új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Egyesült Államok nemzetközi bűnszervezetnek minősíti az orosz Wagner-zsoldoscsoportot − közölte a Fehér Ház. Így próbálják megnehezíteni a katonai magánszervezet pénzforgalmát és fegyverbeszerzéseit − írta meg a The Washington Post

    Az intézkedés a Wagner és több kontinenst átfogó támogató hálózata elleni további amerikai szankciókkal párhuzamosan történik majd − mondta John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációért felelős koordinátora. A pénzügyminisztérium a jövő héten fogja hivatalosan életbe léptetni a szankciókat.

    A Fehér Ház sajtótájékoztatóján Kirby elmondta, hogy az intézkedés „újabb lehetőséget” nyújt az Egyesült Államoknak, hogy világszerte üldözni tudja a Wagner üzleti tevékenységét, valamint más nemzeteknek és intézményeknek is elég erejük lesz ahhoz, hogy kövessék a példáját.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint Magyarország területére 2023. január 20-án az ukrán–magyar határszakaszon 5858 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 6842 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 152 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. 

    Az ukrajnai háború elől 2023. január 20-án 9 ember, köztük 5 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • Elsősorban Leopard 2 típusú tankok küldéséről tárgyalt az ukrán védelmi miniszter német kollégájával. A négyszemközti megbeszélés része volt annak a kétnapos tanácskozásnak, amelyet a Ramstein légibázison tartottak Németországban mintegy 50 ország katonai vezetőinek részvételével. Sokak szerint a Leopardok megfordíthatják a háború menetét, mert képesek felvenni a harcot, a tűzerőt az orosz T–90-es harckocsikkal. 

    A megbeszéléseken jóváhagyták, hogy Ukrajna további páncélozott és légvédelmi eszközöket kap, valamint folytatódik a lőszerutánpótlás szállítása is.

  • Indul az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről.

    Tartsanak velünk ma is!