új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Wagner-csoport − amelyet egyesek Putyin magánhadseregének neveznek − a brit hírszerzés szerint, amely a szervezet vezetőjére, Jevgenyij Prigozsinra hivatkozik − a jelek szerint lejjebb szállítja a katonáira vonatkozó normákat, és súlyos betegségekben, köztük HIV-ben és hepatitis C-ben szenvedő orosz elítélteket toboroz az ukrajnai háborúba.

    A brit védelmi minisztérium napi hírszerzési jelentése szerint a Wagner-csoport a korábbi konfliktusok alatt „viszonylag magas toborzási normákat” tartott fenn, számos tagja korábban hivatásos katonaként szolgált.

    A minisztérium azonban a Twitteren hozzátette, hogy a súlyos egészségügyi problémákkal küzdő foglyok befogadása rávilágít

    egy olyan megközelítésre, amely most a létszámot helyezi előtérbe a tapasztalattal vagy a minőséggel szemben.

  • Joe Biden amerikai elnök felháborítónak nevezte Oroszország kihátrálását a gabonaügyletből – írja a Sky News. Korábban az Indexen is beszámoltunk róla, hogy Oroszország a Szevasztopolt ért támadás után nem kíván a továbbiakban asszisztálni az ukrán gabonaszállításhoz.

    A megállapodást még júliusban írták alá, ami lehetővé tette az ukrán gabona zavartalan kiáramlását az ország kikötőiből.

    Az ENSZ szóvivője azt mondta, hogy kapcsolatban állnak az orosz hatóságokkal, viszont mindkét félnek tartózkodnia kell attól, hogy bármi olyat tegyen, ami veszélyeztetné a megállapodást.

  • Ukrajna katonai hírszerzési vezetője szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök három testdublőrt is alkalmaz, akik több plasztikai műtéten estek át azért, hogy hasonlítsanak az orosz elnökre.

    Kirilo Budanov azt állítja, a testdublőröket arra használják, hogy elrejtsék Putyint a nyilvánosság elől. Ez a feltételezés azután született, hogy felröppent a hír, miszerint az orosz elnöknek súlyos betegségei lehetnek, egyesek szerint rákkal küzd.

    Konkrétan három emberről tudunk, akiket folyamatosan alkalmaznak, de lehetnek többen is. Az egyetlen dolog, ami elárulja őket, az a magasságuk, ugyanis ez eléggé szembeötlő a képeken és a videókon

    – idézi a The Sun Budanov szavait, aki nem biztos benne, hogy Vlagyimir Putyin egyáltalán él még:

    A nagy kérdés az, hogy él-e még az igazi Putyin?

    – elmélkedett Budanov a Daily Mailnek adott interjúban.

  • A nyugati segítségnek köszönhetően az ukrán hadsereg déli irányban tüzérségi fölényre tett szert – írja a The New York Times elemzésében. 

    Mint írják, a fegyveres erők most előnyben vannak mind a lőszerek hatótávolsága, mind a nagy pontosságú lövedékek terén.

    Ukrán parancsnokok szerint a felek nagyjából azonos számú lövedéket lőnek ki Herszonnál, de az ukrán csapások nemcsak nagyobb hatótávolságúak, hanem pontosabbak is a Nyugat által biztosított műholdvezérelt rakéták és tüzérségi lövedékek miatt.

    Mi elérjük őket, de ők nem érnek el minket. Nekik nincsenek ilyen fegyvereik

    – mondta a herszoni front egyik tüzérségi parancsnoka

  • Az oroszok felszereléseket szállítanak a Dnyeper bal partjára, és megfélemlítik a helyi lakosságot − írta meg az ukrán Unian hírügynökség. 

    A herszoni régió elfoglalása óta először az oroszok elvitték az összes felszerelésüket Csornobajivkából. Magában Herszonban is már sokkal kevesebben vannak az oroszok.

    Erről Szerhij Hlany, a herszoni járási katonai közigazgatás vezetőjének tanácsadója számolt be.

  • A kilencedik hónapjába lépett a háború, ezért az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak megnevezte Ukrajna fő céljait, Telegram-csatornáján egy hét pontból álló listát közölt:

    1. Az összes megszállt terület visszafoglalása, Ukrajna nemzetközileg elismert, 1991-es határainak a visszaállítása.
    2. Oroszország szankciós izolálása, az agresszor ország gazdaságának lerombolása.
    3. Az összes hadifogoly szabadon bocsájtása.
    4. Ukrajna nemzetközi biztonsági garanciáinak a megteremtése, beleértve a NATO-tagságot.
    5. Az Európai Unióba való belépés.
    6. Nemzetközi hadbíróság felállítása az orosz háborús bűnösök elítélése céljából, Oroszország felelősségének a megállapítása, kártérítésre kötelezése az elkövetett bűnökért és népirtásért, amit még generációkkal később is fizetni fognak.
    7. Történelmi igazságtétel. Cáfolata és elfelejtése az orosz történelmi hiedelmeknek, melyek Ukrajnát és az ukrán népet érintik. Az ukrán történelem hatalmasságának terjesztése az apró orosz történelmi múlttal szemben.
  • Az Ukrajinszka Pravda értesülései szerint Oroszország a továbbiakban nem kíván szabad utat biztosítani az ukrán gabonaszállításnak a szombat reggeli szevasztopoli támadás után.

    Az orosz védelmi minisztérium terrortámadásnak minősítette az ukrán akciót, amelyhez állítólag brit segítséget is kaphattak. A támadás a Fekete-tengeri Flotta hajóit célozta meg, amelyek Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint a gabonafolyosó zavartalanságát volt hivatott biztosítani.

  • Az ukrán fegyveres alakulatok nagyszabású offenzívája a lehető leghamarabb megkezdődhet a Herszon területen – közölte a regionális közigazgatás helyettes vezetője, Kirill Sztremouszov.

    Az ukrán hadvezetés már mozgósítja a csapatokat, köztük számos zsoldost. Elmondása szerint az erőket a Herszon régióba is bevonják, hogy megakadályozzák az offenzívát.

    Az ukránok a lehető leghamarabb megkísérelhetnek egy nagyszabású offenzívát

    – mondta Sztremouszov a RIA Novosztyinak. Megjegyezte továbbá, hogy a frontvonalon a helyzetet ellenőrzés alatt tartják, és már többszintes védelmi vonalat is kiépítettek.

    Korábban Danilo Bezsonov, a „Donyecki Népköztársaság” információs miniszterhelyettese azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők egy 40-60 ezer fős csapatot gyűjtöttek össze Herszon közelében.

  • Magyarország területére október 29-én az ukrán–magyar határszakaszon 6760 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4184 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 231 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. 

    Az ukrajnai háború elől október 29-én 134 ember, köztük 61 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index vasárnapi percről percre közvetítése az orosz–ukrán háború eseményeiről. Szombati tudósításunk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!