Foreign Policy: csúfos kudarcot szenvedett az Egyesült Államok a háborúban

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index vasárnapi hírösszefoglalója

Index
2023.04.02. 09:20
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Donyecki területen az elmúlt nap folyamán öt ember sebesült meg az orosz támadások következtében – jelentette a helyi katonai adminisztráció.

    A Harkivi területen egy ember meghalt, és egy megsebesült. A Herszoni régióban egy személy meghalt, kettő pedig megsebesült – írja hivatalos forrásokra hivatkozva az ukrán sajtó

  • A Területi Védelmi Erők elindítottak egy képzési projektet – jelentette ki Szerhij Szobko vezérkari főnök, az Ukrán Fegyveres Erők Területi Védelmi Erők parancsnokhelyettes.

    Elmondása szerint a tanfolyam célja a képzett középszintű szakasz- és századparancsnokok hiányának gyors kezelése.

    A tanfolyam a NATO-tagállamok képzési szabványain alapul, és figyelembe veszi az orosz–ukrán háború tapasztalatait. A tanfolyam oktatói külföldön kiképzett tisztek – tájékoztatott.

  • Megható videó kezdett keringeni a Twitteren, amin az látható, ahogy egy ukrán kisfiú meglátogatja édesapja sírját.

    A férfi – aki vélhetően az orosz–ukrán háborúban esett el akció közben – most ünnepelte volna a 31. születésnapját. 

  • Oroszország 262 ukrán sportolót ölt meg és 363 sportlétesítményt rombolt le Kijev szerint.

    Az idén elhunytak között volt Dmitro Sharpar műkorcsolyázó, aki a Bahmut melletti harcokban esett el, és Volodimir Androscsuk 22 éves tízpróbázó, aki nagy eséllyel jutott volna ki az olimpiára.

    Vagyim Hutcait ukrán sportminiszter közölte a Nemzetközi Torna Szövetség elnökével, hogy nem szabadna orosz sportolókat beengedni a nemzetközi sportversenyekre.

    Megjegyzései azután hangzottak el, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azt javasolta, hogy fokozatosan térjenek vissza az orosz és belorusz sportolók semleges játokosokként.

    Ukrajna megtiltotta sportolóinak, hogy részt vegyenek a 2024-es párizsi játékok kvalifikációs versenyein, ha oroszokkal kell versenyezniük.

  • Magyarország területére szombaton az ukránmagyar határszakaszon 5757 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 4629 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

    A beléptetettek közül a rendőrség 72 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

  • Oroszország téli offenzívája nem érte el a Kreml azon célját, hogy március 31-ig elfoglalja a donyecki és luhanszki területeket magában foglaló ukrajnai Donbaszt – közölte legfrissebb jelentésében a washingtoni Hadtudományi Intézet (ISW) orosz, ukrán és nyugati forrásokra hivatkozva.

    Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök december 22-én jelentette be, hogy az orosz erők a donyecki terület elfoglalására összpontosítják a figyelmüket. Az orosz erők később, február elején indították el téli offenzívájukat – írja az ISW.

    A brit védelmi minisztérium április 1-jei hírszerzési frissítésében azt írta, hogy „nyolcvan nap elteltével egyre nyilvánvalóbb, hogy Geraszimov terve megbukott”.

    Orosz katonai bloggerek aggodalmuknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy az orosz erők képesek-e befejezni a donyecki területen lévő Bahmutban és Avgyijivkában folytatott offenzívájukat Ukrajna tavaszi ellentámadása előtt.

    A milíciai bloggerek állítólag csalódottak amiatt is, hogy a téli offenzíva nem hozott átütő sikereket, és úgy vélik, hogy Oroszország nem lesz képes folytatni semmilyen nagyszabású offenzívát, ha az elkövetkező hetekben nem veszi át az ellenőrzést az említett települések felett.

  • A Tocska–U rakétavetővel hajtottak végre támadást az ukránok a bahmuti Azom üzem területén, amely jelenleg orosz kézen van.

    A támadást videóra vették, amelyet alább tekinthet meg:

  • Az EBESZ-en belül megkezdődöttek az első önálló nemzetközi jelentés munkálatai, amely az ukrán gyermekek erőszakos deportálásával és a gyermekek asszimilálására tett oroszországi kísérletekkel foglalkozik majd – írja a Pravda ukrán lap.

    Oroszországnak ez a bűntette korunk egyik legcinikusabb és legemberellenesebb bűncselekménye. Oroszország szisztematikusan és kiszámítottan követi el, állami szinten. Felelőssége rendszerszintű lesz. Oroszország, mint állam és az összes érintett felelőssége

    – közölte Volodimir Zelenszkij.

    Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) negyvenöt tagállama kezdeményezte az úgynevezett moszkvai mechanizmus alkalmazását az Ukrajna oroszok által megszállt területeiről származó gyermekek kitoloncolásának kivizsgálására.

  • Mariupolban a megszállók továbbra is járőröznek az utcákon, miután felrobbant egy kollaboráns autója, a megszállók az ellenállási mozgalom tagjait keresik.

    Ezt Petro Andruscsenko, a város polgármesterének tanácsadója jelentette be Telegramban – írja az Ukrinform.

    Az utcák megerősített járőrözése nem ér véget. Az orosz gárda továbbra is keresi a mariupoli ellenállás tagjait

    – olvasható az üzenetben.

    Amint arról a Mariupoli Városi Tanács beszámolt, március 27-én a városban felrobbantották a megszálló erők egyik helyi vezetőjének autóját.

  • Volodimir Zelenszkij azt kifogásolta, hogy Oroszország egy nappal korábban „megölt egy öt hónapos gyermeket”, ma pedig átveszi az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnöki tisztjét. „Nehéz elképzelni valamit, ami jobban mutatja az efféle intézmények teljes csődjét” – mondta az ukrán vezető.

    A Biztonsági Tanács elnöksége havonta váltakozik, az öt állandó tag és a tíz nem állandó tag ábécésorrendben váltja egymást. Oroszország legutóbb 2022 februárjában elnökölt a testületben, akkor, amikor háborút indított Ukrajna ellen – közölte az MTI.

    Eközben Ukrajna újabb szankciókat léptetett életbe Oroszországgal szemben. Vállalatok százai és több mint 650 személy került fel a feketelistára 

    – közölte Zelenszkij.

    A szankciós listára az orosz pénzügyminisztérium és az orosz parlament felsőháza, valamint az iráni Forradalmi Gárda is felkerült. A büntetőintézkedések többsége tíz évre szól, ám a listáról csak keveseknek van vagyonuk Ukrajnában.

  • Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara Twitteren tett közzé egy videót a britektől kapott L119-es lövegről, amely nagy hatékonysággal semmisíti meg az orosz katonai felszereléseket.

    A videót Valerij Zaluzsnyij, a fegyveres erők főparancsnoka is megosztotta Telegram-csatornáján, a következővel kommentálva a történteket:

    Egy harci bevetés, amelyet tüzéreink hajtottak végre a brit L119-es ágyúval.

    Mint írta, „megsemmisítettünk egy ellenséges SPG–9 Spyst (szovjet székes páncéltörő gránátvető – a szerk.) a hozzá tartozó lőszerekkel együtt. Megrongáltunk továbbá egy ellenséges 2V9 Vasilek aknavetőt is.”

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Szombati percről percre cikkünk ide kattintva érhető el, melyből a legfontosabb hírek az alábbiak voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!