új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij esti videóbeszédében arról beszélt, szerinte Oroszország is tudja már, hogy helyzetük kilátástalan, és érzik a vesztüket.

    Igen, még mindig vannak embereik, akiket bevethetnek a harcokban, vannak rakétáik, fegyvereik, amelyeket Ukrajna ellen használnak, van még lehetőségük fájdalmat okozni és terrorizálni Európát, zsarolni a világot. De nincs már esélyük megnyerni a háborút, és nem is nyerik meg, mert Ukrajna halad előre

    – mondta esti videóbeszédében az ukrán elnök.

    Az ukrán elnök kijelentései azután történtek, hogy Vlagyimir Putyin közölte, az orosz részleges mozgósítás két héten belül véget ér, és a későbbiekben sem terveznek újabbat. 

  • Október 15-én reggel az orosz megszállók rakétatámadást indítottak meg a kijevi régió egyik területe ellen – írja az UNIAN.

    Olekszij Kuleba, a kijevi régió kormányzója szerint a mentők már a helyszínen vannak, az előzetes információk alapján egyelőre nem tudni sérültekről.

    Kuleba arra hívta fel a figyelmet, hogy a légitámadás még tart, ezért mindenki maradjon biztonságos helyen, amíg az offenzíva nem csitul. Továbbá arra kérte a lakosságot, hogy videókat és képeket se készítsenek vagy osszanak meg a becsapódások helyszínéről.

    Hosszú idő óta először támadták a fővárost

    Hétfő óta folyamatosak az ukrán fővárost ért támadások. A hét első napján arról számoltunk be, hogy az ukrán fővárost rakétacsapás érte. Helyi idő szerint 6.47-kor fújtak légiriadót, majd utána bő egy órával később, reggel 8 óra után történtek a robbanások. 

    Az ukrán fővárosban a kormányzati negyedet, az ukrán elnöki hivatal közelében lévő utcákat is támadás érte, amelyben legalább nyolcan meghaltak, 24-en pedig megsebesültek. Az ukrán hadsereg vezetője szerint legalább 83 rakétát lőttek ki, amelyből 43-et semlegesített a légvédelem.

    Csütörtökön ismét kamikazedrónokkal támadták meg Kijevet és térségét. Kirilo Timosenko, az ukrán elnök hivatalának vezetőhelyettese azt nyilatkozta az esettel kapcsolatban, hogy a drónok akkor is kritikus infrastrukturális létesítményekbe csapódtak be.

    Oroszország még keményebb válasszal fenyeget

    Az orosz alsóház elnöke még keményebb választ ígért Ukrajnának, ha a terrortámadások folytatódnak.

    Amennyiben folytatódnak a kijevi rezsim terrortámadásai, a válasz még keményebb lesz. A terrortámadások minden szervezőjét és elkövetőjét meg kell találni. Aki ellenáll, azt elpusztítjuk

    – ígérte Vjacseszlav Vologyin.

  • Több százan vonultak utcára Barcelonában, hogy tiltakozzanak négy, részben megszállt ukrán terület Oroszország által bejelentett annektálása ellen − írta meg a Sky News.

    Vlagyimir Putyin orosz elnök október 5-én hivatalosan aláírta Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon elcsatolásáról szóló törvényeket, miután illegitim népszavazásokat tartottak a megyékben.

    Görögországban, Athénban is több százan vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak az ukrajnai háború ellen.

    A görög fővárosban ukrán zászlót és az ukrajnai orosz inváziót elítélő transzparenseket tartó tüntetők demonstráltak.

  • Szaúd-Arábia 400 millió dollár (170 milliárd forint) értékű humanitárius segélyt nyújt Ukrajnának − közölte az SPA szaúdi állami hírügynökség.

    Az ügynökség hozzátette, hogy Mohammed bin Szalmán koronaherceg pénteken tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

    Zelenszkij elmondta, hogy a két fél megállapodott abban, hogy „együttműködnek az ukrán hadifoglyok szabadon bocsátásának kérdésében”.

    A trónörökös kifejezte, hogy a királyság kész folytatni a közvetítési erőfeszítéseket és támogat mindent, ami hozzájárul a deeszkalációhoz − írta meg a Sky News.  

    A múlt hónapban a koronaherceg Törökországgal együtt segített közvetíteni egy fogolycsere-megállapodásban Ukrajna és Oroszország között. 

    Az alku keretében csaknem 300 foglyot engedtek szabadon, köztük öt brit állampolgárt.

  • Kigyulladt egy elektromos alállomás Belgorod városban az ukrán fegyveres erők ágyúzása következtében – jelentette be Vjacseszlav Gladkov, Belgorod megye kormányzója péntek este a Telegram-csatornáján.

    Az alállomás a találat következtében kigyulladt, az ukrajnai Harkiv megye határához közel fekvő orosz város egy részében megszűnt az áramellátás.

    Egy 110 kilowattos alállomás kigyulladt Belgorod ágyúzása után

    – mondta Gladkov, aki szerint a tartalékforrásra való átkapcsolás legfeljebb 4 órát vesz igénybe. Hozzátette, hogy a vízellátás stabil, a szivattyúk alternatív vezetékekre álltak át.

    A News.ru hírportál szerint a városban este működésbe lépett a légvédelem, és hét robbanás hallatszott. A Readovka.news portál szerint a találat a Lucs alállomást érte – számolt be az MTI. 

  • Az Egyesült Államok új, 725 millió dolláros segélycsomagot küld Ukrajnának, amelyben lőszereket és katonai járműveket szállítanak Kijevbe – értesült a Sky News.

    Ezzel immáron 17,5 milliárd dollárra nőtt az Egyesült Államok biztonsági támogatásának összege a háború február 24-i kitörése óta.

    Az amerikai védelmi minisztérium közleménye szerint a legújabb csomag nagy sebességű sugárzásellenes rakétákat (HARM), precíziós irányítású tüzérségi eszközöket, valamint egészségügyi ellátmányt tartalmaz.

  • Mikhajlo Podoljak egy Twitter-bejegyzésben fejtette ki véleményét Vlagyimir Putyin pénteki kijelentéséről, miszerint az orosz elnök nem bánja az ukrajnai különleges hadművelet elindítását.

    Podoljak szerint ez felelőtlen kijelentés volt, hiszen sem Ukrajna, sem pedig a NATO nem támadott meg senkit. Oroszország viszont megszállt egy másik országot, városokat terrorizált és embereket végzett ki.

    Ha az oroszok nem akarták volna ezt a háborút, akkor nem tört volna ki

    – jelentette ki Volodimir Zelenszkij tanácsadója.

  • Magyarország területére 2022. október 14-én, csütörtökön az ukrán–magyar határszakaszon 6589 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5738 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 241 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2022. október 14-én 85 ember, köztük 36 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • Ellenőrzés nélkül nem engedik fel a teherautókat a Krími hídra – jelentette ki Marat Kusnullin, Oroszország miniszterelnök-helyettese pénteken a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint. 

    Technikailag a híd kész lesz, két sávon lehet haladni majd, de vannak gondok az átvizsgálással. Ellenőrizetlen járműveket nem engedünk fel a hídra 

    – mondta Kusnullin, hozzátéve, hogy a kamionforgalom várhatóan október 15-től indul újra az átkelőn. 

  • Portugália hat szovjet gyártmányú Kamov helikoptert ad át Ukrajnának. A járműveket az oroszellenes szankciók miatt fosztották meg a működési engedélyüktől – mondta Elena Carreiras portugál védelmi miniszter, a NATO brüsszeli miniszteri találkozója után. 

    Ukrajna kérésére és a Belügyminisztériummal egyeztetve a háborús ország rendelkezésére bocsájtjuk a Kamov helikopterflottánkat

    – jelentette ki Carreiras az Unian ukrán hírügynökség szerint. A miniszter kihangsúlyozta, hogy a helikopterek „rendkívül hasznosak lesznek Ukrajna számára és az ukránok nagyon hálásak a portugálok segítségéért”.

  • Az ukrán védelmi minisztérium adatai szerint Oroszország nagy pontosságú rakétaarzenáljának nagy részét Ukrajnában telepítette.

    Ha az adatok pontosak, ez azt jelenti, hogy az orosz erők hamarosan kifogyhatnak a rakétáikból.

    Az adatokat azután tette közzé a minisztérium, hogy a Kreml a héten rakétacsapásokat mért több ukrajnai városra, köztük a fővárosra is.

  • Köszöntünk mindenkit!

    Indul az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Pénteki percről percre cikkünk itt érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!