új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Bekérették hétfő délelőtt a varsói külügyminisztériumba az Oroszországi Föderáció nagykövetét a megszállt ukrajnai területeken Moszkva által rendezett múlt heti népszavazások miatt – közölte Marcin Przydacz külügyminiszter-helyettes.

    A találkozón ismertetik a nagykövettel az orosz lépéseket elutasító lengyel álláspontot – mondta el Przydacz a TVN24 kereskedelmi hírtelevízió hétfő reggeli műsorában. Hozzátette: „Álnépszavazásokról van szó, Ukrajna területének elcsatolására tett kísérletről.”

    A miniszterhelyettes jelezte: nem csak a lengyel diplomácia tesz így.

    Európai szinten megállapodtunk a kollégáinkkal, hogy nagyjából egy időben, ugyanezen a napon ismertetjük ezt az álláspontot az adott országban dolgozó orosz nagykövettel.

    – tette hozzá.

    Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken jelentette be Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja megye Oroszországhoz csatolását. Előzőleg ez ügyben a szóban forgó területeken Lengyelország által is illegitimnek minősített népszavazást tartottak.

  • Az ukrán erők a jelentések szerint hétfőn visszafoglalták a dél-ukrajnai Dnyipro folyó nyugati partján fekvő városokat, Moszkva pedig kénytelen volt átadni területeket egy második fő frontvonal mentén, mindössze néhány nappal azután, hogy azt állította, elcsatolta azt.

    Az ukrán előrenyomulás mértékét nem erősítették meg, és Kijev is hallgat a térségben kialakult helyzetről. Orosz katonai bloggerek azonban arról számoltak be, hogy ukrán harckocsik több tucat kilométernyi területen keresztül haladtak előre a folyó partján.

    Egy ukrán tisztviselőnek a helyzettel kapcsolatos ritka kommentárjai közül Anton Gerascsenko, a belügyminisztérium tanácsadója egy olyan videót tett közzé, amelyen szerinte egy ukrán katona zászlót lenget a Zolota Balkában, a korábbi frontvonaltól folyásirányban.

    Rob Lee, a Foreign Policy Research Institute agytröszt vezető munkatársa orosz bloggereket idézett, akik arról számoltak be, hogy erőik egészen Dudcsanyig – 40 km-re (25 mérföldre) a folyón lefelé, ahol egy nappal korábban az ukrán csapatokkal szemben álltak – visszavonultak.

    Amikor ennyi orosz csatorna riadót fúj, az általában azt jelenti, hogy bajban vannak

    – írta a Twitteren Rob Lee.

  • Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma megosztotta legfrissebb védelmi hírszerzési frissítését az ukrajnai helyzetről.

    A frissítés szerint Vlagyimir Putyin múlt csütörtökön felszólalt a Nemzetbiztonsági Tanácsban az általa bejelentett részleges mozgósításról. Putyin azt mondta az egybegyűlteknek:

    A hibáinkat haladéktalanul ki kell javítanunk, és nem szabad megismételni azokat.

    A tájékoztató leszögezi: a problémák szokatlanul gyors elismerése Putyin részéről rávilágít a mozgósítás első heti működési zavaraira. Szinte biztosan besoroztak néhány olyan személyt is, aki kívül esik Putyin és a védelmi minisztérium által állított definíciókon.

  • Az Örményországba érkező több százezer orosz emigráns kezd jelentős hatást gyakorolni az ország gazdaságára – derítette ki a Moscow Times helyszíni riportja. A menekülő oroszok első hulláma az Ukrajna ellen indított orosz invázióval vette kezdetét, a második pedig a részleges mozgósítás bejelentésével. Főként a városi, középosztálybeli oroszok érkeznek az országból. 

    Ennek eredményeképpen megugrottak a lakásárak és az infláció is, miközben megkezdődött egy apróbb gazdasági fellendülés is. A lap információi szerint több olyan orosz is van, akik csak vakációra érkeztek az országba, ám miután az orosz elnök bejelentette az általános mozgósítást, inkább a maradás mellett döntöttek. 

    Bár pontos számokat még nem lehet tudni azzal kapcsolatban, pontosan hány orosz érkezett az általános mozgósítás elrendelése után, az elmúlt néhány hétben naponta húsz repülő is érkezett Moszkvából, Szentpétervárról és néhány dél-oroszországi városból.

  • Az atomháborús fenyegetés nincs pozitív hatással az ukrajnai konfliktusra, csak súlyosbítja a helyzetet – közölte a kínai külügyminisztérium. Peking felszólította Moszkvát és Kijevet, hogy tanúsítsanak önmérsékletet és diplomáciai úton oldják meg a konfliktust.

    Kína felhívta a figyelmet az érintett felek nyilatkozataira a nukleáris fegyverek kérdésében. Egy nukleáris háborút nem lehet megnyerni. A nukleáris háborúval való fenyegetés a jelenlegi körülmények között nem segít a helyzet enyhítésében, csak olaj a tűzre

    – áll a kínai diplomáciai hivatal állásfoglalásában.

  • A brit védelmi miniszter rendkívül valószínűtlennek tartja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvert alkalmazzon Ukrajna ellen, de hangsúlyozta, hogy Putyin sokszor irracionálisan cselekszik – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Vlagyimir Putyin korábban azzal fenyegetőzött, hogy minden lehetséges eszközt bevet, ha országa bajba kerülne, akár nukleáris arzenálját is beveti.

    Wallace szerint viszont nem valószínű, hogy Putyin atomhoz nyúlna, mondván, hogy ugyan az atomfegyverek használata szerepel az orosz katonai doktrínában, ez azonban Moszkva két szövetségese, India és Kína számára bizonyára elfogadhatatlan lépés lenne.

  • Pavlo Kirilenko, Ukrajna donyecki kormányzója a Telegramon arról számolt be, hogy egy orosz támadás után legalább egy ember a romok alatt rekedt egy csasivjari oktatási intézményben – írja a The Guardian.

  • Az ukrán katonák eltávolították az orosz zászlókat a városi tanács épülete melletti térről a felszabadított Liman városában – írja a Sky News.

    Mint megírtuk, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy Liman, a donyecki régió stratégiai fontosságú vasúti csomópontja vasárnap délutánra teljesen ukrán ellenőrzés alá került.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az oroszok által megszállt zaporizzsjai atomerőmű igazgatójának az elrablása egyértelműen bűncselekmény – írja az Al Jazeera

    Ez egy újabb remek példája az orosz terrorcselekményeknek, amiért a terrorista államnak súlyos büntetést kell kapnia

    – közölte az ukrán elnök éjszakai videóbeszédében. Egy orosz járőr pénteken őrizetbe vette Ihor Murashovot – közölte az erőművet irányító állami vállalat. 

  • Liman visszafoglalása vezető hír lett a médiában – jegyezte meg vasárnap esti beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, azt viszont hozzátette, hogy katonái sikereit nem lehet csak erre az egy győzelemre korlátozni.

    Naponta legalább kétszer – reggel és este – kapok jelentést katonaságunktól. Ezen a héten a jelentések legnagyobb részét a folyamatban lévő védelmi hadműveletünk keretében az ellenségtől felszabadított települések listája teszi ki

    – mondta el Zelenszkij.

    Agence France-Presse-nek egy frontról visszatérő ukrán katona elmondta:

    Optimista és motivált vagyok. Látom a frontvonalon zajló eseményeket, és azt is, hogy egyre sikeresebbek vagyunk.

  • A háborúban részt vevő és végtagjukat elvesztő ukrán veteránok különleges terápiát kaphatnak a gyógyulásukhoz: lovak segítségét vehetik igénybe a rehabilitáció alatt – írja a Szabad Európa.

    A lovak kicsit olyanok, mint az autók. Ápolni kell őket, rendbe hozni, és cserébe elvisznek

    – mondta egy terápiában részt vevő ukrán veterán. 

    A lovas ráérez a lovaglás ritmusára. Egyensúlyoznia kell a nyeregben, egy kicsit ellazul – ekkor kezdünk el beszélgetni egy sor dologról: családi problémákról, jövőbeli tervekről

    – mesélte a programról az egyik oktató.

  • David Petreaus volt CIA-igazgató és nyugalmazott négycsillagos hadseregtábornok vasárnap figyelmeztetett: az Egyesült Államok és szövetségesei megsemmisítik Oroszország Ukrajnában állomásozó csapatait és felszerelését, és elsüllyesztik fekete-tengeri flottáját, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök atomfegyvereket vet be az országban – számolt be a Guardian.

    Csak hogy egy példával éljek, mi egy olyan NATO-hadsereg bevetésével válaszolnánk, amely kiiktatna minden olyan orosz erőt, amelyet látunk és azonosítani tudunk a harctéren Ukrajnában és a Krímben is, valamint minden hajót a Fekete-tengeren

    – mondta Petreaus.

  • Kilenc közép- és kelet-európai NATO-ország elnöke vasárnap közös nyilatkozatot adott ki, amelyben támogatta Ukrajnának a védelmi szövetséghez való csatlakozási kérelmét – írja a CNN.

    Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Észak-Macedónia, Montenegró, Lengyelország, Szlovákia és Románia elnöke határozott támogatását fejezte ki „a 2008-as bukaresti NATO-csúcstalálkozó döntése mellett, amely Ukrajna jövőbeni szövetségi tagságáról szól”.

    Támogatjuk Ukrajnát az orosz invázióval szembeni védekezésben, követeljük Oroszország azonnali kivonulását az összes megszállt területről, és arra ösztönözzük valamennyi szövetségest, hogy jelentősen növeljék az Ukrajnának nyújtott katonai támogatásukat

    – olvasható a nyilatkozatban.

    A nyilatkozat megjegyzi, hogy ezen országok vezetői a háború alatt Kijevbe látogattak, és „saját szemükkel látták az orosz agresszió hatásait”.

    Az Ukrajna gyorsított NATO-tagság iránti kérelméről szóló döntésről a szövetség mind a 30 tagjának meg kell állapodnia – mondta korábban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár vasárnap.

    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken jelentette be, hogy Ukrajna „gyorsított eljárás keretében” kérelmezi NATO-taggá válását.

  • Magyarország területére vasárnap az ukrán–magyar határszakaszon 5652 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 5660 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 231 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől vasárnap 52 ember, köztük 10 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

  • Vjacseszlav Volodin, az orosz parlament alsóházának elnöke közölte: az orosz parlament hétfőn tárgyal a Vlagyimir Putyin elnök által elcsatolt régiók bekebelezéséről szóló törvényjavaslatokról – számolt be a Guardian.

    Donyeck, Luhanszk, valamint a déli Herszon és Zaporizzsja régiók Ukrajna teljes szárazföldi területének mintegy 18 százalékát teszik ki.

    Mint ismert, Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken jelentette be, hogy a Kreml Oroszországhoz csatolja az orosz hadsereg által megszállt ukrán régiókat. Az Európai Tanács, az Európai Unió 27 tagállamának vezetőiből álló testület egyhangúan elítélte a négy terület illegális orosz annektálását.

  • Moszkva a csatatéren elszenvedett kudarcai miatt elveszíti az ellenőrzést Oroszország „információs tere” felett – állítja az Institute for the Study of War.

    A napi elemzésben kitér rá, hogy a Kreml propagandistái eltérnek a Moszkva által preferált narratívától, és nyíltan fejezik ki csalódottságukat a részleges mozgósítás miatt, emellett gyászolják Liman elvesztését.

    „A Kreml október 1-jén sugárzott, erősen szerkesztett televíziós műsorainak egyes vendégei még azt is bírálták, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök négy ukrajnai terület annektálása mellett döntött, mielőtt biztosította volna a közigazgatási határokat, vagy akár a frontvonalat” – írja az ISW elemzése.

  • Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó vasárnap Isztambulban találkozott Tayyip Erdogan főtanácsadójával, Ibrahim Kalinnal, akivel Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának előrehaladásáról folytattak megbeszélést – közölte közleményében a Fehér Ház.

    Az amerikai–török találkozóról nem tettek előre említést a médiának: a találkozón többek között megvitatták, hogy Törökország elítéli az Oroszország által tartott „álnépszavazást”, valamint az ukrajnai területek annektálását is. Ankara ellenzi az Oroszországgal szemben bevezetett nyugati szankciókat, miközben mind Moszkvával, mind pedig Kijevvel szoros, baráti viszonyt ápol – írja a Reuters

    Találkozójuk során Sullivan és Kalin megvitatták továbbá „az Örményország és Azerbajdzsán közötti béketárgyalások támogatását, a párbeszéd és a diplomácia fontosságát a kelet-mediterrán térségben felmerülő nézeteltérések megoldása érdekében, valamint azt, hogy elítélik Oroszország ukrajnai területek illegális annektálási kísérletét” – áll a közleményben.

  • Egy Ukrajnában működő neonáci, Kreml-barát különítmény arra buzdítja a harcosait, hogy kínozzák meg és végezzék ki a hozzájuk kerülő hadifoglyokat: többek között azt javasolja a katonáinak, hogy „távolítsák el” a hadifoglyok testrészeit. Az Ukrajnában harcoló, orosz neonácikból álló alakulat a „Task Force Rusich” nevet viseli, és kapcsolatban áll a Wagner-csoport zsoldosaival is – írja a The Guardian

    A Rusics Telegram-csatornáján szeptember 22-én tettek közzé egy bejegyzést, amelyben a „foglyok helyben történő megsemmisítésére” buzdítottak. 

    A Rusics, egy nyíltan neonáci csoport, amely nagy valószínűséggel a Kreml megbízásából működik, háborús bűnök elkövetését szorgalmazza a konfliktusban. Putyin állításai ellenére a Rusics által elkövetett cselekmények a konfliktus során azt mutatják, hogy a Kreml nevében atrocitásokat elkövető neonáci csoportok aggasztóan kiemelt szerepet játszanak

    – mondta Adam Hadley, a Tech Against Terrorism, egy londoni székhelyű, az ENSZ által támogatott szervezet ügyvezető igazgatója. A Szíriában és a 2014-es kelet-ukrajnai harcokban tanúsított brutalitásukról hírhedtté vált Rusics harcosai az ukrajnai Donbászban, Herszonban és a harkivi régióban is felbukkantak már.

  • Az ukrán erők nyolc iráni gyártmányú kamikaze drónt fékeztek meg – írja a Kyiv Independent a vezérkarra hivatkozva.

    Emellett arról is tájékoztattak, hogy az ukrán csapatok megsemmisítettek két orosz fegyverraktárat és két légvédelmi rakétarendszert is hatástalanítottak.

  • Az oroszországi Habarovszki terület katonai komisszárját eltávolították posztjáról, miután az újonnan mozgósított állomány felét hazaküldték, mivel nem feleltek meg a behívási kritériumoknak – közölte hétfőn kora reggel a régió kormányzója.

    A Vlagyimir Putyin elnök által szeptember 21-én meghirdetett oroszországi mozgósítás széles körű elégedetlenséget váltott ki a tisztviselők és a polgárok körében.

    „Tíz nap alatt több ezer honfitársunk kapott behívót, és érkezett a katonai nyilvántartási hivatalokba” – mondta Mihajil Degtyarjov, az oroszországi Habarovszk régió kormányzója.

    Körülbelül a felüket hazaküldtük, mivel nem feleltek meg a katonai szolgálatba lépés kiválasztási kritériumainak

    – tette hozzá. Véleménye szerint azonban Jurij Lajko komisszár eltávolítása nem befolyásolja a Putyin által meghatározott mozgósítási tervet.

  • A kelet-ukrajnai Izumene mellett a korábban katonai állásokként funkcionáló helyek tele vannak elhagyott egyenruhákkal és élelmiszerrel. Az ukránok szerint több olyan orosz katonát is elfogtak, akik civilnek öltözve próbáltak elmenekülni a frontról. 

    A rosztovi autópálya mellett, nem messze innen, elkaptuk az egyiket. Civil ruhában volt. Elkezdett futni. Ha ezt nem teszi, talán észre sem vettük volna. Azt mondta, hogy hajóval érkezett

    – nyilatkozta a Szabad Európának az Ukrán Területvédelmi Erők egyik embere. Az ukránok szerint más harcálláspontnál is előfordult, hogy civilbe öltözött orosz katonákat fogtak el.

  • Ramzan Kadirov csecsen hadúr különös videóval válaszolt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentésére, miszerint több, orosz csapatok által megszállt települést visszafoglaltak.

    A videón egy táncoló csecsen katona látható, aki állítólag éppen akkor tudta meg, hogy az elsők között lesz, akik felderítő küldetésre indulnak.

    Lehetséges veszíteni egy ilyen harcossal a sorainkban? És nem ő az egyetlen! Mindenki megtiszteltetésnek tartja, hogy a felderítő bevetések élvonalába kerülhet

    – írta a csecsen vezető bejegyzésében. Hozzátette: az, hogy több településre beléptek az ukrán csapatok, még nem jelenti azt, hogy győztek is. „Ezeket a településeket mi szabadítottuk fel, és újra felszabadítjuk őket” – fogalmazott.

    Kadirov azt is elárulta, hogy egy képzett harcosokból álló egységet küldtek Ukrajnába, és egy másik egység előkészítése is folyamatban van.

  • Hétfő reggelt ismét támadták Zaporizzsja területét – számolt be Anatolij Kurtjev, a városi tanács megbízott polgármestere és titkára.

    Az ukrán politikus tájékoztatása szerint a megszálló erők támadták a várost.

    Az ellenséges ágyúzás következtében a város infrastruktúrája megsérült. Sajnos vannak áldozatok. Részletesebb információkkal később szolgálhatok

    –  írta bejegyzésében Kurtjev.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index hétfői percről percre közvetítése az orosz–ukrán háború eseményeiről. Vasárnapi tudósításunk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!