Ez a poszt a következő Percről percre része:

Üzent a Kreml: Közel a nukleáris armageddon

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az orosz megszállók jelentős erőket veszítenek a Donyecki területen található Bahmut városában, az oroszokból kezd kifogyni a szusz, az ukrán fegyveres erők ezt hamarosan ki fogják használni – jelentette ki Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők szárazföldi erőinek parancsnoka.

    Oroszország nem adja fel a reményt, hogy mindenáron elfoglalja Bahmutot, az ember- és eszközveszteségek ellenére sem

    – mondta a parancsnok, aki megjegyezte, az ukrán katonák folyamatos tűz alatt állnak, ugyanakkor „emberfeletti az ellenálló képességük”.

    Az ukrán fegyveres erők szárazföldi erőinek parancsnoka különösen a 93., 10., 57. és 5. dandár egységeit emelte ki, amelyek jelenleg az ország keleti részén harcolnak – teszi hozzá az Ukrajinszka Pravda.

  • Aggodalmát fejezte ki az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű nukleáris biztonsága miatt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, és biztonságának garantálását követelte.

    Ismét felszólítom a feleket, tegyenek meg mindent a nukleáris biztonság védelméért az erőműben

    – sürgetett Rafael Grossi egy szerdai közleményben, kiemelve, hogy a létesítmény biztonsága továbbra is kétséges.

    A tájékoztatás szerint az Európa legnagyobb atomerőművének számító létesítmény három hete egy telephelyen kívüli, 750 kV-os külső tápvezetékről jut elektromos áramhoz, miután az utolsó, 330 kV-os villamosenergia-átviteli vezeték március elején megsérült, és azóta javítják.

    Grossi figyelmeztetett arra, ha ez is megszűnik, az erőmű az „utolsó védelmi vonalnak” számító vészhelyzeti dízelgenerátorok segítségével tudja csak biztosítani a reaktormag és a nukleáris hulladéktározó hűtését és más, a nukleáris biztonsághoz elengedhetetlen dolgokat.

    A főigazgató emellett felhívta a figyelmet az erőmű dolgozóinak helyzetére is, akik a létesítmény körül zajló harcok miatt súlyos pszichológiai nyomásnak vannak kitéve. Az orosz erők tavaly márciusban foglalták el a zaporizzsjai atomerőművet. A környéken dúló harcok miatt az atomerőművet az elmúlt évben többször érte támadás – írta az MTI.

  • A brit védelmi minisztérium legfrissebb jelentése szerint március eleje óta heves harcok folynak a frontvonal Szvatove-Kremina szektorának egyes részein az északi luhanszki területen. Oroszország részben visszaszerezte az ellenőrzést a Kremina városába vezető útvonalak felett. Korábban ezek közvetlen ukrán fenyegetés alatt álltak.

    Közölték azt is, hogy Oroszország helyenként akár több kilométeres előnyre tett szert. Az orosz parancsnokok valószínűleg megpróbálják kiterjeszteni a biztonsági zónát a magasabb fekvésű területek mentén előkészített védelmi vonalaktól nyugatra. Valószínűleg megpróbálják visszafoglalni Kupianszkot is, amely fontos logisztikai csomópontnak bizonyult.

  • Vilmos brit herceg előre be nem jelentett látogatást tett Lengyelországban, ahol találkozott a lengyel–ukrán határ közelében állomásozó brit és lengyel katonákkal – olvasható az ukrán legfelsőbb tanács közösségi oldalán megosztott bejegyzésben.

    A herceg a hírek szerint meglátogatta a Területi Védelmi Erők 3. dandárját Rzeszowban, ahol találkozott Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszterrel, és megtekintett egy katonai felszereléseket bemutató kiállítást. Ezt követően találkozott a brit fegyveres erők tagjaival, hogy megtudja, hogyan működnek együtt lengyel kollégáikkal Ukrajna támogatásában.

    Országaink szoros kötelékekkel rendelkeznek. Együtt dolgozunk Ukrajna népének és szabadságának támogatásán, amely a miénk és az önöké is, ezek a kötelékek tovább erősödnek

    – mondta Vilmos herceg.

  • Ha Oroszországnak nem lenne nukleáris erőfölénye, akkor biztosan darabokra szakadna – jelentette ki Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese.

    Ez valójában a legfontosabb az országunk létezése szempontjából

    – mondta az egykori orosz elnök.

    RIA Novosztyi beszámolója szerint Medvegyev a nukleáris fölényt az ország gerincének nevezte, amely megvédi Oroszországot.

  • A tegnapi ukrajnai drón- és rakétacsapások annak jelei lehetnek, hogy Oroszország kifogyóban van a precíziós rakétákból – vélik elemzők.

    A Kijev, Zsitomir, Zaporizzsja és Odessza régiókban végrehajtott csapásokra mintegy 21 drónt használtak. A támadásokban legalább kilenc ember meghalt.

    Az amerikai székhelyű Institute for the Study of War kutatóintézet szerint a tavaly őszi csapások „intenzívebbek és szélesebb körűek” voltak, ami arra utal, hogy az orosz erők „most már lehet, hogy a nagy pontosságú lőszerek használatát is ritkítják”.

    Másik lehetőségként azt is megemlítette, hogy „egyszerűen nincs elegendő lőszerük ahhoz, hogy a korábbi ütemben és intenzitással folytassák a csapásokat”.

  • A harctéren a legfrissebb elemzések szerint az orosz offenzíva Bahmutban megtorpant.

    Az ukrán erők többé-kevésbé stabilizálták a helyzetet Bahmutban, az orosz erők pedig képtelenek bármit is tenni

    – mondta Oleh Zsdanov ukrán katonai elemző.

    „Lehet, hogy néhány száz métert előrenyomultak a várostól északra vagy délre, de ezzel valójában semmit sem értek el” – hangsúlyozta. Ez alátámasztani látszik a brit katonai hírszerzés szerdai értékelését.

    Ugyanakkor azt mondta, hogy még mindig fennáll a veszélye annak, hogy az ukrán helyőrséget bekerítik.

    Az ukrán hadsereg vezérkara kora reggeli jelentésében az áll, hogy „számos, éjjel-nappal tartó ellenséges támadást” vertek vissza Bahmut térségében. Az orosz erők azonban „óriási veszteségeket szenvedtek, jelentős mennyiségű fegyvert és katonai felszerelést veszítettek”.

  • John Kirby, a Fehér Ház szóvivője elmondta, hogy a szegényített urán nem okoz sugárbetegséget, és hogy a szegényített uránt tartalmazó lövedékek meglehetősen népszerű lőszerek, amelyeket évtizedek óta használnak.

    Ha az oroszok valóban aggódnak emiatt, és valóban aggódnak amiatt, hogy a tankjaik teljesen működőképesek maradnak, akkor egyszerűen kivihetik őket Ukrajnából és visszavihetik Oroszországba

    – tette hozzá Kirby.

    Véleménye szerint Oroszország azért háborodott fel, mert „egyszerűen nem akarja, hogy Ukrajna tönkretegye a tankjait”.

  • Magyarország területére szerdán az ukrán–magyar határszakaszon 4843 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4204 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 67 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől szerdán 35 ember, közülük 15 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • Évtizedek óta nem látott szintre nőtt a nukleáris konfliktus kockázata – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

    „Nem szeretnék vitába bocsátkozni arról, hogy ma magas-e a nukleáris konfliktus valószínűsége, de mindenesetre magasabb, mint bármikor, mint az elmúlt évtizedekben, fogalmazzunk így” – idézte a politikust a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    Rjabkov hangsúlyozta, hogy Moszkva kitart az elképzelése mellett, miszerint a világnak biztonságosnak és nukleáris fenyegetéstől mentesnek kell lennie.

  • Hamar virálissá vált az a kép a közösségi médiában, amelyen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látható egy bögre kávéval a kezében.

    Az államfő egy benzinkútnál állt meg kávézni, miközben Kijevből Kelet-Ukrajnába utazott.

    Zelenszkij szerdán az ország keleti részén harcoló ukrán katonákat kereste fel.

    Korábban elment egy kórházba, hogy találkozzon a sebesült katonákkal, és néhány kitüntetést is átadott.

    Körútja részeként egy benzinkútnál is megállt, ahol szelfiket készített a személyzettel.

  • Oroszország a jelek szerint 1950-es évekbeli tankokat hozott ki a raktárból, ami a hadseregében tapasztalható súlyos harckocsihiány legújabb jele.

    Képek és videók láttak napvilágot arról, hogy T–54-es és T–55-ös harckocsikat szállítanak vasúton egy katonai raktárból, ahol az Oroszország távol-keleti részén található, használaton kívüli felszereléseket tárolják.

    Ha a járműveket Ukrajnába küldik, valószínűleg ezek lesznek a konfliktusban használt legrégebbi tankok.

  • Vlagyimir Putyin szövetségese azzal fenyegetőzött, hogy Oroszország „azonnali atomcsapást” mér arra az országra, amely megpróbálja őrizetbe venni Putyint, írja a Daily Star.

    A fenyegetés azután hangzott el, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen.

    Vlagyimir Szolovjov, a Rosszija–1 orosz állami tévé műsorvezetője kijelentette, hogy „bármilyen kísérlet az elfogatóparancs végrehajtására hadüzenetnek számít”.

    A műsorvezető Marco Buschmann német igazságügyi miniszter kijelentésére reagált. A tárcavezető a következőt mondta az elfogatóparanccsal összefüggésben:

    Németország köteles lesz letartóztatni Putyint, ha az orosz elnök német területre lép. Ezután a német hatóságok átadnák őt a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC).

  • Köszöntjük olvasóinkat! 

    Indul az Index csütörtöki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    • John Kirby, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin keddi találkozója után tartott sajtótájékoztatót, ahol elárulta, miért nem akar most tűzszünetet Washington. 
    • Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a Kisida Fumio japán miniszterelnökkel közös megbeszélése után lehetséges telefonbeszélgetésről kérdezték Hszi Csin-pinggel.
    • Videón, ahogy drónok rajtaütöttek egy orosz városon hajnalban, több nagy robbanás is volt.
    • Több fotó tanúsága szerint már azokat a T–54/55-ös tankokat is az ukrajnai frontra küldi az orosz hadsereg, amelyeket először 1946-ban állítottak szolgálatba, ezek közül több az 1956-os magyarországi forradalomban is részt vett.
    • A Kommerszant értesülései szerint a Kreml felszólította a jövő évi orosz elnökválasztás előkészületeiben részt vevő személyeket, politikusokat, hogy ne használjanak és vásároljanak iPhone-t.
    • Szovjetunió népei ellen elkövetett második világháborús náci népirtásról fogadott el nyilatkozatot szerdai ülésén az orosz parlament, az Állami Duma.

    Tartsanak velünk ezúttal is!