új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Emmanuel Macron szerint Oroszország „geopolitikailag már elvesztette” a háborút Ukrajnában és „egyfajta vazallusi viszonyba” kezdett Kínával szemben.

    A francia államfő ezt a L'Opinion című francia liberális lap internetes oldalán vasárnap este megjelent interjúban mondta néhány órával azelőtt, hogy hivatalában munkavacsorán fogadta a Párizsba érkező Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

    „Beszéljünk világosan: nem egy különleges hadműveletről van szó, hiszen Vlagyimir Putyin mozgósításról döntött. Egyébként Oroszország a történelmi szövetségeseiben is kétséget ébresztett, a legfontosabb partnerében. De facto elkezdett egyfajta vazallusi viszonyt Kínával szemben, és elvesztette hozzáférését a Balti-tengerhez, ami kritikusnak bizonyult számára, miután felgyorsította a svéd és finn döntést a NATO-csatlakozásról” – vélte a francia elnök.

    Oroszország geopolitikailag már veszített

    – fogalmazott Emmanuel Macron.

    „Ez elképzelhetetlen volt még két évvel ezelőtt. Ez tehát geopolitikai vereség. Legyünk tényszerűek: Oroszország nem nyerheti meg a katonai háborút. És itt rajtunk múlik, hogyan segítjük az ukránokat az ellentámadásban, hogyan készíthetjük elő a biztonsági garanciák kérdését a tárgyalásokra, amelyekre elkerülhetetlenül sor fog kerülni” – tette hozzá.

    „Én mindig azt mondtam, hogy hosszú távon az európai biztonsági szerkezetnek teljes mértékben biztosítania kell a jövő Ukrajnáját. De azt úgy kell megvalósítani, hogy ne legyen konfrontálódás Oroszországgal, és fenntartható egyensúlyok jöjjenek létre. Ehhez azonban még sok lépésre van szükség” – vélte a francia államfő.

  • Egy magas rangú kínai megbízott a mai napon ukrajnai, oroszországi és más európai városokba utazik azzal a céllal, hogy az ukrajnai válság politikai rendezéséről tárgyaljon – írta meg a Sky News.

    Li Hui, Kína eurázsiai ügyekért felelős különleges képviselője és korábbi oroszországi nagykövete a többnapos út során Lengyelországba, Franciaországba és Németországba is ellátogat.

    Ő a legmagasabb rangú kínai tisztviselő, aki a tavaly februári orosz invázió óta Ukrajnába látogat.

  • Oroszország az ukrajnai invázió kezdete óta a legnagyobb számú nukleáris képességű stratégiai bombázót telepítette a norvég és finn határtól mindössze 200 kilométerre – írja a The Barents Observer műholdas felvételekre hivatkozva.

    A bombázók a Murmanszk régióban található Olenya légibázison állomásoznak. Erről a bázisról szálltak fel az orosz stratégiai repülőgépek a közelmúltban, hogy csapást mérjenek Ukrajnára.

  • Videó készült egy 1987-ben, még az egykori Jugoszláviában gyártott tanklőszerről, amelyet az ukrán hadsereg használ.

    A 125 milliméteres, M86 típusú lőszert egy sor, a háborúban is használt szovjet gyártmányú harckocsi (T-64/72/80/90) alkalmazza. Ezzel magyarázható, hogy miért kötött ki most az ukrajnai fronton. 

    A muníciót a boszniai Vogoscában gyártották le, és a jugoszláv utódállamok közül valószínűleg Horvátországtól vagy Szlovéniától kaphatták meg az ukránok, de erről nincs biztos, hivatalos információ.

  • Orosz tüzérek eltalálták az Azov-ezred zászlóaljának ideiglenes telepítési pontját a Donyecki Népköztársaságban – közölte a RIA Novosztyinak Vadim Asztafjev, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

    A déli csoport tüzérségi egységei támadásokat hajtottak végre az oroszok által betiltott Azov nemzeti zászlóalj Katerinivka melletti ideiglenes telepítési pontján, valamint az ukrán katonák Belogorovkában és Csaszov Jarban lévő lőállásain – számolt be Asztafjev.

    A támadások során az orosz katonaság megsemmisített egy ellenséges lőszerraktárat, hét katonai járművet, két ukrán tüzérségi állást és egy 120 milliméteres aknavetőt.

    Ezenkívül a Déli Erőcsoport légiereje az 5. AFU-dandár 25. zászlóaljának ideiglenes telepítési pontját is megtámadta Krasznoje faluban.

  • A hétvégén robbanás történt az Ukrajnához tartozó Hmelnickiji területen.

    A térségében még péntek éjjel hajtottak végre támadást az orosz erők, amelyek összesen mintegy 21 drónnal csaptak le a régióban. A támadásban egy kritikus infrastrukturális létesítményt ért találat.

    Néhány távolabbi felvétel már korábban is megjelent a robbanásról, azóta viszont egy olyan videó is felkerült az internetre, amelyen egész közelről látható az óriási detonáció.

    A robbanás méretéből adódóan feltételezhető, hogy egy üzemanyag- vagy lőszerraktárat ért a találat. A híresztelések szerint az épület az utóbbi lehetett. Egy másik, kicsit távolabb és más irányból készült videón is látható a detonáció nagysága.

    A GeoConfirmed nevű hadiblog vasárnap este erősítette meg, hogy valóban a Hmelnickiji lőszerraktár látható a felvételeken. Mint írták, a létesítménybe négy orosz drón csapódott be.

    Arról nincs biztos információ, hogy pontosan milyen eszközök robbantak fel a helyszínen, de úgy tudni, hogy az ukránok többnyire régebbi, szovjet kori lőszereket tároltak ott. A detonáció következtében a raktárhoz közeli lakóépületekben, közintézményekben is károk keletkeztek – tették hozzá.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök figyelmeztette az európai országokat, hogy a politikai, gazdasági vagy kereskedelmi akadályok egész Európára veszélyt jelentenek – írja az Ukrajinszka Pravda.

    A leghosszabb békét és a legnagyobb biztonságot Európában az biztosította, hogy az európai népek közötti kapcsolatokat építettük ki, ahelyett, hogy akadályokat építettünk volna. És amikor most a kapcsolatok erősítése helyett újabb akadályokat látunk, amelyek annyira emlékeztetnek a régi hibákra – legyenek azok akadályok a politikában, a gazdaságban, a kereskedelemben –, akkor nem egy európai nemzetet, hanem egész Európát fenyegetik

    – fogalmazott Zelenszkij.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vacsoratalálkozóra érkezett Franciaországba Emmanuel Macron elnökkel.

    Elisabeth Borne francia miniszterelnök és Catherine Colonna francia külügyminiszter üdvözölte, amikor kiszállt a gépéből.

    Megérkezésekor megosztott egy tweetet, amiben azt írta: „Az Európával való kapcsolatok egyre erősebbek.” Hozzátette, „növekszik az Oroszországra nehezedő nyomás”.

  • Oroszország biztos abban, hogy Ukrajna részt vesz az oroszok elleni támadásokban – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

    Kirill Budanovnak, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának vezetőjének kijelentésére reagált, miszerint Kijev kész oroszokat gyilkolni szerte a világon.

    Kristálytisztán látszik, hogy a kijevi rezsim áll a gyilkosságok mögött. Nem csak szponzorálja ezeket a gyilkosságokat, hanem szervezi, felbujtja és elköveti őket

    – idézi Pavel Zarubint a TASZSZ.

    Peszkov szerint Ukrajna lényegében a terrorizmus állami támogatójává vált. „Oroszország ezt szem előtt tartva fogja kialakítani politikáját” – tette hozzá.

  • A Zaporizzsja megyei Primorszke község ágyúzása következtében 6-an megsérültek, köztük egy 7 éves kislány, az egyik férfi a kórházban meghalt, egy másik állapota súlyos.

    Egy 30 éves férfi házát aknagránát találta el, ami súlyos sérüléseket okozott neki.

    Az Ukrajinszka Pravda további három sebesültről ír, köztük egy 7 éves kislányról. Valamennyi sérültet azonnal a regionális központ egészségügyi intézményeibe szállították.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index hétfői élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!