Kíméletlenül beleszállt a Wagner vezére az orosz katonai vezetőkbe

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index csütörtöki hírösszefoglalója.

Index
2023.06.01. 08:03
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • „A NATO kidolgozott egy titkos tervet arra az esetre, ha katonai összecsapásra kerülne sor Oroszországgal” – ismertette az mk.ru a Responsible Statecraft cikkét.

    Mint írták, a katonai szövetség közelgő, Vilniusban tartott csúcstalálkozóján várhatóan „több ezer oldalnyi titkos katonai terv” jóváhagyására tesznek javaslatot, amelyben részletesen ismertetik az orosz hadsereggel való közvetlen összecsapás forgatókönyvét.

    A cikk szerint ezeket a dokumentumokat a brüsszeli NATO-központ tisztviselői zárt ajtók mögött, a törvényhozók és a független szakértők előzetes felülvizsgálata nélkül készítették el. A NATO vilniusi csúcstalálkozóját július 11–12-én tartják – tették hozzá.

  • Oroszország drónokkal támadta meg az ukrán fővárost szerda éjjel, az akcióban meghalt két gyermek és egy felnőtt, valamint több mint egy tucat ember megsérült – írta a BBC.

    A portál információi szerint a kiskorú áldozatok egyike egy 5-6 év körüli gyermek, a másik egy 12 vagy 13 éves fiatal volt. 

  • Vizuális megerősítés van róla, hogy egy orosz 2A65 Msta-B 152 mm-es önjáró löveget megsemmisített az ukrán hadsereg a donyecki területhez tartozó Bahmut közelében. 

  • A zaporizzsjai atomerőmű dolgozói Csernobilnál is hatalmasabb pusztítástól tartanak. Az atomerőmű dolgozói névtelenül nyilatkoztak a Sky News-nak, mert attól tartanak, hogy megkínozzák vagy bebörtönzik őket. 

    Mind a két technikus egymástól függetlenül egy nukleáris katasztrófa lehetőségéről beszélt. Egyikük arra figyelmeztetett, hogy a romló állapotú atomerőmű pusztítást okozhat Európa, Oroszország és a Földközi-tenger nagy részén.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Szerdai percről percre cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!