új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Vadim Pristaiko, Ukrajna brit nagykövete azt állította, hogy iráni drónokat tárolnak az Ukrajnától északra fekvő Belaruszban, „egészen közel Kijevhez”, és ezek jelentik Ukrajna „legnagyobb problémáját” − írta meg a The Guardian

    A Sky News nézőinek elmondta, hogy

    a drónok és rakéták mintegy 70-75%-át sikerült leszednünk. Kifogytak a rakétákból, ez biztos. Ma az orosz flotta nem hagyta el a bázisait. De az iráni drónok problémát jelentenek. Olcsók… rajban jönnek. Nagyon nehéz velük elbánni.

  • Ukrajna egyesült királyságbeli nagykövete, Vadim Pristajko a Sky Newsnak azt mondta, hogy az új brit miniszterelnök, Rishi Sunak hamarosan Ukrajnába látogat.

    Pontos dátumot nem mondunk a brit miniszterelnök biztonsága miatt, de hamarosan Ukrajnába látogat

    – jelentette ki a nagykövet.

    Sunak azt ígérte, hogy Ukrajna lesz az első úti célja, ha miniszterelnök lesz, de ennek végül ellent kellett mondania egy nagy visszhangot kiváltó ügy miatt, amely Egyiptomba szólította.

  • Felvételeken látható, hogy egy orosz katona elkapja és elhajítja egy ukrán drón által rá ledobott gránátokat, miközben egy lövészárokban rejtőzik a csatatéren − írta meg a The Independent

    A fegyveres drónok fontos szerepet játszanak az ukrajnai háborúban, mindkét fél nagy számban használja őket hírszerzésre és robbanóanyagok ledobására.

  • Az elmúlt napon egy halálos áldozata volt az orosz erők Bakhmut elleni támadásának, míg a Donyecki régió többi településén összesen öt civil sérült meg – közölte Pavlo Kirilenko, a régió kormányzója.

    Ukrán tisztviselők beszámolója szerint a Zaporizzsjai régió délkeleti részében egy kis falut ért támadás, amelyben mezőgazdasági raktárépületek, egy kulturális létesítmény és több családi ház rongálódott meg – írja a The Kyiv Independent.

  • A Krímet megszálló oroszok azt tervezik, hogy a jövő hónapban elindítják a forgalmat a robbanás következtében megrongálódott Krími hídon.

    Az Ukrajinszka Pravda értesülései szerint az elkövetkező napokban megkezdődnek a felújítási munkálatok. A fémszerkezeteket már leszállították Kubánba. November 8-án a hídra viszik őket, és összeszerelik, ennek érdekében a forgalmat lezárják.

    A Krími híd javítása ezzel nem ér véget. Ezt követően a híd bal oldali, kevésbé sérült részén kezdődnek meg a munkálatok. A kárfelmérés során kiderült, hogy ott is sérült a híd, bár a személygépjárművek és az autóbuszok mozgását nem zavarja majd a felújítás.

  • Vlagyimir Putyin „a halálba küldi” a tapasztalatlan orosz katonákat az Ukrajna keleti része elleni intenzív támadásban −állítja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Independent tudósítása szerint.

    Az ellenség komoly veszteségeket szenved, de ő [Putyin] mindennek ellenére, minden veszteség ellenére továbbra is a halálba hajtja a besorozott katonákat

    − mondta az ukrán elnök esti beszédében.

  • Sokkal több repülőgépet vesztenek az oroszok, mint amennyit pótolni tudnak – írja legfrissebb hírszerzési jelentésében az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma. A jelentés szerint Oroszország levegőbeni harci képességét tovább csökkenti az is, hogy a pilóták kiképzése hosszú időt vesz igénybe.

    A jelentés emlékeztet: az ukrán vezérkar főparancsnoka november elején közölte, Oroszország kétszer annyi repülőgépet vesztett Ukrajnában, mint az afganisztáni háborúban. Ami szám szerint 278 repülőgépet jelent az ukrajnai harcokban, míg Afganisztánban mindössze 119-re teszik az elvesztett légi járművek számát.

    A brit hírszerzés szerint Oroszország nincs a helyzet magaslatán, amit a hiányos kiképzések és a tapasztalatlan katonák tovább súlyosbítanak. Változás a következő hónapokban nem várható – teszi hozzá a jelentés.

  • Vasárnap estig több mint 4,5 millió ember maradt áram nélkül Ukrajnában, többségük a kijevi régióban él – számolt be Volodimir Zelenszkij esti videóbeszédében.

    Az Ukrajinszka Pravda szerint Zelenszkij megjegyezte, hogy múlt héten kormánytisztviselőkkel, energiavállalatok és a regionális közigazgatás képviselőivel tárgyalt az energiaszektor helyzetének lehetséges megoldásairól.

    Minden forgatókönyvet részletesen megvizsgálunk, hogy a lehető legjobb döntést hozzuk meg. Bármit is akarnak az oroszok, bármit is próbálnak elérni, át kell vészelni ezt a telet, és tavasszal még erősebbnek kell lennünk, mint most

    – mondta el Zelenszkij.

  • A TASZSZ orosz állami hírügynökség idézetet közölt Aleksandar Vučić szerb elnöktől, aki a Herszonért vívott csatát tartja az ukrajnai háború döntő eseményének − írta meg a The Guardian

    Ahogy fogalmazott,

    nehéz időszak áll előttünk, a következő tél még nehezebb lesz, mint az idei, mert a mostani idők sztálingrádi csatája, a Herszonért vívott csata előtt állunk, amelyben mindkét fél több ezer tankot, repülőgépet, tüzérséget vet be.

    A nyugat azt hiszi, hogy így képes lesz megsemmisíteni Oroszországot, Oroszország pedig azt hiszi, hogy így képes lesz megvédeni azt, amit a háború elején elvett, és véget tud vetni a háborúnak. Ez mindenhol további problémákat fog okozni.

  • Oroszország február 24-én indított, Ukrajna elleni háborújában eddig körülbelül 76 460 orosz katona esett el, az elmúlt napon 530 ellenséges katona halt meg – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    A vezérkar beszámolója szerint

    • 2771 tankot,
    • 5630 páncélozott harcjárművet,
    • 1782 tüzérségi rendszert,
    • 391 rakétavetőt,
    • 202 légvédelmi berendezést,
    • 277 repülőgépet,
    • 260 helikoptert
    • és 4199 katonai gépjárművet és tartálykocsit semmisítettek meg az ukrán védők.

    Ezenkívül 16 orosz hajót, 1472 hadműveleti és taktikai drónt, 157 egység speciális felszerelést és 399 cirkálórakétát számoltak fel.

  • Jaroszlav Janusevics, Herszon kormányzója elmondta, hogy a régió azért maradt áram nélkül, mert az orosz megszállók több magasfeszültségű vezetékben is kárt tettek.

    A megszállók több magasfeszültségű vezetékben is komoly károkat tettek, ezért állt elő az a helyzet, hogy Herszon és más települések is áram nélkül maradtak egy időre

    – írta egy Telegram-bejegyzésében Janusevics.

    A kormányzó szerint a károk elég súlyosak, amiket nem lehet gyorsan javítani, hiszen hiányoznak a szakemberek és a szükséges felszerelések is hozzá.

  • Kijev polgármestere felszólította a lakosokat, hogy teljes áramszünet esetén fontolják meg a főváros elhagyását − írta meg a The Guardian.

    Vitalij Klicsko kijelentette, hogy nem zárja ki a fővárosban a teljes áramszünet lehetőségét, mivel Oroszország folytatja az energetikai infrastruktúrát sújtó csapásokat.

    A polgármester közölte az emberekkel, hogy készüljenek fel, és vásároljanak generátorokat és meleg ruhákat. Azt mondta, hogy teljes áramszünet esetén a kijevi lakosoknak a fővároson kívül, rokonoknál kellene maradniuk.

  • Az oroszok által megszállt Herszon városában először nincs áram azóta, hogy Oroszország megkezdte ukrajnai invázióját − írta meg a The Guardian

    Az orosz ellenőrzés alatt álló Herszon közigazgatása a Telegramon közzétett közleményében közölte, hogy az áram- és vízellátás leállt, miután egy „terrortámadás” megrongált három távvezetéket a Beriszlav–Kakhovka autópályán.

    Jurij Szobolevszkij, a herszoni területi tanács helyettes vezetője elmondta, hogy a régió fővárosán kívül mintegy tíz település érintett.

  • Több települést is ágyúztak az oroszok Szumi régióban – közölte Dmitro Zsivickij kormányzó. 

    A kormányzó beszámolója szerint Vorozhbában a támadásoknak egy áldozata is volt. Egy nő meghalt, és egy ember megsérült. Az ágyúzás következtében legalább hét lakóház, egy temető, két autó, egy kávézó és villanyvezetékek sérültek.

  • Nem kizárt, hogy a Kreml a jövőben bevethet nukleáris fegyvereket, hogy rákényszerítse az Egyesült Államokat, helyezzenek nyomást Ukrajnára a béketárgyalásokat illetően – véli az Institute for the Study of War, de elemzésükben megjegyzik, kevés erre az esély, hiszen folyamatos lépéseket tesznek annak érdekében, hogy enyhítsék nukleáris fegyverhasználatukat.

    Az elemzők megjegyzik, hogy a Kreml nukleáris fenyegetései nem ássák alá Ukrajna azon akaratát, hogy továbbra is ellenálljanak az orosz inváziónak.

  • November 7-én, hétfőn több régióban is tervezett, valamint rendkívüli áramkimaradásokra figyelmezteti a lakosságot az NPC Ukrenergo – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    A tájékoztatás szerint reggel hat órától lekapcsolják az áramot Kijevben, valamint a Kijevi, a Csernyihivi, a Cserkaszi, a Zsitomiri, a Szumi, a Harkovi és a Poltavai régiókban.

    Emellett felhívják a figyelmet arra is, hogy további, rendkívüli áramkimaradásokra is lehet számítani.

  • Hatalmas tűz ütött ki a donyecki vasúti igazgatóság épületében. A város oroszok által kinevezett „polgármestere” , Alekszej Kulemzin azt mondta, hogy az ukrán hadsereg HIMARS rakétákkal lőtte az épületet − írta meg az ukrán Unian hírügynökség. 

    A Kreml által kinevezett tisztviselő szerint a város központjában lévő épületet közvetlen találat érte. Ugyanakkor állítólag a 3. és 4. emelet közötti mennyezet is átszakadt.

    A jelentések szerint a támadásnak nem voltak halottjai vagy sérültjei.

  • Az oroszok által „ideiglenesen megszállt” Herszonban az orosz propagandacsatornák beszüntették a sugárzást − írta meg az ukrán Unian hírügynökség. 

    Ez egy hete történt, jelentette Telegram-csatornáján Vlagyiszlav Nazarov, a Jug operatív parancsnokság szóvivője.

    Az ideiglenesen megszállt Herszonban a propaganda-tévécsatornák egy hete leállították a sugárzást. Egy rádióadást azonban elindítottak 

    − tette hozzá.

  • Mindenkinek, aki segít Oroszországnak a háború folytatásában, felelnie kell annak következményeiért – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti videóüzenetében.

    Az államfő szerint fokozni kell az iráni rezsimre nehezedő nyomást, az orosz terrorban való bűnrészességéért pedig meg kell büntetni. 

    Az egész világ tudni fogja, hogy az iráni rezsim segíti Oroszországot a háború, valamint a világot is érintő fenyegetések folytatásában

    – fogalmazott az ukrán elnök. Hozzátette, az iráni fegyverszállítások nélkül máris közelebb lennének a békéhez. 

    Mindez azt jelenti, hogy közelebb lennénk az élelmiszerválság és a megélhetési válság leküzdéséhez, valamint az energiapiac stabilizálásához és a sugárveszély elleni megbízható védelemhez is. Ezért mindenki, aki segíti Oroszországot a háború folytatásában, annak felelnie kell a háború következményeiért – tette hozzá Volodimir Zelenszkij.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök a jövő héten operatív ülést tart az orosz Biztonsági Tanács állandó tagjaival. Ezt Dimitrij Peszkov, az orosz elnök sajtótitkára erősítette meg vasárnap a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek. 

    A Biztonsági Tanács állandó tagjaival való heti operatív találkozóról beszélünk

    − mondta a Kreml szóvivője az elnök programjáról szóló kérdésre válaszolva.

    Putyin rendszeresen tart operatív megbeszéléseket a Biztonsági Tanáccsal, általában hetente egyszer. Az előző ilyen eseményre november 2-án került sor, legutóbb aznap hívta össze legfőbb bizalmasait.

  • Magyarország területére 2022. november 6-án 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 5668 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5018 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    Az ukrajnai háború elől 2022. november 6-án 138 ember, köztük 45 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

    A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket – tájékoztat az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index hétfői hírösszefoglalója az orosz−ukrán háborúról. Vasárnapi percről percre frissülő összeállításunkat itt olvashatja.

    Tartsanak velünk ma is!