Ez a poszt a következő Percről percre része:

Menesztették az orosz hadműveletek vezetőjét

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Átvették az ellenőrzést a donyecki régióban található Szoledar város egész területe felett a Wagner orosz zsoldoscsoport egységei, a központban még harcok folynak – közölte Jevgenyij Prigozsin, a csoport alapítója szerdára virradóra, cégének, a Konkordnak a VKontaktye közösségi médiaszolgáltatónál vezetett oldalán.

    A Wagner katonai magánvállalat egységei átvették az ellenőrzést Szoledar teljes területe felett. A város központjában katlan alakult ki, amelyben utcai harcok folynak

    – jelentették. Jevgenyij Prigozsin az ukrán foglyok számáról szerdára ígért bejelentést. Leszögezte, hogy a Wagner harcosain kívül más egység nem vett részt Szoledar ostromában.

    A RIA Novosztyi hírügynökség képeket közölt annak alátámasztására, hogy a Wagner fegyveresei elfoglalták a város sóbányáit. Az egyik felvételen maga Prigozsin is látható.

    Korábban, kedd éjjel, Gyenisz Pusilin, az Ukrajnától elcsatolt Donyecki Népköztársaság megbízott vezetője a Pervij Kanal orosz állami tévécsatornán azt mondta, hogy az orosz erők ellenőrzésük alá vonták Szoledar központját. Hozzátette, hogy az ukrán erők súlyos veszteségeket szenvednek a városért folytatott harcban, de továbbra is ellenállnak.

    Az orosz hatóságok hétfőn tettek bejelentést a Szoledar melletti Bahmutszke község „felszabadításáról”. Szoledar az MTI szerint stratégiai fontosságú Kijev számára, a város az Artemivszk (Bakhmut)–Sziverszk védelmi vonal középpontjában áll.

    Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője szerdán közölte, hogy az ukrajnai „különleges hadműveletben” eddig 21 ezer csecsen harcos vett részt, akik közül jelenleg több mint 9 ezer található a harci érintkezés vonalánál. Kadirov szerint az észak-kaukázusi köztársaság „jelentősen hozzájárul Oroszország győzelméhez a NATO- és a banderista agresszorok felett”.

  • Orosz csapások érték a kelet-ukrajnai Harkiv városát kedden késő este – közölte a regionális kormányzó, néhány órával azután, hogy a német külügyminiszter meglepetésszerű látogatást tett ukrán kollégájával.

    Annalena Baerbock előre be nem jelentett látogatásán további német támogatást ígért Kijevnek, de Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint életekbe kerül, hogy Berlin nem hajlandó harckocsikat küldeni országának – írja a The Guardian.

    Maradjanak az óvóhelyeken. A megszállók ismét bombáznak!

    – figyelmeztetett Oleg Szinegubov regionális kormányzó.

    Annalena Baerbock további német támogatást ígért Kijevnek. „Ukrajna minden részén, Harkivtól Herszonon át Kijevig az embereknek tudniuk kell, hogy számíthatnak szolidaritásunkra és támogatásunkra” – mondta.

    Hangsúlyozta, hogy Németország továbbra is szállít fegyvereket, „amelyekre Ukrajnának szüksége van ahhoz, hogy felszabadítsa polgárait, akik még mindig az orosz megszállás terrorja alatt szenvednek”.

  • A G7-tagországok februárban két új árplafont vezethetnek be az orosz olajra – közölte a tagországok egyik tisztviselője a Reuters szerint.

    A G7-ek december végén már bevezettek egy ársapkát, de akkor még csak az orosz nyersolajra. A tisztviselő elmondása szerint a terv az, hogy a februáriak közül az egyik már nemcsak a nyersolajat, hanem a többi terméket (dízel, benzin, kerozin stb.) is szabályozná, a másik pedig a jelenleg kedvezményesen eladott fűtőolajat érintené. 

    A tisztviselő arra is utalt, hogy a feldolgozott olajtermékek árát nehezebb szabályozni, mert ezeknél az árszabás nemcsak attól függ, hogy hol készítik, hanem attól is, hol vásárolják fel. 

    Az G7-ek mellett tavaly év végén az Európai Unió is árplafont vezetett be az orosz olajra, amelyet hordónként 60 euróért lehet értékesíteni.

    A világpiaci ár jelenleg ennél jóval alacsonyabb, ugyanis az árkorlát bevezetése után jelentősen csökkent az orosz olaj ára.

  • A nyugati hírszerzés tisztjei úgy vélik, hogy a Wagner-csoport egyre jelentősebb szerepet játszik az oroszországi hadjáratban, és egy névtelenséget kérő tisztviselő szerint reális esély van arra, hogy a Wagner-csoport személyzete ma már az orosz harcosok negyedét vagy annál is többet foglal magában.

    Katonai hatékonyságukat azonban Bahmut környékén – ahol erőik koncentrálódnak –még mindig korlátozottnak tartják, és ugyanez a tisztviselő az előrenyomulás ütemét olyan lassúnak írta le, hogy „néha két hétbe telik egyetlen ház elfoglalása” – írja a The Guardian.

    Az orosz Wagner zsoldoscsoport vezetője azt állította, hogy erői befejezték az ukrajnai Szoledar városának elfoglalását, ami, ha beigazolódik, Moszkva első nagyobb harctéri sikerét jelentené tavaly nyár óta.

    A Wagner egységei ellenőrzésük alá vonták Szoledar teljes területét

    – közölte Jevgenyij Prigozsin kedden késő este. Hozzátette, hogy az ukrán csapatok körülzárták a város központját, és utcai harcok folynak.

  • Az ukrán hadsereg hat rakétát lőtt ki egy HIMARS rakétarendszerből a „Luhanszki Népköztársaságban” (LPR) található Csernuhino falura – írja az orosz TASZSZ hírügynökség.

    Ezt szerdán jelentette be az LPR képviselete az Ukrajna Háborús Bűneivel kapcsolatos Ügyek Ellenőrzési és Koordinációs Központjában.

    „Az ukrán fegyveres alakulatok oldaláról Csernuhino település ágyúzását rögzítették moszkvai idő szerint 1 óra 10 perckor MLRS HIMARS rakétavető segítségével” – írja a jelentés.

  • Az ukrán csapatok 13 település térségében verték vissza az orosz támadásokat kedden.

    Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának reggeli összefoglalója arról számolt be, hogy hétfőn a honvédség repülőgépei 14 csapást mértek az ellenséges területekre, valamint négy csapást mértek az oroszok állásaira – írja az Unian.

    Az ukrán védelmi erők egységei visszaverték a megszállók támadásait a harkivi régióban található Grjanyikovka település területén

    – közölte a vezérkar.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mondott a Golden Globe-díj-átadó közönségéhez.

    A Variety szerint Ukrajna elnökét Sean Penn színész és rendező mutatta be. Zelenszkijjel tavaly novemberben találkozott Kijevben, amikor dokumentumfilmet forgatott Ukrajnáról.

    „A lázadó iráni fiatalok túlvilági bátorságától kezdve a kitartó afganisztáni női mozgalomig egyértelműen arra emlékeztetnek bennünket, hogy az álmodozás szabadsága nem emberi luxus, hanem emberi szükséglet, amelyért meg kell küzdeni. Büszke vagyok, hogy olyan személyt mutathatok be, aki, ha az álmodozás szabadsága lándzsa lenne, ma este a legélesebb lándzsahegyet képviselné” – mondta Sean Penn.

    Zelenszkij ezután videón keresztül szólt a közönséghez, felidézve a Golden Globe-gála 1944-es elindulását. Folytatta azzal, hogy „most 2023-at írunk, az ukrajnai háborúnak még nincs vége, de fordult a kocka”. A közönség éljenzett, amikor Zelenszkij elnök előre bejelentette győzelmét az orosz–ukrán háborúban.

    Már most világos, hogy ki győz. Még hátravannak harcok és könnyek, de most már biztosan meg tudom mondani, hogy kik voltak az előző év legjobbjai, ti voltatok azok. A szabad világ szabad emberei. Azok, akik a szabad ukrán nép támogatása körül egyesültek a közös szabadságharcunkban

    – mondta Zelenszkij a díjátadón, amelyről ITT írtunk részletesen.

  • Magyarország területére 2023. január 10-én az ukrán–magyar határszakaszon 5279 ember lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 6801 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 241 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • „Cinikus és megmagyarázhatatlan” volt Kijev és egyes nyugati vezetők reagálása a Moszkva által javasolt ortodox karácsonyi tűzszünetre – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden újságíróknak.

    Sajnálkozását fejezte ki, hogy az ukrán fél elutasította a tűzszüneti ajánlatot, amelynek üzenete Peszkov szerint tisztán humanitárius volt, és azt célozta, hogy azok a keresztények, akik január 7-én ünnepelték a karácsonyt, imádkozhassanak a templomokban – számolt be az MTI.

    Vlagyimir Putyin orosz elnök január 6-án éjféltől 36 órás tűzszünetet rendelt el a teljes frontvonalon. Moszkva szerint az orosz hadsereg ebben az időszakban csak viszonozta az ukrán fegyveres erők tüzét.

      

  • Az amerikai védelmi minisztérium jelenleg nem látja jelét annak, hogy Belarusz az ukrajnai háborúba való belépésre készülne. Egyelőre csak Oroszországgal közös gyakorlatokat terveznek  nyilatkozta a Pentagon katonai tisztviselője egy sajtótájékoztatón, amely megjelent az Amerikai Védelmi Minisztérium honlapján.

    Információink szerint az oroszok és a beloruszok közös katonai gyakorlatokat folytatnak, annak azonban semmi jele, hogy Belarusz be akarna lépni a konfliktusba

    – fogalmazott a tisztviselő.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról számolt be a Telegramon kedd este, hogy beszélt az európai államok vezetőivel a harctéri helyzetről, az állandó orosz támadásokról és arról, hogy Oroszország nem rémül meg semmilyen bűncselekménytől.

    Ezt csak modern katonai felszereléssel lehet ellensúlyozni, amelyet Ukrajna a partnereitől kaphat. Köszönöm minden vezetőnek, aki segít nekünk, hogy megértették: itt az ideje új megoldásokat találni. A szabad világnak minden szükséges eszköze megvan ahhoz, hogy megállítsa az orosz agressziót és történelmi vereséget mérjen a terrorista államra. Ez a globális demokrácia szempontjából fontos

    – fogalmazott az elnök.

    Zelenszkij köszönetet mondott a bátor és kitartó katonáknak, valamint mindenkinek, aki „segít megvédeni Ukrajnát és a szabadságot”.

  • Indul az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Keddi percről percre cikkünk ide kattintva érhető el. 

    Tartsanak velünk ma is!