissza, hátrahagyva a katonai eszközöket.

    Ez utóbbit megerősítette egy másik orosz is, aki azt mondta, hogy nemcsak az eszközöket, hanem az embereket is hátrahagyták. „Az egész ahhoz volt hasonló, ahogyan Szumit elhagytuk” [idén tavasszal] – hangzott el a beszélgetésben, amely itt meghallgatható:

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szerdai élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Keddi percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!