Pusztító szakaszába érhet a háború

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index vasárnapi hírösszefoglalója

Index
2022.10.16. 09:50
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A háború kezdete óta elesett oroszok becsült száma elérte a 65 ezret az ukrán hadsereg szerint − közölte a The Guardian

    Az ukrán fegyveres erők vezérkarának ma reggeli frissítése szerint a halálos áldozatok száma 300-zal emelkedett az elmúlt 24 órában.

    Hozzátették, hogy az oroszok által elvesztett harckocsik száma elérte a 2529-et, és 5193 páncélozott személyszállító jármű is megsemmisült.

  • Az ukrán aktivisták, sportolók és közéleti személyiségek több mint 50 ezer dollárt kínáltak fel annak, aki elfogja Igor Sztrelkov-Girkin orosz terroristát.

    Miután Girkin felesége közzétett egy fényképet, amelyen katonai egyenruhában látható férje, Szerhij Sztyercsenko videoblogger és az odesszai Jobboldali Szektor vezetője 10 ezer dollárt ígért annak, aki foglyul ejti a terroristát.

    Sztyercsenko kezdeményezéséhez már csatlakozott Tarasz Topolya, az Antibodies együttes szólistája, Valerij Markus író, utazó és katona, Szerhij Sztakovszkij teniszező és Szerhij Gaidai, a luhanszki régió vezetője.

    Mindegyikük egyenként 10 ezer dollárt ígért, így összesen már több mint 50 ezernél jár a „nyereményalap”.

  • Egy magas rangú NATO-tisztviselő egy, az Északi-sarkvidékről szóló izlandi konferencián szembesített egy kínai diplomatát azzal, hogy Kína nem ítélte el az ukrajnai orosz inváziót, és ezzel a háborúval kapcsolatos feszültséget bevitte a nemzetközi konferenciára − írta meg a Bloomberg hírügynökség. 

    A Rob Bauer admirális, a szövetség katonai bizottságának elnöke és He Rulong, Kína izlandi nagykövete közötti szokatlanul őszinte szóváltás Bauer beszédét követte, amelyet a NATO térségben betöltött szerepéről tartott.

    Bauer szerint Kína „nem osztja értékeinket, és aláássa a szabályokon alapuló nemzetközi rendet”. A kínai küldött a hallgatóságból szólalt fel, és azt mondta, hogy „Admirális úr, tisztelettel, az ön beszéde és megjegyzése tele van arroganciával”.

    Lenne egy kérdésem önhöz, mert ön a szuverenitás elvét és a nemzetközileg elismert határok fontosságát hangsúlyozza a világban. Igazam van? Nem így van? Igen. Akkor miért lehetséges, hogy Kína még mindig nem ítélte el Oroszország ukrajnai támadását?

    − tette fel a kérdést Bauer, aki tapsot váltott ki a közönségből.

  • Az ukrán fegyveres erők továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a Juzsnobugszkij irányába húzódó területeket – írja az Unian.

    Az elmúlt napon az ukrán katonák erőteljes csapásokat mértek az orosz egységekre, 14 megszállót kivégezve a déli területeken, valamint megsemmisítettek egy elektronikai hadviselési állomást, három önjáró tüzérségi egységet és egy Msta-B tarackot.

    A légierőnk 13 csapást mért az orosz állásokra, beleértve a légvédelmi egységek bázisait Beriszlav és Kakhovka körzetében, Nyikolajevszkijben és Basztanszkijben pedig az ellenséges katonákra és fegyverraktáraikra csaptunk le

    – olvasható az ukrán vezérkari jelentésben.

  • A SpaceX űripari vállalat tovább támogatja a Starlink internetszolgáltatást Ukrajnában, még akkor is, ha ez pénzveszteséget jelent − jelentette be szombaton Elon Musk amerikai milliárdos a Twitteren.

    Még akkor is, ha a Starlink pénzt veszít és más vállalatok dollármilliárdokat kapnak adófizetők pénzéből, ingyen támogatjuk az ukrán kormányt

    − írta bejegyzésében Musk.

    A SpaceX űripari vállalat alapítója korábban arra kérte az amerikai kormányt, hogy vegye át a Starlink műholdhálózat ukrajnai üzemeltetésének költségeit − közölte az MTI. 

    A Starlink műholdas terminálok létfontosságúak az ukránok harctéri kommunikációjához, miután az orosz hadsereg sok helyen megsemmisítette a hagyományos telefon- és internet-összeköttetést.

    Az üzletember pénteki Twitter-bejegyzése szerint a SpaceX havonta 20 millió dollárt (8,6 milliárd forintot) fordít az ukrajnai kommunikáció fenntartására.

    Elon Musk közölte: eddig mintegy 25 ezer műholdas terminált helyeztek el Ukrajnában, ami 80 millió dollárba került. Az év végéig a költségek elérhetik a 100 millió dollárt, a következő 12 hónapban pedig becslések szerint 400 millió dollárt kellene a rendszer fenntartására fordítani.

  • Az ukrán hadseregben nincs gond a pénzeszközök, a lőszer vagy a téli egyenruhák kifizetésével − közölte a Kárpáthír

    A hírt Olekszij Reznyikov védelmi miniszter közölte.

    Nincs gondunk a katonák fizetésének kifizetésével, sem a lőszerrel, sem a téli egyenruhákkal. Már folyamatban van a téli egyenruhák kiszállítása. Több százezer készletről van szó, amelyeket a frontvonalon lévő egységek között osztanak szét

    − mondta a politikus.

  • A kínai külügyminisztérium és Kína ukrajnai nagykövetsége szombaton közleményben szólította fel az Ukrajnában tartózkodó kínai állampolgárokat, hogy hagyják el a megtámadott országot – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    A közlemény azt is megjegyzi, hogy Kína ukrajnai nagykövetsége szükség esetén segítséget nyújt az evakuálás megszervezésében.

  • Az oroszországi Belgorod régióban lévő katonai bázist ért támadásban nem haltak meg civilek, azonban sok katona életét vesztette vagy megsebesült − közölte vasárnap kora reggel Vjacseszlav Gladkov, Belgorod régió kormányzója.

    Szörnyű esemény történt a területünkön található katonai lőtéren. Sok katona meghalt és megsebesült. A sebesültek és a halottak között nincs belgorodi lakos

    − mondta Gladkov a Telegramon közzétett videóbejegyzésében.

    Gladkov nem közölte, hány katona halt meg. Az állami RIA hírügynökség a védelmi minisztériumra hivatkozva azt közölte, hogy 11 ember életét vesztette, 15 pedig megsebesült − írta meg a Reuters hírügynökség. 

  • A brjanszki fokinói mozgósítottak hozzátartozói azzal a kérdéssel fordultak Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, hogy küldje vissza a frontról szeretteiket.

    Az egész mozgósítás megszervezése kezdettől fogva rossz volt, kiképzés nélkül dobták be őket a harc kellős közepére

    – idézi az Ukrajinszka Pravda az egyik hozzátartozót.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint Magyarország területére október 15-én az ukrán–magyar határszakaszon 6379 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5976 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 177 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2022. október 15-én 35 ember, köztük 15 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • Az orosz védelmi minisztérium szerint 11-en meghaltak, 15-en pedig megsebesültek, miután az egyik FÁK-tagország két állampolgára terrortámadást követett el az oroszországi Belgorod megye egyik lőterén szombaton.

    A minisztérium közölte, hogy a két személy lőfegyverrel nyitott tüzet egy lőgyakorlaton olyan önkéntesekből álló egység tagjaira, akik kijelentették, hogy részt vennének a különleges katonai hadműveletben.

    A sebesülteket kórházba szállították, a két elkövetőt pedig lelőtték.

    Pénteken több robbanás is hallatszott a városban

    Az Ukrajnával szomszédos Belgorodban péntek este kigyulladt egy elektromos alállomás az ukrán fegyveres erők ágyúzása következtében, és Harkiv megye határához közel fekvő orosz város egy részében megszűnt az áramellátás.

  • Köszöntünk mindenkit!

    Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Szombati percről percre tudósításunk itt érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!