Ritka videó érkezett a frontról, ilyen az ukrán „counter strike”

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index csütörtöki hírösszefoglalója

Index
2023.05.11. 09:18
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A közösségi médiában jelent meg egy felvétel arról, hogy miként adta meg magát egy orosz katona Bahmut térségében.

    Az orosz katona letette a fegyvert, és jelezte, hogy megadja magát, mire egy ukrán drónról dobtak le neki egy üzenetet, hogy mit csináljon. Arra utasították, hogy kövesse a drónt.

    A katona ezt némi hezitálás után meg is tette, 

    de közben a saját bajtársai tüzet nyitottak rá.

    Végül sikerült elmenekülnie előlük, és ukrán hadifogságba került.

  • A belgorodi területen és a brjanszki területen is drónok csapódtak be az éjjel – írja a CNN hírportálja.

    A dróncsapásokról a régiók kormányzói számoltak be. Belgorodban két drón robbant fel lakott területen, egy harmadik drónt pedig lelőtt az orosz légvédelem. Két lakóházban és egy autóban károk keletkeztek, de senki sem sérült meg.   

    Brjanszkban egy kormányzati épületbe csapódott be egy drón. Az ottani kormányzó szerint senki sem sérült meg, de a katasztrófavédelemnek volt némi dolga a helyszínen.

  • Ukrajna az ország teljes területe fölött vissza fogja szerezni az ellenőrzést – mondta szerda éjjeli videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

    Az ukrán elnök arra reagált, hogy a frontról érkező hírek szerint a hónapok óta ostromlott Bahmutnál az ukrán erőknek sikerült előrenyomulniuk.

    Egyetlen darab földet sem hagyunk az ellenségnek. A zsarnokság sehol nem lehet úr. Vissza kell hoznunk a szabadságot, a békét és Európát Ukrajna egész területén

    – mondta.

    Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka a Telegramon arról számolt be szerda este, hogy a Donyeck megyei Bahmutnál sikeres ellentámadásokat hajtanak végre, és helyenként 2 kilométerrel szorították vissza az orosz csapatokat.

    A Bahmutért vívott csata folytatódik

    – szögezte le, kiemelve, hogy a Wagner katonai magánvállalat embereit sok helyen reguláris orosz csapatok váltották fel, amelyek kevésbé jól felszereltek.

    Jevgenyij Prigozsin, a Wagner alapítója szintén szerda este arról számolt be: valós a veszélye, hogy a „húsdaráló” megfordul és bekerítik őket, továbbá az emberei híján vannak a lőszernek – közölte az MTI.

  • Putyin rendelete a rendkívüli sorozásról titkos záradékokat tartalmaz az ukrán védelmi minisztérium szerint – írja az UNIAN ukrán hírügynökség.

    „Az ukrán hadsereg jól tudja, hogy a rejtett pontok általában mit jelentenek az orosz állampolgárok számára” – jegyezte meg az ukrán védelmi minisztérium.

    Az orosz diktátor rendelete a tartalékosok katonai kiképzésre való sürgősségi behívásáról két rejtett, bizalmas jelzésű szakaszt tartalmaz 

    – jegyezte meg a védelmi minisztérium.

    Az ukrán hírügynökség szerint május 10-én derült ki, hogy az oroszok vezetője, Vlagyimir Putyin aláírt egy rendeletet, amely bevezette a tartalékos orosz állampolgárok állítólagos katonai kiképzésére vonatkozó felhívást.

  • „Nagyon nehéz” helyzetben vannak Ukrajnában az orosz csapatok, bár az utóbbi egy évben elértek néhány katonai célt – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a CNN szerint.

    Peszkov egy bosznai szerb csatornának adott interjút, és azt mondta: Oroszország azért halad előre lassan Ukrajnában, mert „egy különleges hadműveletet hajt végre, nem háborút vív”.

    Elismerte, hogy az ukránok még mindig Bahmutot védik, de azt is hozzáfűzte, hogy szerinte nagyon nagy erőket összpontosítottak oda, és állandóan erősítéseket küldenek a városhoz. MIndeközben a Nyugatot vádolta meg a háború kiprovokálásával, és azt mondta: Oroszország „túl erős állam ahhoz”, hogy feladja a pozíciót, valamint addig nem fognak kommunikálni a nyugati médiával, amíg „nem érdekli őket az igazság”.

  • Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője közölte, hogy egy orosz dandár elhagyta a pozícióit és visszavonult Bahmut térségében, aminek következtében az ukránok visszaszerezték az általuk korábban védett területeket. 

    Minderről a CNN számolt be, amely azt is megjegyezte: a zsoldosvezér eddig is kritizálta az orosz hadvezetést, de arra mostanáig nem volt példa, hogy konkrétan azzal vádolt meg egy-egy orosz alakulatot, hogy elfutott a csatatérről. Most viszont azt állította, hogy a 72. orosz gépesített dandár egyszerűen – mint mondta – „elmenekült a pokolba”, és otthagyta az állásait, aminek következtében a Wagner bahmuti erőit a bekerítés veszélye fenyegeti.

    Így most Bahmut városában csak és kizárólag a Wagner erői vannak jelen, semmilyen más [orosz] egység nincs ott. Bahmuton kívül viszont csak az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának vannak erői, a Wagnernek nincsenek

    – mondta a CNN szerint Prigozsin, utalva ezzel arra, hogy miért tart a bekerítéstől.

    Az Independent szerint Prigozsin azt is hozzátette, hogy a 72. dandár 3 négyzetkilométernyi területet adott fel, amelynek elfoglalásáért a Wagner-csoport – állítása szerint – körülbelül 500 embert vesztett korábban. A Wagner-vezér kijelentését időközben az ukránok egyik, helyben harcoló alakulata is megerősítette.

  • Washington nem reagált megfelelően az oroszok megölését kilátásba helyező ukrán nyilatkozatra – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.

    A szóvivő arra reagált, hogy Kirilo Budanov, az ukrán védelmi minisztérium felderítő főcsoportfőnökségének vezetője kijelentette: kész „oroszokat ölni szerte a világon”. Peszkov szerint erre a „szörnyűségre” Washington nem adott megfelelő reakciót. 

    Ha nem tévedek, nem hallottunk erre semmilyen reakciót az európai fővárosokból. Hallottunk egy választ az amerikai külügyminisztérium szóvivőjétől egy újságíró kérdésére, amelyben az »elítélés« szó nem hangzott el, de legalább annyit kimondtak, hogy nem helyeslik a dolgot

    – fogalmazott a Kreml szóvivője, hozzátéve: természetesen ez nem elég, de tudomásul vettük.

    Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő Budanov kijelentését a szélsőségesség és a terrorizmus megnyilvánulásának minősítette. „Kérdés, hogy mi kell még a Fehér Háznak, a Downing Streetnek, Berlinnek, Madridnak, Rómának ahhoz, hogy észre vegyék a szélsőségesség elemeit az ilyen kijelentésekben” – kommentálta. 

    Arra a kérdésre válaszolva, hogy Moszkva össze akarja-e hívni az ENSZ Biztonsági Tanácsát a Kreml ellen megkísérelt dróntámadás miatt, Zaharova közölte, hogy Oroszország az üléseken rendszeresen fel fogja hívni a testület figyelmét Ukrajna „terrortevékenységére”.

  • Az El Mundo című spanyol lap egy térképet tett közzé az Ukrán Fegyveres Erők ellentámadásának lehetséges irányairól.

    A kiadvány szerint az ukrán csapatok offenzívájának valószínű irányai a Zaporizzsja és Melitopol, valamint Vuhledar és Mariupol közötti útvonalak lehetnek. Továbbá megjelöltek két lehetséges támadási útvonalat Herszon térségében is. 

    Emellett a térkép egy Kupjanszkból a luhanszki terület felé – különösen Szvatove és Luhanszk városa irányába –  tartó offenzíva változatát is lehetséges irányként mutatja be. Ezenkívül Kreminna felől Szvatove felé is terveznek támadást.

    Mindemellett érdemes leszögezni: a térkép csak a szakértői vélemények alapján mutatja be a lehetséges támadási útvonalakat. Azt, hogy pontosan mit tervezhet az ukrán katonai-politikai vezetés, csak nagyon kevesen tudják.

  • Az Egyesült Államok első alkalommal engedélyezte az elkobzott orosz vagyontárgyak Ukrajnának történő átadását – írja a Sky News.

    Minderről az után döntöttek, hogy az igazságügyi minisztérium Konsztantyin Malofejev orosz oligarcha ellen vádat emelt az Oroszországgal szemben tavaly bevezetett szankciók megsértése miatt. Az oligarchát azzal vádolták, hogy finanszírozta a krími szeparatizmust támogató oroszokat.

    Merrick Garland amerikai igazságügyi miniszter bejelentette azt is, hogy „több millió dollárt foglaltak le egy amerikai pénzintézetnél vezetett számláról, amely Malofejev szankciók megsértéséhez köthető”. Februárban Garland azt mondta, hogy engedélyezte az említett pénz átutalását ukrajnai felhasználásra.

    Bár az Egyesült Államok első alkalommal utalja át az elkobzott orosz pénzeket Ukrajna újjáépítésére, nem ez lesz az utolsó

    – tette hozzá nyilatkozatában az igazságügyi miniszter. 

  • Újabb videó került fel az internetre a donyecki régióban található Bahmut frontvonaláról, ahol továbbra is heves harcok folynak.

    A felvételt a helyi Telegram-csatornák tették közzé. A videón látható, hogy a város szinte teljesen füstbe borult a folyamatos lövések és tüzek következtében.

  • Igor Konasenkov tábornok a szerdai hadijelentésben a megsemmisített ukrán katonai objektumok és haditechnikai eszközök között említett meg egy vezetési pontot, három lőszerraktárt, egy katonai javítóműhelyt, valamint egy Szu–27-es repülőgépet.

    Ezzel az orosz statisztika szerint 420-ra nőt azoknak a repülőgépeknek a száma, amelyeket az ukrán légierő a háború kitörése óta elveszített. A megsemmisített ukrán helikopterek száma az orosz védelmi tárca szerint 230.

    Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán elrendelte, hogy hívják be az idén esedékes gyakorlatozásra a tartalékosokat.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index csütörtöki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!